Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Bogdan Bogdan Membru

Data inscrierii: 18 Dec 2012 Mesaje: 19
|
Trimis: 18 Dec 2012 03:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salutari |
|
|
|
Ma numesc Bogdan (in ciuda user-ului Bogdan Bogdan, ma cheama Bogdan si atat ) si va urmaresc de mai bine de o jumatate de an, poate chiar un an, pe toti de pe forum.
Sunt din Ploiesti, am terminat facultatea de cativa ani - deci sunt si eu un tanar printre alti tineri ca multi din voi observ.
Am tot asteptat sa intru si eu in conversatii pana in momentul in care o sa imi achizitionez un telescop, insa poate ca va mai dura ceva, asa ca mi-am zis ca e timpul totusi sa ma alatur voua si poate pe parcurs o sa mai si invat cate ceva.
Din cauza ca am amanat sa imi fac cont sunt inca o serie de intrebari pe care nici functia de search a catorva forumuri si nici Google nu a reusit mi le elucideze (un simplu exemplu: am staruit o gramada ca sa aflu care este diferente intre o montura EQ3 vs EQ3-2 vs NEQ3; cel mai probabil aici as fi primit un raspuns in cateva minute, insa am iesit la lumina intr-un final). |
|
Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2012 Mesaje: 79
|
Trimis: 18 Dec 2012 03:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Bogdan si atat!
Bun venit pe forum.
Pana sa-ti cumperi un telescop poti sa-ti iei un binoclu sa te familiarizezi mai bine cu cerul.
Ce binoclu? Sunt cateva topicuri pe forum unde se discuta despre asta. Daca le citesti (sau poate le-ai citit deja) sigur te lamuresti.
:: |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Dec 2012 05:22 Download mesaj |
|
|
|
Salut Bogdan, si bine venit pe forum. Ma bucur ca suntem mai multi ploiesteni. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Bogdan Bogdan Membru

|
Trimis: 18 Dec 2012 12:27 Download mesaj |
|
|
|
Multam frumos de primire!
@Khristiansen: am citit deja articole despre ce binoclu ar trebui sa folosesc si cat de potrivit este unul pentru un incepator in astronomie pentr a invata obiectele ceresti. Insa probabil voi astepta pana strang suficient pentru reflector de 130mm. Achizitia unui binoclu (desi are beneficiile ei) ar intarzia si mai mult achizitia telescopului care sper eu ca in primavara o sa apara.
@dragos n. : ti-am citit zeci si sute de postari, dar niciodata nu am dat atentie informatiilor din stanga (sub avatar) ca sa vad ca esti din Ploiesti. Super! Chiar ma gandeam ce minunat ar fi daca as mai intalni alte persoane din Ploiesti pe acest forum. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 18 Dec 2012 15:33 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit, Bogdan !
Imi place introducerea ta si faptul ca citesti forumul de mai mult timp.
Telescopul va veni si el pe parcurs, insa ai grija sa alegi de la inceput ceva bun, astfel incat sa iti satisfaca pasiunea si sa te stimuleze sa mergi mai departe.
Mult succes ! |
|
Sus |
|
 |
Bogdan Bogdan Membru

