Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 16 Dec 2007 21:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Andi a scris: | tamasflex, am citit în postările tale despre reticule gradate în zecimi de milimetru; unde se găsesc asemenea rarități?
Deci numai reticulul, fără să fie pus la un ocular! |
Andi, si eu a recuperat din oculare de microscop.
Dar IOR -ul trebuie sa fabrica ca este ceva uzual.
Am mai multe dar nu vind ca sint montate in sistemele mele optice.
Mai vezi si tu de unde se poate procura.
In orice caz este un element ff util daca sti sa folosesti.
Am banc optic facut de mine si am folosit elementele mecenice de la un fotometru Pulfrich facute in ani 50.
La poze vezi instrumentul de masurare principal a bancului optic:

Dupa cum vezi este facut dintrun microscop modificat cerintelor. Are multe minuni.
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 16 Dec 2007 21:58 Download mesaj |
|
|
|
Dl RaduM, te ai antrenat in ceva pe care nu ai facut.
Sper ca nu vrei sa ma inveti la optica??
|
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 16 Dec 2007 22:15 Download mesaj |
|
|
|
Sper să am eu ce invata de la dumneata.
Daca postez o opinie, nu cred ca inseamna ca vreau sa invat pe cineva ceva. Dacă e greșită opinia mea, cu atât mai bine: niciodată nu-i târziu să mă corectez. Dacă cunoști că nu am făcut, învață-mă.
Dar dacă ți se pare o provocare că mai postează și un fizician pe un forum de optică, nu-i treaba mea. Intenția mea nu a fost asta.
Dar daca nu observi, ti-am dat si dreptate de fapt.
_________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 16 Dec 2007 22:27 Download mesaj |
|
|
|
tamasflex, nu am decât două reticule gravate pe sticlă și aș mai fi avut nevoie de unul cu diviziuni liniare! Cu I.O.R. nici o speranță, uită-te pe site-ul lor!
Am văzut o miră Siemens pe o poză; poți să dai niște amănunte despre ea ( nu la ce folosește, ci cum este făcută )?
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Dec 2007 22:46 Download mesaj |
|
|
|
NEMȚEȘTE!
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
Trimis: 16 Dec 2007 22:52 Download mesaj |
|
|
|
Radu, scuza ma. Nu am inteles bine raspunsul.
|
|
Sus |
|
 |
CRISTIAN Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2007 Mesaje: 35
Motto: Desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciuni Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Dec 2007 00:19 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut in ultimele zile cam cum se formeaza imaginea in lentile convexe sau concave. Insa unde putem citi despre cele facute din 2 lentile lipite intre ele: una convexa si una concava. Cum este considerata o astfeld e constructie: convergenta/divergenta. Am vazut ca in multe tipuri de oculare apare macar o lneila compusa din 2 lentile lipite - 1convexa+1 concava, insa eu nu stiu ce legi se aplica la formarea lor. P.S.: voi incerca calcularea convexelor dupa metoda soarelui. Mi se pare accesibila
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 17 Dec 2007 02:08 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles ca in primul rind e vorba de calculul estimativ al distantei focale rezultante, in functie de anumite lentile date, eventual informatii despre unele design-uri de oculare. Calculele laborioase ale aberatiilor nu doar ca sint foarte compilcate, dar nici razele de curbura si materialele lentilelor nu sint cunoscute.
E de la sine inteles ca nici o lentila reala nu e de grosime zero, iar pe masura ce aceasta creste, la fel se intimpla si cu erorile datorate aproximarilor pe care le-am facut eu.
Totusi aceasta abordare simpla (de aflare a centrelor optice a unui sistem) da rezultate foarte bune, aplicata si la calculul lunetelor terestre. Inclusiv masurarea ulterioara, a diametrului/pozitiei pupilei de iesire, a confirmat-o.
Despre teste (in general), le practic si le recomand, fara acestea (doar cu teoria) ar creste riscul ruperii de realitate.
Citat: | Am vazut ca in multe tipuri de oculare apare macar o lneila compusa din 2 lentile lipite - 1convexa+1 concava, insa eu nu stiu ce legi se aplica la formarea lor. |
Si acromatele dublete des folosite in constructia ocularelor, sau a redresoarelor (convergente, la lunetele terestre), daca au raportul diametru/grosime>3, pot fi tratate ca lentilele subtiri cu suficienta precizie (in calculele la care faceam referire), centrul lor optic fiind considerat la jumatatea grosimii. Asta daca vrem sa construim un proiect si pe o baza de calcul, nu doar "fie ce o fi".
Cu formula lentilelor se poate determina una dintre cele trei marimi (f;o;i), aceasta e mai utila la calcule, pe unde apar si imagini virtuale.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5931
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Dec 2007 12:30 Download mesaj |
|
|
|
CRISTIAN a scris: | Am vazut in ultimele zile cam cum se formeaza imaginea in lentile convexe sau concave. Insa unde putem citi despre cele facute din 2 lentile lipite intre ele: una convexa si una concava. Cum este considerata o astfeld e constructie: convergenta/divergenta. |
Cea mai mare problema a lentilelor simple comparativ cu oglinzile este cromatismul lor.
Daca celelalte aberatii precum cea de sfericitate sau distorsiuni geometrice pot fi corectate si prin alte metode (asferizarea suprafetelor, diafragmare, lungirea focalei...), aberatia cromatica introdusa intr-un sistem optic poate fi corectata doar prin acromatizare (alipirea mai multor lentile din materiale cu indicele de refractie diferit).
Pentru a intelege acest fenomen este suficient sa ne dam seama ca o lentila in sectiune are asemanarea si comportarea unei prisme dispersive.
In desenul de mai jos se vede comportamentul unei asemenea prisme precum si solutia de acromatizare a unui sistem.
Revenind la sisteme din doua sau mai multe lentile acestea pot fi si convergente si divergente comportandu-se pe ansamblu ca o lentila obisnuita care indeplineste in plus conditia de acromatism (unghi de dispersie nul pentru doua lungimi diferite din spectrul vizual).
La proiectarea unui astfel de sistem se pot optimiza simultan si o buna parte din distorsiunile introduse in sistem de lentile simple (aberatia de sfericitate, distorsiunile geometrice, etc...)
Descriere: |
|
Marime fisier: |
57.94 kb |
Vizualizat: |
de 15787 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 17 Dec 2007 16:37 Download mesaj |
|
|
|
Draga CRISTIAN,
Proiectarea sistemelor optice nu e nici decum o joaca. Deja la un sistem de doua lentile avem de-aface cu doua sorturi de sticla care deobicei trebuie sa fie diferite (indici de refractie diferiti), patru suprafete cu diferite curburi lipite sau la o oarecare distanta etc. Nu e nici o problema sa te joci cu lentile gasite si sa incerci sa le combini. Am facut si eu asta candva. Era si un kit optic facut de nemti. Dar asta nu inseamna optica ci doar o joaca de copii. In momentul in care cineva se hotaraste ca vrea sa faca un sistem de doua lentile, inseamna ca vrea sa faca un sistem acromatic, adica sa elimine aberatia cromatica ori asta se face prin calcule foarte laborioase. Pentru asta exista programe specializate. Iti recomand sa cauti ZEMAX si sa te inarmezi cu rabdare si cunostinte serioase de optica. Pentru amuzament:
http://www.canon.com/camera-museum/tech/l_plant/index.html
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 17 Dec 2007 23:46 Download mesaj |
|
|
|
Gravarea reticulelor necesita o tehnologie de mecanica fina foarte serioasa. Eu am vazut tehnologia cu care se faceau liniarele si riglele de calcul. Sa faci acelasi lucru pe sticla e putin mai complicat.
|
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 18 Dec 2007 00:23 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu pot sa nu intreb... acela e un paduche/purice, sau mi se pare?
_________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
CRISTIAN Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2007 Mesaje: 35
Motto: Desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciuni Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Dec 2007 15:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: APO |
|
|
|
Am inteles de la voi cum e cu acromatele. Insa am citit pe net ca exista lentile chiar mai eficiente decat cele acromate: cele apocromate. Nu zic sa fac asa ceva in casa, insa eram curios ce-i cu acest tip de lentile. Am cautat pe net, insa nici un site nu m-a lamurit. sunt lentile obisnuite tratate chimic ? N-am vazut nicaieri nici o schema a acestor lentile APO, insa am vazut o poza facuta cu o camera foto montata pe un telescop ce avea lentile APO - imaginea obtinuta prin acel telescop iti taia respiratia. Explicatia era data pe site : lentilele apocromate.
Multumesc ptr site-ul cu demonstratia procesului de fabricatie a lentilelor. A fost foarte interesant. M-am convins: este exclus sa fac in casa un dublet acromat (eu speram sa pot lipi 2 lentile, 1 convexa si 1 concava).
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5931
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Dec 2007 22:50 Download mesaj |
|
|
|
La obiectivele apocromate dispersia radiatiei incidente functie de lungimea de unda produsa prin traversarea lor este mult mai mica.
Daca la acromate se aduc doua lungimi de unda in acelasi plan focal la apocromate trei lungimi de unda vor indeplini aceasta conditie.
Constructiv sunt ansamble din doua, trei si chiar patru lentile spatiate sau lipite din sorturi diferite de sticla optica, unele dintre acestea fiind intradevar speciale si foarte scumpe.
Pentru curiozitate ED-urile de la Meade clasificate de ei drept apocromate folosesc prima lentila din KF3 si a doua din FPL53.
Denumirea de apocromat nu se refera la tratamentele antireflex ce sunt aplicate lentilelor.
|
|
Sus |
|
 |
|