Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 02 Ian 2013 01:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Pseudo-pilon |
|
|
|
Am gasit undeva o idee foarte interesanta pentru cei ce au monturi ecuatoriale germane cu trepied.
Se intampla destul de frecvent ca in timpul tracking-ului, telescopul sa atinga unul din picioarele trepiedului, mai ales cand se tinteste catre zone apropiate de zenit. E destul de frustrant, mai ales daca se fac si fotografii, fiindca o zona de cer foarte buna (zenitul) nu e accesibila din aceasta cauza.
Solutia gasita de niste baieti destepti este prezentata in pozele de mai jos. Practic, se construieste un pseudo-pilon micut, care se monteaza intre montura si trepied, ridicand montura mai sus astfel incat coliziunea pomenita mai sus sa nu poata avea loc.
Evident, pentru cine are un pilon, problema nu exista. Dar cei ce prefera iesirile in zone cu cer negru si vor sa aiba avantajul unui pilon, pot folosi solutia.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
580.64 kb |
Vizualizat: |
de 5145 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
318.18 kb |
Vizualizat: |
de 5145 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 02 Ian 2013 09:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Problema aceasta exista si la piloni, nu doar la trepiede ..... adica daca nu intra in coliziune cu piciorul trepiedului, dupa putin timp va intra in coliziune cu pilonul si tot trebuie sa faci un meridian flip la un moment dat.
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2140
|
Trimis: 02 Ian 2013 10:12 Download mesaj |
|
|
|
si eu pot merge cam 10-20 grade dupa meridian, dar imi planific un meridian flip, acompaniat de reechilibrare pe RA, recalibrare PHD si (poate) o schimbare de filtru.
daca meridian flipul se face automat camera ramane pozitionata la 180 grade de unde gradienti diferiti ...
asa arata setupul meu curent.
Ultima modificare efectuata de catre auriga la 02 Ian 2013 10:34, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Ian 2013 10:58 Download mesaj |
|
|
|
Aaa, super! Nu am stiut ca exista gata facute, eu nu am mai vazut pana acum.
Oricum, nu cred ca merita sa platesti o multime de bani (210 euro la TS) pentru asa ceva, se poate face relativ simplu.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 02 Ian 2013 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Ca tot a ajuns discutia aici, voi ce solutie aveti dupa meridian flip? .... adica nu vreau sa mai fac reechilibrarea monturii (nici nu as putea la 50 km distanta)???
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Ian 2013 12:41 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu fac nici o rebalansare a telescopului dupa meridian-flip. Daca e bine echilibrat dupa toate trei directii (x,y,z) si ai un management al cablurilor riguros si bune facut, nu vad rostul.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 14:16 Download mesaj |
|
|
|
In mod normal pe RA montura trebuie dezechilibrata in sensul ca motorul trebuie sa impinga ... iar dupa merdian flip ar trebuie dezechilibrat invers ...
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 14:18 Download mesaj |
|
|
|
a mai explicat si cmatei, e bine ca telescopul sa fie usor debalansat pe ambele axe, a.i. motoarele sa impinga greutatea. la meridian flip se schimba echilibrul, deci ar trebui miscate putin si contragreutatile.
marian, ai putea construi un dispozitiv controlabil remote ce misca o mica greutate, dar nu stiu daca merita efortul. cu meridian flip nu ai ce face remote (decat daca iar construiesti un device), ramai cu camera la 180 grade dupa repozitionare (de preferat cat mai precisa - cu o solutie astrometrica).
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 14:25 Download mesaj |
|
|
|
Da, ma gandeam si ue la un astfel de device insa este destul de complicat de administrat.
Nu inteleg de ce spui ca ambele axe trebuie dezechilibrate??? ... Axa DEC trebuie sa fie perfect echilibrata si doar RA dezechilibrata?
Partea cu camera la 180 grade se rezolva cu un flip la poza.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 14:40 Download mesaj |
|
|
|
e bine sa fie usor dezechilibrat si pe dec, de obicei 'camera heavy' pt ca si pe declinatie rotile sa ramana in contact, ghidajul pe dec se face pe aceeasi directie, datorita erorii (inerente) de aliniere polara.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 14:52 Download mesaj |
|
|
|
Hmmm aici inclin sa nu mai fiu alaturi de tine . Consider ca DEC trebuie sa fie perfect echilibrat deoarece corectiile se fac in ambele sensuri (+ , 0 , -) si este o problema daca exista dezechilibru pe aceasta axa, in comparatei cu RA care merge doar cu (+ , 0)
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 02 Ian 2013 15:12 Download mesaj |
|
|
|
Da, dar ati uitat ca eu am montura belt-drive si am jocuri virtual-zero deci nu am nevoie de o usoara debalansare in sensul de miscare pe RA.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 02 Ian 2013 18:00 Download mesaj |
|
|
|
Nu uita si de jocul dintre melc si roata dintata.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 19:13 Download mesaj |
|
|
|
axa declinatiei nu se invarte in timpul astrofotografiei. singurul motiv pt care avem nevoie de ghidaj pe dec este alinierea polara imperfecta + refractia atmosferica. daca ghidam exact la altitudinea polarei si avem aliniere polara perfecta nu am avea teoretic nevoie de ghidaj pe dec. daca ghidam pe dec cu corectii in ambele sensuri,inseamna ca ne invartim in jurul cozii, chasing the seeing, etc. in mod normal corectiile ar trebui sa fie facute pe o singura directie, de aceea are si PHD de ex. optiuni de ghidaj N/S si resist switching. dezactivati ghidajul pe dec si veti observa ca driftul e pe o singura directie. chiar si daca se fac corectii pe ambele sensuri, statistic vor fi mai multe pe unul din ele si atunci tot merita ca montura sa fie foarte usor debalansata si pe declinatie.
backlashul intr-adevar nu are nici o importanta pe RA, dar are pe declinatie.
sunt curios si eu cum o sa mearga cu transmisie pe curele, am sa implementez in curand.
Ultima modificare efectuata de catre auriga la 02 Ian 2013 21:25, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
|