| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241633 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ionif Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2012 Mesaje: 19
|
Trimis: 02 Oct 2012 11:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Pana la urma de inceput o sa iau aia AZ2 si daca mai avansez si am nevoie de mai mult cumpar altul. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 02 Oct 2012 11:02 Download mesaj |
|
|
|
Nu mai speriati omul, eu de trei ani de cand am luneta nu am curatat-o deloc. Si nu stau in cel mai curat loc de pe pamant . Daca nu pui mana pe obiectiv sau nu o scapi in noroi, mai bine nu ii faci nimic, doar protejata cu capac si atentie sa nu cada, fie si de pe trepied, daca o atingi din greseala. Eventual sa nu o tii in medii umede, am auzit (de la obiectivele foto vechi) ca ciupercile apreciaza coatingul, probabil are un gust bun . |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 02 Oct 2012 11:03 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Etee.. grea!?..
Daca urmezi procedurile si o faci cu simt de raspundere, n-are ce sa se intample.
Multa atentie si grija la detaliu si trebuie sa iasa
Daca ai si niste manusi subtiri (textile sau de chirurg) e si mai bine - scutesti reluarea procesului, pe motiv de amprente.
E important si mediul unde faci interventiile - doar n-o sa stai in bucatarie, printre frimituri, sau in balcon, cu praf si alti factori perturbatori (insecte, caldura, curent, zgomot, beton pe jos etc..)
Ce-ar fi fost daca stateam toti cu gandul la drobul de sare?
Urmareste atent topicurile de pe forum si vei gasi toate sfaturile de care ai nevoie ca sa o faci bine. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 02 Oct 2012 11:12 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | Nu mai speriati omul, eu de trei ani de cand am luneta nu am curatat-o deloc. Si nu stau in cel mai curat loc de pe pamant . Daca nu pui mana pe obiectiv sau nu o scapi in noroi, mai bine nu ii faci nimic, doar protejata cu capac si atentie sa nu cada, fie si de pe trepied, daca o atingi din greseala. Eventual sa nu o tii in medii umede, am auzit (de la obiectivele foto vechi) ca ciupercile apreciaza coatingul, probabil are un gust bun . |
) Nu sperie nimeni pe nimeni, Valy.
Strica sa cunoasca niste treburi, pentru cand ii vor fi de folos?
Ca si cum ai zice ca sperii copilul daca-i zici sa se uite in stanga si in dreapta inainte de a traversa.
Daca vrea omul, poate sa-si pastreze topicul pentru mai tarziu, cand va fi nevoie si va acumula exprienta si va prinde suficient curaj pentru a face ce trebuie pentru ca instrumentul sa revina la viata.
Evident, nu se face nici o interventie din prima zi cand iti iei telescop. Si nici in urmatoarele zile/luni/ani (in functie de cat de atent il foloseste fiecare). Dar, in caz de ceva, stie ce are de facut. N-a zis nimeni, "fa asta, de cum il iei"... Intretinerea este bine sa se faca cat mai rar si de preferat numai atunci cand te simti odihnit, relaxat, negrabit.
L.E.: Plaja? nu, nu, nu! nisipul este poate cel mai mare dusman al opticii. ma refeream la mediul in care faci interventia, nu observatiile. poti sa observi si de pe plaja, dar sa verifici obiectivul la intoarcere acasa _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
Trimis: 02 Oct 2012 11:17 Download mesaj |
|
|
|
Evident, nu se face nici o interventie din prima zi cand iti iei telescop. Si nici in urmatoarele zile/luni/ani
M-am si speriat cam crezut ca nu am voie sa-l folosesc cateva luni dupa ce l-am luat.
. Pe bloc e bine? ) |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 02 Oct 2012 11:20 Download mesaj |
|
|
|
E mai sigur pe pamant. Blocul induce turbulente, ai avantajul ca esti deasupra obstacolelor dar e posibil ca valurile de caldura ce curg pe langa bloc sa dauneze. In plus de pe pamant e mai greu sa cazi, de pe bloc..doamne fereste.
Legat de intretinere, in afara de grija si atentia normala, vroiam sa zic ca nu e nevoie sa il stergi de cum ai vazut primul fir praf pe lentila, oricum nu afecteaza imaginea. Dar daca chiar vrei sfaturile colegilor sunt foarte bune. |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 02 Oct 2012 11:23 Download mesaj |
|
|
|
Pe bloc e mai ok. Si eu ies cu instrumentele, cand nu am cu cine sau timp sa ies in afara orasului.
Mai intai vin cu o ora-doua inainte sa ma asigur ca nu e praf prea mult, fac curat si ma intorc.
Desi ai si aici dezavantaje: luminile orasului, caldura eliberata de betoane noaptea, ai nevoie de aprobarea vecinului de dedesubt (sa-l asiguri ca nu intepi cartonul/izolatia).
Vezi sa ai parapet/balustrada suficient de inalta!
Nu trebuie sa-ti faci griji din pricina dimensiunii trepiedului - este foarte mic si usor. Dar tocmai din cauza asta este neindicat. Impreuna cu montura aceea potcoava, fac perechea "ideala" pentru observatii tremurate si nu din cauza frigului... _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
Trimis: 02 Oct 2012 11:25 Download mesaj |
|
|
|
Pai din acest motiv am intrebat ca nu vreau sa fie mic sa stau pe "burta". Din ce am vazut pe youtube am observat ca este destul de maricel. |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 02 Oct 2012 11:27 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai peste 1.90m e posibi sa stai un pic aplecat, dar nu chiar pe burta. Se extind picioarele suficient de mult cat sa stai comod cand te uiti pe cer. Insa extinzandu-le, amplifici jocul in articulatii.
Cand am zis ca e mic, nu m-am referit ca e "table-top", ci comparandu-l cu cele masive, de la monturile serioase (vezi minim CG5, cu picioare din otel de 2") _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
Trimis: 02 Oct 2012 19:11 Download mesaj |
|
|
|
Mersi oricum raman la AZ3 sper sa strang banii pana la iarna.
AZ3
71-123cm
AZ2
67-119cm
La apus sau rasarit cand ma uit la o planeta trebuie sa folosesc ceva contra soarelui? |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 03 Oct 2012 10:39 Download mesaj |
|
|
|
| ionif a scris: | Mersi oricum raman la AZ3 sper sa strang banii pana la iarna.
La apus sau rasarit cand ma uit la o planeta trebuie sa folosesc ceva contra soarelui? |
Pai, ai zis planeta, nu soare.
Pentru soare, nici nu mai incape discutie: filtru Baader Astrosolar, ND5, pentru vizual.
Pentru planete nu e nevoie de nici un filtru special, decat daca vrei sa observi ceva in mod deosebit (si asta mai mult pe telescoape ceva mai mari, la puteri mari).
Iti va fi de folos un filtru polarizor sau neutru, pentru atenuarea aberatiei cromatice - ce va deveni evidenta la puteri ce se vor apropia de 2 x apertura.
Pentru Mercur si Venus - pe care avem sanse mai mari sa le gasim in apropierea Soarelui - trebuie doar sa fii foarte atent sa nu gresesti tinta. In rest, daca nu ai fonduri si pentru un filtru violet (pt Venus) e bun si unul neutru, sau, culmea, chiar dark-red - functioneaza destul de ok. _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
Trimis: 03 Oct 2012 10:46 Download mesaj |
|
|
|
Vreau filtru pentru soare unde gasesc asa ceva? Am cautat pe net dar am gasit multe variante si nu stiu care este cea mai buna.
Ce ziceti merita asta? Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1 |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 03 Oct 2012 12:03 Download mesaj |
|
|
|
De meritat, merita, ca doar e cu raport focal mare (cam dublu fata de cealalta)
Problema e daca ai unde sa o folosesti - de pe balcon nu prea merge - daca o poti transporta (de depozitat banuiesc ca nu e mare scofala, ocupa putin spatiu) si daca te descurci cu montura, care, intre noi fie vorba, e foarte asemanatoare celei "potcoava", doar ca e varianta ei pe ecuatorial; desi la cat de usoara e luneta aia, s-ar putea sa nu te deranjeze, intr-o prima faza.
Filtru gasesti, chiar in montura, gata de pus pe telescop/luneta, de exemplu la Alcor.
Sunt si la alte firme, trebuie sa cauti atent: Astromagazin, Astrovest, Telescop Expert...
In caz ca nu gasesti montat, poti lua si numai folia, si-i faci dintr-un capac, ceva, montura pentru diametrul de care ai nevoie - sunt tutoriale pe net, pas cu pas, cum sa-ti faci unul.
Spor! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
ionif Membru

|
Trimis: 03 Oct 2012 12:07 Download mesaj |
|
|
|
La 14 ani nu o sa fie asa simplu da cu timpul invat.Sper sa fac rost de luneta mai intai.  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|