Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
panstars.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235844
Numar de utilizatori inregistrati: 2868
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cat de necesar e un Barlow?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 30 Sep 2013 21:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

stelaru a scris:

Nu neg ca Barlow ar fi util unora, dar ma indoiesc in acest moment de fundamentarea practica a asertiunii "trebuie sa ai un Barlow in geanta".

Da, este clar ca citezi din sfatul meu si imi pare rau ca m-am bagat in asta, asa este nu am adus argumente pentru a nu intelege ca ideea mea este obligatoriu cea mai buna dar au urmat colegii cu argumentele detaliate tehnic pro si contra barlow, din care fiecare intelege ce poate.
Dar daca din toate aceste documentari se intelege ca mai bine este fara barlow, atunci gata cu toate eforturile, ramine ca solutie OK si spor la observatii si poate pe viitor la atrofoto, de ce nu ?
Eu unul as regreta mai putin ca am, decit ca nu am un dispozitiv optic.

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Sep 2013 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil se pierde din vedere scopul. Sau scopul e doar discutia: "barlow, pro si contra"?
Sus
stelaru
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 30 Sep 2013 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doar discutam. De sa-ti para rau ca ai spus ceva?!

E important sa iei o decizie ascultand diverse puncte de vedere.

De omnibus dubitandum. uneori e enervant. Dar e cea mai buna cale de a invata ceva.

Oare se poate inlocui Barlow cu o alta solutie optica?

Sky-Watcher Mercury refractor 70/500
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Sep 2013 22:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:

Oare se poate inlocui Barlow cu o alta solutie optica?
Da, eu am preferat instrument cu focala nativa lunga, are avantaje dar si dezavantaje.
Tehnic vorbin alterativa la barlow e powermate (telecentric). Sau ocular cu focala mai mica Wink.
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2013 23:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cineva vorbea despre o lentila erectoare, parca.

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 01 Oct 2013 11:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lentila erectoare ramane totusi un fel de moft .

Avantajul principal al folosirii ei e acela ca duce la obtinerea unei game largi de grosismente cu doar un singur ocular.

Alt avantaj e acela ca poate reduce din aberatiile obiectivului daca e ''custom made'' .

Dezavantaje sunt insa mai multe.

Primul si cel mai important e acela ca poate strica raspunsul cromatic si chiar si sfericitatea obiectivului daca nu este bine proiectata sau potrivita unui anume obiectiv. Aici ma refer in special la refractoare.

Alt neajuns poate fi vignetarea puternica daca deschiderea ei nu e suficient de mare.

Inca un dezavantaj e introducerea suplimentara de suprafete aer-sticla pentru ca de obicei acest accesoriu e compus din mai multe lentile. De obicei doi dubleti acromatizati dispusi ca la ocularul plossl .

Exista erectoare bune si cu doar doua treceri aer-sticla dar sunt tripleti sau cvadrupleti lipiti si cred ca nici nu exista pe piatza , poate doar prin 'laboratoarele' amatorilor cu mintea chinuita Smile .

Ultima modificare efectuata de catre catalin dumitru la 01 Oct 2013 11:39, modificat de 1 data in total
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2013 11:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa inteleg ca lentila erectoare e un fel de lupa pusa peste ocular?

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2013 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Sa inteleg ca lentila erectoare e un fel de lupa pusa peste ocular?

Nu , ea vine plasata intre ocular si planul focal al obiectivului.

Prin modificarea distantei dintre ea si ocular (si apoi refocalizare) , se pot obtine variatii mari ale grosismentului , cu atat mai mari cu cat convergenta ei este mai pronuntata .

Totusi nu pot fi depasite anumite mariri din motive usor de inteles.

Imaginea este indreptata intrucat ansamblul ocular-erector e de fapt un microscop cu marire mica .

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2013 12:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vazut ca se poate obtine un 1,5x folosind o astfel de lentila. Pretul este mult mai mic decat la un Barlow, DAR nu stiu daca am inteles bine- se scoate diagonal?!

