Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Membedeep Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2010 Mesaje: 2
|
Trimis: 09 Noi 2012 16:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: De la obiectiv la telescop: Carl Zeiss Jena 1000 / 5.6 |
|
|
|
Salutare!
Am un obiectiv Carl Zeiss Jena de 1000 mm si f5.6. Este un obiectiv cu oglinzi, foarte rar si foarte scump. Desi se poate, teoretic, folosi pe orice aparat actual (film sau digital), avand montura comuna de Pentacon Six, are o greutate de 14 kg. Adica... e cam greu spre imposibil.
Cand era nou costa peste 40.000 de marci. Adica cam cat 2 masini Volkswagen Passat Mk1 din 1980, adica aceeasi perioada.
Nici acum nu este ieftin, pe ebay fiind unul de vanzare la 7200 Euro (negru).
Dar asta conteaza prea putin.
Eu sunt fotograf si pasionat de astronomie. La pozat, nu il pot utiliza din pacate.
Insa poate reusesc sa il transform intr-un telescop. Si asta pentru ca sticla este de o calitate incredibila, fiind realizata la Jena, si deschiderea de 5.6 este si ea la fel de interesanta si utila.
Banuiesc ca am nevoie de:
- trepied care sa tina greutatea de 14 kg.
- adaptor reglabil pentru oculare
Mai departe, nu ma pricep. Poate ma ajutati.
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 09 Noi 2012 16:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Niste fotografii ar fi de folos.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Noi 2012 16:52 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca e vorba de obiectivul din imaginea de mai jos.
Daca e asa atunci esti in posesia unui catadioptric foarte bun pentru ... fotografie (inclusiv astro).
Transformarea intr-un instrument vizual este posibila dar nu cred va da aceeasi satisfactie ca in domeniul foto din cauza obstructiei centrale foarte mari (data de raportul focal mic).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
87.49 kb |
Vizualizat: |
de 2769 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
lentilozaur Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 741
|
Trimis: 11 Feb 2013 00:31 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca este vorba mai degraba de un Mirotar, o versiune mai noua a obiectivului. Versiunea indicata mai sus stiu ca nu a fost produsa decat intr-un numar foarte mic de exemplare (dar cine stie... ). Mirotarul are si diafragma interna, un sistem de filtre care permite si folosirea in f8 sau f11. De fapt Zeiss a raspuns corect la o problema simpla, a produs un catadioptric fara aberatii cromatice si un raport focal mic pentru o focala lunga, adica exact acolo unde sticla "nu poate". Oricum felicitari pentru obiectiv. Am citit destul de mult despre el pe Internet insa pretul il face sa fie nu innacesibil ci nejustificat pentru astro. Pana la el iti iei toate telescoapele din lume dar daca tot il ai merita sa incerci sa te uiti prin el la stele.
_________________ www.lentilozaur.ro |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|