Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Apr 2010 21:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am vazut ceva asemanator la Alcor.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Iul 2010 14:41 Download mesaj |
|
|
|
Astazi am incercat o "prima lumina" in coronograf. ... a fost mai degraba o prima umbra. Am constatat jocuri "mari" la lentile iar focalizatorul .. execrabil (am incercat un focalizator de la chinezarie pentru ca era mai mic. Am facut o prima constatare: De fapt nu am nevoie de focalizatorul final. In camera web trebuie sa vad clar baza conului care eclipseaza iar asta este o cota fixa (functie de celelalte elemente constructive. Voi lua la refacut partea de achizitie imagine a dispozitivului. Sper ca urmatoarea postare sa fie un prim succes. Pana atunci ma voi delecta cu pozele altora de la recenta eclipsa.
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 09 Aug 2010 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Astazi am rezolvat aproape in totalitate problema jocurior. Am inceput sa construiesc celula si sistemul de prindere al filtrului ERF. Filtrul va trebui in final sa deserveasca toate cele trei refractoare cu care o sa observ Soarele. In cuand o sa postez o fotografie a observatorului solar. Mai am de lucrat putin. In plus este in lucru (calibrare) si radioobservatorul solar. In final trebuie sa fie un sistem integrat.
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Noi 2010 14:18 Download mesaj |
|
|
|
Nu am renuntat la constructia coronografului. Am constatat insa dificultatea mare a reglajelor (precizia mare). Dispozitivul (coronograful), cat asi dori eu, flexeaza sistemul luneta-focalizator si apar devieri de la axa optica. Pentru a realiza eclipsa artificiala Soarele trebuie urmarit foarte precis.
Mi-a venit o idee :
Luneta cu coronograful sa fie fixate pe o montura orizontala, foarte stabila, iar Soarele sa-l aduc in obiectiv cu un mic celostat, fixat pe aceeasi montura cu restul ansamblului. Asa o sa-mi fie mai usor sa realizez reglajele fara a aparea trepidatii sau deplasari necontrolate.
Am gasit o schema de principiu a celostatului. Daca are cineva detalii privind constructia lui si mi le poate trimite raman indatorat. O a doua problema ar fi de unde gasesc doua oglinzi perfect plane pentru celostat si cam ce dimensiuni ar fi optime? Cred ca pot fi si patrate sau dreptunghiulare. M-ar ajuta sa le manufacturez monturile.
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3667
|
Trimis: 22 Noi 2010 16:13 Download mesaj |
|
|
|
Oglinzi plane hmm ... mai mari decat diam obiectivului folosit si precizie macar L/6 . vorbim . celostat poti face din montura ecuatoriala normala germana doar ca e necesara comanda la juma de viteza . mai trebuie inca o plana care sa dea lumina oglinzii montata pe montura .
nu e greu de facut dar la casa daca stai e bine ca ocupa loc toata mustaria.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Noi 2010 16:21 Download mesaj |
|
|
|
Ma gandeam la ceva mic gen cel din imagine. Sa stea pe o masa.
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3667
|
Trimis: 22 Noi 2010 16:32 Download mesaj |
|
|
|
nu uita ca precizia urmaririi e foarte importanta la celostat nu este ... doar se priveste pe un ecran soarele .
aliniere necesara ar necesita nord cu stea polara, luneta de aliniere sau eventual o autoghidare pe soare. soarele cand bate pe piesele structurii poate incalzi inegal si apar dilatari ce strica alinierea .
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Noi 2010 16:32 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca doua oglinzi la diamentrul de 200 mm ar rezolva situatia. La motorizare: am un motor cu controler pentru monturi EQ 3-2. Daca merg cu el la 1X si fac un reductor la 1/2 este OK. Asa cred
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Noi 2010 16:42 Download mesaj |
|
|
|
Stiu ca precizia conteaza dar ... in comparatie cu solutia actuala (refractor+coronograf+montura EQ) care prezinta N inconveniente, solutia cu micul celostat este mai stabila. Eventual piesele vopsite in alb, protejate cu carcase cele care nu sunt parte activa in captarea luminii Soarelui, ventilatoare, fante de ventilatie etc. pot imbunatati rezultatele.
|
Sus |
|
 |
|