Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234587 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11271
|
Trimis: 15 Iul 2024 16:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
nobody a scris: | Deja va invartiti in jurul cozii ... | Nu ne invartim deloc, de la primul si pana la ultimul post am ramas tot la Svbony 122/854 mm ED triplet, doar cu un mic ocol pe la alliexpres. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 16 Iul 2024 12:07 Download mesaj |
|
|
|
Eu votez cu ED-Apo , pentru galaxiile mititele . Pentru ținte extinse , am boileru' Istar 150/750 , cam greuț dar totuși ușor de manevrat , pe o terasă de 8/2,45 relativ inutilă la DSO din cauza poluării luminoase .Nimic nu e perfect ,tre' să trăim cu asta . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5160
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 16 Iul 2024 21:51 Download mesaj |
|
|
|
Pe cer mai bun nu se comporta mai bine la obiectele astea mici ? |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 17 Iul 2024 01:45 Download mesaj |
|
|
|
Nu am apucat să îl scot la cer fain. Din oraș se văd detalii neașteptate la Lună așa cu tot sferocromatismul aferent .
De deasupra orașului , pe un cer mai bun , la 150 x , M57 s-a văzut "de puta madre" . Tre' să îl duc mai la mama naibii să mă lămuresc de ce e in stare . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Bivanus Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023 Mesaje: 216
Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi... Localitate: Constanta
|
Trimis: 17 Iul 2024 16:30 Download mesaj |
|
|
|
"Tre' să îl duc mai la mama naibii să mă lămuresc de ce e in stare ."
Ceahlau ? Cum s-ar vedea....
Am ramas cu sechele de la Poiana BV , acu acasa vad ...luna... _________________ 2 x Ochi Mk.1 și diverse scule de băgat lumina in ei. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 18 Iul 2024 02:14 Download mesaj |
|
|
|
Am fost pe Ceahlău sus la 1907 metri , doar cu un binoclu 12x50 . Mi-au curs balele toată noaptea . Niciodată nu am ținut la ochi un bino atât de mult timp .
Tunulețul ăsta de 150 e cam greu de cărat acolo . Bașca trepied , montura , ocularele , ar trebui să contribuie mai mulți și să rămânem sus măcar o săptămână . Noaptea ar fi bătaie pe el . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Super Mario Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024 Mesaje: 17
|
Trimis: 05 Oct 2024 23:34 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut ca Svbony vinde acum pe site-ul lor official tripletul APO 122 mm cu 1299 $ usd, adica 5850 lei cu transport gratuit in Europa inclusiv in Romania. Mi se pare un pret excelent pt un APO de 122 mm. La noi in tara l-am gasit doar la un singur magazin de telescoape unde se vinde cu 8000 lei si cica la reducere cu 17%. In magazinele de la noi pana si un APO triplet de 115 mm e 7000 lei. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Oct 2024 00:00 Download mesaj |
|
|
|
5850 are TVA, vama si toate cele incluse? Daca asta e pretul final, ce mai stai pe ganduri? Nici un SH de 100mm nu iei de banii astia. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2750
|
Trimis: 06 Oct 2024 09:59 Download mesaj |
|
|
|
Pretul refractorului nu contine TVA sau taxe vamale (o specifica si ei in "Terms of Payment" ). Taxele vamale sunt mici fata de TVA. Mai trebuie sa faci si actele necesare ca transportatorul sa plateasca vama in numele tau (cu comisionul aferent). Trebuie sa socotesti bine cat de mare este castigul. Uneori "e mai mare daraua decat ocaua" si nu merita sa iei ceva din afara UE. _________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Oct 2024 14:30 Download mesaj |
|
|
|
Dragilor
Citesc cu placere despre zbuciumul domniilor voastre.
De vreo 30 de ani predic, cand am ocazia, in favoarea constituirii unei asociatii sau societati astronomice nationale.
Amatorii romani se deosebesc de cei din tarile avansate, de pilda Sri Lanka, prin aceea ca ai nostri nu sunt in stare de atata coeziune. Sau nu au nevoie, sunt ''mult prea superiori''. Au o putere nemaipomenita de inventare a piedicilor.
Unde exista asemenea societati, vin comerciantii la conferinte si inca cu bonusuri.
Imi povestea Armand ( care a participat la tabara lui MCSE / Asociatia Astronomica Maghiara ) ca daca asteptam linistit pana in vara, ar fi putut sa-mi cumpere ocularele zoom de la standul lui Svbony. Cu reducere de vreo 20%. La aceste standuri testezi, dai banu', pleci cu produsul si te pisi pe ea vama.
Asa ca dragilor, sfarmati-va in continuare fara asociatia de care n-aveti nevoie.
Pana atunci :
https://www.youtube.com/watch?v=0UT2E7o5Gkw
Pa ! _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Oct 2024 15:16 Download mesaj |
|
|
|
Romanii sunt altfel, ca daca nu era asa se numeau rusi, unguri, turci, greci, sau, Doamne fereste, nemti..
Pai hai sa facem! Cine elaboreaza platforma program? Dar prevad ca la noi vor veni comerciantii cu preturi mai mari ca la Emag, pentru ca noi avem valoare! Multa!  |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 06 Oct 2024 17:08 Download mesaj |
|
|
|
In lipsa coeziunii din Sri Lanka se mai poate apela si la piata SH, nici acolo nu platesti vama ... doar ca nu ne mai putem infoia dupa ca am luat un produs la pret dublu .. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Oct 2024 17:41 Download mesaj |
|
|
|
valy
( Iti multumesc ca m-ai citit si ai inteles ca doar am simulat ca-s rautacios ... dar mai stii !? )
Tocmai ! Si nu glumesc. Asa singuri, ca vai de capul nostru si tot reusim sa facem cate ceva. Dar uniti in grup am fi totali.
Chiar citeam zilele acestea un articol in care se faleau suedezii cat de repede, deja prin 1945, au inceput si ei sa se ocupe cu ATM, luand exemplul amatorilor americani.
Serios ? La noi, Ion Zaidel a obtinut primele oglinzi bune deja prin 1932. Am eu scrisoare de la el cu detalii.
Despre Anestin, Orion si societatea lor nu mai vorbim, cunoastem povestea.
Dar , pe cand Zaidel isi construia primele reflectoare bune , in presa romana si cea franceza inca se mai vorbea/apareau articole semnate in numele Societatii astronomice romane, vezi Ion Popescu Orion.
Cam tot pe atunci a existat Asociatia Observatorilo Romani / AOR din Braila.
Apoi a fost societatea astronomica a lui Dragesco, inainte de razboi. In timpul WWII am putea vorbi despre un hiatus ... daaaar .... exact atunci un amator roman descoperea pe rupte comete - Daimaca. Iar in centrul Bcurestilor se facea Sidewalk Astronomy cu o luneta misterioasa. Deci nu a fost chiar un hiatus absolut.
Un cerc informal s-a format de prin 1958 in jurul lui Alexescu la Observatorul Popular/ Urseanu. Matei a avut multe calitati dar nu a avut har organizatoric, nu-l interesa deloc acest aspect. Avea telescoape si oculare bune, acces la reviste straine, avea cativa prieteni cu care sa se ocupe de observatii, lui i-a fost suficient. Foarte romanesc.
Apoi a aparut Cercul Prietenii Cosmosului a lui Sangeorzan care apoi ( in 1968 parca ) a devenit Astroclubul Bucuresti. N-ar trebui nimeni sa conteste acest lucru, ei au reaprins flacara astronomiei de amatori la noi, in mod organizat, formal. Apoi a aparut Cercul Anestin al lui Irimes.
Atat grupul informal al lui Alexescu, cat si Prietenii Cosmosului/ Astroclubul Bucuresti cat si Cercul astronomic Anestin al lui Irimes au lasat in epoca urme scrise, documente, publicatii proprii.
Apoi a aparut Astroclubul din Bacau al lui Severin, apoi Galaxisul lui Pteancu, iar dupa '90 a aparut SARM, urmat de o pleiada de astrocluburi. E cumva mai putin loc pe cer pentru cineva ?
Nu pot si iar nu pot sa inteleg de ce se umfla si se inflameaza oamenii pe tema asta ? Incepe sa devina evident ca pierdem si o groaza de bani din cauza dezorganizarii. Vezi discutia aceasta.
Daca luam cazul particular al lui Svbony, ei se prezinta la tabere si conferinte dar nu de clubulete cu zece - cincisprezece membrii ...
''Platforma program'' cea mai faina cred ca am vazut-o la AFOEV. O pagina. Le luam exemplul ?
Chiar si asta e prea complicata, cu tot felul de categorii de membrii ... de pilda.
Cea din 1927 fac pariu ca era mult mai simpla.
https://cdsarc.u-strasbg.fr/afoev/afoev/estatut.htx
Silviu
Imi cer scuze daca am fost neclar. Sri Lanka este o natiune avansata.
Asta a spus-o Flammarion: numai natiunile avansate au asociatii si societati astronomice.
Sri Lanka are asociatie astronomica din 1959.
https://skyandtelescope.org/astronomy-club...sri-lanka/
Romania nu are societate astronomica in 2024 dar are scrisori grozave de protest impotriva infiintarii unei asemenea organizatii. Motivul: se tem unii ca altii vor fi mai sefi. N-avem mese de prezidiu destul de lungi sa-i punem sefi pe toti ambitiosii.
De aceea, pentru claritate si transparenta, fac aceasta declaratie: daca se va infiinta vreodata o asociatie sau societate astronomica romana eu, subsemnatul Mircea Pteancu, aflat in deplinatatea facultatilor mele mintale, declar ca NU ma intereseaza si ca NU voi candidala pentru absolut nici o functie in zisa viitoare organizatie. Voi fi mandru si satisfacut sa posed in sfarsit regala calitate de simplu membru. Dupa ce am avut, datorita Editurii Astromix a lui Dan Uza, ocazie de vis de a lucra pe urmele marelui Anestin prin reeditarea cartii ''Cum sa inveti stelele'', acea dorita legitimatie de membru al societatii astronomice romane mi-ar implini visul ca dupa mai bine de un secol, sa fiu coleg de societate cu marele inaintas, pe care-l pretuiesc mai mult decat stiu sa spun.
V-am spus tot, am fost sincer, cine vrea poate acum sa ma ia peste picior pentru fanteziile acestea ale mele.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Super Mario Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024 Mesaje: 17
|
Trimis: 06 Oct 2024 18:18 Download mesaj |
|
|
|
dmtr69 a scris: | Pretul refractorului nu contine TVA sau taxe vamale (o specifica si ei in "Terms of Payment" ). Taxele vamale sunt mici fata de TVA. Mai trebuie sa faci si actele necesare ca transportatorul sa plateasca vama in numele tau (cu comisionul aferent). Trebuie sa socotesti bine cat de mare este castigul. Uneori "e mai mare daraua decat ocaua" si nu merita sa iei ceva din afara UE. |
FALS ! La APO triplet de 122 mm platesc ei toate taxele si transportul doar la celelalte produse ale lor trebuie sa platesti tu. La APO triplet de 122 mm daca iti faci un cont pe site-ul lor si il pui in cosul de cumparaturi vei vedea ca apare la taxe si transport ZERO BARAT, doar la celelalte produse ale lor trebuie sa platesti transport si taxe si si acolo ai optiunea ca, pt o suma in functie de produs, Svbony sa se ocupe de tot si tu doar sa primesti produsul fara sa mai ai nici o treaba cu taxele si vama.
APO triplet e 1299 $ usd / 5850 lei si aia e tot ce platesti, taxele vama transport totul e platit de Svbony. Scrie-le un email si intreba daca vrei sa te convingi, iti ia 2 minute. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 06 Oct 2024 18:45 Download mesaj |
|
|
|
Desigur piata SH e obligatoriu de consultat. Damit, se vinde un Tak!
Mircea Pteancu a scris: | Le luam exemplul ?
| Dece nu? Ca doar nu ne-am nascut noi ai mai destepti..sau cine stie
Trebuie o masa critica si un punct de coagulare. Statistic insa la noi nu prea exista mase critice. Iar puncte directoare e greu de gasit.
Platforma program trebuie sa fie simpla si clara. De ex:
1. Aperture rules
2. In caz ca nu exista unanimitate se aplica regula 1. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|