Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Q2_-_Machholz.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236020
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfaturi in legatura cu un telescop pentru un newbie

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

sarpe a scris:
Trebuie sa fac o precizare, eu ma refeream la 150/750 SFERIC. La acest telescop ma refeream ca este jaf.
Daca oglinda este parabolica la cel de care vb tu atunci treaba sta cu totul altfel. Si nu ma simt in masur sa discut/comentez fiindca nu am probat inca unul ca asta, cu oglinda parabolica. Dar tot nu l-as recomanda pentru puteri de marire mari.
Numai bine!

Eu uzual NU recomandez oglinzi sferice Wink Smile .

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

alf a scris:
ok, m-ati cam pierdut. deci ce am inteles eu: sferica = nasol => 130/1000 sau 150/750 cu sferica e prost. Daaar un 150/750 sau 150/1200 cu parabolica e ok. Right?!

you got it Smile Wink

Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

alf a scris:
ok, m-ati cam pierdut. deci ce am inteles eu: sferica = nasol => 130/1000 sau 150/750 cu sferica e prost. Daaar un 150/750 sau 150/1200 cu parabolica e ok. Right?!

Prost doar daca depaste limita data de o formula pe care nu mi-o aduc aminte. De obicei daca scade sub F/10. Daca e mai mare de F/10 atunci parabola se confunda cu sfera si nu o sa ai nici o diferenta pentru nivelul tau de observatii.
Numai bine!
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2006 23:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu as prefera un 150/750 parabolic pe eq3 dar problema este costul final. 330E + taxa transport + taxa transfer bancar se duce binisor peste cei 300 alocati initial - (si sa nu mai vorbim despre posibilitatea (improbabila dar nu imposibila ) de a plati vama).
Despre bani aruncati...nu cred ca e cazul , ambele instrumente sunt un compromis.

Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Dec 2006 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mitu Catalin a scris:
Si eu as prefera un 150/750 parabolic pe eq3 dar problema este costul final. 330E + taxa transport + taxa transfer bancar se duce binisor peste cei 300 alocati initial - (si sa nu mai vorbim despre posibilitatea (improbabila dar nu imposibila ) de a plati vama).
Despre bani aruncati...nu cred ca e cazul , ambele instrumente sunt un compromis.

Compromise trebue facute cate o data Wink dar de ce sa se faca compromise la un pret comparabil dar calitate diferita? Daca combinatia 130/1000 pe az-mount ar costa 120 Euro, atunci as da 100% acceptanta.

Combinatia unei EQ3-2 cu un Newton 150/750 la un pret de 330 Euro, plus un transport de 50 Euro, fara nici o taxa urmatoare, sau vama sau cine stie ce, este un pret accetabil.
Eu nu stiu cat costa aceasta combinatie in romania, dar as accepta daca costurile ar fii putin mai mari (+ 50 Euro mai mult).

Sus
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 06 Dec 2006 01:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu va dau distantele focale minime necesare pentru 3 diametre de oglinzi sferice, asfel incit acestea sa ofere o calitate a imaginii delimitata de difractie.
Adica in intervalul segmantului aberatiei longitudinale exista un plan perpendicular pe axa optica, sectiune in care diametrul aberatiei transversale devine egal cu diametrul discului de difractie produs la raportul F/D ales.
Distantele focale minime pentru ca oglinda sa nu necesite parabolizare sint:

D=114mm....Fmin=990mm
D=150mm....Fmin=1425mm
D=200mm....Fmin=2095mm

Programul l-am facut eu, iar valorile la dau aici pentru a incerca sa lamuresc problema asta, telescoapele 150/750mm sau 200/800mm (og. sferica) sint inacceptabile
Mai era o formula simplista cu un radical de ord. 3 din D, dadea valori ceva mai mici (ale lui F), dar eu mi-am si verificat programul introducind niste date care produceau aberatii exagerate, masurabile grafic.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2006 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

alf a scris:
Uff rabdare nu prea mai am... daca as avea acum toti banii la prima ora l-as lua...

Ok, deci in afara de o oferta de un dobson home-made 150/1200, am incercat sa mai caut cateva instrumente pe la magazinele de profil de la noi. So, mi-am facut o lista (e drept ca e cam mica....) cu ce mi-ar placea, si ce mi-as putea lua din .ro (asta ca sa exclud bataile de cap cu taxe, vama, etc) in materie de reflector.

Skywatcher 130/650 EQ2 330 Eur
Skywatcher 150/1200 EQ3 asta ar fi cam peste ce mi-as permite eu, undeva la 370 Eur
SkyWatcher 150/1200 Dobson 330 Eur

Ar mai fi fost o varianta de Skywatcher 114/900 la 270 EUR dar care are o oglinda sferica si dupa cum am inteles mai devreme din discutiile voastre, nu il recomandati, sau in cel mai bun caz ar fi cam la limita, right?

Sincer, cu toate ca poate e cam mare eu as opta pentru un dobson... voi ce parere aveti?

Daca vrei sa faci o treaba buna poti lua legatura cu Alex Conu care isi vinde telescopul personal. Este un dobson de 150mm oglinda si 1200mm distanta focala. Oglinzile sunt luate de la Orion din SUA, deci nu o sa te plangi de calitate fiindca oglinda este parabolica. Pretul este de 300$ adica cam de 240 euro. Avand in vedere ca il stiu pe Alex de multi ani si stiu ce poate iti GARANTEZ ca telescopul facut de el o sa fie mai bun decat unul cumparat din magazin. Eu unul iti recomand sa ti-l cumperi pe asta.
Iesi mult mai ieftin decat daca l-ai lua din magazin, calitatea optica e aceiasi doar ca, constructia e mai buna.
Uite aici linkul cu anuntul: http://www.astroclubul.org/sarm/astromart/...amp;de=481
Alex e si membru al forumului asa ca poti sa iti legatura cu el direct si sa il intrebi mai multe.
Numai bine!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2006 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sau uite aici, acelasi anunt decat ca e pe acest forum: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=610
Sincer iti recomand acest telescop fiindca este foarte bun, mai solid construit si MULT mai ieftin. Decizia iti apartine, noi doar putem sa te ajutam cu variante si sfaturi.
Numai bine!
Sus
alf
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2006

MesajTrimis: 07 Dec 2006 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai despre acel dobson "home-made" era vorba, si am vorbit deja cu alex Wink si e super de treaba. Acum eu m-am mai uitat si in alte parti ca sa vad exact toate posibilitatile. Oricum, va multumesc din nou pentru toate sfaturile voastre si sunt sigur ca dupa aceste discutii voi face alegerea cea mai potrivita Smile
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2006 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

F/8 nu este o focala scurta - pentru un newton este in gama de sus.

Acum sa nu uitam de oculare - sunt cealalta jumatate de telescop si unii dau pe asa ceva cat dai tu pe instrument. Garantez ca o sa simti imediat nevoia unui camp larg asa ca pune-ti pe lista un plossl de 32mm , restul dupa gust dar sa nu cobori sub 8-10mm

Si eu iti recomand telescopul lui Alex .

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 07 Dec 2006 15:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mitu Catalin a scris:
As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca limitele pot fi atinse numai in conditii meteo exceptionale , cum se intalnesc foarte rar (eu am prins la observatii numai 2 nopti ca astea) .In rest daca observi de pe bloc planete o sa fii preocupat de cu totul alte probleme (legate de aerul turbulent) nu de calitatea oglinzilor/design optic. 114 -ul F/8 chiar nu are nici o problema cu oglinda sferica - poate doar masurat si comparat in laborator.

Limita puterii de separare, da, poate fi atinsa doar in ipoteza ca nu am avea atmosfera. Dar dintre unghiul de turbulenta si cel al puterii de separare nu se ia valoarea cea mai mare, ca fiind cea care ne limiteaza detaliile observabile. Aceste doua valori se compun, ceva in genul rezolutiei fotografice.
In cazul in care oglinda nu este delimitata de difractie unghiul de separare va fi mare. In ipoteza asta, ponderea puterii de separare este tot mai redusa, odata cu cresterea turbulentei atmosferice. Diferentele astea sint mai greu sesizabile, dar exista.

Mai dau un exemplu clar:

In cazul observatiilor pe o turbulenta accentuata 2'' (val min. ar fi cam 0'',25) se folosesc doua telescoape:
1. D=100mm, P. de separare=1'',38
2. D=200mm, P. de separare=0'',69

Avind turbulenta 2'', putem spune ca cele doua instrumente, ofera aceleasi detalii, la Grez? Raspuns:NU. Doar se "taie" mai mult din potentialul celui mai mare.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 07 Dec 2006 20:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Robert (HoO_Germany) avea un Dobson de 200/1200 (ca al meu) la 340 de euro (inclusiv transportul). Eu ti l-as recomanda pentru ca are apertura mare si poti sa vezi mai in detaliu.
Mitu Catalin
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2006 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iar eu am auzit de Obsession , fac niste telescoape foarte bune doar ca sunt un pic mai scumpe... Shocked .
Cred ca s-a uitat complet criteriul initial legat de portabilitate - cu un 200mm in masina eu trebuie sa dau jos doi pasageri...
In rest nici o problema, 200/1200 in tub este instrumentul perfect din punctul MEU de vedere .

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Dec 2006 21:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doar Barium, nu. Alt nume nu mai avea? Sau cine le produce?
Numai bine!
Sus
alf
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Dec 2006

MesajTrimis: 07 Dec 2006 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atat scria - oculare Barium super Question
Am dat cu google dar nu am gasit mai nimic, si avand in vedere si pretul de 30 EUR, tind sa cred (sper sa nu zic vreo tampenie) ca-s mai degraba niste fantome facute pe vapor Laughing
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact