Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235372 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
buncar Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2010 Mesaje: 70
Motto: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face Localitate: timisoara
|
Trimis: 17 Oct 2010 17:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Evident ca fiecare element din lant conteaza insa ma intrebam cat de mult, pentru ca nu am o lentila de buna calitate pentru inversor iar ca sa pun un ocular, nu vor mai corespunde diafragmele, zic eu, nu ?
PS-ce luneta ai ? pune o poza cu ea. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Oct 2010 17:43 Download mesaj |
|
|
|
E bine să fie mai larg, printre ocularele care le ai caută unul cu lentilele și diafragma cât mai mare, dar având în vedere că lucrează într-o zonă unde fasciculul de lumină este îngust (conform cu schema dată de dl Tamasflex) nu trebuie să fie mult mai mare decât un ocular obișnuit...
Povestea întreagă o găsești aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2943
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 17 Oct 2010 19:06 Download mesaj |
|
|
|
Draga Buncar, calitatea unui inversor este asa de importanta ca aproape sunt tentat sa deschid un topic pe tema asta. Un inversor cu focala pozitiva se comporta practic ca un obiectiv de microscop, adica are de a face cu fascicule de lumina mai mult largi. Diametrul lentilelor este insa crucial in gestionarea tubului luminos, un ansamblu din lentile cu diametru mic ducand la vignetarea dramatica a canalului luminos. Problema are o oarecare rezolvare prin introducerea asa-zisei lentile de camp a obiectivului , de obicei o plan-convexa cu focala identica cu a obiectivului , asezata in planul focal al obiectivului , inaintea grupului redresor, bineinteles. Rolul ei e acela de a reduce unghiul sub care ies razele de lumina dupa focar. Astfel diametrul minim necesar pt. lentilele redresorului poate fi redus cam la jumatate, cred. Personal, nu agreez metoda pentru ca introduce doua reflexii in plus . Pe langa toate astea mai sunt o gramada de cerinte pentru un asemenea accesoriu.(ma refer la redresor) Potrivirea curburilor planurilor focale pana aproape la identificare, dintre obiectiv si redresor, este un criteriu greu de atins , ceea ce face ca redresorul lenticular cu focala pozitiva ( si cel afocal , de ce nu? ) sa fie cumva un accesoriu personalizat , pentru fiecare obiectiv in parte. Asta daca vrei sa scoti maximum posibil dintr-un asemenea design. |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 17 Oct 2010 19:32 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Draga Buncar............ Pe langa toate astea mai sunt o gramada de cerinte pentru un asemenea accesoriu.(ma refer la redresor) Potrivirea curburilor planurilor focale pana aproape la identificare, dintre obiectiv si redresor, este un criteriu greu de atins , ceea ce face ca redresorul lenticular cu focala pozitiva ( si cel afocal , de ce nu? ) sa fie cumva un accesoriu personalizat , pentru fiecare obiectiv in parte. Asta daca vrei sa scoti maximum posibil dintr-un asemenea design. |
Si ce varianta asi mai avea, fara sa utilizez lentila redresoare ? vreau sa realizez aceasta luneta cu cat mai putine complicatii posibile si sa scot de la ea si de la piesele pe care le detin, calitatea cea mai buna(prin pozitionarea/combinarea optima). |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 17 Oct 2010 19:50 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Pteancu, vignetarea poate fi evitata si in cazul folosirii unor oculare cu focala scurta.Este de ajuns in cazul acesta , micsorarea distantei dintre ocular si redresor. Exista o anumita pozitie pentru aproape fiecare ocular, pentru care diametrul cercului luminos , sa coboare sub diametrul campului ocular, asta traducandu-se in disc al imaginii cu margini nedefinite, in interiorul cercului care delimiteaza campul fiecarui ocular in parte. La unele oculare cu camp foarte mic acest fenomen poate sa nu se manifeste, bineinteles. La prima mea luneta redresorul se poate misca independent in tubul