Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 254
|
Trimis: 20 Iun 2024 12:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
valy a scris: | Alexandru Claudiu a scris: | ..Nu am adaptoare astfel incat sa conectez camera la telescop fara corector.. | Dubios. Nu vine cu adaptor la 2"/M48/T2/1.25"? |
Sincer eu nu prea stiu dupa nume aceste adaptoare (m48, T2..etc.). Dar se pare ca nu pot sa conectez camera fara corector.
Insa am vazut ca telescopul are 2 configuratii: pt. vizual si pentru foto.
In configuratia pt. foto am utilizat toate piesele pe care le aveam (mai putin adaptorul pt. camere Canon) + 2 distantiere care vin cu camera Asi 533MC (astfel am atins cei 55 mm ceruti de la corector la senzor).
In configuratia pt. vizual mai este doar o piesa care se insurubeaza in telescop si in care se baga prisma optica pt. ocular.
Insa am facut un test ciudat/pueril si posibil total neconcludent...nu stiu: am scos corectorul si am tinut camera pozitionata destul de fix cu mana ...si imaginea rezultata, facuta tot spre tavan, a avut de asemenea marginile verzi. Am folosit acelasi filtru LPro. Evident distanta pana la camera n-a fost cea corecta....nu cred ca spune mare lucru acest test.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5160
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 20 Iun 2024 12:59 Download mesaj |
|
|
|
Filtrele inteferometrice isi schimba "culoarea" (banda) in functie de unghi. Camera la fel.
Obiectivul foto (Sigma) proiecteaza altfel imaginea pe senzor (probabil mai telecentric) decat obiectivul lunetei. Si asta poate sa faca diferenta. Ai mai multe efecte combinate.
De aia se foloseste flat.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 20 Iun 2024 13:11 Download mesaj |
|
|
|
Deci ar trebui, daca folosesc flat, imaginea finala sa iasa ok, chiar in aceste conditii in care apar aceste culori?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11271
|
Trimis: 20 Iun 2024 13:17 Download mesaj |
|
|
|
Intrebare: flat-urile actioneaza pe fiecare canal de culoare sau doar pe intensitatea luminoasa overall?
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 20 Iun 2024 17:25 Download mesaj |
|
|
|
Un exemplu de flat sintetic aplicat manual:
https://www.westwoodastro.net/blog/2021/11...pixinsight
Si la filtre, se folosesc flat-uri separate:
Flat fles are taken at the same focus position as imaging and require a set for each flter.
Flat-ul mai poate compensa si reflexii difuze, efecte de difractie de la praf (gogosile), dar nu si reflexiile de la o stea puternica. La ce poti s-o dai in bara cu flatul, este lumina ce se adauga (lumina parazita, poluare luminoasa), astea trebuie scazute ('synthetic sky', ca si dark/bias), nu inmultite/impartite, dar daca ai noroc, merge si asa, ca in exemplul de mai sus.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 02 Iul 2024 22:19 Download mesaj |
|
|
|
Am refacut testele. Aceeasi tinta. Am schimbat filtrul Astronomic Uv/Ir cu Optolong LPro. Am schimbat si locatia (acum sunt in zona Valcea - bortle 4).
Am facut si 2 seturi de flat-uri:
- un set cu tableta peste telescop (peste un tricou alb): cadre de 3 sec fiecare
- alt set doar cu un tricou alb peste telescop, acesta fiind indreptat in sus, inspre dimineata (deci cadrele erau din ce in ce mai luminoasa): cadre de 30 sec fiecare
Pare ca acum totul a iesit ok. Este drept ca backgroundul a iesit mai zgomotos atunci cand am folosit flat-urile facute cu tableta, insa cauza poate fi, atat prelucrarea mea, cat si modul de realizare a flat-urilor. Oricum am eliminat usor zgomotul.
Imaginile postate reprezinta varianta finala de la prelucrare.
Urmeaza sa testez si cu L-Xtreme in curand.
Haloul pare ca era de la filtrul Astronomic.
Inca ceva: momentan fac focus manual. Am observat ca trebuie sa refac focusul pe la mijlocul sesiunii foto (cam dupa 2.5 ore) si totul pare ok. In viitor este in plan si un motor de focus automat.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
528.21 kb |
Vizualizat: |
de 4950 ori |

|
|
999.23 kb |
de 4950 ori |

|
|
966.62 kb |
de 4950 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 02 Iul 2024 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca e momentul sa redenumim titlul topicului in '"Succese in stack-ing folosind un telescop Esprit 100ed".
Galaxia Fireworks_original e frumoasa asa cum e.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2750
|
Trimis: 03 Iul 2024 12:08 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru rezolvarea problemei. Imi place poza "originala".
Un motor de focalizare este necesar in domeniu. Fie comandat manual (doar un stepper si driverul lui), fie automat (cu interfata USB).
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 03 Iul 2024 22:37 Download mesaj |
|
|
|
Da, se pare ca deseori intunec fundalul mai mult decat este necesar.
Motorul va fi cu siguranta un zwo eaf.
Dar pana la motor as vrea sa gasesc un reducator si momentan ma gandesc la starizona Apex ed 0.65x care l-ar transforma in 357 mm cu f/3.5. Dar e f. scump reducatorul, vreo 700 euro...aproape cat obiectivul meu Sigma 150-600.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 03 Iul 2024 23:02 Download mesaj |
|
|
|
https://www.pierro-astro.com/materiel-astr...ona_detail
Sau direct din state si te reglezi tu cu tva/accize cu vamesii nostri.
Daaar:
- tocmai ai rezolvat o problema, chiar vrei sa dai de altele (tilt, reflexii, vignetare cu senzori mai marisori)?
- la f3.5 filtrele se comporta putin diferit, in general sunt filtre dedicate pentru sisteme rapide gen f2, f4, alti bani alta distractie
Ultima modificare efectuata valy la 03 Iul 2024 23:19, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 03 Iul 2024 23:17 Download mesaj |
|
|
|
Interesant, nu stiam de pierre-astro.com
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 04 Iul 2024 02:13 Download mesaj |
|
|
|
Au si livrare in afara Frantei ?
In UK e cotat la L 400 cu tot cu TVA ... astia de la TS parca vor sa bata recordul mondial.
|
|
Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 827
|
Trimis: 04 Iul 2024 09:23 Download mesaj |
|
|
|
Sa fii atent de unde il cumperi; de obicei e "out of stock" sau in cazul site-ului mentionat mai sus " de la 1 la 4 saptamani".
De obicei e greu de gasit.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, Omegon 90/500
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
Gosky EagleView 10x42 ED
Bresser Pirsch 15x56 ED |
|
Sus |
|
 |
|