Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236338 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9623
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Mai 2010 19:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu tot respectul,fara intentia de a pune la indoiala competenta profesionala sau experienta practica a cuiva si facand referire strict la ''gospel''-ul ATM:
piesele optice se pot lipi,fara a induce tensiuni mecanice notabile,doar cu silicon RTV.
Nu mi-am dat seama,nu am gasit exprimat explicit in fisele tehnice,vreunul din silicoanele indicate este RTV?Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 16 Mai 2010 21:20 Download mesaj |
|
|
|
RTV = Room-Temperature Vulcanizing . In rest, doar marketing.
Al doilea este poliuretan ... nu este silicon. Are aderenta mai buna.
Oricum, sunt din gama de amatori. Cele profesionale le veti gasi mai greu in Romania.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Mai 2010 23:23 Download mesaj |
|
|
|
Aderență mai bună=tensiuni în sticlă, iar asta nu ne dorim. Mai aveți "puțintică răbdare" și facem testul! Dacă oglinda va sta lipită pe placa de suport fără să cadă și fără să se inducă tensiuni mă declar mulțumit. O să fac testul deasupra unui burete, înainte de a monta celula cu oglinda în tub.
Unii se enervează că am atâta răbdare!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Mai 2010 11:24 Download mesaj |
|
|
|
Eu am folosit siliconul rosu de care vorbeste mai sus Erwin (si care este RTV) la recomandarea d-lui Tavi Stanescu care l-a testat pentru oglinzi secundare observand ca nu provoaca distorsionarea/tensionarea opticii.
"Testul" facut de mine a constat in lipirea oglinzilor primara si secundara ale unui telescop de 200 mm f/6 pe barilete din aluminiu, respectiv lemn.
A trecut 1 an si jumatate de atunci iar telescopul a fost transportat de mai multe ori cu masina, in portbagaj, pe drumuri nu prea bune (cred ca a suportat pana acum peste 1000 km). Nu am sesizat vreo problema, nici una din oglinzi nu s-a desprins (si va spun ca nu am avut incredere deloc in lipituri astfel ca la fiecare transport am tras peste secundara un "prezervativ" din material textil - dar s-a dovedit, pana acum, o masura de siguranta superflua).
Adezivul folosit de mine isi pastreaza elasticitatea foarte, foarte bine (de ex. a ramas in conul alb al tubului o anumita cantitate de silicon care apoi s-a uscat; a trebuit sa inlatur siliconul acesta pentru a folosi tubul din nou, dupa circa 1 an iar "dopul" de silicon astfel extras din con este foarte elastic si nu s-a rupt nici daca l-am intins, desi greu, pana la de 2-3 ori lungimea initiala - dupa mine asta inseamna ca este cauciuc siliconic dar ma puteti contrazice in continuare spunand ca e plastilina, nu ma supar ).
Sunt convins ca nobody a avut ghinionul unui tub cu produs de calitate proasta, ori vechi sau poate nu a fost lasat sa se usuce suficient (asa cum ziceam mai sus).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 17 Mai 2010 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Intradevar a aparut si o saraja rebut al acestui produs (facut in barcuta de salvare a unui vapor) . primul semn era ca lasa multa zeama galbena fluida ca un ulei , asta pe langa siliconul rosu.
De atunci am renuntat la RTV rosu din magazinasele de colt de strada.
am gasit ceva mai bun dar mai scump Reinzosil (Victor Reinz) Made in Germany. e negru sidefiu .
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Mai 2010 12:15 Download mesaj |
|
|
|
Interesant. Am vazut, pe net, ca un tub e vreo 60 de lei 70 ml. Destul de scump insa ajunge pentru multe "lipeli"
Este vreun magazin in Timisoara care il vinde ?
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 17 Mai 2010 12:33 Download mesaj |
|
|
|
Am luat de la un magazin de piese auto de pe str Eneas intre Brancoveanu si Sagului la vreo 25 Ron.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 17 Mai 2010 16:28 Download mesaj |
|
|
|
Aderenta mai buna inseamna ca nu se dezlipeste asa usor si nu are nici o legatura cu tensiunile induse. Ideea era sa folositi materiale de o calitate predictibila. Doar daca doriti. Din partea mea, reinventati roata de cate ori vreti.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 17 Mai 2010 17:31 Download mesaj |
|
|
|
Asamblarea de probă a decurs cu succes! Am putut observa cu ocularul de 40mm Meade o firmă de pe un bloc aflat la cca 100m distanță, reperul meu când fac probe vizuale. Imaginea este clară, nedistorsionată. Focusul se face ușor, rotind partea din față a tubului care este pe filet, se pare că am nimerit dimensiunea suportului astfel încât oglinda stă foarte aproape de poziția ei originală. Desigur, mai trebuie colimat! Portocularul care l-am făcut inițial nu este bun, materialul a fost prost, ocularele Hyperion nu intră în el, am făcut rost între timp de un material mai bun, voi da la strungar să-mi facă altul. Asta dacă nu găsesc o prismă pe care s-o pot folosi în loc de diagonală. Am ținut ocularul de 24 cu mâna, doar 1mm a intrat și am avut cursă suficientă pentru a obține focus. Probabil ar merge chiar cu o diagonală normală de 1,25".
Descriere: |
MTO din față, se vede decolimarea, cercurile nu sunt concentrice |
|
Marime fisier: |
422.69 kb |
Vizualizat: |
de 7461 ori |

|
|
362.38 kb |
de 7461 ori |

|
mak-ul asamblat, din profil spate, se văd șuruburile de colimare |
|
370.48 kb |
de 7461 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 17 Mai 2010 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Ce metodă de colimare îmi recomandați, ținând cont că n-am mai făcut așa ceva niciodată și nu am tub chesire, stea artificială, laser colimator sau măcar cer senin?
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 17 Mai 2010 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Pai stiind ca ai rabdare pune in functie creierul si cu privirea studiaza din fata / prin portocular reflexiile concentricitatile si vei fi pe aproape . apoi pe stea sau o gaurica mica un led si un coridor lung.
Sau vi cu el la mine...
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9623
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 19 Mai 2010 22:46 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc, Mircea! Fac ce pot, printre picături, lucrările de finețe trebuie uneori să aștepte mult până am starea necesară și totul pregătit.
Sper să vină și vremea bună, că de când am cu ce observa, cerul se încăpățânează să rămână acoperit...
Cer senin!
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 19 Mai 2010 22:46 Download mesaj |
|
|
|
Colimarea s-ar face mult mai repede cu ajutorul unei alte persoane. De ex. eu, pana mi-am cumparat laserul de colimare, o rugam pe nevasta-mea sa roteasca de suruburile oglinzii principale in timp ce eu ma uitam in ocularul Cheshire. E drept, intr-una din ocazii s-a suparat si m-a lasat balta pentru ca se saturase sa tot ii spun "roteste invers, acum in sensul celalalt, .. parca totusi era mai bine inainte, mai roteste inca odata celalalt surub etc. etc."
Dar cred ca ai putea incerca si cu ajutorul unei oglinzi plasate in fata corectorului, paralel cu acesta astfel ca sotia ta sa nu te ia la suturi
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 19 Mai 2010 22:49 Download mesaj |
|
|
|
Drept e, femeile și răbdarea sunt ca apa și uleiul!
O să încerc întâi metoda recomandată de Tavi și Mircea cu colimarea la lumină de zi. Din link se pare că, dacă respecți regulile de bază, colimarea e cel puțin la fel de bună ca cea pe stea, dacă nu cumva și mai bună.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|