principal , atat fata de obiectiv cat si fata de ocular. Asta duce la o versatilitate grozava in ceea ce priveste grosismentele dorite, rapiditatea focalizarii grosiere si distantei minime de vizualizat. Uneori ziua indreptam luneta spre pamant ca sa spionez lumea celor mici si cu multe picioare, asta fara scoaterea exagerata a tubului portocular. Dar motivul principal al folosirii ocularelor cu focala lunga este adaptarea mai buna cu sistemele redresoare, in ceea ce priveste curbura campului si distorsiunea. Pentru observatii de duble sau lunare, indepartarea ocularului de redresor (adica grosismente mari) duce inevitabil la vignetarea conului luminos de catre ocularul insusi, cu tot ceea ce inseamna el(deschidere, diafragma de intrare..). |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 17 Oct 2010 19:56 Download mesaj |
|
|
|
Buncar, in locul prismei triunghiulare din corpul "B" poti monta o prisma cu acoperis. Astfel vei avea imaginea dreapta , dar cu deviatie a axei optice. Orice alte lentile in afara de obiectiv si ocular , trebuie sa dispara ! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5946
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Oct 2010 20:20 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | ... calitatea unui inversor este asa de importanta ca aproape sunt tentat sa deschid un topic pe tema asta. |
Si de ce nu o faci???
Cu ocazia asta am afla si noi astia mai batranii lucruri interesante iar celor tineri poate le-ar mai creste pofta de ATM, prea s-au inmultit discutiile de genul "ce telescop sa-mi cumpar" ...
In pofida a ceea ce zice nea Dragan, nu cred ca un forum de astronomie trebuie sa fie dedicat numai unor astfel de discutii. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 17 Oct 2010 20:44 Download mesaj |
|
|
|
Zoth, am sa-mi iau inima-n dinti si destul de curand voi deschide un topic pe tema redresoarelor.Trebuie sa-mi pun bine ordine prin ganduri si sa sap ceva mai adanc prin amintiri (si prin sifonierul cu ciudatenii) intrucat aproape tot ce stiu se bazeaza pe practica si mai putin pe teorie. Si nici notite pe tema asta nu mi-am luat Cand voi simti ca are sa iasa ceva total coerent , am sa sparg ghiatza. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Oct 2010 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Eu am construit mai demult un fel de microscop din 2 seturi de lentile recuperate, unul făcea parte dintr-un obiectiv foto cu zoom iar celălalt din ceva aparat optic, puse la capetele unui tub de copiator, ansablul pus în locul unui ocular în tubul unei lunete formează o imagine dreaptă nerăsturnată și destul de bună calitativ, acceptabilă pentru astfel de experimente.  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9533
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Oct 2010 00:09 Download mesaj |
|
|
|
buncar
ma bucur si sunt sigur ca si ceilalti colegi de pe forum se bucura sa ajutam ,dupa priceperea fiecaruia ,un nou constructor amator de telescoape.Desi incet,pe partea de reflectoare vad ca incepe sa se contureze un grup de amatori tot mai avansati.Ori in domeniul lunetelor abia recent au aparut semne ca lucrurile incep sa progreseze.Venirea lui Catalin si a ta,''lunetisti'' declarati,este binevenita,Catalin este veteran ,tu fiind incepator.
Referitor la problema diafragmelor,deseneaza la scara 1:1 interiorul lunetei asa cum a zis si Erwin,cu toate ''gaurile'' din ea si aplicand metoda ,numarul diafragmelor,diametrele lor si distantele dintre ele vor rezulta ''automat''.
Erwin
sustin ideia ta si eu o am gasit-o incorporata intr-o draguta luneta terestra ,cumparata de la Ocska,targul de vechituri,dar fara obiectiv.I-am pus eu un obiectiv rusesc de goniometru dar avea aberatii enorme.Intr-o seara ,prin creierul meu senilizat iaca imi trece ca un fulger o amintire a unui paragraf din Danjon .Pe intuneric am desurubat tuburile si demontat lentilele si am inversat redresorul de tip Huygens:lentila de ochi trebuie sa fie spre obiectiv.Acuma functioneaza ,nu-i chiar luneta Tele Vue dar este deja acceptabila.Si foarte sexy cu tuburile sale din lemn si alama lustruita!
Catalin
eu tot intreb despre vizor binocular de microscop si oculare cu focal lung deoarece am doua oculare Kellner de 10mm de la un mic binoclu 10x25mm-imposibil sa aiba vignetare.
Nici cu ocularele Huygens de 25mm,10x, nu cred sa am probleme.
Dar cele de 36mm,7x,cum vor functiona?
Si mai ales perechea cea mai lunga,Huygens acromatic 42mm,diametru exterior 27mm,diametru lentila camp 24mm,al diafragmei cred ca 22mm,cum ar functiona pe un vizor binocular?
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 18 Oct 2010 08:09 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | ... prea s-au inmultit discutiile de genul "ce telescop sa-mi cumpar" ...
In pofida a ceea ce zice nea Dragan, nu cred ca un forum de astronomie trebuie sa fie dedicat numai unor astfel de discutii. |
Inca odata tin sa precizez ca nu era o recomandare ci doar o constatare. Si e firesc sa fie asa. Cei care se apuca de construit trebuie sa depuna un efort si se pare ca ... nu prea mai e la moda (sa depui efort).
In privinta redersoarelor pot sa expun experienta mea. Am avut o luneta cu redresor cu lentile iar dupa catva timp una cu prisme. Nici nu se compara. Redresoarele cu lentile duc la micsorarea campului si pierderea luminozitatii. Nu se mai folosesc decat la lunete vechi sau ieftine sau ... aristocratice  |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 18 Oct 2010 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Pteancu , binocularele de microscop au din cate am observat eu (cam toate) , doua mari neajunsuri. Primul ar fi acoperirea antireflex insuficienta pentru observatii prin obiective cu luminozitate scazuta. Al doilea dezavantaj este deschiderea prea mica pentru obiectivele luminoase. In ambele situatii rezultatul este o imagine mai intunecata decat ne-ar conveni. Traseul interior fiind cam lung , eu as incerca reducerea pe cat posibil a lungimii tuburilor portoculare pentru a mai reduce din vignetarea cauzata de ocularele cu focala prea scurta. Desi am cam toate perechile de oculare uzuale care echipau asemenea microscoape, eu nu prea le-am folosit. Campul este enervant de mic, si nici imaginile nu sunt cine stie ce. Doar cele ortho pe care scrie "CPL10X" ma multumesc ca si calitate a imaginii, desi acoperirea antireflex precara duce la unele reflexii enervante pe fata plana a lentilei de ochi. Despre celelalte oculare pe care le aveti nu stiu ce sa spun , doar apropierea cat mai mare de corpul binocularului poate elimina sau macar reduce vignetarea. Sper sa nu se supere Buncar ca topicul lui a devenit teren de discutii pe aceasta tema !  |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 18 Oct 2010 11:47 Download mesaj |
|
|
|
Domnul Dragan are perfecta dreptate. Reducerea luminozitatii si micsorarea campului sunt cam nelipsite la un asemenea design. Iaca de aceea pentru 'duble' si detalii lunare ansamblul cu redresor lenticular merge de minune. poate si pentru observatii solare, cine stie... |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 18 Oct 2010 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Salut Buncar !
Uite aici un document PDF care s-ar putea sa te ajute intr-o oarecare masura.
Este prezentata constructia unei lunete simple astronomice.
Il atasez si il poti downloada. |
|
Sus |
|
 |
buncar Membru

|
Trimis: 18 Oct 2010 16:31 Download mesaj |
|
|
|
Teo, desi nu ma ajuta foarte mult acum(aceste informatii imi erau utile acum cateva zile cand nu aveam idee despre partile componente ale lunetei) multumesc oricum pentru efort. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|