Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
10_iulpro1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235295
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Lamurire SC1 mod la SPC900

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
bogdan.caseriu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Feb 2011 09:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, a trebuit sa pun 1 pe RTS ca era implicit 0...pffff...bine ca i-am dat de capat....si cand ma gandesc ca am facut si desfacut tot montajul de vreo 3 ori:))

Multumesc!
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 21 Feb 2011 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ca i-ai dat de capat! Asa se petrec lucrurile - trebuie neaparat sa te chinui nitel. Macar ai invatat cam totul despre chestiune. Smile
Inca odata felicitari!

Interesul tau m-a facut si pe mine curios sa inteleg mai bine, cum functioneaza modificarile acestea.

In modificarea lui Meijers (cu 4066) - cand LX=0 switch-ul e deconectat si pin8/13 ai driverului este decuplat de pad 8/13, fiind pus la 1 logic (prin rezistenta de 10k). Pin 8/13 ai driverului 16510 fiind in 1 logic, camera este in mod "long". Cand LX=1, pin8/13 sunt conectati la pad 8 si camera transfera frame-uri in ritmul ei (modul normal).

M-am uitat la schema interna a circuitului 4011 si am schitat si schema modificarii lui Medina(caci in site-ul lui nu o da explicit).

In principiu se face cam acelasi lucru. Aceasta e mai asemanatoare cu modificarea originala a lui Steve Chambers.
Semnalul de pe pad8/13 este pus pe ambele intrari ale unei porti (P1 in poza), astfel ca la iesirea portii (pin3 al circuitului 4011) este practic un semnal negat (in loc de 1 e 0 si invers). Semnalul asta negat, e pus pe intrarea unei alte porti (P2), iar la cealalta intrare a lui P2 vine semnalul LX. Daca LX=1 logic, atunci la iesirea portii se obtine semnalul initial de pe pad 8/13 (LX=1+0=1; LX=1+1=0), care e trimis la driver (pin8).
Deci cand LX=1 logic camera trimite frame-uri in ritmul impus de ea. Acelasi lucru se petrece si cu semnalul trimis de camera pe pad10; in conjunctie cu LX=1 genereaza pe pin 10 exact semnalul de pe pad10. Astfel camera merge in mod normal.
Daca insa LX=0 logic, iesirea celei de-a 2 porti (pin 4 a lui 4011 - care merge la driver) va fi mereu 1 logic (1+0=1;0+0=1), la fel fiind si iesirea pt shutter. Astfel camera intra in modul "long exposure" (driverul primeste 1 logic si pe pin8/13 si pe pin10).
Rezistenta aceea de 10k are o cadere de tensiune de cca 1,5V pe ea, astfel ca in lipsa unui semnal LX, pe pinul 6 este un potential de 3,5V, deci este mereu in stare 1 logic (adica camera e in mod normal). Cu alte cuvinte cand firul de semnal LX e deconectat, sau nu primeste semnal, camera functioneaza normal. Imediat ce apare semnalul LX, circuitul de adaptare (discutat pe undeva mai sus), pune la masa pinul 6, care trece astfel in 0 logic si se intra in mod "long exposure".

Am verificat manual - cu rezistenta decuplata - daca am pus +5V pe pin 6, camera merge normal. Daca pin 6 e liber camera nu functioneaza bine - starea neprecizata a pinului 6 face ca driverul sa transfere frame-uri haotic.
Fara un soft de achizitie dedicat, doar cu programul normal de vizualizare a unei camere web, e greu de pus in evidenta modul "long exposure". Cu 0V pus pe pin 6 camera intra in mod "long" dar imaginea supraexpusa e vizibila doar cand se pune din nou 1 logic pe pin 6 si aceasta dispare rapid pt ca camera continua apoi in mod normal.

Deci software-ul de comanda a camerei, pentru a face o expunere de 5 secunde sa zicem, va trebui sa puna 0 logic pe pinul 2 al portului paralel timp de 5 secunde. Apoi cand pune pe acel pin, 1 logic, se opreste expunerea si se transfera frame-ul supraexpus. Se poate face o pauza in care camera merge normal (unele programe pot seta si intervalul asta de timp) dar frame-urile nu sunt salvate, dupa care se repeta aceeasi procedura.

Am verificat mecanismul asta si direct pe pinii driverului facand niste improvizatii ce simulau schema lui Meijers cu 4066.

In fine am fost curios sa vad si daca schema lui Meijers functioneaza si am testat-o.

Am decuplat legaturile la circuitul 4011 si am facut in aer niste legaturi la circuitul 4066, insa am simplificat schema lui Meijers; am folosit doar legaturile la switch-ul functional. Ceva de genul asta:

Improvizatia arata cam asa:

Firele alea nelegate, sunt fire de masa si +5V, cu care am facut niste teste. Cu semnale manuale aplicate pe pinul 6 a lui 4066 am obtinut acelasi comportament ca si la modificarea lui Medina cu circuitul 4011; de asemenea acelasi comportament cu testarea facuta direct pe pinii driver-ului, fara nici un circuit.

In fine cu semnal LX trimis prin portul paralel, am testat modificarea lui Meijers cu circuitul 4066, intr-un program de achizitie mai simplut, dar functional: wxAstroCapture (pt. ca K3CCDTools nu mai era demult in perioada de evaluare).

In mod normal:

Imaginea nu e prea clara, pentru ca a trebuit sa montez obiectivul original al camerei si nu l-am reglat f.bine.

In mod "long exposure" la 0,001 secunde:

In mod "long exposure" - expunere de 0,4 secunde:

In fine "long exposure" - expunere de 1,8 secunde:

Deci si modificarea lui Meijers functioneaza foarte bine.
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2011 06:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si in sfarsit forma finala:) Incepusi aseara la 22:00 si acum e 5:30 a-2-a zi...dar efortul a meritat. Neste poze cu lucrarea.

O dimineata placuta!

IMG_1965.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  714.87 kb
 Vizualizat:  de 3419 ori

IMG_1965.JPG

IMG_1967.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  838.46 kb

IMG_1967.JPG

IMG_1968.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  840.59 kb

IMG_1968.JPG

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 26 Feb 2011 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Faina treaba ! o singura obiectiune as avea: scapa de banda izolatoare - arata ca naiba si, in plus, nu este o solutie durabila. Se gasesc ieftin carcase de mufe DB25 Wink
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2011 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

E in carcasa de DB25, dar cablul e prea subtire. Poate rezolv cu un manson...Oricum bine ca am rezolvat cutia ca restu mai fac pe parcurs....Cred ca fac treaba ca la carte cand ma bag la SC2:).

Deocamdata cer senin sa fie!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact