Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236338 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 16 Dec 2015 22:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Un spray de insecte rezolva problema....
O sa pun Valy, dar pe zi, ca la lumina artificiala nu iese bine. _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 17 Dec 2015 00:45 Download mesaj |
|
|
|
Mai, voi ziceti sa dea omul cu spray de insecte in tub, cu oglinzile montate ? Poate ratez eu ceva... _________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
V. Istvan Membru

Data inscrierii: 11 Ian 2015 Mesaje: 290
|
Trimis: 17 Dec 2015 01:26 Download mesaj |
|
|
|
Cred că e o glumă... Eu în nici un caz nu aș da cu nici un spray înăuntru cât sunt oglinzile montate.
În schimb poate fi o soluție montarea a încă unui capac, pe capătul opus, și pe focuser de asemenea - când nu are ocular înăuntru. Atunci nu mai rămân orificii pentru pătrunderea insectelor când nu se folosește instrumentul. |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 17 Dec 2015 03:46 Download mesaj |
|
|
|
Pai nu pe oglinzi...Spre exemplu preventiv la instalarea velurului, un jet aplicat pe el pt miros ca sa nu se instaleze pe el nimic iar in cel mai rau caz dai oglinzile jos un pic... _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 17 Dec 2015 09:54 Download mesaj |
|
|
|
Eh, la montaj (sau cu oglinzile date jos in general) e ok, dar cum ati scris mai sus doar "da cu spray" parca vedeam pe cineva ca citeste, merge la telescop asa cum e el cu toate cele si il aerosolizeaza bine de tot
Capac si in spatele primarei presupun ca ar ajuta (ma gandesc ca trebuie sa fie intr-adevar suficient loc pe langa ea pentru un calator cu 8 picioare) dar inevitabil ramane vulnerabil telescopul in timpul aclimatizarii. Ramane de verificat periodic pentru locatari nedoriti si eliminat dupa caz, am sa tin minte sa ma uit si eu mai cu atentie acum ca ati discutat de asta. _________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 17 Dec 2015 13:33 Download mesaj |
|
|
|
Da lasa i domle acolo pana la urma. Un pic de baffling natural nu strica ) _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

Data inscrierii: 02 Oct 2014 Mesaje: 79
|
Trimis: 28 Ian 2016 23:07 Download mesaj |
|
|
|
Nu trebuie lasati , mie vara trecuta zgaindu-ma la luna mi-a intrat in tub un fluture nu stiu de care , atras de lumina primarei sau cine stie cum o ajuns prin tub , tot balanganindu-se prin tub mi-a lasat o urma de praf din ala de pe aripi pe oglinda ,
Ma cam zgarie pe creier , voiam sa o spal , dar parca nu as vrea la nici un an de cand am telescopul _________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Ian 2016 09:32 Download mesaj |
|
|
|
E mai bine sa o speli. Nici nu e asa greu, daca ai rabdare. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

|
Trimis: 02 Feb 2016 00:01 Download mesaj |
|
|
|
S-a mai micsorat de atunci , era cam cat o moneda de 10 bani sa zic , dar cu forma neregulata . S-a micsorat dupa ultima noapte cu ger si cer senin in care am scos telescopul afara , dupa vreo 4 ore era bruma pe lentila cautatorului si pe lentilele ocularelor ,nu mai zic de tub , am strans si am bagat telescopul in camera , dupa vreo jumate de ora pe oglinda erau borboane si borbonele de condens , m-am speriat un pic , aveam impresia ca daca inclin telescopul la orizontala vor curge siroaie de pe ea , trebuia sa pun telescopul pe un hol mai putin incalzit si sa-l las acolo
Dupa isprava asta pata aia de praf s-a mai micsorat , cred ca s-a imprastiat pe o suprafata mai mare prin condensul depus
Chestia asta cu depunerea de condens la trecerea de la frig la cald poate afecta stratul de protectie de pe suprafata aluminizata ? , adica mai era condens si dupa 3 ore pe 3/4 din suprafata oglinzii , n-am stat sa-l pandesc sa vad dupa cat timp dispare de tot pentru ca a doua zi trebuia sa plec la servici .
Si inca ceva , trebuie pus capacul sau se lasa fara pana dispare condensul ? _________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Feb 2016 00:24 Download mesaj |
|
|
|
Il lasi fara capace pana dispare condensul. La fel si accesoriile.
Daca afecteaza? In principiu, nu. Daca atmosfera e curata. Evident, atmosfera nu e absolut curata, asa ca odata la un an, sau mai putin, e bine sa speli oglinzile. Sau daca vezi dupa uscare ceva urme pe ea. Totul depinde de mediul in care faci observatiile.
Ca exemplu, au fost perioade cand utilizam telescopul zilnic, in atmosfera plina de praf, si trebuia sa spal oglinda odata pe saptamana. La fel, daca stii ca nu o sa mai utilizezi telescopul mult timp, e bine sa speli oglinzile, sa stea curate cat e in pauza. Atentie, uneori secundara se murdareste mult mai repede decat primara. Si unii uita sa o spele.
Foarte mult ajuta, si la pastrarea oglinzilor curate, si contra condensului, un parasolar in fata tubului, de diametru putin mai mare decat tubul. Pentru mine, spre exemplu, m-a ajutat sa spal telescopul la doua saptamani in loc de una in perioadele de utilizare zilnica. Si condensul se depune un pic mai lent. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

|
Trimis: 02 Feb 2016 00:55 Download mesaj |
|
|
|
Bun , multumesc pentru lamuriri , dincolo de mitul ca spalarile dese scurteaza viata stratului de protectie cred ca si lasatul prafului pe ele are cam acelasi efect : mai mult praf inseamna atragerea de umezeala , si mentinerea ei un timp mai indelungat pe oglinda , nu mai zic de substantele care circula prin atmosfera unui oras .
Cred ca o sa le spal mai des decat am anticipat , la vreo 20 de metri de locul de observatie am o strada prafuita , cateodata ma mai alint cu laserul verde , si vad cum raza loveste multele particule de praf in special cand adie vantul dinspre strada aia .
Pana la prima spalare pe propria raspundere mai astept sa vad cum se procedeaza pe viu la observatorul din oras , este in program o spalare de oglinzi la cele doua telescoape anul asta prin vara .
Bun si sfatul cu parasolarul , urmeaza sa fac neaparat unul + ca mai protejeaza si de lumina parazita .
Zilele trecute vazusem un cautator solar la unul din magazinele online , ma gandeam ca e ceva sofisticat , dar cand am vazut cat este de simplu am zis ca si ala urmeza in proiect nu stiu cat de des o sa-l folosesc dar e bine sa fie acolo , poate il vom folosi si la observator la sesiunile cu publicul , pare mai rapid decat centrarea dupa umbra telescopului . _________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
Cristi65 Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2013 Mesaje: 106
|
Trimis: 04 Feb 2016 20:40 Download mesaj |
|
|
|
Unde pot să găsesc în Timișoara velur autocolant? _________________ Binoclu 7x50, MTO 11CA 100/1000, Tair 66/300, adaptor ocular Turist FL, montura Alt-Az Merlin MMF |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|