Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta din teleobiectiv foto

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 01 Feb 2012 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

valy a scris:
...insa n-am strung.
Un strungar bun, pe lîngă casa omului este vital. Eu am găsit unul din a doua încercare. Lucrează destul de ieftin și se bagă la lucruri destul de complicate, inclusiv filete Whitworth.

Aseară am vrut să scot dispozitivul la observații, dar la -18 grade am ajuns extrem de rapid la concluzia că e mai bine să mă regrupez după un geam, în casă. Am montat obiectivul pe un trepied foto și i-am pus un ocular de 9mm. Luna umple aproape complet ocularul și se văd foarte clar detaliile specifice. La Jupiter am văzut toți sateliții și parcă-parcă se vedea și o bandă. Cred că mai mult în imaginarul meu, pentru că știam că e acolo. Am încercat și M42, dar cerul era luminat destul de puternic de luna care se reflecta în zăpadă, așa că am văzut doar un nor difuz, iar trapezul l-am văzut mai mult ca un triunghi.

Am făcut cîteva teste pe uscat și cu webcam-ul Philips SPC900 + Metaguide. Voiam doar să evaluez sensibilitatea ansamblului și să văd cam pe ce m-aș putea baza. În principiu, orce stea pe care am văzut-o cu ochiul liber a fost prinsă și de cursorul din Metaguide.

Una peste alta, jucăria funcționează cam așa cum m-am așteptat, dar a apărut o problemă de care nu am ținut cont: obiectivul 70-200 este o ghiulea de 1540g și ca atare are nevoie de o fixare sănătoasă. Fixarea într-un singur punct, cu șurubul pentru trepied pe care îl are, merge la foto, dar pentru astro acestă soluție nu este suficient de fermă. Acest obiectiv, măcar are un șurub de fixare, dar alte obiective nu au nici măcar acest șurub. Am evaluat posibilitatea de a face fixarea cu inele de ghidaj, dar aici apar alte probleme. Mă întreb dacă nu deformez carcasa obiectivului, cu consecințe neplăcute asupra mecanismelor interne, dacă strîng șuruburile de fixare ceva mai ferm. Asupra problemei fixării mai trebuie să meditez.

tudorandu
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012

MesajTrimis: 01 Feb 2012 15:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

A iesit frumos , felicitari!
Sant curios cum se vede prin el.
Am si eu un obiectiv Soligor 70/210 pe care nu prea i-l folosesc ,de la un SLR Minolta pe film, care nu mai merge si caruia i-am demontat si montura tip baioneta.
Oare e bun de ceva?As face sie eu ceva de genul asta

DSC07768 (1278 x 855).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  124.98 kb
 Vizualizat:  de 5425 ori

DSC07768 (1278 x 855).jpg

DSC07759 (1936 x 1296).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  209.23 kb
 Vizualizat:  de 5425 ori

DSC07759 (1936 x 1296).jpg

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 01 Feb 2012 16:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

mflorian un strungar e bun, dar un strung e si mai bun. Si erau dupa revolutie, probabil s-au luat ca "fier vechi", daca stiam le ziceam alor mei sa ia si ei unul. E drept ca unele erau cat o locomotiva, dar vindeam surplusul de fier si pastram esentialul Smile.
Dece zici ca nu tine fixarea din surub? Pare solid. Eu l-as fixa in surubul ala dar la capatul celalalt as mai pune inca o sustinere, dar lejer sa nu strangi ca banui ca se deformeaza.
Banui ca in centru se vede bine, dar la marginea campului e ok? Diafragma o lasi deschisa la maxim?

tudorandu, incearca cu un ocular tinut in mana, ar tebui sa fie ok, oricum ochiul parca e mai putin sensibil decat senzorul.
Sus
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2012 16:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Dece zici ca nu tine fixarea din surub? Pare solid.
Într-o poziție fixă, pe trepied foto, pare ok, dar montura se înclină în toate direcțiile și cred că încovoierea (aka flexura) este destul de accentuată. Fixarea în două puncte este obligatorie, după părerea mea.

valy a scris:
Banui ca in centru se vede bine, dar la marginea campului e ok? Diafragma o lasi deschisa la maxim?
Dpdv foto obiectivul are claritate constantă atît în centru, cît și pe margini, la orice diafragmă (exceptîndu-le pe cele mici, de la f/14 încolo, la care apare blur de difracție, dar aceste valori nu mă interesează). Așa că las diafragma deschisă la maximum. Din observarea lunii, nu am remarcat diferențe de claritate între centru și margini.
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 01 Feb 2012 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teleobiectivul MTO-11 CA din dotare are 2 plăcuțe cu găurile de prindere Withworth dispuse la 90gr, așa că am confecționat un fel de jug din profile de Al cu care îl fixez pe montură și e suficient de stabil. La al tău cred că ai putea face la strung un set de inele cu 1-2mm mai mare și să pui un strat de protecție din piele, plastic moale sau textil.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mar 2012 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am jucat aseară cu un obiectiv Nikkor 70-300 f/4.5-5.6, la care am atașat webcam-ul Philips SPC900NC. Luna lumina destul de tare așa că nu am încercat altceva, deși Orion îmi tot punea la încercare voyeurismul. Marte, Venus și Jupiter n-ar fi avut nici o șansă cu cei 300mm scoși la frig. Așa că m-am ales doar cu acestă imagine.

Luna9a.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  29.57 kb
 Vizualizat:  de 5250 ori

Luna9a.jpg

valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Mar 2012 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

mflorian a scris:
...Jupiter n-ar fi avut nici o șansă cu cei 300mm ...

N-as fi atat de sigur, merita incercat.

Luna a iesit binisor, la ce diafragma ai tras? Ai testat la diverse diafragme?
Sus
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mar 2012 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este obiectiv tip G, adică fără inel de control al diafragmei. Aceasta stă deschisă la maximum, adică f/5.6. Pot compensa din softul webcam-ului prin timpul de expunere, luminozitatea și gain-ul.
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Aug 2012 10:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseară se putea vedea doar luna, așa că nu merita să scot afară toate hangaralele și am ieșit doar cu obiectivul foto transformat în lunetă. Întîmplarea a făcut să-i atașez un ocular de 25mm cu Barlow. La prima tentativă de focalizare am deplasat ocularul în Barlow ca să fac focalizarea grosieră. Aici a început surprza. Am constatat că pot să trag de ocular în spate și apoi să compensez din inelul de focalizare al obiectivului, obținînd un drum optic tot mai lung. Iar de aici și pînă la a încerca să intercalez o diagonală între Barlow și ocular a fost doar un pas. Și a funcționat.

Soluția inițială (obiectiv foto+adaptor+ocular) era aproape inutilizabilă, datorită planului focal propriu obiectivelor foto, care este foarte scurt. Acest lucru făcea imposibilă montarea unei diagonale, iar webcam-ul Philips focaliza la limită, la doar 1-2 mm de cursa maximă a inelului de focalizare.

Această limitare m-a făcut să mă gîndesc la o soluție optică de mutare a planului focal mai în spate. Dar proiectul acesta a rămas doar teoretic, neavînd nici cunoștințe de optică suficiente și nici o motivare serioasă pentru punerea în practică.

Dar rezolvarea a venit aproape de la sine, în sensul celor gîndite. Prin folosirea ansamblului Barlow+diagonală+ocular, pot manevra lejer diverse dispozitive în noul plan focal rezultat și totodată pot privi mult mai comod prin ocular, avînd posibilitatea să ajustez convenabil poziția diagonalei.

Totuși, există un aspect de care trebuie să ținem cont neapărat: corpul Barlow-ului poate intra destul de adînc în adaptor și poate lovi ultima lentilă a obiectivului foto. Funcție de tipul obiectivului, această lentilă poate fi poziționată mai adînc sau mai la suprafață. Mai mult, la obiective zoom, aceasta se poate deplasa înainte și înapoi. Pentru obiectivele cu lentila prea expusă (de exemplu Nikkor 70-300 VR), un inel parafocal pus pe Barlow ar putea preîntîmpina accidente nedorite.

DSC_0019.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  208.89 kb
 Vizualizat:  de 4935 ori

DSC_0019.jpg

DSC_0022.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  149.72 kb
 Vizualizat:  de 4935 ori

DSC_0022.jpg

mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Mar 2013 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Este binecunoscut faptul că focalizarea manuală la obiectivele foto este o glumă. Cursa foarte scurtă nu permite focalizarea manuală corespunzătoare. Așa că, după unele frustrări și o temeinică documentare pe net, am adoptat soluția din imaginile de mai jos. Nimic original, unii vînd microfocusere de acest fel, realizate din aluminiu. Ale mele sînt din parchet laminat. Cele două piese se montează-demontează foarte ușor și în sfîrșit am control asupra focalizării.

DSC_1113.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  297.68 kb
 Vizualizat:  de 4662 ori

DSC_1113.jpg

DSC_1117.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  483.98 kb
 Vizualizat:  de 4662 ori

DSC_1117.jpg

Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 11 Mar 2013 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte ingenioasă soluția. Încă nu am aplicat-o la MTO dar cred că se impune, pentru că focusul merge atât de greu spre capătul cursei încât risc să deplasez instrumentul cu totul față de obiect. Diametrul fiind mare aș putea folosi coliere de tablă și piese din textolit. Colierele trebuie învelite în tub termocontractil ca să nu se zgârie vopseaua și să aibe mai bună aderență.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact