| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 19 Feb 2010 10:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Teo nu vreau sa iti spulber sperantele ''Oglinda nu este parabolizata'' .Chiar la un moment dat dintr-o discutie in alta cu d-l Costescu de la ''Alcor'' a ajuns sa imi povesteasca despre tine asta se intampla la 2 saptamani de la achizitia ta .Iti recomand sa trimiti oglinda la cineva de pe forum ca sa o parabolizeze iti baga un strehl da sta mata in coada si o sa ai o oglinda super. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3712
|
Trimis: 19 Feb 2010 11:33 Download mesaj |
|
|
|
Nu mai speriati omul ca totusi va vedea craterele pe luna si poate chiar si satelitii lui jupiter si 2 benzi . la roiuri poate ca nu va separa stelele prea bine.
am avut si eu in functie telescop cu primara 160mm f/5 neparabolizata ,inca nu stiam sa fac parabola pe atunci.
e posibil sa fie chiar incantat si multumit , stiam multi pe vremuri ce se uitau prin asa ceva .
doar azi au crescut pretentiile si toti visam la srehl 0.99 , super coating , ultra Apo, go to, etc etc. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 20 Feb 2010 14:56 Download mesaj |
|
|
|
Da, sunt constient pe deplin de neajunsurile teoretice ale acestei oglinzi si asa este. Legile fizicii nu ne iarta si isi vor spune cuvantul.
Indiferent de cum se va vedea, voi incerca sa fac fotografii prin el si sa le postez pe forum.
Multumesc deasemenea si pentru incurajari.
Nu cred ca aceasta oglinda a fost proiectata pt. Cassegrain si au uitat sa ii faca gaura centrala. In fine....vom vedea daca e buna de ceva probabil in maxim 7 sau 10 zile cand sper sa fie gata (oricum , dupa aceea trebuie sa ii construiesc o montura Dobson ).
Apropo de domnul Costescu de la Alcor, oare o fi ras ca am cumparat aceasta oglinda ? Sper ca nu. Si daca a facut-o, o sa scot cu ea imagini frumoase ale cerului in limita posibilitatilor , ca sa ii arat ca nu e chiar o oglinda " VARZA ".....Sper..... 
Ultima modificare efectuata Teo la 20 Feb 2010 15:23, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 20 Feb 2010 15:01 Download mesaj |
|
|
|
Oricum, e prima oglinda cumparata pe care o am. Vor urma in viitor altele mai bune. Dar incetul cu incetul, sa strang si eu bani , caci nu e un capat de lume. Deocamdata am 3 instrumente de incepator cu care pot cat de cat sa fac observatii. Telescopul newtonian cu 140 mm diametrul oglinzii principale, (facuta de mine in 2001 ) cu f/d = 9 si cu care pot vedea clar pana la 100 X, apoi luneta de 80 mm cu f/d= 11 si acum acest telescop de 200 mm cu f/d aproape 4. Sa vedem ce voi fi in stare sa fac cu ele. Probabil ca in 1-2 ani va urma un instrument mai bun sau o oglinda mai buna de vreo 250 sau 300 mm cu un f/d de 8 sau 9. Voi vedea atunci.
Oricum ma bucur ca am aceste instrumente si ca pot discuta cu dumneavoastra pe acest forum, ca putem face observatii pe care apoi sa le postam si comentam.  |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Feb 2010 20:14 Download mesaj |
|
|
|
Exista o metoda "exotica" de parabolizare a unei oglinzi sferice Se lipeste cu un lipici "strong" (rasina epoxidica bicomponent, poxipol de exemplu) un surub solid pe fundul oglinzii sferice si se face o montura astfel incat surubul sa poata "trage" de fundul oglinzii pana o parabolizeaza In principiu controlul parabolizarii s-ar putea face fara nici un fel de teste speciale ci pur si simplu privind un obiect ceresc (o stea) si invartind de surub pana se vede clar. Nu mai stiu pe unde am vazut asa ceva dar un om disperat ... ar putea incerca. |
|
| Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 21 Feb 2010 10:54 Download mesaj |
|
|
|
| nu exista riscul ca oglinda sa se crape? |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 21 Feb 2010 12:14 Download mesaj |
|
|
|
Miscarile trebuie sa fie foarte mici iar proprietarul trebuie sa posede o oglinda pe care ii e ciuda  |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6068
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Feb 2010 13:11 Download mesaj |
|
|
|
Teo, daca nu iti vor placea rezultatele obtinute si totusi nu vrei sa modifici oglinda parabolizand-o, mai exista o solutie
Pentru asta te invit sa urmaresti topicul "Corectia aberatiei de sfericitate la oglinzile concave" din cadrul sectiunii de Optica.
Va urma pe acel topic prezentarea celei mai simple solutii pentru aceasta problema, concret sfericitatea unei oglinzi poate fi corectata in mare parte prin plasarea inaintea planului focal (eventual la baza focuserului) a unei simple lentile.
Avantajele ar fi ca e o solutie simpla, corecteaza suficient de bine sfericitatea axiala si in acelasi timp reduce si coma la un nivel acceptabil (semnificativ mai mic decat in cazul oglinzilor parabolizate).
Daca solutia iti va placea, vom incerca sa o aplicam si practic.
Spor! |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 21 Feb 2010 23:12 Download mesaj |
|
|
|
| Doru Dragan a scris: | Miscarile trebuie sa fie foarte mici iar proprietarul trebuie sa posede o oglinda pe care ii e ciuda  |
Metoda de parabolizare "activa" a fost prezetata in Sky&Telescope si este cat se poate de fiabila, desi toate simturile indica ca e imposibil.
De fapt nu e chiar asa de simplu, nu lipesti pur si simplu un surub si strangi piulita. E nevoie de un suport mai special cu un inel de o anumita dimensiune din cauciuc dens care sa sustina circumferinta oglinzii iar surubul de reglaj trebuie perfect centrat.
Daca e consruit cum trebuie se pot obtine rezultate mai bune chiar decat parabolizarea clasica. Stabilitatea in timp depinde mult de materialele folosite si de iscusinta intreprinzatorului.
Nu e nici un pericol de spargere pentru ca tensiunea indusa de surub e sub pragul la care sticla ar ceda. E vorba totusi de devieri infime.
Sa caut articolul si cine-l vrea il pun la email ca e .pdf. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 14 Apr 2010 12:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: AM TRECUT LA REALIZAREA MONTURII DOBSON |
|
|
|
Va multumesc pentru sfaturi. Deocamdata voi lasa oglinda neparabolizata.
Iata in ce stadiu se mai afla telescopul meu si deja am trecut la realizarea monturii DOBSON. Montura am realizat-o dintr-o teava de canalizare din plastic dur si gros, care este greu dar ofera si o mare stabilitate.
Mai am de lucrat la axul orizontal. Deocamdata abia am decupat teava de polastic si am dat gauri in ea cu niste freze. Platforma de la baza va fi facuta din pesele unei masini de spalat ( din cuva rotativa ) iar telescopul se va misca pe orizontala pe o axa cu rulmenti. Rulmentii originali ai masinii de spalat aveau joc, asa ca a trebuit sa ii schimb. Altfel, telescopul meu ar fi jucat in toate partile. Partea cu masina de spalat o sa vi-o prezint mai tarziu.
Iata aici o poza cu montura, iar la linkul de mai jos, AM POSTAT UN SCURT FILMULET EXEMPLIFICATIV. Poate ofer o idee si altor constructori de monturi DOBSON, deoarece ideea cu TEAVA DE PVC o consider oarecum originala.
Iata LINKUL: http://www.youtube.com/watch?v=28wMNRWwQDo
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 15 Apr 2010 09:50, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3712
|
Trimis: 14 Apr 2010 20:12 Download mesaj |
|
|
|
| Felicitari , in sfarsit un ATM-ist clasic . Pur si simplu vrei sa te uiti prin telescop ... merge si fara focuser Crayford , tub de fibra de carbon , go-to, auto tracking, GPS etc . |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2146
|
Trimis: 14 Apr 2010 20:27 Download mesaj |
|
|
|
se misca foarte usor (poate prea usor?) montura. am mai vazut intr-un proiect atm ceva asemanator.
totusi de ce nu ai facut o montura dobson clasica?
nu ai reusit inca sa arunci o privire prin instrument? |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 15 Apr 2010 10:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Montura Dobson |
|
|
|
Multumesc ! Este totusi o montura Dobson. Am realizat-o astfel deoarece detineam o bucata de teava groasa in boxa din subsolul blocului. Dupa ce am analizat-o am decis ca ar fi buna pentru acest tip de montura.
Am privit prin telescop, caci nu mai aveam rabdare. Colimarea am facut-o clasic, ochiometric ( privind prin tubul port-ocular ) prisma sa se afle in centrul oglinzii principale iar ochiul meu in centrul prismei ). Astfel, sumar colimat am privit pe geam, ziua, spre blocurile si antenele situate in fata la o distanta de aprox. 100 metri. La un grosisment de 74 X se vedeau foarte clar. ( cu ocularul de 10 mm Super (Kellner )). Am mers apoi cu ocularul de 6 mm (tot Kellner ) si imaginea antenelor si balcoanelor din fata mea, s-a pastrat in continuare surprinzator de clara ( deci la 123 X ).
Focala oglinzii mele este de 740 mm, dimetrul de 203mm.
Bineinteles ca testul de foc, va fi cel efectuat la final, dupa o colimare atenta, bine efectuata si acesta il voi face pe cer.
Deocamdata sunt bucuros de faptul ca terestru se vede clar.
Acum lucrez inca la partea mecanica.
Pe masura ce avansez, voi posta noi imagini si bineinteles, la final, si mult-asteptatele fotografii luate prin el, eventual poate reusesc sa fac si un filmulet la Luna. Recent mi-am achizitionat si un laptop si o camera web mai buna , asa ca voi incerca sa ies cu el afara si sa conectez camera web la ocular. O sa vad si aici ce adaptor voi face. Cu aceste sisteme simple, sper sa obtin niste imagini cat de cat imbucuratoare.
Numai bine si cer senin ! ( Caci la Bucuresti a fost cam innorat in ultimele zile ). |
|
| Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 15 Apr 2010 17:26 Download mesaj |
|
|
|
| Teo,da te rog niste detalii ale sistemului de reglare a secundarei ca sa inteleg cum faci colimarea. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 17 Apr 2010 10:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Colimare |
|
|
|
Salut Danto ! Reglarea oglinzii secundare am realizat-o foarte simplu. ( De fapt este o prisma prinsa int-un cadru metalic ). Am aliniat ochiometric componentele apoi privind prin tubul port-ocular am indoit cu mana usor ( cativa milimetri ) suportul ( piciorul ) prismei pana cand imaginea ei a venit cat de cat in centrul oglinzii principale . Apoi am posinilitatea de a roti foarte fin prisma in plan orizontal ( ea este situata pe un ax ) pana cand una din laturile ei este paralela cu oglinda principoala iar cealalta cu intrarea in tubul port-ocular. Reglajelel celelalte le fac din ajustarea celor 3 suruburi ale oglinzii principale. Combinand toate aceste miscari, urmaresc, ca privind prin tubul port-ocular sa vad imaginea prismei, aceasta sa se vada perfect in centrul oglinzii principale iar in centrul prismei sa se vada perfect ochiul meu.
Am facut si un mic desen ca sa vedeti despre ce e vorba. Sigur asta nu este o focusare foarte precisa. Ar trebui macar sa am marcat centrul oglinzii principale cu un punct sau o mica pata, cum am vazut la telescoapele mari ale americanilor, dar nu vreau sa stric oglinda si sa o patez. Cea mai precisa colimare se face cu LASER sin acte am citit pe aici pe forum.
Daca e nevoie de explicatii suplimentare, voi face si un scurt filmulet.
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 17 Apr 2010 11:38, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
|