Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2013 20:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
zoth a scris: | Sper ca anul asta sa ma alatur voua cu un nou proiect de luneta.
Va fi tot un acromat dar mai modest in dimensiuni decat ale voastre, doar 4,4 inch cu f/10.
As vrea sa demarez lucrarile cam in doua luni si de data asta sa tratez subiectul cu mai multa seriozitate.
Spor la mesterit! |
Nu putem decat sa va uram succes si sa asteptam cu interes primele poze si realizari !
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 11 Mar 2013 21:58 Download mesaj |
|
|
|
Torpila mea incepe sa prinda forma.
Cu mare greutate am reusit pana la urma sa fac rost de piesele necesare, deoarece respectiva persoana care m-a ajutat iese la pensie si mi-a spus ca a facut un mare efort sa ma poata ajuta in acest sens. Am mai cheltuit cateva sute de lei dar nu am avut ce face. Trebuie sa duc la bun sfarsit proiectul inceput, caci vreau sa iasa ceva bun.
Dupa cum spuneam, mi-au sosit piesele facute la strung care vor asigura atat reductia cat si prinderile obiectivului si focuserului de viitorul tub al lunetei.
Trebuie sa ma apuc de masurat, trasat si gaurit.
Voi face totul pe indelete, fara graba. Focuser am gasit ( de la alt proiect) desi inca, caut unul la rubrica vanzari caci imi trebuie pe viitor pentru altceva.
Focuserul de fata va ramane definitiv pentru luneta Copernicus iar cotele reductiilor au fost proiectate sa se potriveasca la fix pentru el.
Usor , usor...TORPILA prinde viata !
Am prins provizoriu azi componentele doar pentru a le face cateva fotografii si chiar ca arata ca o TORPILA grasa si mare.
Va atasez mai jos o serie de fotografii. Le las sa vorbeasca de la sine caci eu am de mesterit.
Cand voi mai avansa cu proiectul nu voi ezita sa prezint noi imagini sau informatii.
Inca o mentiune : reductiile au fost proiectate si schitate de tatal meu care m-a ajutat de cele mai multe ori in constructiile ATM, iar teava portocalie din imagini nu este tubul final al lunetei ci un ciot de teava utilizat doar ca banc de probe.
Iata pozele :
https://plus.google.com/photos/10975065984...v_KxYqc9AE
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 11 Mar 2013 23:26 Download mesaj |
|
|
|
Teo cat se poate de impresionant!
Din ce sunt facute flansele adaptoare? Pare a fi otel. Se vede ca desenele sunt facute de mana de profesionist . Stiu pentru ca si taicameu a lucrat in proiectare inca de pe vremea cand totul se facea la planseta.
Sincer la cum o sa arate proiectul final ar merita o teava de aluminiu. E un instrument care ramane pentru generatii asa ca teava de PVC parca nu rimeaza, doar pentru testele preliminare.
Poti lua legatura cu cei de la Color-metal direct@color-metal.ro , au si pagina pe net. Firma e chiar din Bucuresi, de acolo am facut rost de teava pentru luneta mea. Sper ca nu e prea tarziu flansele fiind deja facute dar nu strica o intrebare.
Spor in continuare!
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 12 Mar 2013 01:18 Download mesaj |
|
|
|
Mersi, Neox !
Da, proiectul este facut de tatal meu. Este o schita simpla pentru el. A lucrat o viata intreaga ca inginer proiectant la uzina Faur din Bucuresti. Este o traditie de familie, care din pacate (sau nu) s-a oprit la mine. Bunicul meu a fost tot inginer si a lucrat tot in proiectare la Faur ( fosta 23 August ).
Au proiectat in special locomotive, tancuri dar si multe alte piese. Am crescut sa zic asa, cu planseta in casa pentru ca pe atunci nu exista Autocad.
Eu nu am urmat acesta cale. M-a atras mai mult medicina si de aceea am urmat acest drum.
Totusi, o mica parte din mine ma atrage si catre tehnica, catre mecanisme si masinarii.
Mersi pentru urari si pentru sfaturi .
Sigur ca acest refractor ar merita un tub metalic si este posibil sa il inlocuiesc pe viitor.
Deocamdata asa de probe ( si inca, cativa ani de aici incolo il voi utiliza ca atare cu teava portocalie). Am inteles de la magazinele Praktiker ca ar fi un PVC mai solid decat cele gri.
Teava din imagine nu este cea originala ci doar un ciot vechi si ciobit pe care il utilizez ca banc de probe.
Voi prezenta si originalul mai tarziu.
Iti urez si tie mult succes in finalizarea proiectului !
Ultima modificare efectuata Teo la 12 Mar 2013 02:14, modificat de 4 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Mar 2013 01:21 Download mesaj |
|
|
|
Cel puțin poți vopsi țeava sau poți s-o îmbraci în autocolant. Spor la construit!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 12 Mar 2013 02:00 Download mesaj |
|
|
|
Mersi, Erwin !
Teava o voi vopsi negru mat la interior (si la fel si diafragmele) iar pe afara o voi lasa un timp portocalie . Este posibil totusi sa ii aplic si un autocolant la exterior de culoare alba sau negra. Parca alb mi-ar placea mai mult.
Sa vedem. Conditia principala sa o indragesc, va fi aceea sa obtin rezultate frumoase la observatiile planetare si selenare.
Am uitat sa precizez faptul ca celula obiectivului va avea posibilitatea de colimare cu ajutorul unor suruburi lungi. Voi face o poza la momentul respectiv.
Raspuns la intrebarea lui Neox :
Flansele adaptoare sunt facute din otel. A fost foarte greu ca strungarul sa gaseasca material la asemenea dimensiuni, de aceea a si durat foarte mult timp.
Bine macar ca nu a gresit cotele caci cu siguranta nu mai aveam unde sa le ajustez.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 30 Apr 2013 11:19 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru achizitia obiectivului si demararea proiectului.
Sint curios, pina acum ai facut vreun fel de observatii terestre sau astro prin acest obiectiv? Ma refer desigur la un set-up provizoriu, chiar daca partea mecanica a lunetei inca nu e gata.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 30 Apr 2013 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Mersi mult !
Am facut unele probe " pe genunchi" sprijinind obiectivul pe o masa si plasand ocularul tinut cu mana in spatele obiectivului. Sigur ca alinierea era doar aproximativa iar razele de lumina din exterior induceau o ceata puternica pentru ca nu aveam un tub .
Totusi la aceste teste primitive am obtinut imagini frumoase (terstre) pana la 275 X ( ocular planetary Gold Line 6 mm ). Sigur ca imaginnea prezenta cromatism incepand de la 165 X in sus dar asta in limite acceptabile pentru un acromat f/11 de 150 mm apertura.
La 275 X cromatismul era mai accentuat dar cu mult sub cel prezent la luneta 120 mm f/5.
Adevaratele teste vor incepe dupa ce voi monta obiectivul in tub. Dupa aceea urmeaza montarea diafragmelor interioare si vopsirea in negru mat.
Am lasat-o mai domol in ultimul timp, dar ieri deja m-am apucat sa tai la dimenisunile corespunzatoare tubul cumparat in urma cu vreo doua saptamani de la Praktiker. Am cumparat cu aceasta ocazie si spray negru mat.
Tubul este din PVC portocaliu, cu perete gros de 4 mm.
Urmeaza ca in urmatoarele 1-2 saptamani sa ma reapuc de lucru la proiectul "Copernicus".
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 05 Aug 2013 12:40 Download mesaj |
|
|
|
In masura avansarii acestui proiect, dar si a timpului tau disponibil, eu chiar te rog sa mai postezi noutati. Sint interesat de evolutia acestei lunete.
Mai era un om pe cloudynights, care si-a slefuit un acromat de 230mm diametru, apoi si-a construit treptat intreaga luneta... Amatorul acela are un atelier mecanic de-ti sta minea in loc... si-a realizat el singur intreaga montura.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 05 Aug 2013 13:16 Download mesaj |
|
|
|
Salut Tavi !
Singur ca voi posta in continuare pe acest topic, dar de ceva timp proiectul sa afla intr-o " pauza " si asta nu din lipsa de materiale ci din cauza unor probleme ale mele, care nu tin de astronomie.
Cand ma voi simti mai bine voi relua constructia acestei lunete mari caci imi doresc sa o finalizez cu bine cat mai repede.
Pana atunci "ma joc" cu constructia unei lunete mai mici de 48 mm f/11 pe care am denumit-o " RA" si care va servi, sper eu la observarea si fotografierea Soarelui.
Mai am in lucru si o luneta de 102 mm f/15 dar care tot asa isi asteapta randul. Ea se afla in acelasi stadiu ca si Copernicus insa nu am vorbit inca de ea deoarece vreau sa le finalizez pe rand.
Aceea va fi dedicata observarii planetelor si Lunii.
Mult succes si voua si cer cer senin !
Va voi tine la curent cu noile realizari in masura posibilitatilor.
Teo
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Aug 2013 20:05 Download mesaj |
|
|
|
Teo
Primesc cu mare bucurie orice progres pe care-l realizezi in constructia (deja) numeroaselor tale lunete,fie mari,fie mici.
Iti doresc sa-ti rezolvi cat mai repede problemele extra-astronomice si sa avansezi furtunos in ATM,Doamne ajuta!
Iar cu lunetele tine-o tot asa si cred ca te vei alege cu porecla ''Teo Lentila''
Nu multi astronomi amatori au lunete de 48mm,60mm,100mm,120mm si 150mm...daca nu mi-a scapat ceva!?Luneta de 80mm ai dat-o ,din cate imi amintesc ,dar parca aveai si una de 70mm?
Reflectoarele de pana la 300mm sunt bonus.Fericitule!
Cer senin si toate bune,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 10 Aug 2013 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Da, simpatica, are si multicoated !
_________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 11 Aug 2013 19:45 Download mesaj |
|
|
|
Ce s-au gindit sa faca!! E foarte tare si remarca ta vizavi de lant si ostentatie.
Cite gasesti pe netul asta... si eu mi-am strins o colectie ampla de poze cu lentile, lunete etc.
Sper ca esti in regula, iar problemele tale sint rezolvabile.
|
|
Sus |
|
 |
|