Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0404_5b_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236147
Numar de utilizatori inregistrati: 2872
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Montura ecuatoriala - selfmade

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Iul 2008

MesajTrimis: 08 Apr 2009 08:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Schite, Planuri
Raspunde cu citat (quote)

Salut Hoo Germany. Ziceai la sfarsitul acestui topic ca te vei apuca sa faci niste planuri pentru montura aceasta. Ai apucat sa faci ceva ? Unde lucrez am acces la strung, de fapt ma ajuta niste oameni, lucrez in industrie. M-ar interesasi pe mine niste planuri. Crezi ca m-ai putea ajuta?

Multumesc frumos, Mihai

Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 08 Apr 2009 08:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Mihai

inca nu am facut nici un plan la aceasta montura, inca nu am dat-o in serie. Totusi ma repet, ca pentru a construi o montura, nu este neaparat nevoie de a avea un plan, chiar macar daca ai acces la freza si la strung. Singurele masori care trebue fie tinute sant masorile passing cu tolerante, restul este free mind si se poate face cum se crede.

Robert

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Apr 2009 09:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Planuri

Multumesc frumos HoO Germany, vad eu cum fac. Iti admir foarte mult munca, sunt cam invidios Smile, tine-o tot asa.

Cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Apr 2009 21:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu placere Mihai.
Daca o sa incepi sa construesti montura, o sa vezi ca nu este asa de greu cum chiar arata Smile Treaba este ca montura trebue sa iasa la sfarsit cu amanuntele necesare, dar cum si in ce marime le faci, este o alta treaba. Aici nu iti da nimeni nici o bariera, treaba este ca numai rulmentii si rotile dintate iti da masurile passing, altele lucruri le faci cum te gandesti. Asa iese tot mereu o montura individuala.

Robert

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Apr 2009 17:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Montura polara

Salut HoO Germany, deja am inceput sa proiectez montura, sunt ing. proiectant. Eu cam duc lipsa de alte lucruri si anume: Rotile dintate,melcii, cu motoarele ma descurc. Rotile dintate le-ai pus pe canal de pana presupun eu ( d mic al rotilor este de 40 ); apropo, din cate imi dau eu seama, dupa textura, materialul este Al., Gresesc? Din pacate eu nu inteleg deloc germana, nu inteleg ce este scris pe site, de unde se pot cumpara rotile. Eu lucrez in industria grea ( centrale electrice) nicidecum transmisii mecanice- asa ca nu prea am idee de unde as putea cumpara din Romania roti, poate stiu ceilalti sa-mi spuna. Oricum, buna treaba, continua.

cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Apr 2009 17:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Self made- montura

Problema este ca daca folosesc otel, o sa fie extrem de grea si aluminiul este scump Sad
cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2009 00:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, rotile dintate si melcii nu ar fii problema, in cazul concret este posibil sa-ti trimet eu acestse piese de aici.

Rotile dintate NU sant puse pe canal de pana, asta nu este voie. Singur din cauzul ca rotile trebue sa se invarte liber, ca sa ai si frana de culisa. Cu presaj care il poti defina fin, ai posibilitate a apasa cu o piulita pa roata dinatata, unde asa definezi presajul.
In cazul meu este d mic 40mm, asta este dat din cauza ca diametrul internal al rulmentilor este tot 40mm. Eu am facut construcita asa, ca sa intre diametrul roatei dintate in diametrul rulmentului foarte exact, dar nu press passing.
Aici o imagine unde poti vedea piesele amanunte
http://www.astromaniacs.de/public_html/yab...ekli-1.jpg
Cum se vede, tocul diametrului necesar al axei in locul unde sta rulmentul, este scurt (jumate latimea rulmentului). Asta am facut asa, ca sa poate intra in rest, diamterul 40mm al roatei dintate, care in poza nu se vede pentru ca este in spate. Cu piulita aia care o vezi in poza, fac presajul franei de culisa. Saibele alea sant ca sa pot mari presajul pe roata dintata, cu ele am posibil a apasa foarte tare si sa am totusi o frana.
Sub acelas aspect am construit si axa alalalta.

Daca incepi sa faci un plan, gandeste-te sa lasi axa RA lunga destul, ca sa ai mai mult loc la construcia Polbock. Si la axa DEC sa o lasi tot lunga destul. Eu le-am construit putin cam scurte, si am trebuit sa prelungesc axa DEC cu niste piese (cum vezi in poza asta http://www.astronomy.ro/forum/files/m3_fertigstativ_ganz_112.jpg )

Materialul este Al, corect. Numai materialul axelor este nirosta.

Material Al, tot nu ar fii problema sa primesti. Eu am aici posibilitate a primii materialul relativ ieftin. Scriu relativ, pentru ca nu stiu cat ar costa de ex. o bucata de Al in diametrul 110 x 400 mm in Ro.

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2009 09:29 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Montura polara, self made

Multumesc frumos, in cazul acesta, imi poti spune cat ma costa cele doua roti dintate si melcii, cu totul ( transport, colet) ?. In desenul initial eu ii pusesem si canal de pana, dar cred ca il elimin. Asa mai elimin din prelucrari.
Rugamintea mea este pentru ceilalti sa imi spuna de unde au reusit sa faca rost de material pentru prelucrat, aluminiu sau altceva. Eu deja ma documentez in legatura cu acest lucru. Cum o sa termin schitele o se le si public aici. Smile
cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2009 12:43 Download mesaj

Salut HoO Germany, daca zici ca ai facut umarul pentru cel de-al doilea rulment cam jumatate din inelul interior al lagarului de rostogolire si umarul este pe arborele interior, inseamna ca cel de-al doilea rulment ( de langa partea pe care vine montat tubul telescopului) are d= mai mare decat cel de-al doilea, ori ai facut demontabil arborele sa poti pune rulmentul de langa suport.

cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2009 10:56 Download mesaj

mihai230 a scris:
Salut HoO Germany, daca zici ca ai facut umarul pentru cel de-al doilea rulment cam jumatate din inelul interior al lagarului de rostogolire si umarul este pe arborele interior, inseamna ca cel de-al doilea rulment ( de langa partea pe care vine montat tubul telescopului) are d= mai mare decat cel de-al doilea, ori ai facut demontabil arborele sa poti pune rulmentul de langa suport.

cu respect, Mihai

Salut Mihai

cum se vede in poza de mai sus, umarul rulmentului pe partea unde intra roata dinatata, este pus pe jumate. Celalalt rulment din sus, pe partea unde sta telescopul, este complet. In constructia mea nu am folosit 2 diferite diametre de rulmenti, aici am facut construcita asa a putea-o demonta din ambele parti. In partea de sus (unde sta telescopul) am incheiat constructia cu ansamblul de prins telescopul, ala este montat cu suruburi "in capul" axei, cum se vede in poza asta cumva

http://www.astronomy.ro/forum/files/stundenachsemitmot1_857.jpg

Eu am facut o greseala mica, ca am strunguit axa la sfarsit prea subtire (pentru finet M 18 ). Diametrul axei are cel putin 40 mm. Asa ca lasa axa sa iasa la sfarsit cel putin la un diametru de 35-38mm si o insurubezi cu o piulita de electricieni la diametrul respectiv, are avantajul ca axa se poate folosi mai bine a punei un pol finder, de marime mai mare.

Referind rotile dintate si melcii, aici pretul este diferit, din cauza diametrul nevoit/dorit. De ex. o roata melcata cu 125 dinti, modul 1 costa 93 Euro, melcul costa 43 Euro. Stiu ca nu este ieftin, dar calitatea este buna.

Sus
Mihai F. Dinu
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Apr 2009 23:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Self made : Montura ecuatoriala

Multumesc frumos CS Robert. E prea mult pentru mine. O sa folosesc transmisie cu curea si roti de curea si vad eu ce reductoare folosesc, facute sau gasite pe undeva. Cu privire la piesele din Al, cred ca o sa reduc dimensiunile si o sa folosesc Otel, este mai ieftin si se gaseste peste tot. Deja am cumparat rulmentii. O sa fie un proiect grozav, o sa am documentatie pentru orice, ca un proict de licenta, compet. Dupa ce il temin o sa il public. La partea de optica o sa apelez la Catalin Padurariu.
cu respect, Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Apr 2009 17:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu m-a lasat in liniste si am construit un stalp pentru montura mea nouo. Stalpul l-am facut din nirosta. Inaltimea este 880 mm, l-am pus pe 3 role ca sa pot sa-l misc de pa un loc pe altul mai usor.
Diametrul tevii este 140mm
Aici primele poze.

M3--fertig+Säule-ganz1.jpg
 Descriere:
montura eq selmade pe stalp selfmade
 Marime fisier:  108.66 kb
 Vizualizat:  de 8650 ori

M3--fertig+Säule-ganz1.jpg

M3--fertig+Säule-ganz2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  158.83 kb

M3--fertig+Säule-ganz2.jpg

M3--fertig+Säule-3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  103.36 kb

M3--fertig+Säule-3.jpg

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 17 Apr 2009 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos. Pare destul de solid. Dar ce colectie impresionanta de instrumente Smile
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Apr 2009 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi ca iti place Smile .
Construcita este stabila si totusi transportabila. Ma gandeam sa iau montura si sa o pun pe stalpul monturii din gradina, incatre timp, aceea o vroiam sa o prelucrez nou si sa-i dau si ele un GOTO si o alta axa DEC.
Dar acum cu stalpul asta mobil, o sa las montura pe el si o am transportabila.

Restul de instrumente sant cele pe care le am aici in Showroom pentru clienti. Trebue sa le arat ceva, diferente instrumente.
In poza pe stalpul ala negru, este de. ex. un instrument LOMO Astele 150, un Mak-Cassegrain. Acest instrument l-am facut gata pentru un client.

Sus
SDM
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Feb 2009

MesajTrimis: 17 Apr 2009 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Robert
Apreciez ceea ce realizezi.
Am văzut montura ta și m-am decis să construiesc și eu o montura, dar din oțel. De ce am ales oțelul, motivele sunt lesne de înțeles.
Te rog să-mi spui dacă se recomandă un anumit raport între coroană și melc.
Ce raport ai folosit tu ?
Mulțumesc
SDM
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact