Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236362 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 03 Feb 2013 22:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Construire luneta din obiectiv Fraunhofer 60/900 |
|
|
|
Salutare !
De curand am obtinut on obiectiv dublet Fraunhofer 60/900 si as dori sa fac o luneta din el
Am si montura pentru obiectiv .
As dori sa stiu lungimea necesara tubului , si cum se construieste un focuser (Crayford as dori sa fac..)
Voi reveni cu poze daca sunt necesare
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2013 23:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut !
Intai masori focala obiectivului cat mai precis posibil proiectand pe un perete sau pe o foaie alba ceva de la distanta ( cladiri, copaci ) dar ai grija ca aceste obiecte sa fie la cel putin 80-100 de metri departare. Daca sunt mai apropiate focala iti va iesi fals mai lunga.
Dupa ce determini focala te gandesti cat de lung va fi focuserul cu ocularul atasat.
Masori in asa fel incat focuserul sa fie iesit jumatate din cursa ( adica pe la mijloc ) ca sa ai in caz de nevoie posibilitatea de a focusa inainte si inapoi.
In felul asta vei sti ce lungime trebuie sa aiba teava de la marginea monturii obiectivului pana la focuser.
O alta varianta ar fi sa fixezi undeva pe o perna (sau pe altceva), sa nu cada, obiectivul si sa il indrepti spre o casa din departare. Apoi cu un ocular cu focala mare ( 25-32 mm ) de care legi o sfoara te departezi de obiectiv incat sa nu te abati prea mult de la axa optica. E bine sa rogi pe cineva sa iti tina de obiectiv ca sa poti sa tragi de sfoara cat ai nevoie pana vezi imaginea clara in ocular. Ai grija sa nu tragi opbiectivul pe jos si sa se sparga !
Acolo unde vezi cel mai clar peisajul din departare acolo va fi distante unde ocularele vor trebui asezate. Sigur ca distanta difera de la un ocular la altul dar tocmai de aceea ti-am zis sa iei in calcul varianta cu focuserul iesit doar jumate in afara ca sa poti ulterior focusa inainte si inapoi in functie de diferitele oculare.
Tinant cont de acea lungime scazi lungimea focuserlui deschis la jumatate din cursa.
Eu am facut smecheria asta la toate lunetele pe care le-am construit, atat ca amuzament cat si pentru control. Rezultatele au fost cat se poate de precise.
Daca doresti sa utilizezi si o prisma zenitala ( oglinda diagonala ) va trebui sa tii cont is de asta si sa scazi inca 7-9 cm din lungimea tevii.
Sigur ca e dificil sa focusezi la precizie cu ocularul in mana, sa il tii aliniat la perfectie cu axa optica mai ales ca iti intra si lumina pe lateral neavand inca un tub dar cu putin exercitiu reusesti sa iti dai seama unde imaginea se vede clara.
In felul acesta realizezi un fel de banc de probe asemanator cu telescoapele lui Huygens.
In loc de sfoara poti utiliza o ruleta care are banda metalica relativ rigida si care are posibilitatea de a se trage singura inapoi si inainte pana faci clarul din ocular.
Eu am utilizat mai frecvent varianta cu ruleta ajutat de inca o persoana.
Eu ma pozitionam cu ocularul in spatele obiectivului si o alta persoana imi masura distanta dintre butoiasul ocularului si obiectiv in timp ce eu ma aporpiam sau ma departam pana vedeam clar . Evident apoi am scazut lungimea focuserului precumk si drumul parcurs de lumina prin prisma zenitala.
Daca ai deja focuserul totul va fi simplu. Faci testele cu ocularul atasat la focuser si apoi totul tinut cu mana in spatele obiectivului.
Succes !
P.S : Sa ne tii si pe noi la curent cu poze, cu tot ce realizezi.
Presimt ca va fi interesant .
Vad ca deja ai un telescop mare, dar merita sa iti construiesti si o luneta macar pentru satisfactia pe care ti-o da activitatea ATM.
|
|
Sus |
|
 |
Procyon Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013 Mesaje: 285
|
Trimis: 04 Feb 2013 00:29 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de sfaturi !
Focala e de 900mm (asa mi-a zis cel care mi-a dat obiectivul)
Maine (sper..) voi face niste teste cu un ocular de 25mm .
Nu voi folosi prisma zenitala , asa ca va veni putin mai lung tubul..
De curiozitate : e nevoie si de o diafragma ?
P.S : Telescopul il voi folosi la observatii solare in general.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 04 Feb 2013 00:44 Download mesaj |
|
|
|
Vei avea nevoie de cel putin doua diafragme in interiorul tubului, pentru cresterea contrastului si desfiintarea reflexiilor parazite.
Eu diafragmele la o luneta de 60 mm/800 mm le-am amplasat astfel :
Prima la o distanta de 20-25 cm de obiectiv cu o deschidere de vreo 50 mm iar a doua mult mai in spate (spre focuser) cu un diametru (deschidere) de 30 mm.
Am asezat diafragmele pe rand in asa fel incat privind prin tubul focuser (fara ocular atasat) sa vad marginile lentilei obiectiv (care sa coincida cu cele ale diafragmei) astfel incat sa nu imi vigneteze (diafragmeze) obiectivul care trebuie sa se vada ca un disc frumos si luminos .
A doua diafragma (cea mai din spate) am plasat-o astfel incat privind prin focuser (fara ocular) sa vad marginile primei diafragme (si ale obiectivului) la fel incat sa nu imi "manance" din lentila sau din prima diafragma.
Trebuie sa le asezi in asa fel incat privind la final prin focuser (fara ocular atasat) sa vezi frumos marginile diafragmelor care sa coincida cu marginile lentilei si nici sa nu le depaseasca nici sa nu le acopere.Sa fie ca un tunel perfect in care la capat vezi obiectivul luminos ca un disc. Unde se termina marginile lui luminoase acolo sa inceapa imediat margilile diafragmelor.
Poate par metode empirice dar iti garantez ca functioneaza foarte bine. Am construit deja doua lunete (una de 80 mm si alta de 60 mm) utilizand aceasta tehnica si functioneaza impecabil.
Sunt sigur ca vei indrepta luneta nu numai spre Soare ci si spre Luna ( si poate chiar spre planete). La 60 mm obtii niste imagini superbe la Luna (la vizual).
Uite aici ca exemplu o fotografie a Lunii obtinuta de mine prin luneta home-made de 60/800 mm .
Spor !
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2013 11:20 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Nu voi folosi prisma zenitala ... |
Daca folosesti luneta pentru observatii vizuale nu merita sa renunti la oglinda (sau prisma) zenitala, pozitia de observare va fi foarte incomoda si obositoare. In plus vei avea nevoie sa inalti montura mult si asta o face mai vulnerabila la vibratii.
Spor!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 04 Feb 2013 14:15 Download mesaj |
|
|
|
O metoda de a calcula baffle: http://www.berfield.com/baffles.html
Descriere: |
http://www.berfield.com/baffles.html |
|
Marime fisier: |
3.66 kb |
Vizualizat: |
de 3663 ori |

|
|
4.67 kb |
de 3663 ori |

|
|
4.37 kb |
de 3663 ori |

|
|
5.04 kb |
de 3663 ori |

|
|
6.21 kb |
de 3666 ori |

|
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4252569/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1 |
|
50.09 kb |
de 3663 ori |

|
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4252569/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1 |
|
32.47 kb |
de 3663 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2013 02:27 Download mesaj |
|
|
|
Bun venit pe tărâmul ATM-ului!
Metoda recomandată de Teo deși empirică e foarte bună pentru finisarea amplasamentului diafragmelor proiectate cu metoda de mai sus indicată de nobody pe care am folosit-o și eu la construcția refractorului 80x900. Pentru partea anterioară a tubului, în locul primei diafragme, deoarece am folosit un tub cam îngust (75mm) și nu am avut spațiul necesar am pus velur negru autocolant. Velurul negru autocolant se găsește la magazinele de bricolaj gen Praktiker, Hornbach etc. Înegrirea tubului cu spray negru mat este recomandabilă chiar dacă ai prevăzut diafragme. Atenție la partea frontală a focuserului care mie mi-a dat de furcă la început deoarece uitasem s-o vopsesc și producea reflexii puternice.
La 60 mm diametru poți folosi un tub din carton de la hârtie de calc dacă mai găsești așa ceva. Este rigid și drept, nu se încovoaie ca un tub din PVC. Dacă îl impregnezi bine cu vopsea sau lac va rezista la umezeală.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|