Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236338 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dreammer54 Membru

Data inscrierii: 09 Feb 2014 Mesaje: 371
|
Trimis: 25 Oct 2014 13:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De radiatia ... sa-i zic naturala, ca nu-mi amintesc termenul, stiam.
Dar se zicea despre aceste obiective ca emit destul de mult peste nivelul obisnuit existent in natura (nivel care de altfel e parte din viata noastră, probabil daca ar lipsi, organismul s-ar resimti).
Oricum, m-am lămurit acum de ce se putea utiliza combinatia film+obiective probabil radioactive, fără sa strice poza.
Multumesc.
P.S.: iar eu nu, nu strălucesc in noapte dupa ce folosesc un Helios rusesc. E drept, rar, e si mai drept ca nu l-am văzut (parca) in lista radioactivelor.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Oct 2014 15:11 Download mesaj |
|
|
|
Elementele care erau folosite erau din categoria Lantanide, din ce stiu, iar concentratia lor in masa sticlei este extrem de redusa, undeva sub 1%.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Oct 2014 00:14 Download mesaj |
|
|
|
Si mai mult de atat , radiatiile unei eventuale lentile frontale ar putea fi oprite cu succes de catre celelalte lentile .
Exceptie ar face radiatiile gamma dar nici alea nu ar lasa in urma prea mari ravagii.
Pana la urma , intensitatea si durata iradierii sunt cele care conteaza. Iar thoriul natural e un radionuclid destul de lesinat . Chiar si asa cred ca nu e bine sa-l ai prea mult timp in imediata apropiere.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 26 Oct 2014 12:39 Download mesaj |
|
|
|
Cateva aspecte:
- intensitatea iradierii depinde mult (invers patratic) de distanta
- Th-232 (toriul natural) este el mai "lesinat", dar odata activat genereaza un lant de elemente si reactii secundare cu emisii de energii semnificative
- elementele intermediare precum Ac228, Pb212, Tl208 emit multa energie sub forma de radiatii gamma (https://www.csupomona.edu/~pbsiegel/decaychain/Th232.html)
- o radiatie ionizanta nu trebuie neaparat sa loveasca nucleul unui atom, este suficient sa transfere o parte din energie prin apropierea de norul de electroni (franare, deviere, imprastiere etc.). In cazul moleculelor cu legaturi covalente si a materialelor metailce sunt o gramada de electroni ce se plimba de capul lor printre atomi.
- radiatiile gamma (ca si cele X) pot face ravagii pe unde trec, chiar daca ajung sa penetreze materialul
- in majoritatea cazurilor de ionizare cu energie mare se genereaza radiatii secundare in lant
P.S. - si bananele sunt radioactive
Descriere: |
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Decay_Chain_Thorium.svg |
|
Marime fisier: |
75.16 kb |
Vizualizat: |
de 2845 ori |

|
Descriere: |
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Types_of_radiation.svg |
|
Marime fisier: |
42.1 kb |
Vizualizat: |
de 2845 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
Trimis: 12 Mar 2015 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Un raspuns cam intarziat, dar as vrea sa spun ca exista mai multe obiective care folosesc sticla radioactiva ( se foloseste oxid de thoriu pt. un indice de refractie mare ).
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses
Am avut si eu un Heligon descomplectat si la masurarea radiocativitatii lentilelor am constatat ca una din lentile e radioactiva.
Totusi montura si celelalte lentile aflate in fata reusesc sa ecraneze emisiile alfa ale lentilei.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|