Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 21 Noi 2011 22:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Laser heater |
|
|
|
Buna tuturor.
Fiindca a venit iarna si am vazut multe discutii pe forum legate de problemele generate de frig, as vrea sa va prezint un mic proiect de-al meu pe care l-am facut zilele astea.
Este vorba de laser-pointer-ul de 5 mW instalat pe ansamblul telescopului meu ca si instrument de vizare secundar pe langa luneta cautatoare 9x50 din dotare – laserul fiind montat pe luneta de ghidaj. Asa cum se stie (s-a mai discutat pe forum asta), laserul verde este sensibil la temperaturi scazute. De asemenea, iarna temperaturile scazand si mai mult, sunt afectate si bateriile, astfel ca dupa primele 5 minute laserul devine inutilizabil intr-o noapte geroasa.
Si nu spun cat de util este cand functioneaza. Eu avand un sistem GOTO cu EQMOD si stand in fata calculatorului destul de mult, imi e foarte la indemana sa urmaresc raza laser pe cer sa vad de exemplu atunci cand pun telescopul in statie sau cand il sincronizez cu planetariul, daca telescopul puncteaza corect catre ce vreau eu sa vizez. Bineinteles ca aceasta e o estimare grosiera, initiala, ulterior ma uit pe luneta cautatoare prin reticulul luminos, aliniat corect cu telescopul principal sau daca vreau precizie maxima, prin ocularul cu reticul luminos din tubul principal.
Oricum, am constat ca e extrem de util laserul in configuratia data, dar greu de folosit iarna. Asa ca am purces la lucru – un sistem de incalzire pentru laserul cu pricina.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 22:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Solutia gasita cuprinde 2 rezistente de nichelina spiralate de 800 W / 220V avand o rezistenta de aproxiativ 98 de ohmi si 1 metru de tub varnish termocontractil avand grosimea un pic mai mare decat rezistenta. Am introdus spirala de nichelina pe tub dupa care, la flacara unei lumanari am strans tubul pe spirala dand in acelasi timp rezistentei imbracate astfel o forma spiralata prin infasurare pe un creion.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
105.07 kb |
Vizualizat: |
de 7875 ori |
![1_materiale [1600x1200].JPG](files/1_materiale_1600x1200_390.jpg)
|
|
141.43 kb |
de 7875 ori |
![2_rezistenta in tub [1600x1200].JPG](files/2_rezistenta_in_tub_1600x1200_429.jpg)
|
|
150.02 kb |
de 7875 ori |
![3_rezistenta mica [1600x1200].JPG](files/3_rezistenta_mica_1600x1200_113.jpg)
|
|
163.31 kb |
de 7875 ori |
![4_rezistenta lunga [1600x1200].JPG](files/4_rezistenta_lunga_1600x1200_442.jpg)
|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 22:41 Download mesaj |
|
|
|
Cele 2 rezistente sunt identice, doar ca una, trebuind sa acopere o regiune mai mare (bateriile), am intins-o un pic inainte de a o introduce pe tub.
|
166.98 kb |
de 7863 ori |
![5_montate pe laser [1600x1200].JPG](files/5_montate_pe_laser_1600x1200_807.jpg)
|
|
177.3 kb |
de 7863 ori |
![6_rezistenta rezistentei [1600x1200].JPG](files/6_rezistenta_rezistentei_1600x1200_110.jpg)
|
|
141.4 kb |
de 7863 ori |
![7_legaturile facute [1600x1200].JPG](files/7_legaturile_facute_1600x1200_133.jpg)
|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Rezistentele sunt legate in paralel la 12 V si se incalzesc asa cum se vede in fotografia in infrarosu facuta.
Cea mica la 53 grade Celsius / 23grade ambient iar cealalta, cea mare la 42 grade Celsius / 23 grade ambient. Puterea absorbita este de circa 3 W pentru ambele rezistente astfel ca bateria mea de camp de 7Ah ar merge 2 ore si 20 minute in regimul asta, suficient pentru scopul propus. Daca temperaturile dezvoltate se doverdesc a fi prea mari (poate vara), pot sa comut pe iesirea de 9 V de la sursa, caz in care puterea scade la 1.65 W iar timpul de functionare creste la 4 ore si 10 minute.
Vineri spre sambata si sambata spre duminica am iesit cu telescopul. Incepand cu ora 18 si pana la 3 dimineata, laserul a functionat impecabil (evident ca nu l-am tinut in curent tot timpul). Temperatura la dioda emitatoare a fost in jur de 25 de grade la o temperatura ambianta de -2 grade iar in jurul bateriilor, cam 17 de grade. Asa cum se vede din poza in infrarosu, tot corpul laserului se incalzeste pana la urma si se creaza probabil inauntrul sau un microclimat care da rezultate.
Temperatura pe una din piesele neincalzite ale telescopului era egala cu temperature mediului.
Urmatoarea vizata de un sistem de incalzire similar este chiar luneta de vizare dupa care ma gandesc la un sistem de gestionare a dew-heater-elor, care sa merga tot prin ASCOM.
|
108.62 kb |
de 7847 ori |

|
|
109.46 kb |
de 7847 ori |

|
|
119.9 kb |
de 7847 ori |

|
|
117.65 kb |
de 7847 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Cost lucrare - de criza - rezistentele 2 x 2,5 lei = 5 lei. Tubul termocontractil 1m x 4.5 lei = 4,5 lei. Jack de alimentare mama+tata = maxim 10 lei (nu stiu exact, le-am luat mai demult). Un pic de cositor.
Total 19,5 lei.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Noi 2011 22:56 Download mesaj |
|
|
|
Foarte interesant.
Intrebare: cu ce ai facut pozele in IR ?
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Cu o camera FLIR Termacam E320.
Are 2 scale de masura: -40...+120 grade si +100...+1200 grade.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Noi 2011 23:10 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Cu o camera FLIR Termacam E320.
Are 2 scale de masura: -40...+120 grade si +100...+1200 grade. |
se poate folosi si in astronomie ? (ma gandesc ca trebuie racire avansata la toate instrumentele cu care se invecineaza ).
Ce lungime de unda "vede" ?
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 21 Noi 2011 23:17 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca se poate folosi impreuna telescopul... ptr a vedea siluete feminine in blocurile de vis-a-vis )
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 21 Noi 2011 23:18 Download mesaj |
|
|
|
MikeC a scris: | Cred ca se poate folosi impreuna telescopul... ptr a vedea siluete feminine in blocurile de vis-a-vis ) |
Tinere domn, m-ai convins, imi trebuie si mie o camera d-astea
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 21 Noi 2011 23:25, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 21 Noi 2011 23:24 Download mesaj |
|
|
|
Io chiar as fi foarte curos daca ar avea o asa capacitate de rezolutie, amplificand in prealabil undele printr-un telescop... ca sa poti vedea caldura la distante indepartate.
Din cate stiu, foarte putine, thermal cameras folosesc lungimi de unda in IR transformate intr-un spectru vizibil.
Dar cred ca o astfel de camera ar fi si mai interesanta pentru spectroscopie ir, la diverse corpuri ceresti.
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Nu merge chiar asa treaba.
E o intreaga teorie care trebuie povestita aici si care nu-si are locul pe forumul asta. Camera are aplicatii industriale, in medicina, in electrotehnica si in constructii. Nu are rost sa va ganditi mai departe catre astronomie ca nu are rost, ne pierdem in discutii sterile.
Am pozat asta fiindca chiar mi s-a parut interesant sa vad cum merge instalatia mea in conditii de probe si de "lupta". Daca o sa fac (si o sa fac) dew-heater-ul mic pentru cautator, o sa fac si acolo poze ca sa vedeti cum are loc transferul termic, poate fi util pentru cei ce vor sa-si faca asa ceva.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 21 Noi 2011 23:39 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai acces la o asemenea camera cred ca cel mai interesant de studiat ar fi aclimatizarea opticii si mai ales traseul curentilor de aer cald prin tub ( la un reflector, evident), ar fi frumos daca oglinda principala ar fi cumva descoperita . Cred ca ar duce la o mai buna intelegere a problemelor termale, mai ales cand vrei sa construiesti un istrument de la zero.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 21 Noi 2011 23:42 Download mesaj |
|
|
|
schlieren !
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 21 Noi 2011 23:49 Download mesaj |
|
|
|
O astfel de camera nu-ti scoate in evidenta in nici un fel curentii de aer, nici o camera IR nu face asta. Iar temperaturile afisate pe poze trebuiesc corectate functie de EMISIVITATEA materialelor ce sunt vizualizate prin camera.
De fapt despre asta este vorba in tot cursul de termografie pe care l-am absolvit acum aproape 3 ani - evaluarea emisivitatii. Daca o determini corect, stii exact si temperatura obiectului vizat. OBIECTULUI si nu a GAZULUI. Dar pentru o oglinda pe care o slefuiesti, da, e posibil sa vezi distributia caldurii si cum se disipa ea atunci cand trebuie sa faci testele optice (stiu despre ce vorbesc, am facut si eu o oglinda acum 25 de ani si am avut o adevarata aventura cand am ajuns sa fac testele de interferenta la final si nu aveam rabdarea sa las oglinda sa se raceasca dupa polisare).
|
|
Sus |
|
 |
|