|
Trimis: 18 Dec 2012 17:48 Download mesaj |
|
|
|
Salut Teo,
Da citesc de ceva vreme acest forum (la fel si Cloudy Nights, Stargazers Lounge, Astro Bin si altele mai putin celebre).
In ceea ce priveste alegerea o sa ma decid cand o sa am tot bugetul intre cele doua variante principale, si anume:
Skywatcher 130mm Heritage (PROs: are oglinda parabolica si doar 6kg si ceva; e bine ca e usor fiindca asta inseamna ca o sa fie mult, mult mai des in preajma mea pe oriunde ma duc; CONS: mi-ar placea sa folosesc o montura EQ, chiar daca dobson e pentru incepatori; are ceva probleme cu focuser-ul din ce am citit, probabil din cauza ca nu e clasic, ci elicoidal si nu e suficient de fix)
Skywatcher 130/900 newtonian (sau Orion daca prind o promotie ca cea de acum pe Astroshop.ro). Desi acesta ar veni pe un EQ2, clar va fi dublu in greutate fata de Heritage si oglinda este sferica la toate modelele din cate observ (chiar si la seria Black Diamond, nu doar la cele mai vechi cu tub albastru).
Evident canteresc si ofertele din Bazar cand se apropie de obiectivul meu sau de pe site-urile de specialitate (m-a surprins in mod placut sa vad un Meade pe Alcor spre exemplu. Din pacate e de 114mm) |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Dec 2012 22:52 Download mesaj |
|
|
|
Bogdan
bine ai venit pe forum,te felicit pentru efortul sustinut de a te informa.
Te asigur ca dobsonienele sunt construite /folosite nu numai de incepatori.
Desi daca ma gandesc mai bine,poate ai dreptate...
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Bogdan Bogdan Membru

|
Trimis: 19 Dec 2012 00:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru primire Mircea.
Ca o nota secundara la ce am spus mai devreme motivul pentru care as prefera o montura EQ este sistemul ecuatorial in sine (modul in care urmaresc mai usor un astru) fata de una dobsoniana. Plus ca ma gandesc si la faptul ca am niste repere atunci cand schimb pozitia, in sensul ca are anumite gradatii de care tin cont atunci cand aleg sa privesc ceva pe cer care ma pot ghida cand voi face observatii. Am Stellarium si un laptop, dar imi inchipui ca nu le voi avea in permanenta la dispozitie.
In concluzie nu subestimez montura tip dobson.
Dar tipul monturii intra mai degraba in sfera "preferinte". Accept ambele variante odata ales telescopul. |
|
Sus |
|
 |
bumblebee Membru

Data inscrierii: 30 Noi 2011 Mesaje: 31
|
Trimis: 19 Dec 2012 15:40 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit Bogdan!
Ma bucur ca mai sunt si altii ca mine. Si eu ca si tine am urmarit forumul un an sau doi pana sa-mi fac curaj sa intru cu "acte in regula", asteptand ca si tine sa achizitionez un instrument - un telescop sau o luneta, cu care sa experiemntez si dupa aceea sa impartasesc experientele.
Am tot amanat momentul pana sa-mi cumpar instrumentul in speranta ca voi strange suficienti bani ca sa iau ceva mai bun, sa ma ajute si in fazele avansate ale pasiunii, in special in astrofotografia cu instrumente astronomice. Mi-am dat seama ca o cam luasem pe aratura, ajunsesem la sume destul de mari si riscam sa cumpar niste instrumente care mi-ar fi adus de la inceput numai frustrari nu si satisfactii, nestiind cum sa ma orientez " in spatiu"
Asa ca am urmat sfatul celor intelepti de pe acest forum si am achizitionat un binoclu cu care am inceput aventura.
Acestea fiind spuse, poate la primavara facem un star party la noi acasa la Ploiesti , odata cu botezul instrumentelor, ce zici?
Succes! |
|
Sus |
|
 |
Bogdan Bogdan Membru

|
Trimis: 20 Dec 2012 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Multam Bumblebee !
Ma bucur foarte mult sa aflu ca esti din Ploiesti, fiindca desi am vazut ca exista un astro-grup Muntenia, majoriteatea sunt din Bucuresti. Bucurestiul este aproape si ar trebui sa ne intalnim cat putem de des cu cei pasionati de astronomie de acolo fiindca e aproape pana la urma (60km), insa nu potem lasa deoparte nici confortul unor iesiri in raza orasului unde locuim. Nu e doar confortabil, este si practic pana la urma.
Promit solemn ca odata ce am un instrument optic de observatii astro sa ne intalnim in preajma Ploiestiului la cate un mini star party (as participa si acum daca ar avea cineva initiativa, doar ca ma simt putin jenat ca sunt incepator si fara instrumente pe deasupra ... rezulta un aport personal egal cu zero).
Sper sa ne intalnim cat de curand! |
|
Sus |
|
 |
|