Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236312 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 09 Dec 2012 00:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, intr-adevar. Deci situatia unghiului de altitudine e rezolvata. Mia departe as avea niste dubii legate de coturile alea mici de imbinare si suruburile cam fragile raportate la grosimea placilor ceea ce ar putea fi generatoare de vibratii in functie de greutatea tubului optic. In plus este posibil sa dai peste cap si filetul suruburilor daca le strangi prea tare. Pe scurt, eu as suda placile, fie si numai in puncte. Dupa parerea mea in cazul corpului monturii modularitatea e total nesemnificativa in comparatie cu avantajul rigiditatii.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Dec 2012 12:51 Download mesaj |
|
|
|
starbuck, plăcile sunt din textolit, nu are cum să le sudeze iar lipirea cu epoxy nu prea ține în acest caz. Eventual ar putea înlocui colțarele din tablă care s-ar putea să se îndoaie sub sarcină cu niște bucăți de cornier care are grosime mai mare și este mai rigid. Eu aș pune câte două bucăți egale pentru fiecare placă, de o parte și de alta, de lungime mai mare până la marginile plăcilor, eventual colțurile să fie ajustate înclinat. Rigiditatea ansamblului ar crește semnificativ.
Spor, Alex!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9617
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Dec 2012 15:57 Download mesaj |
|
|
|
Nu vreau sa-l demoralizez pe Alex dar cred ca va descoperi singur de ce au devenit monturile Dobson atat de populare.
In schimb aceasta montura ecuatoriala va fi foarte buna pentru luneta lui de 72mm si careia-i va asigura o stabilitate corespunzatoare.
Nu este opinia mea ,eu doar o repet:majoritatea telescoapelor actuale de amatori sunt sub-montate.
Nu spun ca as avea asa ceva,dar uite cum arata monturile ,,adevarate'' ale unor telescoape de aceeasi categorie dar din epoci diferite.
E vina altora,si care azi ne cersesc votul,ca nu suntem toti chiaburi,ca nu locuim la conac si deci nu avem observator adevarat din care sa facem observatii cu variantele moderne ale unor asemenea monstrii mecanici superbi!
Pentru comparatie,iata cum arata in 1985 telescopul de 10 toli al lui Yuri,un astronom amator si comersant de telescoape din Rusia-macar ca telescopul sau,rasfatandu-se sub cerul Uralilor, avea o montura ,,tzapana'',stil ''sovietzky''!
Pe langa acestea,multe telescoape actuale arata ca Bianca Radusan desemnata ca reprezentanta a tarii la campionatul mondial de haltere!
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
68.39 kb |
Vizualizat: |
de 6510 ori |

|
|
53.36 kb |
de 6510 ori |

|
|
100.22 kb |
de 6510 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 09 Dec 2012 16:14 Download mesaj |
|
|
|
Imi cer scuze, materialul parea prea "metalic" in poza si nu am citit cu atentie de la inceput. Atunci in cazul textolitului rigiditatea imbinarii placilor este esentiala. Acum depinde si de greutatea maxima a tubului optic prevazut pentru sustinere. Eu as fi indoit o placa metalica triunghiulara sau trapezoidala suficient de groasa ca sa obtin aceeasi forma rezultata din placile de textolit. Dar asta nu mai conteaza si rog sa nu fiu inteles gresit. Am doar o atitudine constructiva, chiar daca uneori ating si sensul de baza al cuvantului. Spor in continuare, Alex iar pana de Craciun sper sa ne faci un cadou ATM frumos !
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 09 Dec 2012 16:15 Download mesaj |
|
|
|
Dl. Mircea, monturile lui Yuri sunt impresionant de mari . Eu m-am limitat la o montura care sa fie tinuta in apartament si care sa imi dea satisfactii vizual, nu foto. Luneta o duce fara probleme, de asta sunt sigur, dar sa vad cand voi pune newtonul de 8'. Daca va da trepidatii, voi opta pentru o montura azimutala din fitinguri asa cum am la luneta acum, dar fitingurile(toate) de un tol ca sa fie rigid tot ansamblul. Deocamdata pana acolo mai avem de construit.
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 09 Dec 2012 16:18 Download mesaj |
|
|
|
Starbuck si eu vreau sa termin montura pana la craciun ca sa duc la tara trepiedul ala alb de fier sudat, pentru ca acolo va veni bradul .
Va promit un cadou frumos .
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 09 Dec 2012 17:41 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 09 Dec 2012 18:19 Download mesaj |
|
|
|
Mie material iar voua cateva poze cu cadoul meu
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 22 Dec 2012 19:15 Download mesaj |
|
|
|
Alte poze
|
896 kb |
de 6355 ori |

|
|
864.3 kb |
de 6355 ori |

|
|
843.41 kb |
de 6355 ori |

|
|
887.64 kb |
de 6355 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 22 Dec 2012 20:35 Download mesaj |
|
|
|
Arata super ! Chiar daca testul final cu tubul optic abia urmeaza sa speram ca ajustarile vor fi minime. Desi personal inca mai am dubii cu suruburile de imbinare privind rigiditatea (sa zicem la greutati peste 5 kg) oricum felicitari pentru ca te-ai tinut de cuvant cu cadoul si sa fie la cat mai mare !
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 22 Dec 2012 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Alex
Bravo,felicitari,ai talent de ATM-ist!
Eu cred ca la luneta de 72mm aceasta montura va da rezultate bune.
Si in viitor poate vei avea un RFT de 10-15cm F/4 -F/5 sau un Mak in jur de 90-100mm,cred ca ar functiona bine si cu asemenea instrumente.
Ca o sugestie,eu as mai monta doua coltare de tabla ,in stanga si dreapta celui vizibil in poze ,pentru rigidizarea placilor verticale.In placile verticale ai si gaurile si ai si suruburile de la coltarele care sunt in interior.Mai trebuie doar sa faci gauri in placa de baza.Evident, pe ambele laturi.
Si as ,,trage'' in plus si cate doua holzsuruburi de 5mm sau 6mm cat mai lungi ,cu gaura de trecere in placa de baza orizontala si cu pre-gaurire in cele doua placi verticale. Ar rigidiza si mai bine.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Dec 2012 21:52 Download mesaj |
|
|
|
Bravo Alex!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 27 Dec 2012 11:40 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc .
Din marea mea nerabdare, nu am mai asteptat pana vin flansele si am folosit un reductor de la 11/4 la 3/4 si iata ce a iesit :
|
895.89 kb |
de 6241 ori |

|
|
862.02 kb |
de 6241 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|