Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5202
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 19 Iun 2010 09:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
valy a scris: |
nobody a scris: |
@tiberiugabriel: Exista module gata facute bazate pe Atmega cu butoane, afisaj, tot felul de interfete, inclusiv USB si ethernet. Un programator ISP pe port serial ori USB gata facut nu costa o avere si este compaibil cu toate soft-urile de programare. | Ai vazut pe la noi? Unde?
|
Au aparut si prin Romania. Uite un exemplu:
http://www.adelaida.ro/index.php?cPath=32_402 |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3670
|
Trimis: 19 Iun 2010 15:20 Download mesaj |
|
|
|
sa comanzi rotirea unui motor pas cu pas nu e foarte greu: 2-3 CI cu bistabili , porti + oscilator simplu . mai greu e cu generatorul de impulsuri (clock). e bine sa fie precis cu Quartz la baza.
am facut oscilator la 20Mhz apoi divizor programabil .
Autoghidarea mi se pare ca necesita prea multe elemente ce trebuiesc minutios pregatite , la un sistem mobil ce cari cu masina in anumite locuri e cam greu .
La majoritatea monturilor elementul cel mai slab si imprecis mecanic este reductorul ce demultiplica motorul rotind surubul coroanei melcate.
Ideea mea la care sap de un timp este actionarea directa a surubului coroanei. ma gandesc ca se elimina erorile periodice din timpul celor aprox 8-10 min cat face surubul rotatia.
actionarea o va face un motor mai de putere comandat in micropasi 4-8000pasi/ tura.
sunt motoare cu controler gata echipate cu mufa de leg la
PC. facute de firme specializate ..
Se pricepe cineva sa comande motor cu pas de 1,8 grade cu 4000pasi /tura se poate cu controler de la Adelaida ? nu de alta dar poate iese mai ieftin . |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11349
|
Trimis: 19 Iun 2010 16:20 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Se pricepe cineva sa comande motor cu pas de 1,8 grade cu 4000pasi /tura se poate cu controler de la Adelaida ? nu de alta dar poate iese mai ieftin . |
N-am vazut controler pt. motoare pas cu pas la adelaida ci doar platforme pt. microcontroler si cred ca nu sunt suficiente decat daca mai pui ce ziceai tu la inceput: tranzistoare comandate de microcontroler ca sa dea puterea suficienta. Sau poti combina asa ceva http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru-mot...p-579.html (35k impulsuri/sec) cu un mirocontroler care sa-l comande. Insa daca vrei sa renunti la microcontroler, il poti lega direct la PC pe paralel. Se poate programa aplicatie care sa comande mai exact si pt. Windows daca lucrezi la nivel low level (ca driverele de exemplu), intreruperi, porturi ai alte alea insa trebuie sa ai ceva skil pt. partea asta de programare. Exista astfel de aplicatii pt. control masini CNC sub windows (deci ei au rezolvat problema programari): Mach2/3, Master5, EMC,KCAM, USBCNC, WinPC - NC |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 19 Iun 2010 17:03 Download mesaj |
|
|
|
Electronica avansata cu microcontrolere nu e punctul meu forte da' am impresia ca ce vreti voi sa faceti s-a mai facut.
Ar fi odata sistemul lui Mel Bartels pt motoare cu pas care permite si PEC si autoguiding, fara PIC-uri.
Aici schemele refacute si imbunatatite de un francez si lucreaza cu programul "Scope" a ui Mel
http://tronicspace.free.fr/interfbart/interf-menu.htm
Apoi am mai gasit PicGoto dezvoltat de spanioli, parca
http://sites.google.com/site/picgoto/english-manual _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 20 Iun 2010 08:02 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | actionarea o va face un motor mai de putere comandat in micropasi 4-8000pasi/ tura.
sunt motoare cu controler gata echipate cu mufa de leg la
PC. facute de firme specializate ..
Se pricepe cineva sa comande motor cu pas de 1,8 grade cu 4000pasi /tura se poate cu controler de la Adelaida ? nu de alta dar poate iese mai ieftin . |
Un motor de 1,8 grade / pas are 200 pasi / 360 grade.
Microstepping-ul nu asigura mai multi pasi fizici ci se refera la modul de comanda. MPP sunt practic motoare sincrone de curent alternativ care lucreaza cel mai eficient cu curent sinusoidal. Microstepping-ul se refera la aproximarea functiei sinusoidale in pasi mai marunti. Aceasta asigura o miscare uniforma cu vibratii mult mai mici fata de cel "in salturi".
Se pot vedea aici diferitele moduri de comanda: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Drive.png
Un mic articol interesant: Micro Stepping: A Smoother Way to Life
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_do...ive-mc.pdf
Cele de la Adelaida nu sunt controller-e de motoare ci kit-uri de dezvoltare cu microcontoller. Prin programarea lor se poate comnada si un motor. Desigur cu partea de putere adecvata. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Iun 2010 11:30 Download mesaj |
|
|
|
Problema a fost rezolvată cu succes la montura (austriacă?) cu motoare direct-drive, special construite, tot un fel de motoare pas-cu-pas, dar cu mult mai mulți poli și cu electronică de comandă specială. Prețul e prohibitiv pentru noi, din păcate...
Micropașii la un controler convențional nu cred că rezolvă poziționarea perfectă la turații mici, comanda se dă tot în pași întregi, nu în micropași.
Așa că rămâne varianta folosirii unui reductor cât mai bun, fără jocuri: transmisia cu curea dințată (timing belt). Am văzut la copiatoarele mari astfel de curele și roți dințate de curea, cred că întinderea în curea este suficient de mică pentru a nu introduce abateri, iar elasticitatea ei dă o mișcare mai lină la axă. Dezavantajul este că ocupă mult loc. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 20 Iun 2010 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Micopasi ma intereseaza sa asigure o miscare continua de putut se poate dovada ca exista direct drive apoi tehnica CNC tot cu micropasi merge.(pentru siguranta se pun pe motor si encodere )
Am gasit firme ce produc exact ce am nevoie doar bani sa fie . eu din pacate nu mai am timp sa mai chitibusaresc electronica am facut comenzi pt motoare si acum 22 de ani cu CDB -urile si MMc romanesti.
Ma gandeam ca e cineva pe aici "AS"in asa ceva si facem un barther. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 20 Iun 2010 13:46 Download mesaj |
|
|
|
Daca este vorba de o miscare relativ constanta lucrurile se simplifica fata de CNC. Adica ai cuplu minim cu acceleratii minime. Si nici nu ai nevoie de o pozitionare exacta ci de un sincronism intre timp si miscare.
La ce viteza si ce rezolutie vrei sa ajungi ?
Pentru a depasi limitele erorilor mecanice este nevoie de un feedback.
Solutia cu direct-drive si microstepping nu cred ca ofera avantaje la capitolul rezolutie:
While microstepping appears to make running at very high resolution possible, this resolution is rarely achievable in practice regardless of the controller, due to mechanical stiction and other sources of error between the specified and actual positions. In professional equipment gearheads are the preferred way to increase angular resolution.
Step size repeatability is an important step motor feature and a fundamental reason for their use in positioning. Example: many modern hybrid step motors are rated such that the travel of every Full step (example 1.8 Degrees per Full step or 200 Full steps per revolution) will be within 3% or 5% of the travel of every other Full step; as long as the motor is operated within its specified operating ranges. Several manufacturers show that their motors can easily maintain the 3% or 5% equality of step travel size as step size is reduced from Full stepping down to 1/10th stepping. Then, as the microstepping divisor number grows, step size repeatability degrades. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 10:10 Download mesaj |
|
|
|
Am studiat un pic sistemele existente bazate pe direct-drive si am observat ca toate se bazeaza pe encodere de pozitie de mare precizie (0.01 arcsec). La capitolul electronica folosesc microcontroller-e puternice pe 32 de biti. Encoderele pot fi magnetice sau optice. Si nu sunt din categoria celor ieftine.
Teoretic, se poate realiza un astfel de encoder de pozitie cu un disc cat mai mare (ori un sector) pe marginea caruia sa fie pus un film transparent "dungat". Citirea se poate face cu un senzor optic relativ simplu. Practic, este mai complicat. Pentru o precizie de 0.1 arcsec ai nevoie de 36000 de diviziuni pe grad !!
Cateva exemple:
http://www.socastrosci.org/2008%20papers/2..._Paper.pdf
http://www.astrosurf.com/cavadore/technica...index.html
http://machinedesign.com/article/torque-motors-do-the-trick-0403
O foarte interesanta comparatie a preciziei masurate la diferite monturi comerciale (Synta, Vixen, Takahashi, Losmandy, Valmeca, TRASSUD, AXIS Instruments, MEADE, ARCANE, GEMINI, CELESTRON):
http://translate.google.com/translate?hl=e...&twu=1 |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 10:37 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa iesi mai ieftin, decat sa faci un sistem care sa masoare abaterea si sa o corecteze, mai bine faci niste masuratori si vezi cam care o sa fie abaterea si sa o corectezi apriori, practic ii inveti comportamentul, ii inveti imperfectiunile mecanismului. Exemplu: stii ca dupa 30 sec "trage" dreapta atunci dupa 30" ii comanzi sa "traga" mai mult stanga, si tot asa. Dezavantajul e ca trebuie sa masori acest comportament si nu stiu cat de exact o poti face. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 21 Iun 2010 10:50 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa iti dai seama ce precizie ai nevoie, pe un disc de 1m diametru:
- grad = 8.727 mm
- arcmin = 0.145 mm
- arcsec = 0.00242 mm = 2.42 um |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 22 Iun 2010 09:50 Download mesaj |
|
|
|
@valy: In principiu asa se face cum zici tu. Doar ca este putin mai complicat daca vrei precizii mari.
Uite cat de disparata este eroarea la HEQ5:
http://demeautis.christophe.free.fr/ep/heq5.htm
In plus, mai ai si factori externi: temperatura, vibratii, vant. Acelea pot fi corectate partial doar cu un sistem ce are feedback. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 22 Iun 2010 12:22 Download mesaj |
|
|
|
Deci tot la solutiile comerciale ajungem. In spatele carora sta munca a unei armate de ingineri. De ce ? Pentru simplul fapt ca lucrurile nu sunt asa de simple cum ne inchipuim. Sau vorba aceea: orice problema complexa are o solutie simpla, dar gresita  |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 22 Iun 2010 12:28 Download mesaj |
|
|
|
Se pare ca doar Astophysics cu +/- 2 sec arc si Takahashi reusesc o mecanica precisa.
eu sunt convins ca daca actionez surubul coroanei direct cu motor de putere mult mai mare decat necesar nu pierde micropasi astfel diagrama de eroare va fi mult imbunatatita.
motor si placa ar putea fi de aici ales :http://www.plcdirect.eu/EN/script/P_products-category.asp?ID=411 |
|
Sus |
|
 |
|