Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236771 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2884 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 30 Aug 2009 22:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ca si posesor al unui telescop de apertura mare iti recomand sa achizitionezi cea mai mare apertura pe care ti-o poti permite. Si nu te speria de telescoape. Apertura conteaza foarte mult in astronomie. Sfatul meu e urmatorul: Cauta in apropiere alti amatori care detin instrumente si arunca un ochi sa vezi ce poti observa. La inceput vei fi probabil putin dezamagit, dar cu timpul vei "invata" sa observi si sa vezi detalii acolo unde altii le trec cu vederea. Daca vrei deepsky, gandeste-te la un telescop cu diametrul de cel putin 20cm si o locatie foarte buna, cu cer negru, undeva la tara, la bunici, sau la munte. |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 30 Aug 2009 23:03 Download mesaj |
|
|
|
zona in care stau eu [zona petrosani-ului] este o zona cu poluare luminoasa minima spre 0. Chiar si in spatele blocului am un cer negru lipsit de orice sursa de lumina. dar fii sigur ca nu stau in spatele blocului ca apoi se strang vecinii la spectacol . Folosesc iesiri gen 'lunca flori' o zona frumoasa in inima muntilor unde nu exista lumina kilometrii intregi, sau gen 'Hateg', merg f. des acolo aproape saptamanal, la pescuit, cu parintii... noaptea e prea neagra acolo
In fine sa nu derivez de la subiect, pe aici nam intalnit in viata mea pe nimeni care sa fie pasionat de astronomie sau sa detina un obiect astronomic. Ciudata zona. Minerii ^^.
Daca am apreciat nespus de mult un 8x40 si rezultatele vizibile, fi si sigur ca stiu sa apreciez rezultatele unui telescop [asta sa nu mi se intample sa vad foarte intunecat, sau ...neclar, sa zic asa]. Si, inca mai caut, un instrument care, sa fie potrivit. Mersi, Gabriel |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
|
Sus |
|
 |
Valentin Membru

Data inscrierii: 11 Iul 2006 Mesaje: 85
|
Trimis: 31 Aug 2009 21:35 Download mesaj |
|
|
|
Diferenta dintre ele este ca cel mai scump are oglinda din pyrex care se aclimatizeaza mult mai repede.
Vezi ca cel care costa 1.290,00 dureaza ceva sa-l aduca asta in cazul in care esti nerabdator. Un prieten a facut comanda si cand a sunat i'au spus ca dureaza 3 saptamani pana o sa-l aiba. _________________ Traim sub acelasi cer dar nu avem aceleasi orizonturi |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 31 Aug 2009 21:51 Download mesaj |
|
|
|
nu e problema de comanda, cel mai probabil ma duc pana acolo daca il au in stoc. dar intrebam doar diferenta. e ok . ms si inca o intrebare despre modelele newton. Tubul este in echilibru ? adica, daca vreau sa il inclin mai mult spre orizont, nu se rastoarna ?? Daca nu, poate fi folosit si la observatii terestre ?  |
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
Trimis: 31 Aug 2009 22:06 Download mesaj |
|
|
|
Cocosat nu o sa stai! Un scaun de pescuit se utilizeaza de obicei sau pui telescopul pe o masa mai joasa (improvizezi ceva) . Din cate stiu telescoapele Dobson sunt echilibrate (vorbesc de tub) nu o sa se intample nimic daca tii tubul pe orizontala...  |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 31 Aug 2009 22:13 Download mesaj |
|
|
|
IonutD a scris: | Din cate stiu telescoapele Dobson sunt echilibrate (vorbesc de tub) nu o sa se intample nimic daca tii tubul pe orizontala...  |
Asa am crezut si eu cand am fost mai tanar Dupa aia am aflat ca diferite oculare au diferite dimensiuni si greutati si dobsonul trebuie sa aiba posibilitatea de reechilibrare. Ce sa mai vorbim daca vrei sa pui si un aparat de fotografiat pe el  |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 31 Aug 2009 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Daca mai punem si un aparat de fotografiat pe el se dezechilibreaza Ziceam si eu asa ma gandesc ca or avea ei sistem de echilibrare, cu greutati in plus, pentru a o echilibra. Daca ma gandesc bine, ce ocupa 25 de kilograme ? e pe aproape pot sa zic eu, dar ar trebui sa aiba si o greutate de echilibru.
Acuma, mai intreb pe cineva care are un Dobson. Merge pe orizontala ? sau se dezechilibreaza |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1210
|
Trimis: 01 Sep 2009 01:35 Download mesaj |
|
|
|
O parte din intrebarile tale au raspunsuri aici, pertinente: http://www.skywatcher.ro/educatie.htm Mai multe luna viitoare. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6937
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2009 03:31 Download mesaj |
|
|
|
Am promis o recomandare si am cam intarziat. Dar cred ca nu este foarte tarziu.
Vad ca intre timp te-ai reorientat spre un Dobson de 200, alegere buna, daca poti sa il transporti usor. Telescopul, plus accesoriile necesare, plus eventual un scaunel de pescar. Nu pare mare lucru dar dupa vreo cateva "excursii" s-ar putea sa iti schimbi parerea. De aceea e bine sa vezi pe viu un astfel de telescop. Din pacate, din ce stiu eu, astromagazin este in mare parte un magazin cu instrumente la comanda, nu pe stoc. Va trebui sa iei legatura cu ei sa vezi daca poti sa vezi acolo un astfel de telescop sau nu. In caz contrar, poti merge la Telescop-expert, pe langa Miercurea-Ciuc, sau la Bucuresti la Alcor. Dar daca esti sigur ca poti, ia masurile porbagajului masinii parintilor, si vezi daca tubul optic incape in el. Daca nu, probabil va trebui sa il tii in brate pe bancheta din spate.
