Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M33.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236338
Numar de utilizatori inregistrati: 2877
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Constructie observator

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
StarChild
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

MesajTrimis: 24 Sep 2014 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un "roll off" nu e mai simplu si rapid de consttuit ? E drept ca nu arata la fel de spectaculos ca un dom, dar orice mester care stie sa bata un cui intr-un lemn ar trebui sa-ti poata construi un acoperis retractabil....
Vizitator

MesajTrimis: 24 Sep 2014 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teoretic si in mare, da, dar e vorba de evaluare alternative, pentru moment.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 24 Sep 2014 18:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai e o problema pe care eu nu o consider de neglijat. Un dom atrage atentia, este neobisnuit si poate atrage "curiosii" precum rahatul atrage musca. Tinand cont de valoarea echipamentelor ce se gasesc inauntru, e bine ca observatorul sa fie cat mai "low-profile", sa nu atraga atentia. Daca seamana cu o magazie sau o bucatarie de vara, e ok. Oricum trebuie pusa o alarma ca sa dormi linistit.

Apoi, din experienta proprie, iti zic ca un ROR e mult mai spectaculos din punct de vedere a ceea ce iti ofera ca si priveliste, daca iti faci un locusor din care sa privesti cerul. Eu am vazut nenumarati bolizi si meteori in vara asta pe cand stateam la observator. Cand telescopul facea expuneri, eu stateam cu burta in sus si priveam cerul cu ochiul liber sau cu binoclul si senzatia oferita de privelistea asta e unica. La un dom ai o simpla fanta pe care trebuie sa o faci sa se si sincronizeze cu miscarea telescopului, unde mai pui?

Sunt 2 avantaje ale domului fata de ROR.
1. Expunerea la vant redusa - acest avantaj dispare daca faci un proiect bine bazat (sau nimeresti ecuatia corecta din intamplare, asa ca mine) in care peretii laterali ai observatorului sunt cu 20-30 cm mai inalti decat buza superioara a telescopului cand acesta puncteaza la zenit.
2. Expunerea la roua redusa - roua/bruma apare din cand in cand si nu are importanta mare fata de telescop (care se presupune ca are dew-shield-uri si rezistente care sa incalzeasca usor oglinda/lentila frontala) cat fata de restul echipamentelor din interior - calculator, haine, carti, alte obiecte ce se gasesc in interior (eu am de ex. un pat cu paturi, perna, saltea - tot tacamul). Problema am rezolvat-o relativ bine acoperind patul in serile umede cu prelata telescopului, iar restul echipamentelor sensibile (calculator, monitor) cu foi de musama. Nu e chiar perfect, dar merge binisor.

Nu e o pledoarie pro-domo pentru roll-off-roof, dar e punctul meu de vedere care s-a dovedit si practic cel corect pana la urma (pentru mine).

P.S. - povestea cu fundatia de beton de 1 mc intr-o gaura de 2 mc a fost discutata pe topicul unde am povestit despre observatorul meu. Marian are o fundatie la pilon normala, nu e supradimensionata fiindca nu a avut de ce.

L.E. - problema expunerii la roua dispare complet in cazul unui ROR daca consideri sa faci langa observator si o camera calda, in care sa ti toate echipamentele, mai putin telescopul, si unde sa stai comod indiferent cat de frig e afara. Eu asta as vrea sa fac candva, in viitorul nu prea indepartat.

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 19 Noi 2014 15:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apai no hai ca intru si eu in discutie.
Mai am de pus podeaua si de vazut la ce solutie ajung pentru detasarea acoperisului de corpul "cladirii" (ochi umezii de emotie, curge nasul de bucurie, orgasm psihic)....
Fundamentul este 90x90 cm, 90 cm adanc, si 50x50 cm la suprafata. Fundamantele "cladirii" le-am facut cu o foreza de pamant si au 20 cm diametru si 100 cm adancime. Le-am trantit capace de 30x30 cm pe post de micro-fundament.
Dimensiunile cabanei sunt 2,7x2 m, inatlimea 1,95 m la buza peretelui si 2,35 m la varful acoperisului.

Numai bine
Emil

20141119_101033.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.04 MB
 Vizualizat:  de 5044 ori

20141119_101033.jpg

Sus
StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Noi 2014 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Emil: la o constructie similara ce am facut-o la gradina (ii zice WC si e de importanta strategica Mr. Green ) am dat de o problema delicata. Fiind si la mine podeaua destul de jos, aproape de firul ierbii, cam ca la tine, este un mediu propice pe unde sa se aciueze soareci si alti rozatori de astia. Daca ai posibilitatea, acum inainte de a monta podeaua, poate e o varianta sa torni niste pietris sub, refuz de ciur (sort 16-30mm) sa-l batatoresti, sa fie pana sub podele...si apoi sa pui podelele... in ideea ca sa nu fie loc ca sa traiasca aia confortabil acolo. Probabil oricum isi vor face loc sa traca, dar macar nu va fi suficient cat sa isi faca vizuina, doar vor tranzita. La alta solutie nu ma pot gandi ... dar chestia asta am patit-o...

PS: acuma tu avand prize si de aste ape acolo, poti sa folosesti un aparat de ala ultrasunete ca sa ii alungi, scapi mai simplu si elegant... eu parca nu as trage curent pana la wc Laughing

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Noi 2014 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana la "WC" trebuie sa trag curent, ca altfel trebuie sa montez o eoliana si sa maresc consumul de fasole. Daca as avea o pozitie mai buna chiar mi-as tranti chesti asa http://www.windturbinestar.com/5kwv-v-aeolos-wind-turbine.html
ar merge brici cu fotovoltaica pe care deja o am insa pozitionarea casei este prosta, in jur blocuri respectiv case mai mari.

Merci de sfat, protejarea se va face cu vata minerala (resturi) primita cadou de la o firma de constructii, isi fac astfel pe de o parte reclama iar pe de alta parte isi reduc cheltuielile cu reciclarea.

As mai dauga niste poz(n)e cu echipamente auxiliare care le-am achizitionat pentru "WC" precum o poza la faza anterioara, inainte de montarea "WC"-ului.

P.S. pmstancu Scuze ca iti poluez topilcul.

controler Velleman 110N.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  65.78 kb
 Vizualizat:  de 4967 ori

controler Velleman 110N.jpg

motor.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  69.09 kb

motor.jpg

role.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  54.99 kb

role.jpg

sine.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  49.73 kb

sine.jpg

20141111_150010.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1014.08 kb
 Vizualizat:  de 4966 ori

20141111_150010.jpg

Sus
StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Noi 2014 22:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil, stai ca ai inteles gresit, "wc"-ul este constructia care am facut-o eu, nu ma refeream la observatorul tau, cred ca n-am fost prea coerent in exprimare. Scuze daca ai inteles ca m-am referit la observatorul tau ca "wc" Smile ma refeream ca eu la wc-ul din fundul curtii nu pot trage curent ca sa folosesc aparate cu ultrasunete ptr soareci, pe cand tu ai posibilitatea asta.
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Noi 2014 23:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Starchild, stai linistit, cred ca tocmai mi-ai botezat observatorul....si eu cautam de 3 saptamani un nume la el. Dar din cauza dimensiunilor se va numi "WC royal class" Very Happy
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 19 Noi 2014 23:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce faci cu placa Velleman? Mai precis ce stie sa faca? Am vazut ca are 5 intrari si 8 iesiri, dar cum le folosesti?
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Noi 2014 07:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Placa 110N in primul rand va fi folosita pentru comanda motorului iar in faza a doua va fi folosita impreuna cu bariera optica sau cu senzori magnetiici pentru a avea un feed-back al starii acoperisului, adica in functie de starea barierei respectiv senzorilor magnetici sistemul de control va stii daca acoperisul este deschis sau nu.
Ceva de genul
http://www.dppobservatory.net/ROR/ROR.php
Sus
pmstancu
Vizitator

MesajTrimis: 20 Noi 2014 11:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructie observator

Salut Emil.
Nu l-ai poluat, ci populat. Ceea ce ma bucura, pentru ca se strang mai multe "materiale" care ma pot ajuta si pe mine. Intr-un viitor....
Vata minerala nu te va scapa de rozatoare, ba din contra. In plus, fara a fi izolata, s-ar putea sa si acumuleze umezeala. Si nu stiu daca as paria pe dispozitivele electrice/electronice de alungat chitcani. N-am putut sa le fac proba in niciunul dintre magazinele de unde le-am achizitionat Very Happy Cica tocmai din cauza lor n-aveau banc de probe dotat cu rozatoare.....
Iti recomand sa intaresti toti peretii cu sipci verticale, pe interior.
Inteleg ca ai si acoperisul la constructie, probabil in doua ape (ceea ce ar rezolva problema apei si a zapezii). Daca nu vrei sa mai torni 2 piloni de fundatie pentru stalpii ce vor sustine acoperisul in pozitie deschis, poti merge pe varianta celor doua grinzi de sustinere (care probabil vor avea rol si de suport pentru sinele de culisare) in consola, sustinute de doi stalpi in diagonala, cu baza sprijinindu-se pe fundatia existenta a constructiei (prinsi de grinda perimetrala inferioara). Dar asta musai necesita intarirea peretilor cu sipcile verticale, altfel se dezmembreaza peretii. Si, apropos, constructia e flotanta sau e prinsa solid in pilonii de fundatie?
Daca pui invelitoare bituminoasa: in zilele de vara temperatura, la suprafata ei, ajunge undeva pe la 60-70 C. Altfel, este usor de lucrat cu ea, relativ usoara ca si masa totala si e rezistenta in timp. Daca astereala este din scandura ce se onduleaza in timp, sindrila bituminoasa o va urma si nu "va da bine ochiului".
Spor la treaba/treburi!

Sal,
MS
Sus
StarChild
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Noi 2014 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

pana la invelitoare, iti recomand o alta chesti: pune niste folie bituminoasa intre "fundatii" si cadrul de lemn de sub constructie. Acesta va rupe capilaritatea si lemnul nu va fi atat de umed (in caz de ploaie, sau umezeala la sol, umezeala urca pe fundatie prin fenomenul de capilaritate si ajunge lejer la lemn -> lucru nu prea "util" in timp)

eu la casuta de la gradina (construita tot asa pe boltari cu cadru de lemn sub) am pus niste folie asa:

20140710_192959.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  260.92 kb
 Vizualizat:  de 4900 ori

20140710_192959.jpg

20140729_141217.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  288.42 kb
 Vizualizat:  de 4900 ori

20140729_141217.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Noi 2014 17:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am pus acoperisul, importanta este marirea stabilitatii acoperisului, prin detasarea de corpul "WC"-ului Very Happy isi pierde din stabilitate. Am sa utilizez niste grinzi de 10x10 cm iar in spatiul creat voi construi un fel de depozit pentru bateriile de masina pe care le voi utiliza pe post de UPS. De incarcat nu imi fac griji pentru acest scop exista un modul fotovoltaic mono de 100 W si un incarcator Steca de 30A. La anul am sa aduag cel putin inca un modul, daca preturile se mentin la acest nivel poate chiar inca doua astfel voi avea o putere instalata de 200-300 W. Bateriile vor furniza curent catre motorul acoperisului si de asemenea vor alimenta sistemul de ventilatie al senzorului extern de temperatura si umiditate (statie meteo).
@ Achim daca citesti nu te-am uitat, modulul pentru tine este pus de-o parte impreuna cu un incarcator.

Numai bine
Emil

20141120_151158.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1018.1 kb
 Vizualizat:  de 4798 ori

20141120_151158.jpg

Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 21 Noi 2014 19:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Să nu uiți că acoperișul va trebui ancorat atâta timp cât stă închis pentru a nu fi luat pe sus de vânt. Va trebui de asemenea să fie prevăzut cu o fustă care să împiedice păsările, insectele să-și
facă sălaș în observator. Noi la Feleac am păstrat un mic orificiu și ne-am trezit cu multă mizerie de la păsări, după ce un an jumate nu ne-a deranjat nimeni.
Acum nu știu cum e cu iarna pe la tine, dar la sarcini mari -zăpadă multă- cele patru role de glisare să nu fie prea puține.
Spor la treabă în continuare.

Vizitator

MesajTrimis: 21 Noi 2014 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil, am crezut ca ai sa mergi cu culisarea pe directia frontoanelor, in asa fel incat sa poti pastra ambele stresini ale acoperisului.
Nu ca ar fi mare bai, dar mai protejau de intemperii.
Si n-ar fi fost rau sa ingropi rolele in asa fel incat sa elimini spatiul ala.
Spor la treaba!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact