Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235243
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

PLATFORMA ECUATORIALA

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
marcel jinca
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009

MesajTrimis: 25 Iul 2010 12:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stimati domni,
Decat sa duceti acest topic, putin spre "off-topic", cred ca era mai bine sa sugerati cum pot rezolva problema celei de a treia role. Rola de presiune care sa duca rapoartele pana la a face, ca sectorul nordic sa aiba o rotatie intr-o zi siderala (86164 s).
Iata cum am gasit rezolvarea si astept desigur, parerile dvs. despre corectitudinea calculelor.

86164 s= zi siderala
665 s= o rotatie motor

86164s/665s=129,5699 (rotatii/zi siderala)

Stiu ca raportul dintre sectorul nordic (diam=914mm) si rola de silicon (diam=75mm)= 914/75=12,1867

129,5699/12,1867=10,6321 (raportul dintre rola silicon si rola presiune)

75mm/10,6321=7,1mm (diametru rola presiune-atasata pe axul motorului)

Acum daca fac calculul tinind cont de viteza motorului si rapoartele gasite obtin:

665s*10,6321=7070,3465s (o rotatie rola silicon) , 7070,3465s*12,1867=86164,2s (o rotatie sector nordic)

Astept confirmare sau infirmare din partea celor care se pricep cu adevarat la transmisii role (totul este prin frictiune, fara melc, fara roti dintate)

Asa cum am mai spus, chiar daca nu vreau mama perfectiunii, nu inseamna ca trebuie sa iasa prost. Vreau doar ca privitorii care ma insotesc la observatii, sa poate observa obiectul supus observatiei fara a mai fi nevoie sa tot imping in telescop din minut in minut.

Multumesc si astept parerile dvs.
Sus
pitiulian
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iun 2010

MesajTrimis: 25 Iul 2010 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Sal

Nu inteleg ce problema sa aiba cu turatia,avand in vedere ca este un motor stepper,motoarele de genu functioneaza pe principiul asta:http://en.wikipedia.org/wiki/Stepper_motor
Deci miscarea in n grade care o face motorul la apasarea comenzi este fixa,pentru ca asa e construit,turatia se modifica din trimmarul de viteza care se afla in telecomanda.Arata asa:
http://www.modding-faq.de/moddingfaq/bauteile/trimmer.jpg
Deci pentru a schimba turatia,trebuie sa desfaci telecomada si sa vezi daca este dotata cu acest trimmer,daca nu inseamna ca are o rezistenta fixa,pentru asta trebuie sa-mi dai seria de pe circuitul integrat pentru identificare,dupa identificarea rezistentei se pune in locu iei un trimmer cu care modifici cum vrei nr de impulsurii,respectiv viteza.
Spor Smile

Ultima modificare efectuata de catre pitiulian la 25 Iul 2010 13:58, modificat de 1 data in total
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 25 Iul 2010 12:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

In ziua de azi cred ca e mai usor sa ajungi la viteza dorita din reglarea turatiei motorului .
bineinteles motor pas cu pas, ce va roti rola presoare prin intermediu unui reductor. E bine de ales reductorul in asa fel ca secunda arc de miscare sa fie dusa de peste 10 pasi ai motorului .
Un prieten electronist te poate ajuta sa faci comanda electronica cu turatie reglabila.
Eu am facut asemenea circuite de comanda ce au mers si merg impecabil de ani si ani.
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar nu trebuie facut alt montaj,pentru care unu deja.Ila il modifici.
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Repet daca motorul este construit ca sa faca un pass la 5 grade,tu nu ai cum sa scoti jumatate.
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

O alta solutie este sa atasezi un reductor,in cazul tau o roata dintata mai mare intre roata motorului si roata moturii.
Dar trebue sa calculez fiecare raport de transmisie,care in cazul transmisei dintate se face prin numararea nr de dintii de pe fiecare roata,se imparte si rezultatul se inmulteste cu viteza motorului.

Ultima modificare efectuata de catre pitiulian la 25 Iul 2010 13:57, modificat de 1 data in total
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vad ca lucrezii cu role,pacat aici intervine si greutatea intregului telescop care duce la pierderi de viteza din cauza alunecarii.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

offtopic:
pitiulian, nu e nevoie să postezi alt mesaj, îl poți edita pe primul. Și mai multă atenție la limba română nu strică.
/offtopic

@ Marcel, ai măsurat diametrul efectiv al rolelor când platforma este încărcată? Trebuie să ții seama de deformarea lor, în rest metoda este aplicabilă.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Iul 2010 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vazand ca folosesti controler de Eq1-3 spun ca am si eu unul si nu am reusit modificarea turatiei . are un procesor PIC ce ar trebui reprogramat lo o turatie inca necunoscuta exact.
Uite o poza cu o comanda facuta de mine ce genereaza turatia dorita si foarte fin reglabila .
in stanga sus un oscilator cu quart pe 12Mhz apoi circuitul cu multi pini un divizor programabil cu ultimele doua cifre de divizare setate din cele doua comutatorele binare. apoi cateva porti logice ce comanda tranzistoarele de putere ce duc bobinele motorului.

controler motor.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  278 kb
 Vizualizat:  de 7070 ori

controler motor.jpg

Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

O versiune mai simpla.
http://robotics.penyet.net/electronics/bui...oller.html
Dar raman la concluzia ca exista un trimmar in telecomanda respectiva.
Sus
marcel jinca
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009

MesajTrimis: 25 Iul 2010 15:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, Ok.
Hai sa incerc s-o iau pe rand cu raspunsurile, multumind pentru promptitudinea interventiilor.

@Stanescu Octavian- Folosesc motor si controler EQ3-2

http://astromagazin.ro/catalog/motoare-pen...4cf65e5581

dar nu stiu cati pasi pe secunda face motorul si nu am pe nimeni priceput in electronica. Motorul are inscris pe el 42PM8L.

@pitiulian- Acel trimmer este in controler, dar oare e ok daca umblu la el?

@Erwin- Deformarea este imperceptibila. Am facut cursa completa in sarcina (cu telescopul) pe toate treptele de viteza: 1x, 2x ,4x si 8x si nu am constatat alunecari.
Si la o deformare de 2 mm/diam. a rolei de silicon, diametrul rolei de presiune (reductor- cum bine spune d-ul Stanescu) tot la cota de 7.05 mm se incadreaza, eu am rotunjit la 7,1 mm. Uite cu 73mm rola de silicon:

Stiu ca raportul dintre sectorul nordic (diam=914mm) si rola de silicon (diam=73mm)= 914/73=12,5205

129,5699/12,5205=10,3846 (raportul dintre rola silicon si rola presiune)

73mm/10,3486=7,1mm (diametru rola presiune (reductor)-atasat pe axul motorului)

Acum daca fac calculul tinind cont de viteza motorului si rapoartele gasite obtin:

665s*10,3486=6881,819s (o rotatie rola silicon) , 6881,819s*12,5205=86163,8s (o rotatie sector nordic) tot cu doua zecimi de secunda diferenta fata de caluculul cu rola nedeformata.

Asa cum am vazut pe aici:

http://www.budgetastronomer.ca/index.php?page=eq-platform-pt-ii
http://astrosurf.com/aheijkoop/Equipment/EqPlatform.htm
http://homepage.ntlworld.com/molyned/the_e...NSTRUCTION

nimeni nu pune problema alunecarii (erorilor) si e o combinatie reusita intre aluminiu si silicon.

Cer senin! Revin dupa ce strungarul "Dorel" face reductorul. Pana atunci, numai bine.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 25 Iul 2010 16:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

@marcel jinca: Ce turatie a motorului a reiesit din calcule ? 1 / 665s ? Asta ar putea fi o probelma.

@Stanescu Octavian: Microcontrolerul in cauza nu este PIC ci este o copie de 8051 care nu poate fi reprogramat. In rest este corect. Turatia motorului trebuie sa fie reglabila chiar daca nu este necesara o precizie de astrofoto.

O solutie mai eleganta ar fi inlocuirea acelui microcontroler cu un altul mai modern (de ex. un Atmega) chiar pe soclul existent. Nu mai este nevoie de alt driver, alti conectori. Se pot utiliza chiar butoanele existente dar cu alte functii.

Daca exista interes real, pot ajuta cu adaptarea si programarea noului microcontroler.

@pitiulian: Ar trebui sa vorbesti doar despre ceea ce cunosti cu adevarat. Dar tu continui sa bati campii tot mai insistent. Si nici macar nu faci diferenta intre notiunea de trimmer si un potentiometru. Ce sa mai vorbim de un circuit analogic si unul digital. Daca esti asa de priceput, uite-te pe la inceputul discutiei, unde am postat o schema electronica, si explica-ne la ce foloseste acel potentiometru legat la comparatorul analogic HA17393. Ori macar la ce foloseste comparatorul.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Iul 2010 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody :
mi-ar placea foarte mult sa am un generator de tact dreptunghiular care sa aibe un display ce sa afiseze frecventa ex : 400,05 Hz si doua butoane stanga scade drepta creste frecventa .
poti face asa ceva?
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 18:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

42PM8L:http://motionking.com/products/PM_Stepper_Motors/42PM_Stepper_Motor.htm
Din pacate nobody are dreptate se pare ca nu se folosete generator de impulsuri la genu asta de telecomenzii.Ci doar un simplu comparator care furnizeaza tensiunea de comanda la circuit TTL.
nobody numai jigni aiurea,ca nu aveam de unde sa stiu ce schema eletrica a folosit fabrica,sunt mai multe modele,dar asta nu inseamna ca sunt pe langa.

Ultima modificare efectuata de catre pitiulian la 25 Iul 2010 20:15, modificat de 1 data in total
Sus
pitiulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

In termeni tehnici se folosete notatia de potentiometru sau rezistenta semireglabila cu pelicula de carbon si trimmer la condesatoarele variabile conform agenda radioelectronistului de nicolae draculescu,dar mai nou se spune trimmar si la rezistetele reglabile de dimensiuni mai mici,daca te uiti pe alte forumuri chiar si din afara gasesti aceasta denumire din cauza asemanarilor Wink
Se pare ca microcontroleru are memorie read-only,nu merge sa stergi ce sa scris in fabrica,singura solutie este sa iei alt circuit si sa-ti faca cineva din nou setarile.
Pana la urma mai bine faci un reductor e mai simplu.

Ultima modificare efectuata de catre pitiulian la 25 Iul 2010 20:26, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact