Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234681 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 31 Oct 2024 20:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da , și eu mă mir uneori de tupeul pe care îl aveam ca tânăr depanator . Cred că " masteratul" l-am dat pe un "Loewe" cu tiristori și tub delta . Am început cu sursa , apoi etajul de baleiaj vertical(o adevărată nebunie ) și la urmă blocul de convergență , care era praf .
După reglarea pe miră , nu ne mai luam ochii de la el . Rabla aia avea niște culori incredibile .
Cu ce vei fixa filetul ăla ? Un epoxi rapid cred că ar fi mai potrivit . Cel standard e posibil să emită ceva vapori și se întărește destul de greu fără pre încălzire .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5918
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Noi 2024 10:21 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Cu ce vei fixa filetul ăla ? |
Nu stiu inca, e o dilema mare ... mai ales dupa ce am mai studiat aseara miscarea pistonului. Daca aveti idei, va rog sa le spuneti aici. Ce am vazut concret: cand actionez butonul de focus pistonul inainteaza pe o directie dar tija cuplata cu celula glisanta ramane pe loc. Dupa o cursa de gol estimata pe undeva pe la jumate de mm, tija parca se cupleaza la piston si inainteaza odata cu el. Daca schimb sensul, pistonul revine dar tija ramane tot pe loc. Dupa o cursa de gol a pistonului egala cu precedenta, tija pare ca se cupleza din nou si merge impreuna cu el. E ca si cum tija ar avea un filet M2 si pistonul M2,5 sau poate filetul tijei s-a rupt undeva in interiorul pistonului si a mai ramas doar un ciot mic care agata.
In consecinta mi-ar trebui un adeziv care intra intre cele doua si eventual chiar pe filet un pic, altfel nu am nici o sansa.
Fenomenul explicat mai sus este identic sau aproape, indiferent daca tija este infiletata pana la capat in piston sau e desfacuta putin de pe filet.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 45F11; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 522
|
Trimis: 01 Noi 2024 11:15 Download mesaj |
|
|
|
Desfileteaza complet tija din piston si retrage pistonul spre oculare, apoi vezi daca poti scoate prin gaura pe ai facut-o tija afara (nu-i sigur ca iese pe acolo), atunci poti inspecta exact situatia; riscul la manevra asta e ca s-ar putea sa te chinui mult sa bagi din nou tija in montura lentilei; avantajul este ca o sa iasa si montura afara si o sa poti verifica daca nu ai joc si intre montura si tija.
O varianta mai simpla este sa pui lac (de unghii de ex) pe filet si sa infiletezi la loc, doar ca nu o sa se intareasca atat de tare. In cazul asta nu mai scoti afara tija din montura.
Referitor la vaporii degajati de picatura...cam exagerati, la cantitatea necesara acolo nu ajunge nimic in blocul prismelor, in plus are gaura aia chiar deasupra, deci chiar e o exagerare, poti pune picatura fara nici o grija si o sa intre si pe filet cat de cat chiar daca e infiletat, pui la imbinare o picatura mica cu un varf de surubelnita mica sau ceva asemanator.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 01 Noi 2024 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Tija nu o pot scoate chiar daca o desfiletez din piston, peretele frezat e foarte gros (aprox 7mm) chiar daca din poze se vede subtire. Ca sa o scot pe gaura aia ar trebui sa o inclin mult si loc nu este.
Inclinam si eu la lipirea cu super glue chiar cu tija usor desfiletata din piston (doar cat un fir de par) ca sa poata adezivul sa ajunga la filet. Am zis totusi sa mai intreb ..
Descriere: |
|
Marime fisier: |
61.57 kb |
Vizualizat: |
de 1507 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 01 Noi 2024 12:16 Download mesaj |
|
|
|
Da, e gros peretele. Eu folosesc doar marca "picatura" pt ca e mult mai puternic decat cele foarte ieftine.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3113
|
Trimis: 01 Noi 2024 12:57 Download mesaj |
|
|
|
Eu pariez pe un pic de Poxilina (aia bicomponenta). Nu migreaza ca picatura, unde o pui acolo sta!
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 01 Noi 2024 16:55 Download mesaj |
|
|
|
Ar fi o varianta dar sunt doua probleme: se lucreaza greu la adancimea aia, de parca ai culege scoici de pe fundul fantanii si cota verticala dintre peretii cavitatii nu-mi permite sa formez ca un snur pe imbinarea dintre piston si tija. Cel mult putin pe lateralul imbinarii dar nu stiu cat de mult ma ajuta.
Prima incercare am facut-o cu super glue de la Bison, sa vedem ce iese ..
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 01 Noi 2024 18:49 Download mesaj |
|
|
|
Mai am și acum prin casă micro fiole cu "loctite" . Sunt ca niște pernuțe de plastic triunghiulare , cu un capăt ca de pipetă.
Lichidul din interior este foarte fluid , făcut special să intre în filete . Nu se micșorează la întărire aproape deloc . Se întărește pe baza reacției chimice cu metalul sau aliajul pe care este depus , cu atât mai repede cu cât atomii de metal sunt mai reactivi .
Cel mai repede se durifică pe cupru , alamă și oțel/fier , și mult mai greu pe inox , titan sau nichel . La aluminiu și aliajele sale , trebuie decapată sau răzuită suprafața, pentru îndepărtarea oxidului .
Priza pe oțel și alame este formidabilă . Sigur ați întâlnit pe undeva piulițe M3 sau M4 , blocate cu așa ceva .
Arată ca o ojă roșie , verde sau albastră .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 02 Noi 2024 18:12 Download mesaj |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | Mai am și acum prin casă micro fiole cu "loctite" . |
Cum ziceai si tu, distanta e prea mare .. Mai mult, raul a fost deja facut, am lipit cu super glue de la Bison. Inainte sa lipesc insa, am mai facut doua lucruri, am taiat o fasie de polietilena expandata pe care am petrecut-o peste tija si i-am infundat capetele in stanga si dreapta ei astfel incat sa formez niste dopuri contra vaporilor ce s-ar putea degaja in urma uscarii adezivului, apoi am montat lentila de focus in celula ei si am blocat-o cu inelul de strangere. Adezivul l-am aplicat in 4 straturi cu interval de o ora intre fiecare strat. La final s-a format ca un cordon de sudura intre tija si piston.
Dimineata am scos fasia de polietilena expandata si am inspectat miscarea ansamblului. A iesit brici, la cea mai mica miscare a pistonului tija il urmareste constiincioasa, indiferent de directie. Am verificat starea de curatenie a tubului si am montat obiectivul. Pus la ochi, binoclul da sentimentul ca lucreaza in sfarsit "rotund", nu mai exista decalaje, nu mai exista desincronizari.
Armonie perfecta intre canale .. :
https://www.youtube.com/watch?v=n3mEAClZ_Hw
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 02 Noi 2024 19:47 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari! Rasuflu si eu usurat acum .
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 02 Noi 2024 20:25 Download mesaj |
|
|
|
Cristian Kata a scris: | Rasuflu si eu usurat acum . |
Multumesc si eu pentru ajutor, idei si sustinere Nu e putin lucru sa ai cu cine schimba "o parere" in astfel de situatii. Azi spre sfarsitul zilei am montat si imbracamintea pe canalul stang si binoclul a inceput sa arate mai bine. Pentru maine mi-a ramas doar montarea dopului si a capacelului pe butonul de focus.
|
Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 02 Noi 2024 21:31 Download mesaj |
|
|
|
Lasa pt poimaine ce a mai ramas de finalizat. Maine alte indeletniciri...mai sufletesti .
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 03 Noi 2024 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc I-am urmat sfatul lui Cristian si azi am facut doar teste. Delectare, binoclul lucreaza normal acum, nu am nici un repros, nu i-am mai gasit nici o chichita ...
Si totusi, daca as da peste un porro 8x42 bun, nu as ezita nici o secunda sa-l schimb, ma apasa pe creier complexitatea partii mecanice, impredictibilitatea ei si diagnosticul dificil in cazul unei/unor probleme ..
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|