Accesoriile. Presupuneai ca telescopul vine cu ceva contragreutati pentru balans. Nu. In general telescoapele, scumpe sau ieftine, ca asta, vin cu un minim de accesorii. Si de multe ori, si astea, cand vrei sa obtii calitate, trebuie sa le inlocuiesti, sau cel putin sa le completezi. E cazul ocularelor, dar si al filtrului lunar. Asa ca, pregateste-te ca, in timp sa mai dai destui bani pe oculare de calitate, cel putin Plossl. De aceea, achizitia in rate este o buna idee.
Oricum, ca idee generala, fata de celelalte alegeri anterioare, asta este cea care poate sa iti dea satisfactie in toate domeniile de care esti interesat, mai putin astrofoto, pentru care vei avea nevoie sa iti faci o platforma rotativa.
Si pentru ca am ajuns aici, e cazul sa mai afli ceva. Din multe motive, un astronom amator, aici sau in alta tara, este aproape fortat sa devina, mai mult sau mai putin, un ATM-ist, adica un "amateur telescop maker". Fie ca e vorba de mici corectii ale deficientelor mecanice ale instrumentelor de fabrica, fie pentru ati construi diverse accesorii, este un lucru inevitabil, atat timp cat nu poti sa cumperi instrumente de mii sau zeci de mii de euro. Si cred ca nu e nimic rau in asta, dar din postarile tale, cred ca nu te asteptai, ca de altfel si alti incepatori, sa ti se spuna, ca la scurt timp dupa cumparare vei avea ''de lucru''
Un ultim aspect. Din ce stiu eu, intre un dob cu oglinda pyrex, si unul cu oglinda din floatglass, deci cealalta varianta, nu sunt diferente de prelucrare a suprafetelor optice. Astfel ca, eu as opta pentru varianta mai ieftina si pentru ceva oculare in plus. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 02 Sep 2009 09:34 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Dragos. Chiar vroiam sa imi achizitionez instrumentul in rate, dar dupa spusele cuiva, este posibil ca astromagazin sa nu mai ofere rate. Atunci ar trebui sa fac rost de un credit de nevoi personal. Nu prea mi-as recomanda ca mai am rate la banca. In fine asta doar in cazul in care astromagazin nu ofera credite. Pacat mare ca totusi ca, observ ca, skywatcher.ro nu ar oferi in rate. M-am mai gandit, iar daca imi iau acel dobson fara pyrex atunci poate mai imi achizitionez si un 15x70 la 400 Ron. Le-am trimis mail celor de la astromagazin cu cerere de cateva informatii suplimentare care nu sunt atasate pe site; Una dintre ele, este marea curiozitate, daca nu cumpar direct de la ei din depozit, cat o fi un transport de la Tg. Mures prin posta la Petrosani cu o greutate de 26-27kg.
Foarte greu de decis. Daca am sa imi croiesc drum spre Tg. Mures sau alte orase principale unde exista sediu, as prefera sa fiu informat daca acele magazine ofera credite in rate, nu vreau sa ma trezesc ca am ajuns acolo si nu ofera. Ca daca nu apelez la credit de nevoi persoanle cum am spus.
Dobsonul incape in masina, avem dubita...
Ai dreptate, oricat ar fi de perfect dobsonu`l tot ar trebui sa aiba ''mici defecte'' pt a deveni un ATM-ist . Dar sper sa fie contrarul. Sper sa nu am probleme cu el.
Acuma as dori niste recomandari daca se poate, cum as putea sa achizitionez un respectiv instrument. Cum ar fi de preferat, online sau direct de la ei. Daca e online, prin posta trimis, sau curier mi-ar lua mai mult decat un drum pana acolo? Mi-e chestia sa nu ajung acolo si apoi sa vad ca ori e inchis ori nu e deschis cu publicul sau alte chestii. Ziua adevarului se apropie
Multumesc, Gabriel !! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11399
|
Trimis: 02 Sep 2009 10:27 Download mesaj |
|
|
|
Pai cel mai bine discuti direct cu fiecare in parte (stoc, plata, transport, costuri transport, vizita la ei, etc.) si la sfarsit alegi ce-ti convine.
Orice telescop are mici defecte, nu sunt perfecte la banii astia, decat daca ai noroc. O decolimare, o dezaxare, o "ceva" apare cam la toate...mai ales daca il transporti cu duba. Deci atmist va scrie pe tine, vreinuvrei.
Spor. |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

|
Trimis: 02 Sep 2009 12:20 Download mesaj |
|
|
|
Nasol in fine, sper sa am noroc. Oricum ofera si garantie nu ?
Dar cel mai tare ma deranjeaza faptul ca nu stiu la cat o sa ma urce toate astea si daca pot sa iau in rate direct prin magazin, ca nu as vrea sa fac iarasi prin banca... Nu stiu cat o sa ma urce transportul nam o boaba de idee... 80ron, 100ron 200ron mai mult mai putin. Nu stiu daca pot face rate de la distanta, sa nu ma deplasez pana la Tg. Mures. ... Cam nasoale chestiile astea, as vrea niste recomandari din partea voastra care ar fi cea mai buna alegere.. sa ma duc pana acolo... sau sa fac comanda online... Doresc niste sfaturi de la alte persoane care au achizitionat online sau chiar in rate ... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|