Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234027 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 18 Noi 2010 19:39 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De fapt nu asupra echilibrarii am vrut sa atrag atentia ci asupra distantelor mari,dupa parerea mea, intre axa verticala a monturii si pozitia telescopului si a contragreutatilor.Distanta mare duce la un moment incovoietor mare. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 18 Noi 2010 20:10 Download mesaj |
|
|
|
Pai nu am ales chiar stele foarte departe de obiectul pozat , la M27 daca am pus Altair merge bine zic ca expunere 5-10 min probabil ca in 1-2 ore se misca ceva .
Cand am fost la Silagiu am stat cu picioarele ne extinse ca aveam nord si ma gandeam ca e mai stabil tot dar mi s-a parut ca e invers adica acasa a mers totul mai bine . |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2010 10:42 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca la Silagiu nu ai pus bine in pol sau poate trepiedul s-a infundat treptat in pamant.
Daca ai pus montura pe beton apare alta problema: poti, din nebagare de seama, sa-i tragi, in intuneric, un sut trepiedului si s-a dus alinierea polara; de fapt, si umblatul la telescop, camera foto etc. pot strica alinierea polara daca picioarele nu-s infipte in pamant sau suruburile de aliniere nu-s stranse corespunzator. Am patit-o si eu cand am lasat afara, la tara, montura instalata de pe o noapte pe alta dar am dat telescopul jos de frica sa nu ploua peste zi - dupa ce am pus tot inapoi, alinierea facuta "brici" cu o seara inainte s-a dus dracului... _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 19 Noi 2010 11:00 Download mesaj |
|
|
|
La tot sistemul asta greutatea e mare si am constatat ca sutul nu prea are efect, sa dea peste cap alinierea .
dar de oscilat sigur ca se vede pe grafic la autoghidare prin atingerea oricat de fina a declansatorului cu fir se produce un mic cutremur si RMS afisat creste . Prin diagnoza facuta de PHD se vede ca mecanica monturii este departe de a fi foarte buna se simte probail si micronul cu care unele bile de rulment sunt ondulate de la forma sferica sau cilindrica .
Am auzit recent ca sunt deja piese de schimb mai precise din ceramica pt orice monturica de asta relativ ieftina. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2010 11:23 Download mesaj |
|
|
|
"Tunning-ul" monturii se practica pe scara larga. Ideea de baza e sa inlocuiesti piesele facute prost de chinezi cu altele mai precise facute de occidentali. Problema care apare este ca o montura chinezeasca "ieftina" (desi EQ6 nu imi pare deloc ieftina, daca ma intrebati) dotata cu angrenaje, motoare si controlere americane sau nemtesti scumpe s-ar putea sa coste la final cat o montura buna. Trebuie analizate bine de tot costurile totale inainte sa ne apucam de tunat monturi chinezesti (si nu ma refer doar la schimbarea vaselinei) si sa vedem daca nu cumva e mai bine ca in loc de EQ6 nou sa luam de la bun inceput, de ex., un Losmandy G11 second hand ( http://www.losmandy.com/g-11.html ). Cine stie, poate ca una ca asta, fara go-to, cu tot cu taxe postale si vamale e chiar mai ieftina decat un EQ6 nou. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 19 Noi 2010 12:23 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu: in principiu ai dreptate cu picioarele trepiedului extinse. In practica insa trepiedul ala e foarte solid si nu-i tremura picioarele, merge si extins complet, fara probleme. Daca-i dai un mic impuls cu mana efectul e abia sesizabil, cel putin comparat cu acelasi impuls dat tubului optic de exemplu.
@Octavian Stanescu: o recomandare ar fi sa nu lasi firul de la webcam sa atarne ca in poza, prinde-l de corpul lunetei/focalizator si trage-l pe langa montura. Valabil si pentru declansator, daca nu il folosesti ca pendul  |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 19 Noi 2010 19:20 Download mesaj |
|
|
|
Nu-mi luati in nume de rau insistenta insa,se poate experimenta cum un impuls aplicat undeva langa montura,va face ca la un brat lung,sa provoace oscilatii de amplitudine mare ale telescopului avand un timp mai mare de amortizare si oscilatii de frecventa mare,cu timp scurt de amortizare la brat scurt. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9699
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Noi 2010 22:35 Download mesaj |
|
|
|
ar ajuta un amortizor făcut dintr-un braț elastic cu o mică contragreutate pusă pe cauciuc moale, amplasat în paralel cu instrumentul care să preia vibrațiile?  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 20 Noi 2010 14:30 Download mesaj |
|
|
|
Si eu am un sistem similar cu al domnului Stanescu.
Eq6, newton un pic mai mic, aceeasi luneta de ghidaj si culmea aceeasi camera web de 2 lei cu care fac ghidaj. Sistemul functioneaza (dupa pretentile mele) si acum ca si Domnul Stanescu are aceleasi idei simt ca sunt si eu pe drumul cel bun.
Am incercat sa fixez luneta pe bara de contragreutati pentru a avea o marja mai mare de miscare a ei in cautarea de stele de ghidaj, insa am remarcat ca bara de contragreutati nu este perfect centrata nici la eq6 nici la eq5, asa incat apare si drifting lateral. Alta parte naspa era ca alergand dupa stele de ghidaj potrivite pentru camera mea de ghidaj (de multe ori putin cam departe -cam 2-8 grade) aparea o rotatie vizibila a campului in jurul stelei de ghidaj. Si pe langa astea daca noaptea cu ochii crapati de somn, am miscat cumva montura cu neatentie, luneta de ghidaj este prima "sacrificata" lovindu-se cu usurinta de trepied.
De curand am ales sa fixez luneta in piggy back, pe o bara, cu inele de ghidaj cu 3 suruburi cu varf de teflon pentru a nu zgaria luneta. iar camera foto(impreuna cu focuserul de la newton) le-am intors spre montura pentru a reduce flexia axei de contragreutati , greutatile stand la capatul axei (3 contragreutati). Inelele cu suruburile de ghidaj imi permit sa modific directia lunetei de ghidaj in toate directile insa nu peste limita de aprox 2-3 grade in care nu apare vizibila rotatia campului. Sunt curios daca merge mai bine.
Si inca ceva: Laurentiu si eu tin picioarele de la trepied ridicate sus pentru aputea privi nordul peste casa. Pericolul de a distruge alinierea prin lovirea accidentala a trepiedului este redus deoarece montura cu telescopul, luneta, etc sunt destul de grele (cam 50kg). Eventual iti rupi picioarele. Nu la fel se intampla la eq5 deoarece montura era mult mai usoara si trepiedul mai fragil....
Apropo Felicitari de Fotografie. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|