| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241527 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 01 Mar 2011 18:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Chestia asta cu lipitul oglinzii chiar si cu silicon ultra- super- mega- mi se pare si mie cel putin primitiva. Mai ales ca in timpurile moderne aproape ca nu se mai folosesc oglinzi "full thickness" unde cel putin grosimea mare a sticlei permitea suporturi mai improvizate si uite asa apare astigmatismul.
Asezarea fara constrangeri pe puncte cheie care sa defineasca precis planul(spatele oglinzii) (asa cum sunt configuarate in Plop), e una dintre cele mai bune solutii.
De fapt o solutie mul mai rafinata ar fi barilletele astatice dar justificabile mai mult la aperturi mai mari; a se vedea articolul de mai jos:
http://www.astrosurf.com/altaz/astatic.htm _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 01 Mar 2011 19:06 Download mesaj |
|
|
|
| theogon a scris: | La cele scrise de Dragoș vin cu un exemplu personal. Am un mic cass de 140 mm, oglinda prezenta un astigmatism înfiorător, am stat câteva luni bune și nu știam care este cauza. Până la urmă Octavian Stănescu a deslușit misterul: oglinda principală era lipită cu silicon pe bariletul de aluminiu.
După dezlipire și prinderea oglinzii clasic, oglinda și-a revenit și acum am imagini foarte bune. |
Poti detalia ce intelegi prin prindere clasica te rog? Te referi la asezarea fara constrangeri la care se refera neox? Daca am inteles bine ceea ce vrea sa spuna neox, ma gandesc ca exista riscul unor accidente plus ca trebuie scoasa oglinda la transport de fiecare data, asta daca nu este asigurata cumva. |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 01 Mar 2011 19:22 Download mesaj |
|
|
|
"Fara constrangeri" ma refereama sa nu fie lipita cu vreun adeziv precum lentilele de la obiectiv.
Barilletul e cel clasic adica oglinda e asezata pe puncte (calculate) de sprijin. Sigur ca oglinda nu pica din tub pentru ca are prevazute cleme care sa tina sticla pe loc dar nu o streseaza in nici un fel. De fapt e recomndabila o anumita toleranta de cateva sutimi, pote o zecime de milimetru intre cleme si sticla pentru a lasa loc pntru eventualele dilatari sau contractari ale oglinzii/barilletului.
Poate nu m-am exprimat exact in termenii stiintifico/ingineresti dar cred ca e inteligibil
Uite aici o sursa de inspiratie la ce spuneam:
http://www.oneilphoto.on.ca/oneilatm.htm _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Mar 2011 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Eu la recondiționarea MTO-11 CA am aplicat lipirea cu silicon (RTV roșu) în 3 puncte, bariletul este un disc din sticlotextolit gros, șuruburile de colimare sunt încastrate prin înfiletare strânsă și lipire cu epoxy în barilet, practic fac corp comun cu el. Am pus șaibe elastice pentru că nu aveam spațiu pentru arcuri, acestea folosesc doar pe timpul colimării, fixarea în poziție se realizează push-pull cu alte 3 șuruburi mai mici. Oglinda este groasă (se încadrează în d/10) și bariletul este suficient de rigid și nu apar tensiuni nedorite. Nu am avut altă soluție mai bună din cauza spațiului foarte restrâns. Colimarea nu este perfectă, n-am făcut-o pe stea, doar pe masă, vizual, cu metoda cartonașului găurit, dar se menține foarte bine. Am folosit mak-ul și pe vreme mai rece, dar nu la -15. Sticlotextolitul este mai aproape de sticlă decât lemnul și este stabil în timp. Placa din care l-am tăiat avea 8 mm grosime, la diametrul de 100mm este suficient de solid. Mai cunosc alți amatori care au practicat lipirea cu silicon. Dacă este îngrijit realizată și punctele bine amplasate, nu provoacă deformarea oglinzii, bulinele de silicon fiind elastice. Ca să aibe mai multă elasticitate am practicat niște găuri în barilet în care am turnat siliconul. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10115
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 01 Mar 2011 22:28 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n
multumesc pentru analiza,amatorii care doresc sa foloseasca solutia sugerata de Seronik ar face bine sa tina cont de deficientele semnalate de tine.Sunt de acord cu tine,aceasta oglinda este cu siguranta tensionata asa cum ai aratat .De altfel eu nu prea imi mai amintesc multe alte exemple de oglinzi lipite atat cu spatele de barillet cat si lateral ca la Seronik.
In schimb ,daca oglinda nu este lipita ci doar asezata pe reazeme,obiectiile semnalate se aplica acestui barillet ca si aproape tuturor celorlalte barillete.
Un avantaj foarte mare pe care-l prezinta acest barillet,pe langa simplitatea constructiva este si inaltimea mica a lui.
neox
Frederic Gea cu oglinzile lui ''geante'' de ordinul metrilor participa la alta ''clasa de competitie'' decat eu sau pacostiro si alti amatori care abia gasim arcuri.Am vazut componentele pentru ultima lui creatie,ca volum ocupa cam o dubita.Solutia de asezare a oglinzilor pe leviere astatice, creata de Lordul Rose,este pe cat de buna pe atat de complicata (si scumpa).Deci se potriveste pentru lorzi,patroni si spargatori de banci...
Erwin
daca ai folosit RTV atunci ai procedat corect,nu vei avea probleme.Lipirea cu silicon de instalatii sanitare e altceva.Eu sunt de moda veche,nu am lipit inca nimic,folosesc metode clasice si cleme.Drept multumire,am o oglinda ciobita.Daca era lipita,nu se putea ciobi.Asta imi aminteste ca nici o metoda nu-i perfectiunea intruchipata.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 01 Mar 2011 23:02 Download mesaj |
|
|
|
| Siliconul asta RTV, se gaseste usor in magazine sau e greu de gasit? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Mar 2011 23:55 Download mesaj |
|
|
|
E ușor de găsit la magazinele de piese auto, pentru că se folosește la etanșări la motoare. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7185
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Mar 2011 00:17 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, sticlotextolitul pentru care am gasit date are un coeficient de dilatare de 15x10^-6 m/m K, dat mai mult de rasina, decat de fibra de sticla incorporata. Deci e destul de mare, comparabil cu al otelului, dar oricum mai mic decat al aluminiului. Insa rigiditatea si rezistenta as recomanda acest material ca fiind foarte bun pentru constructia telescoapelor, daca ar fi mai usor de prelucrat. Cel putin cel care e facut cu rasina verde-bleu e durere, un adevarat devorator de scule. Celalalt, cu rasina galbena e mult mai usor de lucrat, dar mai putin rezistent. Un alt aspect pe care l-am constatat este anizotropia materialului. Nu par a fi diferente mari in functie de axe, si cinstit, nici nu am stat sa fac masuratori exacte, dar sunt. Coeficientul dat mai sus este pentru sticlotextolit verde-bleu.
In legatura cu solutia lipirii, este alegerea fiecaruia.
Cat priveste solutia lui Seronik, daca... nu ar fi lipit, daca nu ar fi din lemn, daca ar avea flotoare, ar fi pana la urma un barilet normal, cu un sistem push-pull simplificat, si aplicabil la oglinzi medii. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 02 Mar 2011 00:54 Download mesaj |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: | Frederic Gea cu oglinzile lui ''geante'' de ordinul metrilor participa la alta ''clasa de competitie'' decat eu sau pacostiro si alti amatori care abia gasim arcuri.Am vazut componentele pentru ultima lui creatie,ca volum ocupa cam o dubita.Solutia de asezare a oglinzilor pe leviere astatice, creata de Lordul Rose,este pe cat de buna pe atat de complicata (si scumpa).Deci se potriveste pentru lorzi,patroni si spargatori de banci...
|
Eu am dat numai o informatie, doar nu fortez pe nimeni cu nimic. Am prezenta-o ca pe o alternativa rafinata a modelului clasic de barillet, poate intereseaza pe cineva macar ca fapt divers.
La drept vorbind nu-i asa scumpa, se poate face foarte bine cu scule putine, e adevarat ca e necesara ceva mai multa mestereala dar pentru un pasionat nu cred ca asta-i o problema.
Oricum nu vreau sa deviez de la subiectul in cauza, cine e interesat are toate detaliile in articol.
Idea e ca daca cineva nu poate sau nu vrea sa abordeze o problema mai complexa asta nu inseamna ca subiectul respectiv trebuie eliminat doar pentru ca e greu. Asta ar insemna regres. In alta ordine de idei informatia e gratis (cel putin asa ar trebui in cercul aceleasi pasiuni comune) asa ca nu am facut decat sa fiu in spiritul astroforumistic '.ro' si international de a prezenta material informativ. Poate cine stie se naste o idee noua sau ajuta pe cineva
Scuzati logorea usor off topic, dar simteam nevoia sa ma explic
Sa revenim.... _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Mar 2011 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca in cazul opticii lipite cu silicon RTV (acesta e recomandat, nu altele) trebuie avut in vedere in primul rand comportamentul siliconului la variatia temperaturii si doar in al doilea rand dilatarea/contractia bariletului.
Iar lipirea cu silicon se face in strat destul de gros, de mai multi milimetri, iar siliconul este elastic si nu "transmite" foarte bine deformarile de la barilet la optica.
Eu am folosit acelasi silicon de care vorbeste Erwin mai sus pentru lipirea unei oglinzi primare de 200 mm (grosime 25 mm) de un barilet facut din aluminiu precum si pentru lipirea a 2 oglinzi secundare pe barilet din lemn.
Inainte de operatiunile de mai sus optica a fost prinsa in cleme "clasice".
Nu am observat sa apara probleme cu calitatea imaginii dupa montarea cu silicon RTV (nici intr-un caz vreun astigmatism urat).
LE
aici ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=60 ) e topicul unde gasiti si cateva poze. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata Laurentiu la 02 Mar 2011 12:10, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 421
|
Trimis: 02 Mar 2011 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Am si eu o intrebare.
La un barilet normal - in care oglinda nu e lipita, "clips"-urile acelea de asigurare nu afecteaza putin imaginea?
Ma gandesc ca ar trebui sa apara niste efecte de difractie. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3747
|
Trimis: 02 Mar 2011 14:57 Download mesaj |
|
|
|
La oglinzi suptiri nu recomand lipirea de nici un fel.
La suprafata mare de contact totusi siliconul devine aproape similar cu lipiciul rigid si transmite deformarea suportului (la lemn umezeala il stramba, la aluminiu dilatari ).
am patit recent cu un cassegrain ( al lui Theogon) la care primara lipita de placa de aluminiu s-a astigmatizat groaznic ...
Clemele de la margine daca-s facute mici si aliniate cu spiderul nu se simt .
la un refractor sau Mak , Schmidt sigur ca ar fi pacat sa existe vreo clema. |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2163
|
Trimis: 02 Mar 2011 16:01 Download mesaj |
|
|
|
dl. Stanescu, daca e lipita cu silicon oglinda se deformeaza permanent? credeam ca se deformeaza doar cat timp este lipita.
multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3747
|
Trimis: 02 Mar 2011 16:08 Download mesaj |
|
|
|
| nu se deformeaza permanent , dupa dezlipire a revenit la forma initiala . |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10115
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Mar 2011 19:33 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n
vad ca pana la urma,cu putin ajutor ai inteles ,asa cum singur ai spus,ca solutia folosita de Seronik este,citez:
''pana la urma un barilet normal, cu un sistem push-pull simplificat, si aplicabil la oglinzi medii.''
neox
si tu si ceilalti puteti sa sugerati ce solutii doriti,numai eu nu am voie sa spun nimic,nici macar sa dau ca exemplu realizarea altuia nu am voie . Ba sunt luat la rost ,ba sunt luat la misto,vezi ''flotoare''.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|