Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6047
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Iul 2008 20:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Citat: | Daca am deranjat pe cineva, imi cer scuze |
nici vorba Ovidiu, nu cred ca cineva, oricine o fi fiind, trebuie sa se simta deranjat de problema ridicata de tine si pe care am semnalat-o si eu in prima interventie:
Citat: | chiar crezi ca iti va fi validata incercarea de a confirma o teorie doar printr-o singura proba...??? |
intre timp am vorbit si cu Abel si m-am mai linistit.
va doresc dezbateri placute  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Iul 2008 21:27 Download mesaj |
|
|
|
O placa fotografica este un document foarte serios. Asa cum zice si dl Kolossy, asa s-a descoperit planeta (fosta ) Pluton de catre Clyde Tombaugh, pe niste placi foto facute de cine stie cine, cine stie cand si arhivate. Copia unei placi fotografice este la fel de valabila ca si originalul. Din cate spune dl Kolossy, placa a fost studiata foarte serios. Aici nu e vorba despre o noua teorie fizica ci despre un fapt si o ipoteza care incerca sa-l explice. Si eu am unele indoieli in privinta explicatiei. Dar faptul e fapt indiscutabil. |
|
Sus |
|
 |
Emil Kolossy Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2008 Mesaje: 29
Motto: "Excelsior" Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Iul 2008 23:18 Download mesaj |
|
|
|
Oameni buni, abia acum am avut timp sa vad ca discutiile continua pe tema asta.
Dati-mi voie sa cer scuze tuturor celor cu care am schimbat replici poate mai neprincipiale.
Nu acesta era scopul dialogului.
Faptele sunt simple din punctul meu de vedere :
Eu cautam galaxii pe plansele unui atlas fotografic vechi, dar de o calitate exceptionala.
Pe aceste planse, apar stele negre pe fond alb, pana la magnitudine 18.
Plansa de hartie foto este o copie prin contact dupa placa de sticla facuta de catre dl. Max Wolf, directorul observatorului vienez.
Eu am lucrat multi ani cu functii matematice si statistica matematica.
Era normal ca o insiruire de puncte ciudata sa-mi atraga atentia si sa imi gadile curiozitatea.
Am facut discutii cu matematicieni si fizicieni - din tara si din afara - si toti au acceptat idea ca insiruirea de puncte reprezinta traiectoria unui obiect artificial.
Apoi cei care se ocupa de astrometrie ( profesionisti ) au decretat ca obiectul intruneste caracteristicile unei traiectorii de satelit GPS.
Apoi am trecut la verificarea tuturor ipotezelor de pana atunci.
Si sa nu va imaginati ca a fost tocmai usor.
Numai ipoteza asta a stat "in picioare".
Dupa aceea au urmat seria de emisiuni la TV si radio.
Inca o data si pentru ultima oara :
Eu prezint un fapt,
Stephen Hawking si Sir Martin Reece si-au prezentat teoria in 2002.
Acolo spuneau ca putem trimite obiecte numai in trecut si nu in viitor.
Conferinta a fost tinuta cu usile inchise pentru 30 de cercetatori din toata lumea. Azi, Sir Martin Reece este Pesedintele Societatii Regale de Stiinta.
Au infiintat si un concern international pe baza acestei teorii.
Si tot atunci au anuntat ca nu pot sa prezinte si o dovada practica a cestei teorii. De aceea cei de la Microsoft Research sunt interesati. Si nu numai ei.
Cu stima. |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 05 Iul 2008 07:00 Download mesaj |
|
|
|
Și totuși, poți să ne comunici coordonatele astrometrice ale locului cu pricina de pe fotografie (ascensia, declinația și epoca)?
Care refractor din vremea aceea din Observatorul din Viena a fost utilizat pentru atlasul fotografic? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 05 Iul 2008 07:54 Download mesaj |
|
|
|
Observatorul la care a lucrat Max Wolf a fost cel din Heidelberg. A colaborat cu Johann Palisa de la observatorul din Viena pentru elaborarea hartilor stelare Wolf-Palisa. Placile fotografice au fost facute cu dublul astrograf Bruce (doua obiective de 400mm diametru cu distanta focala de 2000 mm)
http://www.lsw.uni-heidelberg.de/projects/scanproject/
Dupa cum vedeti placile sunt acesibile, mai ramane de descoperit care din ele  |
|
Sus |
|
 |
Emil Kolossy Membru

|
Trimis: 05 Iul 2008 10:03 Download mesaj |
|
|
|
In urma cu patru ani, cand am intrebat, mi-au spus ca placile de sticla nu mai sunt disponibile- iar intrebarea era postata de pe un cont al Institutului Astronomic al academiei Romane.
Am intrat si eu la GAVO Data Center dar interfata nu permite introducerea numarului placii.
Ca sa nu mai spun ca mi se cer coordonate cu J2000, iar pe plansa e J1875
Am luat din nou legatura cu coordonatorul proiectului GAVO.
Cu stima |
|
Sus |
|
 |
HarapAlb Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2008 Mesaje: 148
|
Trimis: 05 Iul 2008 11:35 Download mesaj |
|
|
|
Cateva comentarii legate de afirmatiile facute pana acum pe aceasta tema de discutie:
Teoria lui Hawking si Reece a fost facuta publica sau nu ? Din derularea discutiei reiese ca nu. Faptul ca au prezentat-o pentru prima data intr-un cerc inchis nu este ceva neobisnuit; banuiesc au vrut sa afle parerile unor colaboratori sau cunoscuti inainte de a o face publica. Asta este ceva obisnuit in stiinta, consultarile puteau la fel de bine sa se faca prin posta sau prin email.
Infiintarea unui concern care finanteaza o linie de cercetare nu crediteaza in nici un fel din punct de vedere stiintific linia respectiva de cercetare. Initiativele astea de finantare apartin celor cu foarte multi bani si care incearca sa investeasca in orice lucru nou si interesant. Sunt multe concerne care isi propun sa studieze, de exemplu, procesarea cuantica a informatiei, sau care si-au propus sa dezvolte si sa produca echipamente de stiinta si inginerie.
Ramane de vazut care-s rezultatele... Pe de alta parte este si o modalitate ca un cercetator sa-si finanteze cercetarea (mai ales cand te ocupi de lucruri exotice) prezentandu-si teoria ca revolutionara si foarte interesanta. Infiintarea concernului e o chestiune de marketing.
Afirmati ca dupa consultari cu oameni de specialitate singura ipoteza ramasa in picioare este cea a satelitului. Ei stiu ca expunerea placii a fost facuta in 1906 ?
Trebuie cautata o explicatia cea mai simpla (si care concorda cu datele experimentale) si nu sarit imediat la calatorii spatio-temporare. Ca sa capete cat de cat interes explicatia cu satelitul GPS, cineva ar trebui sa-si bage nasul in teoria propusa de Hawking si Reece, si sa vada daca ea poate explica cantitativ presupusa observatie a satelitului in 1906.
In final ajung la ceea ce a spus Ovidiu7: confirmarea unei teorii sau a unei descoperiri nu se poate face pe baza unui singur eveniment, asa lucreaza stiinta in ziua de azi (planeta Pluto a fost descoperita in urma unei serii de observatii, cum s-a afirmat mai sus). Daca evenimentul e irepetabil vorbim de ... miracole
Atata vreme cat dispunem de un singur eveniment practic nu prea avem ce discuta in legatura cu teoria lui Hawking si Reece. |
|
Sus |
|
 |
Emil Kolossy Membru

|
Trimis: 05 Iul 2008 11:56 Download mesaj |
|
|
|
pt Harap Alb ( Drd.) :
Cand consulti cercetatori stiintifici se pun toate materialele pe masa.
Sigur ca se stie de anul fotografiei.
Si am auzit cu totii de briciul ( lama ) lui OcKham.
Sigur ca explicatiile cele mai simple se dovedesc a fi cele mai juste.
Asta s-a intamplat si aici.
Dezbaterea publica a subiectului s-a facut din 2002 pana in 2005.
Acum suntem in stadiul de finalizare a concluziilor.
Iar colectivul cu care lucrez are toate competentele profesionale necesare.
Cand va iesi lucrarea stiintifica, o voi posta si pe acest site.
Cu stima. |
|
Sus |
|
 |
HarapAlb Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2008 Mesaje: 148
|
Trimis: 05 Iul 2008 13:30 Download mesaj |
|
|
|
Martin Reece de care pomeniti este acelasi cu Martin Rees ?
Ati putea sa-mi furnizati titlul vreunei lucrari unde se face referire la teoria celor doi ? (la o cautare rapida pe internet eu nu am gasit nimic relevant)
Asteptam cu interes lucrarea stiintifica  |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9695
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 06 Iul 2008 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Emil
eu tin un jurnal in care-mi notez lucrurile interesante ,mai ales cele legate de hobby.Nota ref. la slefuirea unei oglinzi de 18cm am notat-o dupa vizita pe care ti-am facut-o ,in urma cu vreo 16 ani.Poate am inteles eu ceva gresit.Scuze,Mircea |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 06 Iul 2008 19:42 Download mesaj |
|
|
|
Coordonatele de la epoca J2000 nu sunt foarte diferite de cele de la epoca J1875. |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 08 Iul 2008 11:59 Download mesaj |
|
|
|
Diferența dintre coordonate, raportate la cele două epoci, este mare.
Dacă ne referim doar la precesie, care este ~ 1Ž/an și este suficient.
Se pot calcula diferențele în ascensie dreaptă și declinație. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 08 Iul 2008 12:06 Download mesaj |
|
|
|
Ramane cum am stabilit, nu sunt mari pentru a identifica niste placi fotografice Aspectul cerului se schimba foarte putin in 200 de ani. Asta daca nu ai nevoie de precizie si la identificarea acelor placi nu e nevoie de precizie.  |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 23 Iul 2008 19:37 Download mesaj |
|
|
|
OK
Am calculat, nu foarte precis, influența precesiei asupra coordonatelor ecuatoriale între epocile 1875,0 și 2000,0 pentru o stea cu ascensia 00h00min00sec și declinația oarecare:
diferența de ascensie dreaptă=06min24sec=01g36'05"
diferența de declinație =41'45"
Plăcile fotografice fiind 6,6x8,2 grade pătrate sau 8,2x8,2 grade pătrate mișcarea rețelei de coordonate sferice față de fondul stelar nu pare semnificativă.
În așteptarea pozei cred că am să calculez și mișcarea orbitală a unui satelit GPS! |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 23 Iul 2008 19:46 Download mesaj |
|
|
|
Mai baiete, tu esti de groaza cu calculatul asta Vezi ca stelele mai au si o miscare proprie (din pacate diferita de la stea la stea ) Din pacate de data asta cred ca te stradui degeaba ca dl Kollossy vad ca nu mai apare pe aici. Cred ca s-a speriat de investigatiile mele cu privire la placi si de calculele tale  |
|
Sus |
|
 |
|