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2013 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Am vazut ca se poate obtine un 1,5x folosind o astfel de lentila. Pretul este mult mai mic decat la un Barlow, DAR nu stiu daca am inteles bine- se scoate diagonal?!

Teoretic se poate obtine si 15 x sau 90 x cu ea . Dar cum va evolua calitatea imaginii , e alta problema.

Pretul mic arata faptul ca e vorba de un 'gunoi optic' , la fel si marirea mica prescrisa intareste acest lucru.

Un erector cu adevarat bun poate mari de pana la 10 -12 ori , cu acelasi ocular , fara a degrada imaginea.

Dar repet , nu se prea poarta , fiind folosit mai mult la unele instrumente geodezice si la lunetele de ochire .

Rusii au o luneta terestra , 20x50 parca , ce foloseste un asemenea sistem . Desigur trebuie sa mai fie si altii dar se pare ca ideea e adoptata mai degraba la instrumentele terestre.

Mie personal mi se pare o lipsa de imaginatie a producatorilor de accesorii astro , scuza lor fiind probabil aceea ca la astro nu conteaza rasturnarea imaginii.

Eu cred ca de fapt nu vor altceva decat sa ne bage pe gat cat mai multe oculare .

Se poate folosi si diagonala daca te joci un pic cu lungimea tuburilor.

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Oct 2013 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa parerea mea, motivul pentru care nu se foloseste lentila redresoare la astro este, in principal intunecarea prea mare a imaginii, lucru mai putin important la imagini terestre, dar foarte important la astro. Cat priveste calitatea optica optinuta, am dubii. Am avut o luneta ruseasca, cu lentila redresoare incorporata, un dublet lipit. Dupa mai multe teste, am scos lentila redresoare, si am folosit luneta fara el.

In plus, se lungeste sistemul optic destul de mult.

Cat priveste lentilele redresoare cu care vin unele telescoape ieftine, ce am vazut eu sunt gunoaie.

Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2013 17:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intunecarea imaginii e data in principal de diametrul mic pe care il au aceste accesorii de provenienta , hai sa zicem ''profesionala'' .

Practica mi-a dovedit ca abia de la 1,5 inch in sus aceste sisteme nu mai produc vignetare, cu conditia ca nici puterea lor optica sa nu fie uriasa.

Dar mai e un aspect . Produsul comercial , pe langa faptul ca e de tot rahatul dpdv optic , nici nu ofera posibilitatea plasarii ocularului la distante diferite .

Ori cu un redresor de 25 mm diametru (aici vorbesc din proprie experienta) si 40 mm focala , pot acoperi lejer un AFOV de 60-70 de grade al unui ocular nu prea puternic , sa zicem de 20 mm , chiar plasat la distanta minima posibila , acolo unde planul conului luminos de dupa pupila de iesire a redresorului are cea mai mica suprafata.
Deci vignetarea este minima posibila sau chiar inexistenta.

La indepartarea ocularului de erector , portiunea accesata din conul luminos scade , scade si luminozitatea , iar imaginea accesata va creste proportional. Asta deoarece ocularul va accesa un alt plan al conului luminos , unul de diametru cu atat mai mare cu cat ocularul e mai departe.

In acest caz , ocularul intr-adevar vigneteaza conul luminos de dupa erector , cu atat mai mult cu cat focala erectorului este mai mica.

Un mare avantaj al folosirii erectorului la obtinerea de grosismente mari este faptul ca se pot folosi oculare cu focala si eye-relief mari si relativ nepretentioase .

Eu am folosit pana si oculare Huygens de microscop in asemenea configuratii si lasand la o parte campul lor mic pot spune ca am obtinut imagini grozave la planete , duble si Luna .

Dar repet , din punct de vedere optic , pentru a putea fi folosita la puteri mari , 'lentila' erectoare trebuie sa aiba niste calitati/proprietati care nu se vor a fi atinse de producatorii de accesorii astro.

De ce , pur si simplu nu stiu ...

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5

Download topic
Pagina 5 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact