Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna1-4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cură de slăbire dobsonian 12"

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 12 Sep 2013 01:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ar fi util un cautator cu cot la 90'. Nu poti sa-l pui pe bucata de lemn ce inconjoara teava?

Bratul curbat e mai lung dar cred ca e mai rigid, cel drept face spyke-uri subtiri pe cand cel curbat cred ca produce ceva difuz, unii parca prefera spyke-urile de brate drepte. Sunt curios cum ar arata spyke-urile daca ai avea brate drepte, ca la masca bahtinov?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 12 Sep 2013 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ba da, sigur, am în vedere și aceaste variante, cu căutător dotat cu diagonală și prinderea pe capătul țevii. Aș putea introduce o prismă de binoclu în căutător după modelul "locomotivei". Totuși prinderea pe placa focuserului o consider mai bună pentru că ar fi mai simplu de colimat astfel.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Sep 2013 13:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt curios daca incarci partea de sus cu greutate (ex 1kg simuland un DSLR, sau un ethos Smile), si inclini bratul, se simte vreo indoire a barei? Eventual testat cu un laser de colimare daca ai.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 13 Sep 2013 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu am laser de colimare, probabil voi lua unul împrumut. E posibil să flexeze dar nu țeava ci celelalte elemente din lemn. Cum spuneam, m-am lăsat cu toată greutatea pe mijlocul ei fiind sprijinită pe piesele de capăt din lemn pe care abia le făcusem ca să le testez rezistența. Țeava nu s-a simțit la mână că s-ar fi lăsat decât foarte puțin, mai mult optic am sesizat că se lasă, după reflexia lumii.

A apărut o problemă, am montat paravanul pe suportul secundarei și am observat că nu este perfect paralel cu axa. Încercând să-l îndrept s-a dezlipit epoxy cu care era lipită brida de fixare... așa că mâine trebuie să găsesc nituri de aluminiu sau sârmă groasă pe undeva. Sau altă soluție de fixare fermă și cu posibilitatea de aliniere.

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Sep 2013 01:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai grija cu lipiciurile, mai ales ca daca se desprinde ceva e posibil sa ajunga la primara, eventual leaga cu un fir, de siguranta. Altfel surubul/nitul rules.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 13 Sep 2013 04:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

La cat de groasa e teava aia, nu cred ca se va deforma suficient pentru a se strica colimarea, daca pui pe ea un kil sau doua. Iar colimatoarele laser pe care le avem la dispozitie in comert nu cred ca pot fi folosite sa masoare deplasari mai mici de 1mm, din moment ce raza lor da un spot de vreo 2-3mm.

Cu lipirile, mai bine sa nu te bazezi pe ele. Dubleaza-le cu suruburi intotdeauna. Eu cel putin asa fac, oriunde e posibil. Si unde e critic, fac sa fie posibil.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 14 Sep 2013 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
Oricand ai nevoie,un laser de colimare,pus la dispozitia noastra de catre Alin Tolea ,iti sta la dispozitie.
Multumim lui Alin!
In privinta cautatoarelor cotite, despre care am citit recent cateva aprecieri exaltate aici pe forum,eu as zice dimpotriva si impotriva lor ''lasati-o balta!'' !

Singurul caz in care putem face asa ceva este daca ne sta la dispozitie o prisma Amici.
Luneta mea din lentila de ochelari +1D avea prisma incorporata;am avut placerea sa observ cu ''locomotiva'' lui Erwin iar la luneta mea RFT 60x310mm folosesc aproape permanent o diagonala.

Dar instrumentele de mai sus sunt instrumente ''statice'' ,cu care se studiaza o portiune redusa a cerului pe o imagine ''in oglinda''.
Cautatoarele sunt prin definitie instrumente ''dinamice'',folosite in miscare.De indata ce imaginea in cautator se opreste (ati gasit -sau credeti ca -ce cautati),va mutati la ocularul instrumentului principal.

Pentru cei care observa Luna de vreo doua ori pe an,un cautator cotit cu diagonala normala este bun.
Ei de fapt nu au nevoie de un cautator.Acolo functioneaza metoda umbrei celei mai scurte.
Dar eu n-as vrea sa incerc sa observ multe obiecte intr-un telescop de 300mm cu un asemenea cautator.Este un ''shortcut'' sigur catre ''shrink''Evil or Very Mad !

Recomand asadar numai cautatoare cotite cu prisma Amici sau cu diagonala ''terestra'' de 45 grade si care dau o imagine conforma a cerului !
Cel mai simplu este cautatorul drept (oleaca incomod).
Cel mai comod este cautatorul cotit cu prisma Amici.
Cautatorul cotit cu prisma de 45 grade se afla intre ele.
Cautatorul cotit cu diagonala normala nu este recomandat - dixit magister Bob Knox.

Unul din adevarurile cutremuratoare ale vietii , aflat de ''Blonda de la Drept'', a fost acela ca sexul salbatic iti ravaseste coafura.
Grea dilema deci :ori una,ori alta!

Mircea cel Saten

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 14 Sep 2013 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi am reușit să mai lucrez câteva ore, am confecționat nituri din țeavă de 6mm de alamă și am fixat brida, acum parasolarul stă foarte bine, urmează să-l înegresc, fie cu vopsea negru mat fie cu velur sau cu pânză neagră și apoi vopsit cu negru mat.

Am confecționat un suport pentru pantoful căutătorului original, din țeavă pătrată de Al pe care am prins-o în partea de sus a plăcii focuserului, astfel ocularul căutătorului nu este departe de ocularul principal. Știu ce zici, Mircea, am avut unele dificultăți de a folosi "locomotiva" pe post de căutător pusă pe cassegrain. Noroc că inversarea este pe aceeași parte ca la cass, așa că merge. Aș mai putea pune pe marginea plăcii niște mici repere sau inele.

După ce-am montat telescopul cu căutător și ocular Hyperion am probat cum stă în echilibru în orice poziție pe altitudine, probabil pentru o bună echilibrare n-ar strica o bară cu o contragreutate mobilă pe care s-o pun undeva în paralel cu țeava.

Voi reveni cu imagini, pe moment imageshack e oprit.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Sep 2013 01:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am profitat aseara ca a fost senin si Luna pe cer ca sa scot telescopul asamblat afara in spatele blocului unde este luminat ca pe stadion si altceva pe cer nu vezi. Cu ocularul de 32mm plossl nu am ajuns in focus, planul focal fiind foarte aproape de secundara dar am ajuns cu orthoscopicul de 12mm care este mic si scurt si a ramas 1.5mm fata de capatul cursei. Imaginea, exceptand turbulenta a fost superba, am si facut cateva poze cu telefonul afocal. O sa le descarc maine. Nu m-am putut satura de detaliile lunare care se vedeau pe toata suprafata chiar daca este aproape plina.

Maine daca am vreme o sa ajustez pozitia tevii sa intre mai jos in suport (o sa pun o piesa care va culisa si se va fixa in pozitie cu un surub cu rozeta sau piulite fluture ca sa se poata ajusta la nevoie. Colimarea a durat 2-3 minute fara sa umblu la oglinda primara, consta in ajustarea pozitiei axului secundarei pe teava (inca nu am fixat definitiv suportii de la capetele tevii, dar cred ca am sa fac asta pentru ca in cursul observatiilor s-a rotit pentru ca am apasat unde nu trebuia cu mana... si a secundarei din suruburile ei. Exista oarecare vibratie datorata elasticitatii partii din lemn dar nu dureaza decat 2-3 secunde si poti observa lejer. E posibil sa adaug o piesa din lemn la montantul lateral care sa rigidizeze mai mult cutia cu montantul unde apare flexura respectiva.

Urneaza vopsirea si ultimele finisaje. L-am carat destul de usor jos montat cu totul, nu este greu insa loveam cu parasolarul partea de sus a usii si a trebuit sa ma aplec cu el cu tot. Asa ca la intoarcerea in casa am demontat teava cu ansamblul secundarei si le-am carat separat.

Imi place ca nu a trebuit sa umblu deloc la oglinda primara desi nu mi-au iesit toate unghiurile perfect la 90 grade.

Sper sa mai fie vreme buna intr-o zi saptamana asta ca sa ies cu el din oras sa-l testez si la ceva DSO, chiar daca va fi Luna plina pe cer, ceva roiuri sau macar Andromeda si tot se va vedea ceva.

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2013 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi am făcut o piesă mobilă fixată cu șuruburi cu cap de plastic cu care se poate regla în limita a 20mm baza de așezare a țevii de carbon deci înălțimea focuserului, mutând planul focal mai în afară cu cât este nevoie. De asemenea am acoperit parasolarul cu folie solartex de aeromodelaj pe care am lipit-o cu călcătorul de tabla de aluminiu. Este puțin lucioasă așa că o voi vopsi deasupra cu negru mat.
Am demontat telescopul ca să văd cum se pot așeza componentele pentru transport, vor încăpea într-o cutie de 600x400x250 fără subansamblul secundarei și țeavă.

Subansamblul secundarei înainte de acoperire cu negru:

Căutătorul montat:

Brida pentru fixarea în poziție de transport/repaus:

Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Sep 2013 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Meserie...fara numar Very Happy .
Imi plac imbinarile si decupajele la placaj, foarte curate. Au fost taiate la mana?

Ce vad la designu' asta 'slim' e ca 'parasolarul' e langa secundara, deci in drumul optic. Nu creaza artefacte de difractie suparatoare?

Ceva culoare la placaj in plan, sau il lasi natur? I-ar sta bine un bait mahon Wink .

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2013 01:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci, neox!
Da, la mână le-am tăiat majoritatea, cu pendularul liber dar cu o pânză deșteaptă cu două rânduri de dinți de la Wolfcraft. M-a ajutat frate-meu să tai câteva placi cu ferestrăul lui circular, din care am făcut lateralele cutiei la primară care trebuiau să fie riguros egale ca înălțime precum și montantul lateral mobil, dar restul le-am tăiat la mână, inclusiv găurile rotunde. Am mai folosit la găurile mici un ferestrău de traforaj electric împrumutat tot de la frate-meu dar cele din placaj gros tot cu pendularul le-am tăiat, chiar și inelele pentru țeavă.

Sper ca parasolarul să fie OK, așa era și modelul lui Ross Sackett după care m-am inspirat și fiind curbat chiar dacă este în drumul optic spike-urile vor difuza. La o adică s-ar putea monta și mai departe dacă deranjează. Urmează să acopăr cu solartex și brațele suportului secundarei.

Am la îndemână baiț praf pe care îl pot folosi în ce concentrație vreau, pentru tonuri mai deschise sau mai închise. Cred că ar merge super un mahon. Lacul ce-l am este incolor dar după aplicare lemnul apare mai închis la culoare. Părțile dinspre oglinda primară trebuie înegrite așa că probabil voi folosi negru mat pentru ele. Nu știu dacă peste lac mai merge dat cu baiț la partea de jos pe care am lăcuit-o deja?

160920131688.jpg
 Descriere:
La testul de ieri în spatele blocului
 Marime fisier:  562.7 kb
 Vizualizat:  de 5511 ori

160920131688.jpg

160920131689.jpg
 Descriere:
Test la Lună
 Marime fisier:  525.37 kb

160920131689.jpg

160920131692.jpg
 Descriere:
Luna prin orthoscopic 12mm afocal cu tel. Nokia N73 ținut în mână
 Marime fisier:  246.89 kb

160920131692.jpg

Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Sep 2013 08:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nope, batitzul merge pe lemnul crud (cel putin ala care-l stiu eu). Dar nu-i nimic il faci in doua tonuri Wink .

Da, tocmai ca vazusem si la Ross Sackett parasolarul asa si ma intrebam ca principiu. Dar dupa cum zici fiind rotunjit si subtire din profil n-ar afecta.

www.cloudynights.com
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 18 Sep 2013 09:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

"The oval secondary baffle is in the light path to keep it small, but since the primary sees it edge on it does not significantly degrade the image."
Pai si razele ce se intorc spre secundara de pe suprafata oglinzii aflate din partea opusa focuserului nu sunt blocate de parasolar? Astea inseamna cat? 10-20-30% lumina lipsa?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Sep 2013 09:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu este chiar lipit de marginea secundarei așa că nu există nicio obstrucție. Cel puțin eu nu am văzut, s-ar vedea imediat în ocularul chesire. Conul de lumină este adiacent parasolarului. Azi pentru că e vreme bună mă apuc de lăcuit, vopsit iar diseară dacă e uscată vopseaua și senin mai fac niște probe.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact