Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
oldboy oldboy Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2012 Mesaje: 53
|
Trimis: 14 Ian 2013 16:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: Calculare Newtonian |
|
|
|
Am si eu o nelamurire.Daca voi construi un newtonian de 150mm diametru si ratia focala f/8 distanta focala este de 1200mm.Deci daca voi pune centrul oglinzii secundare la 1200mm de centrul oglinzii primare nu voi obtine imaginea,nu?eu stiu ca pentru a avea o imagine oglinda secundara trebuie pusa ceva ma aproape de oglinda primara , inaintea punctului focal.intrebarea e cum calculez la ce distanta mai inainte de punctul focal trebuie pusa oglinda secundara pentru a nu face un focuser cu o cursa foarte mare de focalizare.Si cum aflu distanta razei de lumina din centrul oglinzii secundare pana pe ocular.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
12.01 kb |
Vizualizat: |
de 4604 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 14 Ian 2013 16:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Depinde cat vrei sa ai backfocus, camp iluminat si obstructie.
Planul (nu doar punctul) focal al ocularului trebuie sa coincida cu cel al telescopului.
Adica nu prea ai cum sa pui oglinda secundara in planul focal daca vrei sa mai si obtii ceva.
Vezi un calculator: http://www.bbastrodesigns.com/diagonal.htm
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Ian 2013 18:26 Download mesaj |
|
|
|
E simplu. Vezi ce inaltime are focuserul pe care vrei sa-l utilizezi, cand e strans la minim. Adaugi jumatate din diametrul exterior al tubului pe care vrei sa folosesti. Si mai adaugi cam 10mm-12mm, daca nu vrei sa lasi loc pentru foto cu DSLR. Daca vrei sa faci si foto, pui 10+55mm, dar va trebui sa faci rost de un prelungitor pentru punerea ocularelor pentru vizual. Daca vrei sa lasi loc si pentru un cap binocular, in loc de 55mm pui 70mm.
Adunand sumele de mai sus obtii distanta de la secundara la planul focal. Si evident restul e pana la primara.
Mai trebuie sa ti cont si de dimensiunea secundarei ca sa ai iluminare pe o suprafata suficienta.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 14 Ian 2013 20:20 Download mesaj |
|
|
|
adica sa inteleg ca oglinda secundara trebuie pusa in asa fel incat ,,acel punct focal'' creat de oglinda primara sa aiba un diametru putin mai mic decat oglinda secundara?asta as putea afla montant totul pe o scandura pun o sursa puternica de lumina in fata oglinzii iar pe oglinda secundara pun cv negru ca sa se poata vedea fasciculele de lumina.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
11.28 kb |
Vizualizat: |
de 4488 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Ian 2013 20:33 Download mesaj |
|
|
|
In principiu da, insa e mai greu de masurat. Mai bine spune ce marime are axa mica a secundarei, si iti spun cam cum e. Si ce varianta din cele de mai sus alegi.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11388
|
Trimis: 14 Ian 2013 21:06 Download mesaj |
|
|
|
Tot nu i-ai sunat? Pana termini tu calculele poate cine stie...se lasa de meserie.
|
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 14 Ian 2013 21:09 Download mesaj |
|
|
|
am calculat cu un program si cica 33,02mm are axa mica a secundarei.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 14 Ian 2013 21:27 Download mesaj |
|
|
|
Dar ce varianta vrei, vizual, foto, vizual cu binocular, te-ai hotarat?
Mai sus e un raspuns de la un moderator, Stanescu Octavian. El e cel care face oglinzile de la astrovest.
_________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata dragos.n la 15 Ian 2013 00:22, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 14 Ian 2013 21:48 Download mesaj |
|
|
|
vizual vreau,nu vreau sa fac poze
|
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 14 Ian 2013 22:03 Download mesaj |
|
|
|
si nu binocular
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 15 Ian 2013 00:03 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa ai o iluminare mai buna iti trebuie o secundara de 38mm. Asta in conditiile in care folosesti un tub de 180mm diametru interior, cu perete de 3mm, si un focuser cu inaltimea minima de 70mm, care e in general intalnita la focusere de newton. Iar distanta de la primara la centrul secundarei e de 1025mm.
_________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 15 Ian 2013 00:22, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
|
Sus |
|
 |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 15 Ian 2013 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Si eu recomand varianta online a lui Newt, am folosit-o la randul meu.
Daca ai de gand sa construiesti un telescop trebuie sa te gandesti si ce materii prime poti gasi. Spre exemplu nu gasesti teava de orice diametru, doar anumite valori asa ca proiectarea o faci cu anumite constrangeri.
Iti recomand sa te gandesti la un focuser crayford low profile (eu am comandat din afara), e mai scump, dar poti folosi o secundara mai mica. Ai sa descoperi chichite cand o sa te joci cu aplicatia.
|
|
Sus |
|
 |
|