Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
P2040114.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241664
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

dilema blondei, sa las lungi..refractor sau reflector

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.p
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2012

Motto: nimic nou sub soare

MesajTrimis: 14 Mar 2012 15:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, la fel ma gandeam si eu, si am gasit foarte multe posibilitati, din "necunostintele" mele am sesizat ca refractoarele sunt de 3 feluri, acromate, dublete si apo. Ce nu inteleg eu, diferenta vizuala, intre ele, sa zicem pe un considerent de contrast, apertura, tinand cont ca sunt discromat si pentru mine rozul sau albastru sunt culori care aduc mai mult cu "galbenul", trebuie sa inteleg daca diferenta uriasa dintre un acromat simplu, un dublet sau un apo, este doar de culoare?
nu-mi displace nici ideea unui catadioptric, ca alternativa.
Am studiat forte mult ofertele de instruemente de pe piata, dar imi doresc o parere cat mai avizata.
multumesc.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 14 Mar 2012 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.p a scris:
... putem face o seara de bere, mici si dso
Berea nu e indicata ca apar prea multe stele duble, majoritatea necatalogate... Twisted Evil

Ai remarcat cateva "frustrari" interesante din care o sa incerc sa-ti explic doua:

1. E normal ca sa scada campul vizual cu cat scade numarul de mm scrisi pe ocular... Puterea de marire creste cu scaderea distantei focale a ocularului (e un numar rezultat din raportul distantei focale a obiectivului si cea a ocularului), iar la oculare de acelasi tip constructiv, cu cat maresti mai mult, cu atat vezi mai putin din imaginea creata de obiectiv.

2. De asemenea, e normal sa-ti scada luminozitatea cand folosesti Barlow-ul. Rolul lentilei Barlow e de a dubla/tripla/etc. puterea de marire obtinuta cu un ocular anume. Imaginea creata in focar de obiectiv e aceeasi, iar tinand cont si de punctul 1., vazand mai putin din imagine e clar ca lumina e mai putina.

Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 14 Mar 2012 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.p a scris:
vreau sa va intreb, urmatorul instrument, este potrivit?
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-2-83-997-17230

Jucaria aia (drooling) are vreo 14 kg.
Spuneai ca nu prea te lasa mijlocul sa cari mai mult de 10kg odata.
In situatia ta m-as gandi la un observator fix in curte.
Cum spunea cineva mai sus, un reflector bun de minim 250 - 300mm (asta ca sa ai un salt calitativ si cantitativ substantial de la 150), un f/4~5 pe o montura ecuatoriala. Orice ai alege, intotdeauna o sa vrei ceva mai mare Very Happy
Poti incepe cu un dobsonian al carui tub sa-l pui pe o ecuatoriala mai tarziu. Si pe care dobsonian sa-l poti plimba pe un sistem tip roaba pana ai pus la punct observatorul.
E boala grea... Wink
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Mar 2012 15:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un amic are un Istar Perseus, de 150mm la f8, deci mai scurt. E construit ca un tanc. Si greutatea e la fel Laughing

In rest, recomandarea de a citii ceva mai mult pana vei lua o hotarare e foarte buna.

Daca totusi te grabesti, in cazul tau as lua un dobson motorizat cat mai mare, din categoria asta

http://www.skywatcher.ro/SK/Dob14synscan.htm

http://www.skywatcher.ro/SK/Dob16synscan.htm

Pentru ca nimic nu inlocuieste apertura. Calitatea unui ED, sau APO este buna la contrast pentru planete, dar nu prea te ajuta sa vezi multe DSO in conditiile in care stai aproape de un oras foarte mare. Intreaba-i pe cei ce au ED-uri si stau in Bucuresti, cam cate DSO, vad cu ele. Si desi e foarte greu, un dobson poate fi pus pe o platforma mobila, ca sa il poti duce afara cand vrei, si sa il utilizezi fara sa-l mai dai jos de pe platforma vreodata. Deci doar il tragi pe pozitie, nu il ridici.

Daca insa nu vrei sa faci colimari, sorry, o sa renunti la marea majoritate a DSO, sau le vei vedea doar in fotografii. Nu e vorba, nici cu dobsonurile nu vei vedea culori pe ele. Si vei astepta oricum serile foarte bune, cand cerul e clar, sa vezi mai multe.

Asa ca alegerea nu e chiar simpla, si e bine sa mai stai sa citesti, sa vezi ce poti obtine vizual cu fiecare instrument. Si subliniez, vizual, pentru ca fotografic e cu totul altceva.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 16:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

a misca un "dobsonian" de 45 de kg, indiferent in ce mod, este pentru mine o internare la neuro...dar nu din cauza spatelui mai degraba din cauza doamnei la cate facalete in cap mi-ar aplica, din dragoste evident
sunt convins citez un coleg de aici, in astronomie conteaza marimea am inteles de la inceput asta chiar daca ma dau blonda, in primul rand rezolvarile profesionale sunt telescoape reflectoare, nu stiu sa existe lunete, cel putin nu am eu cunostinta de lunete cu apertura de 2 m....
este adevarat ca istarul are vreo 15 kg, dar salivam dupa o apertura de 150 mm pe un refractor, la un pret decent
dar nu am prejudecati, incerc sa fiu deschis la orice sugestie, nimeni nu a amintit de vreun catadioptric, sincer as pleca urechea cu placere...este ca o licitatie deschisa

de la bun inceput cand mi-am cumparat telescopul, tipul care mi l-a vandut, mi-a spus ca in astronomie, primul lucru care conteaza cu adevarat este apertura, ca este o boala grea de care nu te vindeci niciodata.
dar mi-am propus pasi de 3-4 ani de update al instrumentului, cel putin de acum in colo, sa-mi iau un instrument suficient de versatil, care sa ma introduca in sa zicem, toate nisele, si dupa ce invat si capat suficienta experienta sa trec la un alt nivel.
cred ca daca as vedea din prima, nu stiu ce galaxie, sau stea dubla, poate ca asi arde prea repede anumite etape absolut obligatorii in opinia mea(nu ca mi-ar displace...sa ard...etape)
din punctul meu de vedere deja am facut primul pas, m-am ars un pic, am invatat cate ceva, si acum trebuie sa ma mai ard odata, dar la un nivel superior...si uite asa ajungem la "nirvana" sau la grigore alexandrescu la sectia de arsi...
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Mar 2012 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.p a scris:
dar mi-am propus pasi de 3-4 ani de update al instrumentului, cel putin de acum in colo, sa-mi iau un instrument suficient de versatil, care sa ma introduca in sa zicem, toate nisele, si dupa ce invat si capat suficienta experienta sa trec la un alt nivel.

N-as zice ca e cea mai buna abordare ci aceea in care: acum iau un telescop mic, portabul, la anul iau unul pentru camp larg, peste un an iau unul pentru planete, etc... Adica instrumente bune, de calitate dar dedicate unui scop.
Sau un SC de 11"/14" si gata: ai si galeata de lumina, ai si focala lunga, ai si camp larg (ii scoti secundara si ai un f/2) sau ii pui un focal reducer, ai si planete ca are apertura si focala sa dai si la vecini.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 14 Mar 2012 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 14 Mar 2012 17:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei calitate mai buna, portabilitate, usurinta de folosire si un pret relativ acceptabil, iti recomand sa te gandesti serios la un catadioptric. Vei auzi multe pareri contradictorii pe aceasta tema.

Vezi si pe aici:
http://www.skywatcher.ro/nextarse_cel.htm
http://www.skywatcher.ro/advgt_cel.htm
http://www.skywatcher.ro/ota_cel.htm
http://www.skywatcher.ro/makcass_sw.htm
http://www.skywatcher.ro/seriapro_sw.htm
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 17:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

un sc de 11 -14 este un fel de bomba atomica in gradina unui bosiman, pai cand vine popa de boboteaza o sa ma blagosloveasca cu un "piei satana", sau m-ar aresta jandarmi ca as trage cu ochiul in dormitorul lui nuti...
dar cred ca sfatul de a splita "viziunea" asupra obiectelor pe care doresc sa le vad, mi se pare foarte inteleapta, fara sa atentez la apetenta sotiei spre shoping, deci vb cuiva...pasi marunti, fara sa fie step
deci cred ca pentru mine acum, minunat ar fi un ed de la 80-120, in functie de finante, deocamdata fara o investitie in montura, urmand pasul doi o montura go to, pasul 3, ceva cu apertura mai mare...si asa mai departe
intrebare, care vi se pare mai potrivit, sau mai bun
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-2-83-997-12196
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-2-83-997-15161
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-2-83-997-12366
http://www.canadiantelescopes.com/Shop-By-...07-00-05_2
http://www.canadiantelescopes.com/Shop-By-...ue-Focuser
http://www.canadiantelescopes.com/Shop-By-...-Refractor
exceptie face cel de la vixen(este un calomagar, de achromat), care ma rog, impreuna cu stelarvue, si takahashi din punctul meu de vedere sunt prohibitive.
ce credeti?am luat-o pe aratura?
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 18:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

exista un review deloc magulitor, fata de seria nexstar, care acum, 2 luni cand rasfoiam instrumente, mi s-a parut cea mai potrivita pentru mine...este o serie blonda, ca sa citesc printre randuri, dar un nexstar 8 se, intrunea cam toate cerintele mele, era usor, versatil...dar se pare ca montura azimutala pe care este montat, este una cu prindere intr-un singur punct, deci lasa loc de indoielnic, cel putin amatoriceste vorbind, si nu in ultimul rand, aparent la ceea ce ofera are un pret exceptional, daaar, sa nu fie ca un matiz foarte accesorizat...asa pare, sper sa ma contraziceti...
pe de alta parte, updatarea la ceea ce detin, suna interesant, o montura mai buna, un barlow ok, un crayford dual speed eventual, ar rezolva unele probleme(ceea ce din cate mi-aduc aminte este pe 2 toli, deci ies di discutie pentru omegonul...meu, necajit).
oricum, trebuie neaparat sa intalnesc pe cineva sa-mi arate cum se colimeaza, asta este dizabilitatea mea cea mai mare, ....poate ma ajuta cineva de pe forum.....nu cu explicatii...live, candva...
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Mar 2012 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu cati bani ai alocati dar deja daca ajungi la 2000E, un tak e vreo 2600, parca nu m-as uita inapoi.
ED 120 mi se pare un compromis, eu am decis sa nu il urmez: e bun dar nu e destul de bun, si nu e nici chiar neglijabil ca pret, nu e nici chiar portabil, nu e nici mic dar nici mare, e ciudat. Asa el e un instrument excelent, merge combinat cu o prisma heschel la soare, am vazut poze superbe pe aici. Merge si la planete dar parca nu e ca un planetar dedicat, pentru DSo nu stiu ce sa zic, focala de 900m poate fi cateodata cam mare, pe de alta parte e totusi un f/7.5.

Alti colegi se descurca excelent cu un 150/750, daca ii refaci optica (in caz ca nu esti multumit de ea), poate fi un intrument foarte bun pt. DSO, pentru luna/soare. La planete e cam la limita, iti trebuie un barlow 3-5x sau ocular(e) planetar(e) dedicat(e) bune pe f/5. Insa o montura EQ (fie ea si eq5) e ok pentru tub.

Eu nu simt nevoia de un focuser mai bun, crayfordul e ok desi nu are dual speed, ii poti pune motorizare.

Daca vrei neaparat sa cheltui bani n-as alege un refractor din cele enumerate, desi nu le-am analizat prea atent.
Fie un tak, tsa 102, fie un sc de 8/9" combinat cu o montura motorizata EQ cred ca sunt suficiente.

Dar daca vrei sa divizezi munca, un refractor scurt (fie un rtf gen skywatcher sau un ed 80) plus un planetar dedicat (poate fi un newton f6-8 sau un cass/dk pe care ti-l faci custom sau adaptezi unul existent). Mai e varianta: tubul il pastrezi, adaugi oglinzi gen cass si ai si un newton si un cass in functie de necesitati desi e incomod sa tot schimbi oglinzi. Colimarea vine si trece, odata facuta, daca nu esti exigent e floare la ureche, nu-ti trebuie cinestie ce scule, doar sa vezi odata cum se face.

Uite niste preturi mai europene: www.teleskop-express.de
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 14 Mar 2012 20:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tot vazand ce bani esti dispus sa cheltui, m-am gandit ca n-ar fi rau sa te uiti si pe la rubrica Vinde ca parca erau niste oferte de telescoape foarte scumpe (din punctul meu de vedere) si parca de calitate. La prima vedere, uite o oferta: Vand Schmidt-Cassegrain Meade 200mm + Ocular Baader MKIII. Poti sa rasfoiesti si restul categoriei...
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 15 Mar 2012 04:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca vrei sub 200mm diametru, uita-te si la un Maksutov-Cassegrain. Este o bijuterie.
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mar 2012 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

va multumesc tutror pentru mesaje, dar am ganduri mari sper sa nu ma desumflu, bine pana la urma totul este pe bani, dar intentionez ca tot ce vreau sa achizitionez sa le iau din state sau chiar din china, este posibil ca luna viitoare sa ajung in china noastra draga, si am vb cu un prieten ca ma duce la un mol urias numai cu instrumente, evident trebuie sa fiu atent la ce cumpar, si daca gasesc ceva decent ca raport pret calitate si care sa cantareasca 10 kg, o sa-l iau frumusel in geanta in avion la bagaje de mana, mi se pare ca 10 sau chiar mai mult este greutatea bagajelor de mana. Iar din state, am prieteni care m-ar putea ajuta in aceeasi maniera. Mai putin monturile pe care o sa le tranport cu shipul".Deci investitia mea este calata undeva la maxim, maximorum la 2000 de $, dar din banii astia vreau sa iau ceva sa stea mata daca nu in coada macar in copac...si ursu...jos salivand dupa ea.
de asta sunt foarte deschis la orice sugestie .
chiar in viitorul mai indepartat construirea unui insigfiant observator pe placa de beton(dar imbracata in lemn), pe care sa montez un dome ceva in genul: http://www.skyshedpodcheckout.com/?Click=323, care in visele mele erotice", nu mi se pare o investie insurmontabila, in timp rabdare, si muuult tutun (de pipa) si cred ca pentru o asemenea cauza un mic observator de 5000 de $ cu tot cu instrumente, cred as putea renunta la rabla de wg(a nu se citi wartburg")...
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mar 2012 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

s-au poate ar trebui sa deschid un topic nou, daca v-ati duce in china, si aveti in buzunar 2000 de $ ce v-ati cumpara?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact