Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m42-color2-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241659
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Caut binoclu bun pentru astronomie si nu numai

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 16 Mar 2013 16:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

mircear a scris:
Pentru un binoclu cu utilizare 50% terestru~50% astro, >50% din mana ~ <50% de pe trepied, ce recomandari ati avea intre 11x70 si 15x70?

Am privit prin ambele, 11x70 din seria BA3 si 10,5x70 din seria BA8, le pun in imagine mai jos ca sa stii despre care vorbesc.
Amandoua sunt facute de United Optics si sunt binocluri bune dar groaznic de grele, primul aprox 1,9kg iar al doilea sare bine peste 2kg, nu recomand sa fie folosite din mana.
Calitativ e greu sa fac o departajare intre ele mai ales ca nu le-am avut simultan dar din amintiri as inclina totusi spre al doilea.

11x70 si 10,5x70.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  38.3 kb
 Vizualizat:  de 9856 ori

11x70 si 10,5x70.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 16 Mar 2013 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu as inclina catre al 2-lea, insa costa ~dublu fata de primul, si bugetul e deocamdata redus.
My bad, ma refeream la seria LE, i.e. variantele 'ieftine' de 11x70 vs 15x70, originare tot de la United Optics si vandute sub diverse nume, singurul cred care le are pe ambele in oferta fiind Oberwerk.
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011

MesajTrimis: 16 Mar 2013 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am terminat montura in proportie de 99%. Mai am de facut foarte mici imbunatatiri si rost de cateva greutati. Din pacate cerul este acoperit de nori si proba se amana. Am probat-o putin in casa si se misca excelent. A iesit peste asteptari Smile
Sus
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 23 Mar 2013 10:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista vreo corelatie intre cresterea calitatii si cresterea numarului din seria BAx (BA8 cea mai buna, BA1 cea mai slaba)?
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Mar 2013 10:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu obligatoriu.
Greu de spus daca cele din seria BA10 sunt mai bune decat cele din seria BA8.
Cel mai bun indicator al calitatii este pretul binoclului.

Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Mar 2013 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

De cand am intrat in posesia unui 20x80 am simtit ca ceva nu este in regula. Laughing Binoclul isi merita din plin fiecare leut dar este prea mare si prea greu pentru a fi folosit altfel decat pe trepied. Si cum nu plec de acasa fara binoclu am hotarat sa ii alatur un fratior. In ultima perioada am detinut sau probat asa: Olympus DPSI 10x50, Delta Forest II 8x42, Delta Forest II 8,5x50, Lacerta Explorer 50, BTC 10X50, Omegon Farsight 10x50, Nikon Action EX 10x50 CF, Nikon Action VII 10X50, Bushnell Falcon 10x50, Celestron SkyMaster 15X70 si Celestron Nature Roof 10x42. Din pacate nu am avut acces la ceva mai scump asa ca ma rezum doar la acest segment de pret.
Dintre toate am ales Celestron Nature Roof 10x42. Mai jos un mic review:

Aspect: 10/10
Foarte aspectuos, micut si atent lucrat. Corpul este integral din aluminiu si imbracat intr-o armura de cauciuc ceva mai dur la atingere. Este mai mic decat apare in poze. Capacele de la obiective sunt cauciucate si sunt prinse de corp printr-un inel cauciucat dar care se poate da jos foarte usor. Cele de la oculare sunt din plastic moale, putin mai slabe calitativ decat cele de la obiective.

Mecanica: 10/10
Mic, puternic si robust. Inchegat foarte bine, fara jocuri suspecte. Unul din motivele pentru care am ales acest binoclu a fost faptul ca nu are acel joc deranjant la focalizator. Un milimetru rotesti, un milimetru focalizeaza. La alte modele focalizatorul avea de la 30 pana la 120 grade joc. Adica rotesti si nu se intampla nimic. Foarte enervant. Deasemenea inca un motiv important este sistemul care misca ocularele in sus si in jos. La cele mai multe acesta nu se face in mod egal la ambele oculare rezultand imposibilitatea de a atinge un focus perfect. Un binoclu roof nu sufera de aceasta boala neavand acel sistem la exterior. Focalizarea este extrem de precisa pe orice distanta. Fiind un roof veritabil este umplut cu gaz si sigilat cu O-ringuri. Cupele ocularelor se regleaza usor prin rotire. Nu se defocalizeaza singur la o bruscare mai puternica.

Optica: 9/10
Optica este exceptionala la acest pret. Bineinteles ca are aberatii cromatice dar sunt tinute foarte bine in frau de acoperirea FMC a tuturor lentilelor, inclusiv a prismelor. Nu are phase coating la prisme dar inexplicabil este mai clar si mai luminos decat altele probate si care aveau asa ceva.
Marea majoritate a binoclurilor roof au campul in ocular destul de mic cu cateva exceptii. Iarasi un factor important in luarea acestei decizii. Acest binoclu are 65 grade in ocular si 114m la 1000m campul real. Asa ceva greu se gaseste in acest segment de pret. Ocularele presteaza ca niste adevarate Super Plössl-le, marginea campului fiind foarte bine evidentiata. Pana la aceasta margine totul este un negru mat, nici urma de reflexii. Mult peste ce ofera binoclurile mai ieftine gen BTC sau seria Skymaster. Privitul prin binoclu este foarte relaxant. Asemanator cu Nikon Action EX 10x50 CF, dar la un gabarit si greutate mult reduse. Probat in paralel cu un 10x50 nu am observat nici o scadere de luminozitate. Tot ce am vazut cu 10x50 am vazut si in 10x42.

