Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
lama Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2006 Mesaje: 74
|
Trimis: 20 Feb 2007 13:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
HoO_Germany a scris: | [In fata binoclului in mijloc (ascuns sub und capacel) gasesti un finet unde poti insuruba acest holder. Dupa asta pui totul complet pe un stativ. |
Ok atunci.
Intrebare: cum se cheama si ai idee pe unde gasesc?
Multumesc
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Feb 2007 14:32 Download mesaj |
|
|
|
Din pacate Baigish nu accepta un astfel de adaptor ca cel prezentat mai sus. Sub acel capacel de care zice Robert se afla un filet M3 care nu poate sa sustina rigid greutatea binoclului.
|
|
Sus |
|
 |
lama Membru

|
Trimis: 20 Feb 2007 14:37 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | Din pacate Baigish nu accepta un astfel de adaptor ca cel prezentat mai sus. |
Bun si atunci cum l-ati fixat pe trepied?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 20 Feb 2007 15:10 Download mesaj |
|
|
|
Ideea e ca se poate construi un asemenea adaptor.
Exista si varianta fabricata de rusi dar nu gasesc acum link-ul.
Adaptorul in cauza arata ca o clema mai lata care prinde axul central al binoclului.
Aceasta clema se poate stringe cu ajutorul unui arc mai tare (gen carlig de rufe) sau cu surub fluture.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 20 Feb 2007 16:29 Download mesaj |
|
|
|
Doua imagini din care sa-ti dai seama cam despre ce este vorba.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
28.05 kb |
Vizualizat: |
de 11648 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Feb 2007 16:30 Download mesaj |
|
|
|
Acelasi lucru se poate obtine si cu ajutorul unei mici menghine. Pentru lemn eventual. Improvizeaza. E lucrul la care noi romanii suntem cei mai mesteri. Sa nu lasam sa piara aceasta calitate a noastra. Mai avem inca nevoie de ea
|
|
Sus |
|
 |
sky Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2005 Mesaje: 442
|
Trimis: 20 Feb 2007 21:56 Download mesaj |
|
|
|
Ma intereseaza un anumit aspect la acest binoclu.
Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze. Cred ca imi iau si io unul ca mi-ati facut pofta
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 21 Feb 2007 07:41 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze |
Daca este intrebare pot sa-ti spun ca bratele care sustin ocularele au 4 mm in sectiune transversala, metal plin.
Nu cred ca le poti deforma nici daca vrei...
|
|
Sus |
|
 |
lama Membru

|
Trimis: 21 Feb 2007 09:11 Download mesaj |
|
|
|
[quote="zircon"] Citat: |
Nu cred ca le poti deforma nici daca vrei...  |
Doar daca pe linga ochi mai vine si un ciocan
Din cite zice Zircon si eu confirm nu are o asemnea problema.
Daca iti iei si ai mai avut binoclu in folosire poate faci si tu o comparatie caci eu nu am cum(e primul binoclu serios)
Stima!
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 21 Feb 2007 19:38 Download mesaj |
|
|
|
lama a scris: | HoO_Germany a scris: | [In fata binoclului in mijloc (ascuns sub und capacel) gasesti un finet unde poti insuruba acest holder. Dupa asta pui totul complet pe un stativ. |
Ok atunci.
Intrebare: cum se cheama si ai idee pe unde gasesc?
Multumesc |
pe romaneste nu stiu cum se cheama. Pe engleza se cheama binocular holder.
Eu pot sa-l trimet.
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 22 Feb 2007 23:37 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | Citat: | Cand iti apesi ochii pe el se defocuseaza sau macar are tendinta sa se defocuseze |
Daca este intrebare pot sa-ti spun ca bratele care sustin ocularele au 4 mm in sectiune transversala, metal plin.
Nu cred ca le poti deforma nici daca vrei...  |
As spune si eu citeceva, referitor la sistemul de focalizare central, raportindu-ma la un binoclu rusesc Sotem 20x50, care principial este asemanator la acest sistem.
O eventuala defocusare nu se poate produce (considerind separat elementele mecanismului), din cauza aplicarii accidentale a unei forte axiale pe oculare (in timpul observatiilor).
1. Surubul central verifica de departe conditia autofrinarii, aceasta fiind:
a2<f
unde: a2 - unghiul mediu de inclinare al elicei filetului;
f - unghiul de frecare intre surub si piulita.
2. La fel, nu se pune problema incovoierii pirghiilor de sustinere a ocularelor.
In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea.
Valorile date de mine sint pentru un binoclu folosit, achizitionat (la mina a 2-a), in special pentru partea optica (destul de buna, doar obiectivele si prismele faceau mai mult de 40 RON).
In concluzie spun ca prefer sistemul de focalizare individual cu filet, e mult mai bun si durabil, si o sa-mi modific binoclul mentionat, in acest sens.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 23 Feb 2007 07:10 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. |
Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.
Ai putea incerca rectificarea lor plana si apoi sa introduci o saiba de grosime adecvata care sa preia jocul creat.
Iti dau dreptate ca pentru astro cea mai buna solutie este reglarea individuala a focalizarii pe fiecare barrel al binoclului in parte, chiar daca este putin mai incomoda.
Modul de focalizare centrala cred eu ca a fost introdus din doua motive, comoditate si viteza de focalizare. Cand ai de-a face cu imagini terestre pentru care focalizarea e mult diferita, cel mai rapid mod e cel cu focalizare centrala, iar majoritatea binoclurilor uzuale sunt gandite pentru folosire terestra.
La fel si Baigish a fost gandit initial ca binoclu militar, deci tot pentru folosinta terestra si sistemul cu focalizare centrala s-a dovedit a fi cel mai operativ.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 23 Feb 2007 21:14 Download mesaj |
|
|
|
zircon a scris: | Citat: | In schimb, jocul capetelor bratelor (~37mm pina la axa optica a unui oc.) de sustinere a ocularelor pe surubul central, produce o deplasare axiala de ~2mm a ocularelor, asta e defocalizarea. |
Nu stiu daca am inteles eu bine la ce joc te referi, dar am verificat acest lucru si la Baigish el NU exista. Flansele cu care se termina bratele port oculare se strang una fata de alta intre alte doua flanse ale axului central fara joc, avand ca grad de libertate doar modificarea unghiului dintre ele, deci modificarea in final a distantei interpupilare.
Poate la tine aceste flanse sunt cumva uzate si permit acest joc.
|
Jocul (axial) mult mai mic de 2mm, intre flansele celor doua brate portoculare, se datoreaza uzarii unei saibe de aluminiu (asta se remediaza).
Forta excentrica, fata de axa surubului (axiala aplicata la ocular), are doua efecte importante:
1. amplifica prin rotatie jocul mic dintre flanse;
2. mai produce o rotatie a surubului din cupla elicoidala (surub-piulita), efectul asta l-am omis ieri, dar e foarte important, si duce la valoarea de ~2mm (la ocular). Ponderea consecintei (2) in deplasarea axiala a ocularului, creste invers proportional cu distanta pina la obiectul observat (nu mai enumar cauzele aici).
Eu sint mai exigent si in privinta partii mecanice, doresc o calitate si o fiabilitate cit mai bune.
Mai am un binoclu 6x30, din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, cu focalizare individuala (cu filet), nu are pic de joc axial sau radial la oculare.
Si o curiozitate: binocluri cu prisme si diametrul obiectivelor de 50mm se mai fabrica in varianta cu focalizare separata pe fiecare ocular?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 23 Feb 2007 21:56 Download mesaj |
|
|
|
Si eu sunt exigent, dar binoclul meu e nou si nu am sesizat un asemenea joc, la inceput mi s-a parut chiar prea rigid. Poate peste un an, doi sa pot vorbi despre el...
Daca se mai fabrica binocluri porro de 50 cu focalizare individuala?
Sigur, uita-te de exemplu pe la WO...
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 18 Mar 2007 23:08 Download mesaj |
|
|
|
Filtre solare pentru Baigish.
Capacele de plastic de la borcanele de mustar se potrivesc perfect (fest) pe mansoanele de cauciuc ale obiectivelor binoclului.
Au chiar in plus o nervura in relief cu diametrul de 50 mm dupa care putem face decuparea lor si apoi montarea si lipirea foliei solare ND5.
In imaginile de mai jos puteti vedea aceste capace, filtrele confectionate si binoclul cu filtrele montate.
Inca o solutie romaneasca...
|
108.55 kb |
Vizualizat: |
de 11435 ori |

|
|
89.08 kb |