Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235913 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 471
|
Trimis: 03 Feb 2025 01:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Este un deliciu să vă citesc. Aceasta este adevărata astronomie de amatori! Cand voi fi văzut și eu ceva aseara, o să comentez. Până atunci mă delectez cu faptul că România vorbește între ea, de la est la vest, de la nord la sud. Menirea acestui forum a fost atinsă! Prin comunicare. (a se vedea pagina anterioară)
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9578
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 03 Feb 2025 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Night
Multumim pentru cuvintele frumoase si pentru incurajare !
Daca ai drum prin Arad, anunta-ne din timp si poate reusim sa facem observatii impreuna.
Cum zice cineva pe unul din forumurile imperialiste: ''Timpul petrecut sub stele cu prietenii,nu se scade ci se adauga vietii''.
Pentru zona noastra, meteo.blue proroceste vreo doua- trei seri cu oleaca de senin. Poate Februarie va fi o luna mai prietenoasa cu astronomii amatori.
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Armand Popa Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017 Mesaje: 574
|
Trimis: 22 Mar 2025 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Raport de Observații Astronomice - 21 Martie 2025
Locație: Câmp la aproximativ 20 km de Arad
Condiții de Observație: Cer Bortle 4.5-5, valoare medie SQM: 20.85. Luminile din jur au afectat ușor observațiile.
Instrument: Dobsonian 20 cm, ocular Baader zoom 8-24 mm; ocular planetary 4 mm pentru stele duble și planete.
Durata observațiilor: Aproximativ 2 ore
Obiecte observate: 72
Am ieșit pe un câmp la aproximativ 20 km de Arad. Cerul a fost cam Bortle 4.5-5, am măsurat 20.85 SQM în medie, dar erau destul de multe lumini în jur, ce au deranjat.
În principiu, am făcut un sprint de obiecte, am observat în total 72 de obiecte în aproximativ 2h, așa că nu am stat prea mult să studiez cele văzute, doar le-am căutat din memorie, le-am văzut și le-am notat. Nu zic că m-am grăbit din cauza norilor care tot intrau din vest, ci mai degrabă cu ocazia asta mi-am propus sprintul. Am folosit Dobsonianul de 20 cm și ocularul zoom Baader 8-24mm, iar la unele duble și planete am folosit ocularul planetary de 4mm.
Am observat:
• M3 (Canes Venatici)
Nebuloase Difuze și Resturi de Supernovă
• M42 (Orion Nebula)
• Trapezium (Orion)
• Running Man Nebula (Orion)
• M78 (Orion)
• M1 (Crab Nebula, Taurus)
• Rozeta (Monoceros)
Nebuloase Planetare
• NGC2438 (Puppis)
• M97 (Owl Nebula, Ursa Major)
• Eskimo Nebula (Gemini)
Roiuri Deschise
• NGC1981 (Orion)
• Christmas Tree Cluster (Monoceros)
• M50 (Monoceros)
• M47 (Puppis)
• M46 (Puppis)
• M48 (Hydra)
• M35 (Gemini)
• NGC2158 (Gemini)
• M36 (Auriga)
• M37 (Auriga)
• M38 (Auriga)
• NGC1907 (Auriga)
• M45 (Pleiade, Taurus)
• NGC869/NGC884 (Perseus, Dubla Roiurilor)
• Stock 2 (Cassiopeia)
• M52 (Cassiopeia)
• NGC663 (Cassiopeia)
• M103 (Cassiopeia)
• NGC457 (Cassiopeia)
Galaxii
Ursa Major:
• M109, M108, M81, M82, NGC3077, M51, NGC5195, M101
Leo:
• M65, M66, „Hamburger Galaxy” (NGC3628), NGC2907, NGC3377, NGC3367, NGC3412, M105, NGC3371, NGC3373, M95, M96
Coma Berenices:
• M98, M99, M64 („Black Eye Galaxy”)
Virgo:
• M87, M89, M90, M58, M59, M60, M84, M86, NGC4438, NGC4435, NGC4461, NGC4473, NGC4477, M104 („Sombrero Galaxy”)
Stele Duble
• M40 (Ursa Major)
• 52 Ori (Orion)
Planete
• Marte
• Jupiter
O sesiune intensă de observație, cu multe obiecte vizate într-un timp relativ scurt. Deși cerul a fost perturbat de lumina ambientală, calitatea observațiilor a fost una bună. Galaxiile din Virgo au fost punctul culminant al serii, iar roiurile deschise din Auriga și Cassiopeia au oferit priveliști spectaculoase.
Cer senin,
Armand
_________________ https://armandpopa.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/astroclub.galaxis/
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80 |
|
Sus |
|
 |
Mig71 Membru

Data inscrierii: 18 Mar 2020 Mesaje: 198
|
Trimis: 13 Iul 2025 10:05 Download mesaj |
|
|
|
Buna dimineata,
Aseara am facut cateva observatii din curte
Cu telescopul SW 250 mm , pana sa rasara Luna, am privit cateva DSO , respectiv M3 , M5 si M13, ocular de 25 mm la cautare si apoi 9 mm si 6 mm. Prin ocularul de 6 mm ( 200 X) s-au vazut cel mai bine toate cele 3 roiuri, stele pana in centru, foarte buna imaginea pentru poluarea luminoasa care este omniprezenta.
Dupa rasarirea Lunii am facut observatii cu luneta SW 102/600, foarte curios sa testez filtrul SVbony 231 ( minus violet).
Ca prima impresie , la stele stralucitoare , ajuta mult la imagine pana sa ajungi la focalizare , cand schimbi ocularele si faci focalizarea nu mai apar in jurul stelei aberatiile violet si albastre. Imaginea stelei , odata focalizarea facuta e doar putin mai buna cu filtru.
Am observat cu acest filtru montat pe diagonala cu oglinda dubla dubla din Lira .Cu ocularul Lacerta 4 mm 82 grade, 150 X, a fost o separare exemplara, ambele duble in acelasi camp, stele punctiforme si despartite lejer , cu spatiu negru intre ele.
La Luna am luat la rand ocularele de 25, 9 si 6 mm. Marginea Lunii s-a vazut natural, fara aberatii.
Cel mai mult mi-a placut aseara cum s-a vazut la Luna un anumit fenomen- in zona terminatorului care traversa pe la jumatate Mare Crisium, Soarele lumina doar varful unui munte aflat in partea de intuneric, pe marginea Marii Crisium. Acest varf datea impresia ca este dincolo de limb, ca o stea stralucitoare care se apropie de ocultatie.
|
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 163
|
Trimis: 03 Aug 2025 13:34 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Mig71! Frumos raport de observatii, mi-a placut mai ales partea acea cu Luna, acel fenomen interesant cu varful de munte! Trebuie sa ma reapuc de observat si eu Luna, tot am omis si aseara sa ma uit la ea!
---------------------------
Va salut! Am revenit dupa mult timp aici pe acest topic cu un raport nou de observatii astronomice, de la sfarsitul acestei luni iulie, inceput de august! Celelalte rapoarte diverse din lunile trecute iunie etc. nu le mai scriu, se afla aici pe blogul meu: https://davidmarica.blogspot.com/
In data de 23 iulie am avut parte de un cer superb, cu transparenta excelenta! Calea Lactee se vedea foarte frumos cu ochii liberi si am decis sa ies macar cu binoclul la niste observatii mai “relaxante”! Am observat cateva obiecte cunsocute: M31, Albireo (cu ambele stele portocaliu-albastru rezolvat tremurand), M27, M8, M20, M22, M24, M25, M18, M17, M16, M11, M13, M92, Cr399.
Toate aceste obiecte s-au vazut usor, minuscule, dar interesante. Este un fel de provocare sa gasesti obiecte mai slabe prin binoclu, dar aduce realizari multe.
M13 e un roi sferic luminos in binoclu, vizibil parca si cu ochii liberi, cu vedere periferica in Hercule, ca o stea foarte difuza, dar nu-s sigur daca l-am vazut 100%. Dar dorinta mea mare este sa ajung intr-un loc de Bortle 1-2.
-------------------------------------------------------------
24 iulie – observatii cu dobson 200/1220, f6.1, intre orele 00:00-2:00
Am observat:
Galaxiile: M31, M32, M110 si M51 (mi-a placut mult sa vad ambele galaxii cu nucleele lor, nu stiu, ori pana acum nu le-am vazut bine din cauza transparentei rea a cerului si acum am avut conditii bune, ori mi-am dezvoltat “ochii” de observator).
Stele duble: Eta Cas, rezolvat usor, cred ca pentru prima data am observat-o, datorita listei “Tonight’s Best” din aplicatia Sky Safari. ; Albireo – o dubla foarte frumoasa; Mizar (ca dubla) si Alcor.
Roiuri deschise:
Roiul dublu din Perseu (NGC 884 & 869 s-au vazut absolut superb, niste bijuterii prin ocularul nou Lacerta PFF de 25MM – au devenit roiurile mele preferate prin telescop)
Ocularul nou lacerta e foarte bun, fata de cel zoom, se vede clar diferenta in campul vizual si in detaliile oferite la diverse obiecte de cer profund.
M29 si M39 s-au vazut frumos in ocularul de 25mm, mai ales M39. NGC 7000 am incercat, parca se vede ceva, dar cred ca un filtru uhc m-ar ajuta mai mult!
Roiuri sferice: M13 si M92 cu multe stelute rezolvate, foarte frumoase!
Au urmat obiectele mult cunoscute din nucleul Caii Laptelui: M8, M20, M22, M24, M25, M18, M17, M16, M11, M27, M57, M52.
M17 – mi-a placut foarte mult forma lebedei, de fiecare data o gasesc foarte usor pe cer, dar la M16 nu am reusit deloc sa observ “Stalpii creatiei” doar o nebuloasa slaba! Cred ca trebuie o apertura imensa ca sa se vada vizual + filte.
M27 – o alte nebuloasa preferata, atat la 48.8x, cat si la 152x, cu putin efect “3D”.
M57 – nebuloasa inel, face parte din lista mea de nebuloase preferate vara, impreuna cu M27 si M17. Pana la 152x se vede foarte frumos, mai ales cu vedere periferica! Mi se pare ca este o nebuloasa luminoasa, dar ma intreb cat de mult ajuta un filtru UHC sau OIII la astfel de nebuloase sau la “Voalul”.
Saturn a fost vedeta noptii, am mers pana la 305x, dar la 152x mi-a placut cel mai mult! Se vedea si Titan, iar inelul foarte frumos peste planeta! Ma bucur mult sa revad planeta asta dupa mult timp!
In data de 26 iulie - seara de variabile
In aceasta noapte am facut observatii rapide cu binoclul si ochii liberi, am observat multi meteori, dar m-am concentrat mai mult la stelele variabile! Am observat:
12:54 Gam Cas, am estimat-o la 2.1 aproximativ.
12:59 eta Aql 3.7 mag.
Algol sau Beta Persei am estimat-o la 2.0 mag.
Am ajuns la 17 observatii de stele variabile (poza AAVSO mai jos). Urmeaza si Bet Lyr, dar eu ma misc putin mai greu ca incepator la stelele variabile. Sper anul acesta sa ajung macar la 50 de stele.
* Observatii interesante in noaptea de 1-2 august 2025 *
Un trenulet starlink m-a suprins pe cer, la inceput am crezut ca a lasat vreun bolid fum, praf in urma lui, apoi m-am linistit si am observat satelitii una langa alta mergand spre Nord in sir indian si luminos.
Intre 23:34 si ora 1:00, am observat cu dobsonul:
NGC 7331 pentru prima data observata, cu ocazia supernovei SN 2025rbs. Mi-am antrenat putin ochii si pana la urma s-a vazut destul de clar galaxia cu “2 nuclee”. Desigur, cea mai luminoasa ca o steluta era supernova! E o senzatie deosebita sa vezi astfel de fenomene de la milioane de ani lumina distanta!
Nebuloasa Veil sau Voalul pentru prima data in dobsonian! Imi aduc aminte anul trecut observasem cu binoclul foarte slab, iar acum incercasem cu telescopul si ocularul meu luminos de 25mm Lacerta! Prima data am cautat NGC 6960, nicio urma de ea. Era cat pe ce sa o las balta, dar nu m-am dat batut si am cautat-o atent prin ocular, mai ales prin vedere periferica!
Dintr-o data a aparut lunguiet langa steaua luminoasa 52Cygni, foarte frumoasa si fina. Ma intreb cat de multe detalii se vede cu un filtru, am auzit aici prin judet ca se vede superb cu un OIII parca! Dar si fara filtru, am vazut-o foarte bine si acum imi vine bine in memorie forma ei.
Am cautat ulterior si nebuloasa estica, NGC 6992, care seamana cu o fata. Am reusit sa o gasesc si se vedea si aceasta nebuloasa usurel la mag. 5.0! Era interesant, se vedea si forma “nasului si a intregii fete”
Nebuloasa “Little Gem” nici cum nu a dorit sa se lase vazuta, poate nu am cautat-o unde trebuie.
M51, ambele galaxii s-au vazut foarte frumos cu nucleele lor si parca cateva brate palide in NGC 5194. In cealalta mai mica (NGC 5195, doar nucelul ca o steluta difuza)
M101 – ca o pata difuza
M81 & M82 s-au vazut foarte frumos si cu mare usurinta, deoarece mi-am antrenat ochii bine anterior cu galaxiile si cu nebuloasele veil, mai ales cu galaxia NGC 7331. M81 era luminos, mai ales nucleul si M82 lunguiet cu detalii fine!
Am observat si duble: Mizar-Alcor, Albireo si Polaris (companionul stelei duble usor vizibile la 48.8x).
A urmat din nou obiectele preferate din Banda Caii Laptelui, cat mi-au permis copacii si vegetatia din gradina si livezi. M8, M20, M22, M24, M25, M18, M17, M16, M11, M27, M57, M29 si M39. Au urmat si M13 & M92. Mi-am adus aminte ca am folosit din curiozitate ocularul de 4mm (305x) la M57! Pare o prostie, dar se vedea binisor forma inelului, dar nici o urma de alte detalii. Stiu ca se afla pe undeva in centrul nebuloasei o stea, cel putin fotografic.
Roiul dublu (NGC 869 & 884) excelent ca de fiecare data! La fel si NGC 457, roiul bufnita.
La finalul observatiei aproape de ora 1, a urmat observarea galaxiilor si Saturn.
M31, M32 & M110 s-au vazut foarte frumos, iar M33 o pata mare difuza. Am uitat sa verific nebuloasa aia mare din M33, dar m-am reintors la M31 si am admirat-o! Era luminoasa si larga, nu incapea toata in campul vizual al ocularului 25mm. Meditam, gandindu-ma cate planete locuibile si viata ar putea fi la 2 milioane de ani lumina distanta de noi. M31 mi-a oferit un peisaj fermecator, memorabil!
Saturn a fost din nou o vedeta a noptii, cu detalii frumoase si fine la 152x.
Si acesta a fost raportul meu din iulie-august. Imi cer scuze daca am scris prea mult!
Cer senin, David
Descriere: |
O poza cu mine din 26 iunie si in spatele meu Sgr A* :D
Raportul din iunie aici: https://davidmarica.blogspot.com/2025/06/observatii-cu-telescopul-si-meteor.html |
|
Marime fisier: |
1.14 MB |
Vizualizat: |
de 111 ori |

|
Descriere: |
Observatiile din aavso! Mi-am dat seama ca am scris ora locala in loc de utc, urmeaza sa corectez cand am timp liber. |
|
Marime fisier: |
181 kb |
Vizualizat: |
de 111 ori |

|
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9578
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 03 Aug 2025 16:07 Download mesaj |
|
|
|
Mig71
Excelente observatii, felicitari ! Incearca ocularul de 4mm pe dobsonianul de 250mm, la Epsilon 1-2 Lyrae. Privind cu atentie vei vedea cel putin doua stele intre cele doua duble. Acelea sunt faimoasele si mai greu observabilele stele ''debillissima''.
Cu poluarea luminoasa e greu de luptat dar stelele duble le poti observa foarte bine si pe cerul de oras.
Partea cea mai dificila este gasirea lor.
David
Un raport bogat si foarte interesant, felicitari !
Ma bucur ca-ti place ocularul UFF 25mm de la Lacerta.
Felicitari pentru observatiile de variabile, incearca sa ajungi la 100 de observatii. Te asteapta acolo o diploma de la AAVSO. indiferent ca esti membru sau nu.
Parerea mea este ca ai avut parte de conditii bune dar detaliile observate (si pe care nu le-ai vazut inainte ) au fost acolo si la observatiile anterioare. Ceea ce s-a schimbat este experienta ta care a crescut. De aceea fac mereu aceasta recomandare, ( cu smerenie si cu inima de coleg, nu ca sa o fac pe ''expertu'' ) : faceti observatii, indiferent de starea cerului. Prin ''indiferent'' inteleg totusi sa se vada cat de cat stelele.
Fie pacla, fie nori subtiri, fie nori opaci dar mici si razleti, ceata slaba la sol, umezeala, frig, canicula, tantari etc ... ''observati, observati, observati" ! De cerul senin nici nu mai vorbim. Numai asa se formeaza si se mentin abilitatile observationale si vezi detalii acolo unde astronomul de dormitor vede numai niste pete neclare sau nimic.
Iata ca avem deja numeroase exemple pozitive pe forum, amatori care gasesc o cale sa faca observatii interesante. Avem colegi care observa planete si stele si conjunctii ale acestora pe cerul de zi. Altii supravegheaza cerul cu automate pentru bolizi si meteori iar altii exploreaza undele radio din spatiu, fie naturale, fie emise de aparate cosmice.
Noi, amatorii, nu avem un sef care sa ne spuna ce trebuie sa facem. Bucuria si joaca noastra pe plaiurile instelate nu va avea sfarsit niciodata, atata timp cat nu ne limitam singuri mintea si lasam copilul ascuns in inima fiecaruia sa puna iar intrebari si sa se minuneze de frumusetea cerului.
Cer senin si spor la observatii, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
David Marica Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023 Mesaje: 163
|
Trimis: 04 Aug 2025 20:05 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc frumos dle. Mircea! Va fi o misiune cam grea, dar poate voi reusi anul acesta sau anul viitor sa ajung la 100 de stele raportate la aavso! Ma bucur mult ca am avut timpul necesar sa ies la observatii vara asta! Acum e innorat complet, dar chiar astept sa ies din nou la observatii si sunt de acord cu acest lucru, sa iesim indiferent de starea cerului, doar sa fie stele pe cer, ne asteapta mari suprize si ne dezvoltam abilitatile de observator!
Cer senin,
David
_________________ https://davidmarica.blogspot.com/
https://astromania.org/
Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|