Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233896 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
catalinmoroti Membru

Data inscrierii: 28 Dec 2012 Mesaje: 39
|
Trimis: 28 Dec 2012 23:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salut |
|
|
|
Salut,sunt nou si eu pe acest forum.Sunt un impatimit al astronomiei,de mic imi placea sa caut si sa descopar constelatiile si stelele pe cerul noptii.Chiar si dimineata ma mai prindea in curte cand eram la tara.
Ca instrumente nu am cine stie ce,doar un asa zis telescop,cu ghilimelele de rigoare Auriol x60 primit de juniorul meu de la Mos Craciun anul acesta si un binoclu made in China x7. Sincer nu stiu ce s-ar putea vedea cu acel Auriol,dar o sa incercam.Pana acum m-am limitat doar la ochii care inca imi sunt ageri la cei 40 de ani,care imi lacrimau la un moment dat de atata scrutat cerul noptii.
Toate cele bune va doresc din Petrosani. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 29 Dec 2012 00:03 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit printre noi ! _________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult,sper sa aflu mult mai multe de la voi.O sa cer si un sfat cam ce telescop as putea sa imi cumpar ca sa pot vedea planetele,cat mai multe obiecte Messier dar sa fie cat de cat bun si pentru deepsky.Am vazut o multime de oferte Celestron,Meade,Sky Watcher dar sincer nu stiu care ar fi mai bun. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 29 Dec 2012 01:09 Download mesaj |
|
|
|
Toate marcile de mai sus sunt ok, insa trebuie sa te decizi insa asupra unui tip de telescop, in functie de dorinte, lucru care e putin cam complicat deoarece ai enumerat cam tot ce se poate . |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 02:12 Download mesaj |
|
|
|
Multam mult pentru informatii,pentru linkuri.
Poate ca nu ar trebui sa mai intreb aici,poate ar trebui sa deschid alt post in alt loc nu in Who's Who,va rog sa imi spuneti daca trebui sa fac asa.
Eu ma intreb de ceva vreme care ar fi mai OK : un reflector newtonian,un refractor acromat sau un schmidt-cassegrain.Chiar e o mare dilema pentru mine.Practic din ce am scris mai sus as vrea sa pot vedea cu juniorul meu atat Luna si planetele dar sa putem vedea decent si galaxii,roiuri sau alte obiecte.Am vazut ca sunt mai scumpe schmidt-cassegrain decat reflectoarele newtoniene si nu stiu de ce ? In acest link vazusem ceva deosebit zic eu :
http://www.skywatcher.ro/advgt_cel.htm
Dar ma gandeam ca reflectorul newtonian C8 cu apertura de 203mm e 4750 lei pe cand Telescopul Schmidt-Cassegrain C8 la 7890 lei e cu mult mai scump si are apertura la fel.De ce oare ? Cu ce ar fi mai bun un Cassegrain ?
Multam mult. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11248
|
Trimis: 29 Dec 2012 02:32 Download mesaj |
|
|
|
Cass are o focala mare intr-un pachet mic, mak-urile la fel. Din pacate au un design mai complicat si de aici si costul mai mare. Newtonul e cam cel mai ieftin, dobsonul in special, datorita simplitatii. Dar are si dezavantaje: tubul mare, montura dobson e buna la vizual, dar la astrofoto te cam limiteaza.
Refractoarele (cele mici) sunt mici, n-au obstructie, portabile, dar apertura costa mai ales daca vrei APO.
In general daca citesti documentatiile ca cele prezentate de der pirate, ai sa te lamuresti cum e cu telescoapele, dar asta nu garanteaza ca te si vei decide usor, dar macar orice decizie ai lua o sa fie una cat mai documentata.
Probabil daca stai undeva la curte sau ai masina cu care sa il transporti, un dobson ar fi o alegere buna pentru inceput, mai ales din prisma pret/apertura. |
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 02:58 Download mesaj |
|
|
|
Pai ce sa zic,acum stau la bloc.Am stat la casa cat am fost copil,apoi am plecat in lumea larga
Masina am,dar ma gandeam sa nu imi iau repede ceva sa am,mai bine astept un pic ,mai strang ceva si sa imi iau unul care sa merite banii si sa fiu multumit.Ai dreptate ca o sa ma decid greu,dar poate o sa gasesc ajutor sigur aici,unde am dat de profesionisti in ale astronomiei si mai ales a ,,sculelor,,care trebuie.
PS Costul e mai mare la Cass datorita designului ? Doar pentru atat ?  _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 04:11 Download mesaj |
|
|
|
catalinmoroti a scris: | Ai dreptate ca o sa ma decid greu,dar poate o sa gasesc ajutor sigur aici,unde am dat de profesionisti in ale astronomiei si mai ales a ,,sculelor,,care trebuie.
PS Costul e mai mare la Cass datorita designului ? Doar pentru atat ?  |
Desi un cass implica mai multe elemente optice si mecanice, in principiu da. Dar sa nu subestimam designul, acesta face diferenta intre a folosi telescopul sau a-l tine pe post de bibelou.
PS: Chiar si asa un dobson de pana in 250mm apertura este inca destul de mic pentru a putea fi folosit chiar si la bloc. Doua persoane il scot la aer, asa dintr-o miscare, una tubul iar cealalta montura. De la 300mm in sus lucrurile se cam complica, tubul fiind mai lung si montura mai grea. Oricum daca alegeti aperturi medii spre mari, nici un cass nu este mai usor. Montura plus greutatile si toate aferente tot acolo duc.
Cam asa stau lucrurile:
-portabilitate mare = instrument mic, cass, mak sau luneta, de cele mai multe ori bun sau foarte bun la planete dar limitat la DSO. Aici intalnim si newtoniene mai mici pana in 130mm apertura care sunt un bun compromis.
-portabilitate mica sau foarte mica = instrument mare cu apertura generoasa, foarte bun spre extrem de bun la DSO, foarte bun deasemenea si la planete. Bugetul este cel care comanda aici.
Sfatul meu este sa luati apertura cea mai mare pe care v-o permiteti din punct de vedere financiar, indiferent de design. Montarea si demontarea instrumentului fac doar 5% dintr-o sesiune de observatii. Restul de 95% poate fi un deliciu ...sau nu, apertura avand in toate cazurile ultimul cuvant de spus.
Ultima modificare efectuata Adrian Sirean la 29 Dec 2012 05:43, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 04:58 Download mesaj |
|
|
|
Multam mult Der Pirate,foarte bune sfaturi,ca de fapt oricare din sfaturile de mai sus primite...si sunt doar novice aici pe forum si am primit deja o gramada de sfaturi.
Sa inteleg atunci ca ar fi indicat un schmidt-cassegrain cu apertura mare ? Si ce nu vad eu cand citesc despre aceste schmidt-cassegrain,ce sunt ele de fapt ? Am vazut ca telescoapele sunt reflectoare,refractoare.Banuiesc ca este refractor.
Asa ma gandeam si eu,daca reusesc sa imi iau unul cu apertura mare 250,280...nu stiu daca ma pot gandi la 300 si ceva ca sunt foarte scumpe.De fapt ce mi-ai recomanda Der Pirate,ceva cu apertura mare ?
PS. As avea o rugaminte: daca tot suntem pe un forum m-as simti mai OK daca ne adresam la ,,pertu,, ca sa zic asa,ar fi super.Multam mult. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 05:13 Download mesaj |
|
|
|
catalinmoroti a scris: | Si ce nu vad eu cand citesc despre aceste schmidt-cassegrain,ce sunt ele de fapt ? Am vazut ca telescoapele sunt reflectoare,refractoare.Banuiesc ca este refractor.
|
Este amandoua. Uite cateva link-uri de pe youtube cu mai multe videoclipuri in care se explica cele trei tipuri majore de telescoape cat si avantajele si dezavantajele fiecarui model. Deasemenea multe alte informatii foarte folositoare: http://www.youtube.com/watch?v=goL3K_xQzbE...ults_video, http://www.youtube.com/watch?v=gpnB5w_gZsI, http://www.youtube.com/watch?v=DODk3cJam68, http://www.youtube.com/watch?v=9oALhSq0hoY, http://www.youtube.com/watch?v=dpF1_Q5yPsk, http://www.youtube.com/watch?v=waPj5AkXirs.
Dupa cum se vede, telescopul este doar o parte din arsenalul unui astronom amator. Inevitabil ajungem sa ne dorim si cateva oculare mai bune, cele care vin la pachet nu sunt proaste dar nici nu exceleaza la nici un capitol.
PS: As vrea sa mai spun ca toate parerile mele se bazeaza doar pe observatiile strict vizuale. In cazul in care, pe viitor va ganditi si la astrofotografie atunci datele problemei se schimba, fiind mult mai important sa achizitionati inca de la inceput o montura ecuatoriala zdravana cu motoare de urmarire. Oricum cass-urile prezentate in link, dispun de asa ceva.
Ultima modificare efectuata de catre Adrian Sirean la 29 Dec 2012 05:28, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 05:27 Download mesaj |
|
|
|
Foarte faine explicatiile.M-am lamurit acum.Multam mult de link.
PS. De aceea spuneam ca nu ma grabesc acum,dar as vrea sa achizitionez ceva ca in linkul expus de mine,adica cu montura ecuatoriala,goto,automatizare,etc...ca nu se stie niciodata,mai ales ca ma pasioneaza mult si vad ca si pe juniorul meu il atrage.Asa ca nu se stie,poate dorim sa incercam vreodata si astrofotografia,poate il indrum catre asa ceva,pentru ca dupa mine e un domeniu superb,nu cred sa mai existe un domeniu ca acesta: Astronomia. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Dec 2012 19:18 Download mesaj |
|
|
|
Catalin
bine ai venit pe forum.
Pana te hotaresti ce telescop sa achizitionezi, incearca pe cer binoclul 7x, vei fi uimit de ceea ce poate sa iti arate.
In rest, vad ca ai primit sfaturi bune.
Ceea ce mai trebuie sa stii este ca piesele optice nu sunt fabricate dupa reteta ca si Coca Cola, care este aceeasi oriunde in lume. Ceea ce deosebeste de multe ori un producator de altul este calitatea optica.
Cel mai bine este sa te ,,lipesti'' de un grup de astronomi amatori, sa iesi la observatii cu ei, sa te familiarizezi ca cat mai multe feluri si marimi de telescoape, si apoi sa te decizi in cunostinta de cauza.
Nu exista telescop perfect dar exista telescopul cel mai potrivit pentru tine si juniorul tau.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
catalinmoroti Membru

|
Trimis: 29 Dec 2012 20:15 Download mesaj |
|
|
|
Multam mult Mircea.
Tare fraza cu Coca Cola...
Sper si sunt convins ca voi gasi ajutor si multe raspunsuri la intrebarile care le voi avea legate de acest domeniu,aici pe acest forum.
Toata stima mea Catalin. _________________ DUMNEZEU este singurul meu STĂPÂN,iar familia mea este singura mea COMOARĂ ! |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|