Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236317 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2140
|
Trimis: 10 Ian 2013 12:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: mecanism intermediar stalp-montura alt-az solid/precis |
|
|
|
ce idei ati avea pentru a inlocui mecanismul standard de ajustare alt-az al monturii eq6 in particular. ma gandesc chiar la inlocuirea completa (sau blocarea permananta) a mecanismului original.
ar trebui sa permita ajustari foarte fine cu echipamentul sus (eq6(17kg) + 20kg+) adica in jur de 40kg. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Ian 2013 12:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
În prima fază aș încerca schimbarea șuruburilor de reglaj cu unele cu pas mai fin și cu diametru mai mare, bineînțeles făcând și găurile filetate corespunzătoare. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 10 Ian 2013 13:54 Download mesaj |
|
|
|
corpul monturii este dintr-un aluminiu turnat (slab). se poate cred imbunatati dar insuficient pentru a misca cu precizie de secunde de arc 40kg.
eu ma gandeam la un mecanism intermediar, masiv, simplu, precis. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 10 Ian 2013 14:11 Download mesaj |
|
|
|
Cum zicea la un moment dat Emil Kolbert, o idee buna este sa pui toata montura pe un rulment axial (cu adaptarile de rigoare) care sa preia greutatea de-a lungul axei de rotatie si sa faca miscarea de rotatie AZ (in special) sa fie foarte lina si usoara.
Eu implementez asa ceva la pilonul meu fix, am facut o incercare cu un rulment mic dar nu prea imi place cum merge si trebuie sa fac niste modificari.
Despre miscarea ALT nu stiu ce sa zic, nu m-am gandit.
Doar ca odata pus in statie un telescop pe montura fixa (cum ai si tu), nu trebuie sa faci exercitiul asta de 3 ori pe zi. E suficient de cateva ori pe an, doar asa, de verificare si de compensat eventualele erori ce apar de-a lungul timpului. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 10 Ian 2013 15:18 Download mesaj |
|
|
|
eu remontez deocamdata totul de fiecare data, nu-mi vine sa las telescopul afara.
ideal ar fi asa ceva - http://www.hiddenloft.com/ME.htm dar probabil nu e chiar ieftin de fabricat. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 10 Ian 2013 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Ce propune Erwin e o idee buna, eu vin cu o completare:
-ai putea bucsa gaurile filetate de pe copul monturii (unde vin suruburile Alt,Az) si sa le strunjesti dintr-un material superior . Un otel pretratat ar fi arhisuficient, iar daca vrei treaba ''nesimtita'' le poti fabrica dintr-un otel cu continut mare de Cr si calit la 46HRC.
Ar mai merge cu mecanism melc-roata melcata dar nu se merita tinand cont de cate ori vei folosi acest reglaj.
Spor,
A. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 10 Ian 2013 17:13 Download mesaj |
|
|
|
Pentru reglaj foarte fin poți folosi șuruburi diferențiale cum am pus eu la colimarea primarei de la cassegrain. La o tură mișcarea rezultantă este egală cu diferența de pas între cele două filete. Eu am obținut 0,25mm/tură folosind niște șuruburi găsite în piață cu filet exterior M11x1 iar interior M8x1.25. Partea mai dificilă a fost că a trebuit să cumpăr un set de tarozi M11x1 cu 50 lei. Dacă faci piesele la strung cu bucșe cum sugerează Alexandru scapi de problema asta. Poți să le faci din start cu filet diferențial cu precizie foarte bună în funcție de ce pas alegi pe strung. Ce se vede la Paramount e posibil să fie așa ceva pentru reglajul pe altitudine. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 10 Ian 2013 17:52 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, ai avut tu un topic cu suruburile astea cu pas diferential, pe unde l-ai postat? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 11 Ian 2013 20:36 Download mesaj |
|
|
|
Aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=165
În a doua și a treia poză de pe pagină se văd cele două fețe ale plăcii de bază și tripoda celulei oglinzii primare. Șuruburile diferențiale sunt cele cu cap imbus mai mari. În tripodă sunt încastrate 3 șuruburi de M8 cu cap înecat a căror rotație este împiedicată de șurubele mai mici cu cap înecat. Șuruburile diferențiale se rotesc în găurile filetate din placa de bază pe pasul de 1mm, având la interior filet M8 normal cu pas de 1.25 diferența dintre pași face ca placa și tripoda să se îndepărteze sau să se apropie cu 0.25mm la fiecare rotație. Un sistem similar se găsește la focalizatorul binoclurilor obișnuite. Roata de manevră are filet exterior cu pas fin iar în interior este un șurub cu pas mare. Mișcarea este lină și precisă dar totuși există un mic joc care la colimare deranjează un pic când treci de pe un sens pe celălalt. La montură nu ar fi problemă pentru că greutatea ține filetele în contact pe un singur flanc. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|