Overall quality: 9/10
O bijuterie de binoclu. Pana nu il ai in mana si privesti prin el, afirmatia poate parea exagerata. Intruneste cam toate cerintele unui amator neprofesionist dar care are cat de cat ochiul format: claritate, luminozitate, aberatii foarte mici (in special aberatii de sfericitate care sunt aproape zero), camp larg, atat in ocular cat si cel real, constructie solida, compact, fmc, umplut cu gaz etc.

Ca si minusuri: Capacul de la oculare nu este din acelasi cauciuc de calitate ca la obiective si cupele ocularelor au un mic joc intre pozitia minim si maxim. Din fericire doar pozitiile minim si maxim sunt cele folosite in functie de purtatul sau nu al ochelarilor.

Cateva poze la repezeala (imi cer scuze de calitatea lor dar nu am momentan un aparat dedicat prin preajma):

PS: Vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale d-lui Horatiu de la Starmax pentru posibilitatea probarii binoclului inaintea achizitionarii fara nici o obligatie.

rsz_img_20130328_172733 (1).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  488.62 kb
 Vizualizat:  de 9642 ori

rsz_img_20130328_172733 (1).jpg

rsz_img_20130328_174352.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  624.44 kb

rsz_img_20130328_174352.jpg

rsz_1img_20130328_172844.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  914.79 kb

rsz_1img_20130328_172844.jpg

rsz_img_20130328_172912.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  619.36 kb

rsz_img_20130328_172912.jpg

rsz_img_20130328_173032.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  567.44 kb

rsz_img_20130328_173032.jpg

Sus
Bogdan_RBF
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2012

MesajTrimis: 28 Mar 2013 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului: 20x80

Der Pirate a scris:
De cand am intrat in posesia unui 20x80...

O scurta intrebare. Despre ce 20x80 este vorba?? simplu, dublet, triplet...ce marca, daca se poate? Mersi anticipat...oh si btw, felicitari ptr. noua achizitie Smile am citit cate ceva despre aceste modele in trecut si cred ca o sa fi incantat de el, daca nu esti deja, desi dupa ce am citit mai sus, imi confirmi afirmatia...numai ca ptr. astro nu stiu zau cat de bun va fi, doar sti vb. aia ca ce e sub 10x50 nu prea are ce cauta la astro...dar acuma tu stii mai bine la ce il vei folosi mai mult...bafta si felicitari inca o data ptr. achizitie!
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Mar 2013 23:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi Bogdan_RBF!

Vorbeam despre SkyMaster 20X80. Comparam 10x42 cu 10x50 si prin prisma faptului ca aproape tot ce am probat (10x50), majoritatea erau in realitate 10x42 sau cel mult 10x44. Singurul care se apropia de 10x50 era Nikon Action EX 10x50 CF, dar din comparatii pe timp de noapte nu am sesizat vreo diferenta notabila mai ales ca au acelasi camp aparent si acelasi camp real.
Sus
Bogdan_RBF
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 00:55 Download mesaj
Titlul subiectului: triplet?

Printr-un 20x80 triplet nu ai avut onoarea sa privesti? eu intentionez sa cumpar intr-un viitor (sper eu, apropiat) un asemenea tip de binoclu si inca ma documentez in legatura cu ce poate oferi...si vad ca semnalele sunt cat se poate de pozitive, de la calitatea superioara a imaginii si pana la constructia pe acel schelet metalic, care am inteles ca ii mentine colomarea, doar lucruri bune despre acest model, singurul impediment fiind pretul Sad dar asta e, nu le poti avea pe toate si cand vrei calitate trebuie sa scoti ceva mai mult din buzunar, mi se pare corect..bine, si modelul clasic de 20x80 mi-ar surade, dar am zis ca daca tot e sa iau ceva mai de calitate, mai bine un triplet, cu toate ca diferenta e de vreo 300 ron, asta daca il iau nou...acum ramane da vazut pana voi avea banii respectivi la ce concluzie ajung
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 01:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bogdan_RBF a scris:
Printr-un 20x80 triplet nu ai avut onoarea sa privesti?

Ba da! Dar nu sunt 100% sigur.

Inainte sa achizitionez binoclul 20x80 (dublet), am avut in proba ambele binocluri skymaster 20x80 (poza1). Unul este seria veche (poza2), mult mai greu, constructie complet metalica despre care se zice ca ar fi triplet (poza3). Eu unul nu am fost convins, in sensul ca nu mi s-a parut cu nimic mai bun decat seria noua (dublet). Daca era mai bun si doar cu 20% decat celalalt, il luam fara ezitare(chiar daca pretul era cu 400 lei mai mare).

