Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236316 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 31 Mar 2013 02:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Frumos lucrat.
Dar tot imi scapa ceva. Ce se obtine prin rotirea "alt/az" a prismei ?
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 31 Mar 2013 04:03 Download mesaj |
|
|
|
Gasirea in campul guiderului a unei stele de ghidaj mai puternice, din campul camerei mari.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Mar 2013 04:52 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca este o confuzie la mijloc.
Nu ai cum sa captezi din campul camerei principale fara sa te bagi peste ea.
Inclinand prisma doar strici colimarea, induci vignetare si, in caz extrem, camera de ghidaj va "vedea" doar peretii tubului.
Vexi si concluzia autorului:
Prism rotation is great and once set doesn't need further adjustment so I could probably have got away with a simpler rotation stage instead of the worm/wheel adjuster fitted.
http://stargazerslounge.com/topic/124645-diy-oag/page__st__60
Descriere: |
|
Marime fisier: |
6.13 kb |
Vizualizat: |
de 4349 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 31 Mar 2013 09:16 Download mesaj |
|
|
|
Hmm, se pare ca mi-a scapat comentariul asta.
O sa vedem care adevarul si realitatea cand o sa fie si al meu gata.
Eu am plecat la treaba pe directia asta stiind ca OAG-ul fara reglaj "vede" doar un inel din campul optic si in caz extrem, daca ai derotator, poti sa mergi sa cauti o stea buna rotind tot ansamblul OAG-roata filtre-camere pana iti intra in camp o stea potrivita, iar acest tip de reglaje poate face acest lucru doar din schimbarea usoara a directiei de vizare a prismei. Am vazut si un filmulet cu chestia asta, mai demult, nu mai imi aduc aminte unde...
Pana atunci, proiectul o sa continuie asa cum e.
|
44.7 kb |
de 4330 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Mar 2013 14:06 Download mesaj |
|
|
|
Daca ne gandim la mersul razelor intr-un telescop, in special la cel al razelor periferice, asa cum il vedem in orice simulator, concluzia este ca exista o toleranta la rotatia tubului portghidaj, un unghi in care el da imagini bune. care din pacate e cu atat mai mic cu cat e F/D-ul e mai scurt.
O toleranta ceva mai mare e la inclinarea tubului port ghidaj spre axa telescopului.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 31 Mar 2013 23:04 Download mesaj |
|
|
|
In poza alaturata se poate vedea campul acoperit din imaginea poiectata in planul focal.
Zona albastra este campul acoperit de guider iar cea rosie de camera principala.
Oricat inclini prisma, tot pe aceeasi zona de imagine ramane, fiind foarte aproape de planul focal.
Singurul efect va fi mutarea acelei portiuni limitate de camp fata de centrul camerei de ghidaj.
Poate ajuta daca folosesti un senzor de gidaj minuscul, cu pretul decolimarii. Asta era ideea ?
In acest caz cred ca e mai bun un sistem de offset la camera de ghidaj.
Doar daca rotesti intreg ansablul, vei putea acoperi o portiune din zona dintre cele doua cercuri albastre.
Daca vrei sa captezi ceva apropiat de centru trebuie sa "furi" lumina de la camera principala.
Desenul acela cu linii rosii este doar o reprezentare rudimentara in programul The Sky:
TheSky does not have an offset field of view indicator per se, but it is possible to construct an offset field box with overlaid circles and rectangles. You will have to determine your own dimensions based on your actual off-axis guider and focal length. In the illustration below I have positioned a suitable guide star in the tracking box above the film frame while keeping the subject centered in the film frame. http://www.equatorialplatforms.com/del.autoguiding.shtml
|
68.54 kb |
de 4255 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 01 Apr 2013 19:58 Download mesaj |
|
|
|
Dimineata am facut piesa de adaptare intre camera si OAG si am asamblat piesele OAG-ului, mai putin partea de melc-roata melcata, care va mai astepta cam o saptamana pana ma iau de ea.
Am renuntat la ideea de a face un mic focuser acolo, din 3 motive:
1. era o complicatie...
2. ...inutila, fiindca focusarea perfecta nu e necesara la camera de ghidaj (e chiar de dorit sa existe o mica defocusare, asa cum spune Craig Stark, cel care a facut PHD-ul). Un focuser prost facut acolo, poate induce flexuri suplimentare, de care vrem sa scapam, nu?
3. nu aveam suficient spatiu ca sa il fac cum trebuie - am masurat duminica, toata ziua, ansamblul OAG impreuna cu camerele, ca sa determin drumul optic si spatiile determinate erau mici.
In lipsa focuserului, voi proceda in felul urmator - focusez pe camera principala si apoi pe camera de ghidaj focusez aproximativ, cat de bine pot, tinand cmera in mana, pe care o fixez apoi cu 2 suruburi, asa cum se face cand prinzi un ocular in port-ocular.
Din nefericire, lipsa de experienta, graba si alti factori pe care nu-i mai enumar, au facut ca gaura facuta in piesa de adaptare de la camera sa fie mai mare decat piesa din OAG in care intra si nu cu putin, asa ca ori o refac piesa facuta azi (1), ori refac piesa in care intra (2) ori voi face o reductie la reductie, prinsa ori cu filet ori presata la cald (3). Cred ca voi incerca (3) si daca nu merge asa, trec la (1) sau (2), functie de ce mai constat intre timp.
|
66.02 kb |
de 4212 ori |

|
|
59.37 kb |
de 4212 ori |

|
|
67.12 kb |
de 4212 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 01 Apr 2013 21:00 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | In lipsa focuserului, voi proceda in felul urmator - focusez pe camera principala si apoi pe camera de ghidaj focusez aproximativ, cat de bine pot, tinand cmera in mana, pe care o fixez apoi cu 2 suruburi, asa cum se face cand prinzi un ocular in port-ocular. |
In locul tau, as incerca sa fac macar un focuser helicoidal (filet cu pas mare + flansa strangere, sau chiar filetul T). E adevarat ca nu refocalizezi prea des OAG, dar cand o faci e al naibii de enervant (in cazul meu: telescoape cu corectoare si deci distantiere diferite).
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 18 Apr 2013 22:49 Download mesaj |
|
|
|
Saptamana trecuta am facut piesele de adaptare care sa imi tina motorul pas-cu-pas de la focuser in pozitie. La ultimele sesiuni cu telescopul cel nou, am folosit doar masca Bahtinov pentru focalizare (mi-am facut una cu fire ca cel de la topicul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 ). Acum ca observatorul incepe sa prinda contur, set-up-ul astronomic trebuie sa devina functional in sensul de a lucra cat de mult in regim automat, deci motorul actionat de SELETEK trebuia pus pe pozitie. Azi am facut gaurile de prindere ale ansamblului astfel incat sa nu fac nici o gaura suplimentara in focuser, folosind gaurile existente deja.
Ansamblul focuser - motor - OAG neterminat, in poza de mai jos.
Sper sa termin OAG-ul in timp util sa il iau cu mine la Lisa, tinand cont ca o saptamana voi fi indisponibil.
|
65.87 kb |
de 4136 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 14 Iun 2013 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Azi am lucrat mai mult la OAG-ul ramas pe tusa pentru o lunga perioada.
Pot spune ca e aproape gata. Mai am sa "rad" una din coloanele de sustinere a melcului (am facut chestia asta in ambele parti ca sa o aleg pe cea care imi convine mai mult d.p.d.v. ergonomic), sa pasuiesc cilindrul mic (care tine prisma cu reflexie totala) pe piesele care il fixeaza ca intr-un cleste - momentan e prea strans si se misca foarte greu, sa lipesc prisma in piesa de bronz port-prisma, sa refac surubul lung cu filet care ar trebui sa regleze in altitudine prisma (l-am pierdut pe cel facut inainte, nu il mai gasesc), sa fac gaurile din flansa care vor face legatura rigida cu roata de filtre, sa fac un buton pentru reglarea ansamblului prisma pe azimut si sa vopsesc in negru mat tot ansamblul .
|
54.85 kb |
de 4015 ori |

|
|
54.53 kb |
de 4015 ori |

|
|
53.53 kb |
de 4015 ori |

|
|
48.3 kb |
de 4015 ori |

|
|
60.13 kb |
de 4015 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 01 Aug 2013 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum am mai spus, lipsa cronica de timp ma face sa aman uneori nepermis de mult anumite proiecte, iar asta e unul dintre ele.
Ieri seara am luat hotararea sa nu plec de langa strung si freza pana nu termin tot ce e important la OAG asa ca am plecat de la firma la 1 noaptea (tot nu era cer senin sa vad ceva la stele).
In principiu am cam terminat OAG-ul, ce urmeaza sa mai fac maine fiind lipitul prismei cu reflectie totala pe suportul sau cu un silicon negru (am aflat ca astfel creste contrastul razei de lumina reflectate), vopsitul in negru (nu mai am rabdare si nu am nici materialele necesare unei brunari) si apoi probele practice.
Am constatat cu ocazia asta ce inseamna lipsa indemanarii in proiectare (o multime de greseli mi-au iesit pe nas ieri si azi) si lipsa de antrenament la lucrul cu utilajele. Asta din urma, incet-incet se corecteaza cu orele de lucru. Mai rau ma oftic de prima problema, fiindca nu ar trebui sa fie asa...
Montatul OAG-ului pe roata nu e lucru simplu in varianta de fata, fiindca am vrut sa nu fac nici o modificare la roata care sa fie ireversibila (gen gauri sau alte d-astea), dar daca e ok, merita efortul.
Am folosit de asemenea niste solutii de imbinare care nu-mi prea plac, cu adezivi - dar nu aveam prea multe optiuni date fiind materialele avute la dispozitie.
In fine, OAG-ul este gata si asa arata la final.
Am sa mai postez odata sa va arat cum este vopsit si niste teste cu el intr-o seara cu cer senin (in week-end-ul asta sper).
|
62.95 kb |
de 3885 ori |

|
|
37.22 kb |
de 3885 ori |

|
|
88.04 kb |
de 3885 ori |

|
|
91.92 kb |
de 3885 ori |

|
|
43.52 kb |
de 3885 ori |

|
|
105.06 kb |
de 3885 ori |

|
|
104.57 kb |
de 3885 ori |

|
|
91.81 kb |
de 3885 ori |

|
|
52.53 kb |
de 3885 ori |

|
|
51.59 kb |
de 3885 ori |

|
|
48.3 kb |
de 3885 ori |

|
|
49.03 kb |
de 3885 ori |

|
|
48.44 kb |
de 3885 ori |

|
|
62.76 kb |
de 3885 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|