Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 31 Ian 2013 20:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Teo, nu ai suruburi de colimare intre elementele celulei ? Ca parca ase se vede in poze ...
Oricum, sa nu ma intelegi gresit, spor la treaba ca arata bine pana acum
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 31 Ian 2013 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Nu te inteleg gresit.
Nu, nu exista astfel de suruburi deoarece din prelucrare s-au asigurat suprafete perfect plane si trei puncte de sprijin care strang bine lentilele.
Suruburile sunt pentru strangerea si blocarea piulitei pe lateral ( piulita care tine lentilele sa nu iasa afara din montura ).
Nu cred ca exista vreo montura de obiectiv de refractor pe lumea asta cu posibilitatea de colimare in interiorul celulei lentilelor.
Exista suruburi de colimare sau acele "urechi" de prindere in trei puncte situate la 120 grade una fata de alta dar pe exteriorul celulei. De acolo se pot face colimari ulterioare fata de teava sau fata de focuser, dar asta e altceva.
Un astfel de model exista si la refractoarele Sky-Watcher mai vechi (seria albastra) care au celula colimabila a obiectivului fata de teava/ focuser. Cel putin asa are refractorul meu SW albastru 120/1000 mm.
Mersi pentru urari !
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Ian 2013 21:54 Download mesaj |
|
|
|
Am extras din cartea reverendului Ellison, "The Amateur's Telescope" o imagine ce ilustreaza modul in care erau asamblate lentilele unui acromat in celula.
Cum spuneam in postul anterior, se prefera in acele vremuri fixarea lentilelor dinspre interior, mod pe care am vazut ca l-ai adoptat si tu.
Daca acest mod te avantajeaza la constructia lunetei nu este nicio problema sa-l folosesti.
Spor la lucru!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
128.98 kb |
Vizualizat: |
de 4030 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 31 Ian 2013 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Da, ma avantajeaza si imi place si estetic mai mult.
Multumesc pentru schitå !
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 31 Ian 2013 23:41 Download mesaj |
|
|
|
Pentru ca tot mi-ati facut pofta sa caut aceasta carte, am gasit-o in format PDF si o postez si pentru ceilalti ATM-isti dornici sa citeasca si sa se instruiasca .
O puteti descarca de la urmatorul link in format PDF :
http://www.arm.ac.uk/history/tat/tat.pdf
Aveti grija ca se incarca greu si va trebui sa lasati browserul deschis 10-15 minute.
Dati SAVE numai dupa ce s-a incarcat pagina complet.
Altfel va trebui sa o luati de la capat caci se poate bloca.
La mine, dupa 10-15 minute s-a descarcat fara probleme si i-am dat apoi " Save " in calculator.
Are vreo 150 MB dar merita avuta .
Am postat de asemenea acest link si la rubrica " Referinte-documentatie/ UTIL " de pe forum.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 31 Ian 2013 23:59 Download mesaj |
|
|
|
Teo a scris: | ...
Aveti grija ca se incarca greu ... | Sau click dreapta, save as, si gata, scapati de adobe care se comporta ciudat uneori.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 01 Feb 2013 00:25 Download mesaj |
|
|
|
Pe langa rotire ma gandeam si la faptul ca biconvexa poate fi pusa invers ca e posibil ca are raze apropiate la privirea cu ochiul liber.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 01 Feb 2013 00:31 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | Pe langa rotire ma gandeam si la faptul ca biconvexa poate fi pusa invers ca e posibil ca are raze apropiate la privirea cu ochiul liber. |
Nu are raze identice, deci nu e simetrica.
O fata ( cea care vine indreptata spre flint este mai puternic convexa ) iar cea care vine spre cer are o convexitate mai putin pronuntata si de aceea am si desenat acele sageti pe margine ca nu cumva sa incurc pozitia la montare.
Am analizat-o bine din profil de mai multe ori.
Sigur ca in poza de mai jos nu am surprins acest aspect dar la privirea cu ochiul in profil, diferentele de curbura pe cele doua fete ale lentilei convergente erau evidente, fara nici o problema.
In ceea ce priveste lentila flint ( divergenta ) are o fata puternic concava, care "priveste" spre crown si una cu o convexitate abia perceptibila care vine spre ocular.
Designul obiectivului meu este Fraunhofer adica figura 3 ( cea din dreapta ).
Atasez mai jos o schita.
Pentru mai multe tipuri (modele) constructive de obiective, puteti accesa linkul acesta :
http://rohr.aiax.de/chapter%203b%20Refractor%20Design.htm
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 02 Feb 2013 22:32 Download mesaj |
|
|
|
Deci Catalin MT construieste o luneta de 6 inch F/15,Teo o luneta 6 inch F/11,forumul acesta devine tot mai aristocratic.Bravo!
Le urez succes ambilor colegi,astept cu cel mai mare interes sa vad lunetele terminate.
Si poate vreodata,sa si fac niscaiva observatii prin ele.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 02 Feb 2013 23:12 Download mesaj |
|
|
|
Multumim pentru urari !
Poate si colegul nostru Catalin M.T ne va prezenta cateva imagini cu proiectul sau.
Banuiesc ca apuncandu-se de constructie inaintea mea, e destul de avansat acum.
Nu ar strica sa faca un topic pe care sa il "altoiasca" si cu cateva imagini sa vedem ce a realizat pana acum .
Aceste prezentari stimuleaza si pe alti colegi sa se apuce de mesterit , sau macar arata ce activitate ATM exista si prin tara noastra.
Pana la urma satisfactia cea mai mare este la sfarsit, cand totul este gata si indrepti telescopul spre cer.
Numai bine !
Teo
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 02 Feb 2013 23:42 Download mesaj |
|
|
|
Pare tare interesanta constructia unei lunete.Muuult mai interesant decat s-o cumperi de-a gata din magazin sau de pe net.este o treaba de finete si cred eu-cere pasiune presupunand cunostinte serioase de optica.Cu siguranta optica buna ce rezulta in final va raspalti rabdarea ATMist-ului
Spor la construit
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
Catalin M. T. Membru

Data inscrierii: 07 Feb 2009 Mesaje: 374
Motto: Admovere Oculis Distantia Sidera Nostris Localitate: Turda, Romania
|
Trimis: 02 Feb 2013 23:54 Download mesaj |
|
|
|
Merci de urare Mircea! Teo pot sa deschid un topic cu ce am achizitionat pt. refractor, dar presimt ca o sa fie in "stand by " o perioada buna de timp. Proiectul nu e chiar asa avansat...fiindca imi mai trebuie tubul si inele adaptoare pt. obiectiv si focuser...plus montura. Spor Teo la construit luneta!
_________________ Refractor: TMB 6" f/15; SW 3.5" f/10, SW 2.7" f/13; Borg 50ED f/10
Catadioptric: Meade ETX90
Reflector: Tasco 4.5"f/4.5
Oculare: Baader: Hyp. 13/17/21;ES 20/68°; BCO 6/10/18; Fujiyama 7/25; SW:Pla. 4/9; VixenNPL 25;Binoclu:7x40 IOR; Nikon |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 03 Feb 2013 00:11 Download mesaj |
|
|
|
Mersi !
Este adevarat ca nu-i usor sa finalizezi constructia unei lunete mari. De aceea si mie imi va lua ceva timp. Probabil din Aprile sau Mai sa ma apuc mai serios, desi e posibil chiar la vara.
Succes tuturor celor care au in lucru sau urmeaza sa construiasca un instrument astronomic !
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Feb 2013 13:32 Download mesaj |
|
|
|
Sper ca anul asta sa ma alatur voua cu un nou proiect de luneta.
Va fi tot un acromat dar mai modest in dimensiuni decat ale voastre, doar 4,4 inch cu f/10.
As vrea sa demarez lucrarile cam in doua luni si de data asta sa tratez subiectul cu mai multa seriozitate.
Spor la mesterit!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|