Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 25 Ian 2010 12:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu ma intereseaza prea mult grosismentele mari. 40-50x este suficient. Un obiectiv f/5 prezinta aberatii suparatoare la aceste grosismente? Eu ma gandeam la o luneta usoara, portabila, care sa poata fi tinuta in mana. Ma intreb de ce nu se fabrica/se gasesc foarte greu obiective cu raporturi focale ceva mai mari, de f/7. Cred s-ar reduce mult din aberatii si luneta ar ramane inca destul de portabila. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 25 Ian 2010 15:14 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca o sa vrei sa faci observatii cu luneta tinuta in mana. Chiar si un binoclu mai maricel devine foarte incomod la observatii prelungite. Danseza imaginea intr-o veselie, iar la 40x nici o sansa sa vezi ceva inteligbil. Asa ca o montura e indispensabila. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 25 Ian 2010 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Am primit raspuns de la dl. Costescu. Spune ca nu pot aduce alte obiective decat cele din oferta actuala. O luneta de 80 f/11 mi se pare mai greu de construit decat una f/5. Incep sa am indoieli ca voi putea construi ceva mai ieftin si mai bun decat telescopapele comerciale. Diferenta dintre un newton de 150 si o luneta de 80 e semnificativa? (capacitatea de adunat lumina e de aproape 4 ori mai mare, dar poate compensa luneta prin contrast si portabilitate?) Adica ar merita construita luneta sau mai bine ma orientez spre altceva? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Ian 2010 00:09 Download mesaj |
|
|
|
dificultatea ține de elementele constructive care sunt aceleași, diferă doar dimensiunea. La F/11 ai un tub dublu ca lungime față de F/5, dar restul este identic. Va fi puțin mai grea, dar depinde de materialul și grosimea peretelui tubului, care nu are ponderea cea mai mare în greutatea totală. Mai grele sunt celula și focuserul cu diagonală și oculare. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Ian 2010 11:53 Download mesaj |
|
|
|
Eu am facut o luneta, la care am lipit singur lentila in pastila facuta de mine din lemn. Mi-a iesit ceva cred ca mai varza decat ce-a avut galilei. Mi se pare f greu sa faci o luneta buna, mult mai greu decat la telescop.
De aia ma mir ca incepi cu o luneta. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 26 Ian 2010 11:58 Download mesaj |
|
|
|
E greu pana incepi. De cand cu internetul, informatia este deosebit de abundenta iar materiale de constructie sunt cam peste tot. Mai trebuie sa-ti placa un pic si mestereala, e adevarat
Nimic nu se compara cu satisfactia pe care o ai atunci cand folosesti un instrument astronomic facut de mainile tale.
Haide, curaj ! _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 12:09 Download mesaj |
|
|
|
Foarte adevarat, mai ales ca acum se gasesc scule mai multe decat iti permite imaginatia sa faci. Era mai greu inainte, acu in vremuri imemoriabile cand daca avea unul o bormasina o imprumuta la tot cartierul. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 12:53 Download mesaj |
|
|
|
O luneta 80 f/5 la un grosisment 16x ofera imagini bune? Ma gandesc ca as putea sa construiesc asa ceva si as avea o luneta foarte portabila usor de folosit care ma va tine ocupat multa vreme. Apertura de 80 este suficienta pt. a observa toate obiectele messier? Cred ca imi fac curaj si comand obiectivul, un ocular si diagonala, iar apoi sigur nu voi vrea sa le las nefolosite.  |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 26 Ian 2010 13:25 Download mesaj |
|
|
|
www.deepsky-archive.com filtreaza instrument cu "lens 80/". eu zic sa mai astepti poate gasesti un instrument mai mare. este un 150mm de vanzare daca ti se incadreaza in buget... |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 13:48 Download mesaj |
|
|
|
La 80 f/5 ar fi un bun cautator de comete, unde nu ai nevoie de mariri puternice. Cred ca s-ar comporta bine cam pana la 50, 60x, poate mai mult depinde cat de bine e corectat obiectivul din design. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 26 Ian 2010 13:57 Download mesaj |
|
|
|
Ar fi util ca "rich field telescope" (RFT) adica folosit ca telescop de camp larg. S-ar vedea fain Calea Lactee, mai ales vara.
Cat despre comete, depinde de magnitudine Daca, de ex., e o cometa de mag. vizuala 12 nu as crede ca se poate vedea cu un instrument de 80 mm. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 26 Ian 2010 23:53 Download mesaj |
|
|
|
Daca merge pana la 50x e bine. Nici nu imi trebuie mai mult. Am vazut si luneta de 150, dar cum nu e in stare mecanica foarte buna, nu cred ca merita. Incep sa ma documentez serios despre lunete si sper sa iasa ceva bun.  |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 27 Ian 2010 12:13 Download mesaj |
|
|
|
Am trimis un e-mail la Energotrans Bacau sa vad daca au teava de aluminiu, unul la Astromagazin sa vad daca pot aduce si focusere Crayford GSO (daca nu iau din strainatate) si bineinteles unul la Alcor pt. obiectiv si montura. Astept raspunsuri.  |
|
Sus |
|
 |
mik1976 Membru

Data inscrierii: 26 Apr 2009 Mesaje: 42
|
Trimis: 08 Iun 2011 20:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: salut |
|
|
|
sunt curios ce s-a ales din proiect?
te mai intereseaza ideea cu luneta?
Mihai |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 00:15 Download mesaj |
|
|
|
Nu am inceput constructia lunetei la care ma gandeam, pentru ca la Alcor nu mai au obiective 80/400 si nu stiu de unde as putea face rost de unul. Daca as gasi un obiectiv ieftin (dar bun) pe undeva as incerca sa construiesc o luneta, dar as renunta la tubul din aluminiu si as folosi PVC, care e mai usor de gasit, si as incerca sa construiesc eu un focuser, in loc sa cumpar un crayford care e destul de scump si care nu cred ca este necesar la puteri mici de marire. As incerca sa pastrez costurile cat mai reduse, pentru ca altfel ar fi mai avantajos sa imi cumpar o luneta care ar fi mai de calitate decat ce as putea sa construiesc (nu ma astept sa imi iasa o luneta foarte buna din prima). |
|
Sus |
|
 |
|