Asa rapid

1.Triplet fata de dublet:
Ocularele sunt de o calitate mai buna gen Super Plössl. Campul aparent desi mai mic este mai bine corectat, mai bine conturat si fara pic de reflexii. Asemanator cu cele de la nature roof 10x42. Obiectivele au un coating mai pronuntat, iar prismele sunt si ele antireflexive.

2.Dublet fata de triplet:
Camp aparent mai mare. Mecanismul care misca ocularele mult mai stabil. Se poate obtine un focus perfect fata de triplet unde este un chin. Coating ceva mai slab pe obiective, prisme fara acoperire. Mai incomod de privit prin el decat prin triplet datorita ocularelor ceva mai slabe. Punctul forte: dubletul este mai luminos.

PS: Comentariu din poza 3 este la un binoclu celestron 20x80 seria veche (triplet).

PS2: Ambele binocluri au aberatii cromatice si de sfericitate destul de pronuntate, vizibile mai ales pe timp de zi. Avantajul nostru, de astronomi amatori este ca noaptea nu au nici o relevanta. La urma urmei isi fac foarte bine treaba pentru care au fost concepute. Daca ar fi sa aleg din nou, nu mi-as schimba optiunea. La fel as alege.

rsz_capture3.jpg
 Descriere:
Poza 1
 Marime fisier:  99.04 kb
 Vizualizat:  de 9537 ori

rsz_capture3.jpg

Capture.PNG
 Descriere:
Poza 2
 Marime fisier:  195.34 kb

Capture.PNG

Capture2.PNG
 Descriere:
Poza 3
 Marime fisier:  17.34 kb

Capture2.PNG

Ultima modificare efectuata de catre Adrian Sirean la 29 Mar 2013 02:03, modificat de 1 data in total
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 01:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am tras singur concluzia ca binoclul 20x80 seria veche este triplet dupa o anumita documentare. Am gasit poze cu binocluri identice, facute de aceeasi firma (China) Laughing dar care au alta stampila pe ele. Un exemplu rapid ar fi si poza de mai jos in care apare un binoclu identic cu skymaster 20x80 seria veche, metalic, fmc, bak4 etc. Este acelasi binoclu, l-am avut in mana.

Capture.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  478.63 kb
 Vizualizat:  de 9518 ori

Capture.PNG

Sus
Bogdan_RBF
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 02:02 Download mesaj
Titlul subiectului: !?

Mersi ptr. informatii. Eu ma gandeam sa ma orientez catre un TS 20x80 Triplet, dar informatiile sunt binevenite. Cred ca doar TS-ul e FMC, Celestron-ul e doar multi, daca nu ma insel. Am vrut sa zic si in postarea anterioara ca despre Celestron nu am gasit doar pareri bune si de aceea ma gandeam sa ma indrept catre un TS, nu ca ar fi cu mult peste Celestron (ba din contra, dupa parerea unora, Celestron-ul de Dumnezeul lor Very Happy), doar ca din sfera de pareri, toate par sa se indrepte catre TS si mai putin catre Celstron...In fine, poate ca toata "fobia" asta fata de Celestron nu este justificata, dar am primit si eu un sfat la un moment dat ca e bine de evitat (daca se poate) produsele Celestron, nu ca ar fi ele rele sau de proasta calitate, mai degraba asa ca o recomandare. Acuma nu stiu daca e de bine sau nu, dar unele pareri tind sa-mi confirme oarecum aceasta recomandare..pana la urma sper sa iau decizia cea mai buna.
Sus
Adrian Sirean
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 02:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ma uit atent la poza 1 de mai jos, in care este un TS triplet, as spune ca este acelasi lucru dar cu alt nume. Cel putin pretul este mai accesibil. La aceste preturi nu sunt diferente intre ele. Un binoclu care se diferentiaza clar de acestea costa mult mai mult. Un exemplu putin mai bun ar fi cel din poza 2.

Capture.PNG
 Descriere:
Poza 1
 Marime fisier:  135.74 kb
 Vizualizat:  de 9502 ori

Capture.PNG

Poza 2.PNG
 Descriere:
Poza 2
 Marime fisier:  122.83 kb
 Vizualizat:  de 9502 ori

Poza 2.PNG

Sus
Bogdan_RBF
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Mar 2013 02:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, cam asa pare sa fie. Aceeasi chinezarie cu o alta palarie, mai pe romaneste Very Happy Poate, de fapt sigur, doar cel Astro de la TS sa fie la concurenta cu BTC-ul, daca nu si mai bun (nu stiu daca BTC-ul are acele filtre UHC ptr. nebuloase), desi nu vad cu ce ar fi superior BTC-ul chiar triplet-ului clasic de la TS, poate doar ca si greutate, acolo intradevar e ceva diferenta, in rest, chiar nu am vazut altceva in plus. Daca are cineva ceva argumente in privinta aceasta, va rog, nu ezitati...
Sus
tavi 84
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013

MesajTrimis: 25 Dec 2013 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma intereseaza binoclul Lacerta Explorer 10X50.Cat e pupila de intrare reala?Am inteles ca doar cel Nikon Action Ex se apropie de cei 50mm nominali.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact