| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238052 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2902 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: carl22 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1228
|
Trimis: 19 Noi 2009 08:48 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc, neox si dragos.n.
M-am decis sa le vopsesc pentru ca am vrut sa le protejez cumva.
In primele poze, tuburile nu erau lacuite si era un pic de contrast intre tuburile mate si piesele din aluminiu. Dupa lacuirea tuburilor, nu cred ca ar mai fi aratat foarte bine.
Oricum, e o chestiune de gusturi.
Deocamdata m-am cam saturat de privit stalpi de iluminat prin luneta, vreau o gaura in nori si in ceata.
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 23 Noi 2009 08:56 Download mesaj |
|
|
|
Vineri am scos luneta la aer in sfarsit.
Prima data m-am uitat la Jupiter, apoi Pleiadele, M31, Gamma Andromedae si M42/43.
Am folosit ocularele WO SWAN 40mm (12X), Hyperion 13 (37X) si 8mm (60X) (ultimul si cu cele doua inele, obtinand un ocular de 4,3mm-111X).
Pot sa spun ca am constatat ca nu sunt foarte sensibil la culoarea violet. Intra si extrafocal aveam foarte mult, dar in focus abia distingeam haloul violet la obiectele luminoase. La Luna, la mariri mari, s-ar putea sa-mi schimb parerea.
La Jupiter n-am vazut mare lucru, abia distingeam doua benzi. Satelitii i-am vazut pe toti foarte bine, inca de la 12X.
Ce m-a surprins a fost faptul ca la Gamma Andromedae la 111X, culorile erau la fel ca in mak-ul de 5" sau C8, fara urma de violet (eu n-am vazut-o).
Sunt multumit de ce se vede, fara sa fiu dat pe spate insa, pentru ca toate obiectele observate le-am mai vazut in telescoape mai mari. Cel mai mult mi-a placut cum se vedea cu ocularul de 40mm. Pe un cer negru cred ca e si mai impresionant.
Am si o mica problema. Cred ca va trebui sa diafragmez luneta la 77mm pentru ca din cauza unui mic defect de pe marginea obiectivului, la obiectele mai stralucitoare apare o mica codita (scuzati cacofonia) stil coma. In intrafocal, inelele de difractie sunt concentrice, dar un sector de cerc de vreo 30° de pe margine are curbura inversata. In extrafocal, in zona diametral opusa (pe margine) si pe un sector de cerc identic cu primul, am ceva stil coma cu varful indreptat catre centru. Si aici, inelele de difractie sunt concentrice.
Am tot rotit obiectivul si defectul isi schimba pozitia.
O sa mai investighez sa vad ce pot sa fac.
As avea si o rugaminte: in timp ce observam M31, in jurul orei 18.15, mi-au intrat in campul ocularului doua obiecte, unul mai stralucitor, unul mai intunecat si mai mic, ce se miscau pe aceeasi traiectorie, la o distanta de aproximativ 1° unul de celalalt (doua diametre de Luna), dinspre sud catre nord, cam la un grad mai jos de galaxie. Stie cineva ce ar putea fi cele doua obiecte? Statia spatiala internationala nu cred ca e, din cate stiu nu bantuie prin zona aia.
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 23 Noi 2009 13:29 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Am si eu o intrebare |
|
|
|
Am si eu o intrebare ? In ce consta micul defect marginal al obiectivului ?
Pentru ca si eu am o mica linie curba (o fina zgarietura in forma de arc de cerc, undeva la margine care cred ca a venit din fabrica) care nu ma deranjeaza deloc la observatii si nu da niciun efect parazit.
Citisem intr-o carte veche ca daca exista zgarieturi mai mari pe obiectiv efectele nedorite date de acestea pe imagine se pot cat de cat corecta, daca trasam pe acea zgarietura o mica dunga cu tus negru , adica o incarcam cu tus, astfel se mai desfiinteaza din fenomenele parazitare.
Nu stiu daca o fi vreun mit sau ceva adevarat, dar daca ai asa ceva acolo, poti face o proba. La mine nu a fost cazul deoarece zgarietura este foarte marginala, extrem de fina (abia perceptibila ) si are 1.5 cm lungime pe arc de cerc .
Ultima modificare efectuata Teo la 23 Noi 2009 18:09, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 23 Noi 2009 17:59 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | As avea si o rugaminte: in timp ce observam M31, in jurul orei 18.15, mi-au intrat in campul ocularului doua obiecte, unul mai stralucitor, unul mai intunecat si mai mic, ce se miscau pe aceeasi traiectorie, la o distanta de aproximativ 1° unul de celalalt (doua diametre de Luna), dinspre sud catre nord, cam la un grad mai jos de galaxie. Stie cineva ce ar putea fi cele doua obiecte? Statia spatiala internationala nu cred ca e, din cate stiu nu bantuie prin zona aia. |
Si eu am observat mai multe obiecte stralucitoare prin binoclu in zona Andromeda, Cassiopeia, dar nu se miscau pe aceeasi traiectorie. Nu semanau a avioane (am vazut si avioane si nu erau la fel) si au parcurs 5.5grade in aproximativ 3 secunde. Interesant faptul ca dupa un timp dispareau (vreo 15 secunde). Cred ca erau sateliti. Am vazut si saptamana trecuta si acum doua saptamani asemenea lucruri.
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 23 Noi 2009 18:21 Download mesaj |
|
|
|
Era J.L Picard. Facea manevre cu Enterprisu
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9816
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Noi 2009 18:46 Download mesaj |
|
|
|
sateliți sau poate gunoaie spațiale care intră pe orbită joasă și ard în atmosfera superioară...
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4295
|
Trimis: 23 Noi 2009 21:12 Download mesaj |
|
|
|
| mak a scris: | | As avea si o rugaminte: in timp ce observam M31, in jurul orei 18.15, mi-au intrat in campul ocularului doua obiecte, unul mai stralucitor, unul mai intunecat si mai mic, ce se miscau pe aceeasi traiectorie, la o distanta de aproximativ 1° unul de celalalt (doua diametre de Luna), dinspre sud catre nord, cam la un grad mai jos de galaxie. Stie cineva ce ar putea fi cele doua obiecte? Statia spatiala internationala nu cred ca e, din cate stiu nu bantuie prin zona aia. |
Pe 20 noiembrie, ora 18:16, au trecut 2 sateliti ca in imaginea atasata. Poti sa-ti dai seama de distanta dintre ei tinand cont ca marcajele de pe traiectorie sint la intevale de 1 secunda. Steluta din centru-stanga imaginii este niu And. Desi programul mi-i declara pe amandoi cu magnitudinea 4.8, e posibil sa fie diferente fata de magnitudinea reala. Si intr-adevar, traiectoriile celor doi sateliti sint pe directia sud-nord. Poate e ce ai vazut tu...
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
39.21 kb |
| Vizualizat: |
de 5031 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 23 Noi 2009 21:35 Download mesaj |
|
|
|
De ce au satelitii lumini? Ajuta la localizarea de la sol sau... cei care i-au creat vor sa vada cati cred ca sunt OZN-uri?
|
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 23 Noi 2009 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Satelitii nu prea au lumini care sa le vezi tu ... cu exceptia celor care scaneaza cu laser drept la tine-n ochi
Ce vezi, in general, la sateliti sunt reflexiile soarelui in panourile solare. Iar acestea se produc doar intr-un unghi destul de mic astfel incat sa reflexia sa ajunga la tine. Din aceasta cauza "apar" si "dispar".
Aici ai fenomenul: http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_flare
Un exemplu usor de observat este ISS-ul care observi ca "dispare" inainte sa "atinga" linia orizontului. De fapt nu dispare ci intra in umbra Pamantului.
Aici ai date in timp real despre satelitii "interesanti": http://www.heavens-above.com/
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 24 Noi 2009 08:31 Download mesaj |
|
|
|
@Teo: mie imi face impresia ca una din lentile a fost ciobita putin pe margine si inainte de a o lipi de cealalta, au lipit ciobul sarit. Defectul e chiar pe margine si intra catre interiorul obiectivului vreo 3mm (de la 41,5 la 78,5mm pe raza). Din cate imi dau eu seama, e intre cele doua lentile.
@MariusP: multumesc, cred ca astia sunt, se incadreaza foarte bine. Eu am avut impresia ca sunt pe aceeasi traiectorie (nu i-am putut urmari foarte mult). M-am gandit ca o fi doua capsule care incearca sa andocheze una cu cealalta sau vreo racheta imediat dupa ce si-a mai desprins o treapta (ca aia care a bagat in fibrilatie toata Franta acum vreo doua luni).
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 11 Dec 2009 08:05 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu poze cu luneta in varianta finala. De acuma mai am nevoie doar de cer fara nori.
Povestea cu defectul de pe marginea obiectivului n-am rezolvat-o, dar cred ca pana la urma n-o sa mai diafragmez luneta. Ma gandesc s-o folosesc doar ca widefield si sa pun in paralel mak-ul de 127mm. Oricum, pana pe la 60X nu se vad efectele defectului de pe margine.
|
169.01 kb |
de 4854 ori |

|
|
183.49 kb |
de 4854 ori |

|
|
152.64 kb |
de 4854 ori |

|
|
141.35 kb |
de 4854 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6068
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Dec 2009 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Foarte eleganta si finalizarea lucrarii Felicitari!
Daca ai fi avut posibilitatea sa folosesti un obiectiv ED pentru luneta asta puteai sa concurezi cu multe firme serioase din domeniu si pe deasupra performantele obtinute ar fi fost mai bune.
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 11 Dec 2009 12:08 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, zoth. Ce sa faci, nu le poti avea pe toate .
Daca o sa gasesc un obiectiv ED de 80mm f/6 la un pret care sa-mi faca cu ochiul, poate o sa-l inlocuiesc. Eventual si un obiectiv f/7 ar merge, cum am facut doua tuburi, mai pot face inca doua.
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9798
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Dec 2009 21:09 Download mesaj |
|
|
|
mak
foarte fain,excelent.Deja avem exemple ATM foarte reusite aici pe forumul ''astronomy.ro'''.
Va propun un obiectiv colectiv pentru la anul.Privind la constructiile de telescoape realizate de catre Tavi S.,Tavi F,Laurentiu,neox,mak,Erwin,Teo,la accesoriile realizate in stil profesionist de zoth,la progresele realizate in tehnica de slefuire ale lui Horea,so999,...la altii care sunt pregatiti sa inceapa sau sa reia slefuitul de oglinzi,de pilda marius78...(imi cer iertare ca nu i-am mentionat pe toti,mult mai multi) asadar va propun stimati colegi sa renuntam in 2010 la tonul plangaret,auto-umilitor, folosit de aproape fiecare dintre noi,atunci cand ne referim la ATM-ul,la astro-domul romanesc.Nu mai vorbesc,nefiind competent in domeniu,despre foarte vizibilele progrese in astro-fotografie.
De asemenea avem intre noi colegi care fac si observatii cantitative,de valoare stiintifica,de pilda observatiile de stele variabile ale lui AlexB sau costelus.Sunt sigur ca in viitor vor fi si altii.
Dupa modesta mea parere, tendinta este una de crestere.Pentru a fi respectati ,trebuie intai sa ne respectam noi insine.Si atunci ne vom respecta si intre noi.Avem deja numeroase motive pentru asta.
M-a luat valu' ,e sfarsit de an si mi-a venit sa ''cuvantez'' despre ''starea natiunii astronomice'',fara sa mi-o ceara nimeni ,sper sa nu deranjez vreun mogul .Mircea
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 12 Dec 2009 22:17 Download mesaj |
|
|
|
@mak...am vazut de cateva ori pe ebay dublet apo ED de 80, f/6...cred, era in jur de 200$, nu stiu de provenienta, probabil chinezesc dar fisa tehnica a aberatiei cromatice, in special, arata bine.
@M. Pteancu...sa dea Domnu' ! , cum zice englezu': " you said it brother!"
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|