Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IC434_900sec-Sandu_Val_Cosmin.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236631
Numar de utilizatori inregistrati: 2881
Cel mai nou utilizator inregistrat: avis
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

M42

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
eolloe
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011

Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier!

MesajTrimis: 29 Feb 2012 23:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Asta am si spus:

1. Stele usor alungite --> aliniere
2. "Gogosele" --> focus

Poate nu am fost prea coerent.

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 01 Mar 2012 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ZENDOW: daca nu te descurci la procesare cu verzuliul si folosesti photoshop, poti incerca acest plugin sugestiv numit "hasta la vista green": http://blog.deepskycolors.com/archivo/2010...green.html
Sus
aandrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013

Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei.

MesajTrimis: 07 Mar 2013 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Sugestie (neceruta)

Am cautat tot Internetul ca sa gasesc o fotografie a lui M42 (ea m-a atras spre comunitatea voastra), frumoasa dar care sa pastreze macar ceva ceva din senzatia observarii "live" si nu am gasit.
Cea mai mare nemultumire o am privind imposibilitatea observarii stelelor din Trapez in fotografii, din cauza "supraexpunerii" centrului nebuloasei, primul lucru care il observ la "vizual".
Am o sugestie: poza asta, foarte frumoasa, sa fie (artificial) intunecata, valorile maxime RGB fiind aduse la circa 60% (micsorare contrast, micsorare stralucire maxima), dupa care imaginea sa fie combinata (maxim logic intre cele doua poze) cu o expunere foarte scurta la care valoarea maxima RGB se obtine numai la stelele cele mai stralucitoare.
In plus, senzatia pe care o am la vizual este ca nuanta obtinuta de tine (asbastrui-verzui) este cea corecta, dar intensitatea culorii este mult prea mare, eu o percep la granita dintre alb-negru si bleu-verzui, dar mult mai aproape de alb-negru).
M-am gandit ca apeland la "sursa" poate am succes si fac si eu rost de o poza care sa-mi placa ....

Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 07 Mar 2013 16:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite aici o poza in care se vad si stelele din trapez ( focusul nu este chiar unul bun, caci stelele nu apar punctiforme ci mai mult sub forma de guguloaie ) Very Happy :

http://sfaaa-cms.hein-site.net/gallery3/va...1330819759

si aici alta varianta :

http://www.mistisoftware.com/astronomy/images/m42_050209_2000.jpg

iar aici varianta a treia (ceva mai clara):

http://farm9.staticflickr.com/8499/8256501198_d73c8ccf0f_z.jpg

Varianta a 4-a :

http://www.bobholzer.com/images/m42trap.jpg

Varianta a 5-a :

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/att...20text.jpg

Sunt sigur ca poti gasi mult mai multe pe net. Acestea au fost doar cateva mostre Very Happy.

Succes !
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 07 Mar 2013 16:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

intr-adevar vizual imaginea trapezium-ului intr-un dobson de 10" pe seeing bun este mai buna decat in multe fotografii de pe net. Mie vizual mi se pare ca nebuloasa 'dispare' in apropierea Trapeziumului, sau este cel putin mai intunecata.
Diferenta de peste 6 magnitudini dintre C si F de ex. desi au separatie de 4", le face o incercare grea pentru camera/montura/telescop mai pune si seeing-ul si rezulta ceva greu de fotografiat. Chiar si vizual este greu de vazut componenta F daca seeingul e prost.
Teo mi-a placut imaginea lui Jim Misti, desi nu se vede F-ul.
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mar 2013 21:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mi-am mai dat seama de 2 lucruri. Unul, asa cum a sesizat auriga, vizual nebuloasa este mai intunecata in jurul trapezului. Altul, de care am devenit constient uitandu-ma la pozele model este acela ca nu am vazut NICIODATA stelele din Trapez ca GLOBURI.
Daca diferenta de magnitudine depaseste dinamica CCD-ului, atunci sugerez doua sau cate expuneri, cu timpi diferiti, ar fi necesare pentru a fotografia stelele (nu cred ca mai mult de doua, mai ales daca se foloseste gama=1 in timpul prelucrarilor). Mai mult decat sa vad MULTE stele mi-ar placea sa vad stelele PUNCTIFORME, ca printr-un instrument bun.
...daca ar fi fost usor de fotografiat, toate pozele ar fi fost minunate! dar care ar mai fi fost satisfactia? Ce bucurie ai sa invingi la fuga o batranica?
Poate cu sugestii de la mai multi iese o poza mai buna. Incep sa le adun:
1. Intensitatea maxima a nebuloasei maxim 50% din dinamica
2. "Nebuloasa mai intunecata in apropierea Trapezului" (auriga)
3. Culoarea pastel-pastel, aproape AN, bleu-verzui-albicios.
4. Stelele punctiforme
5. Background-ul NEGRU
6. ?

O seara buna!

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mar 2013 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Andrei, am precizat in mesajul meu anterior ca stelele ies ca niste guguloaie daca focusul nu este bun.
Deci nu se mai pune problema asta. Daca faci un focus corect si ai optica buna la telescop, atunci stelele vor iesi punctiforme.
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Mar 2013 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

focus corect poti face daca seeingul fluctueaza peste 1/2 sec Smile nu e suficient focus corect. trebuie sa te duci pe Mauna Kea/Canare/La Silla/Etc. De curiozitate am sa caut o imagine facuta cu unul din telescoapele mari de acolo sa vedem cum arata Trapeziumul.

edit: a mers repede, pe CFHT 3.6m f/3.8, 1x1sec, filtru h-alpha, camera megaprime.

cfht_m42.png
 Descriere:
CFHT M42 Trapezium 1x1sec
 Marime fisier:  155.64 kb
 Vizualizat:  de 4200 ori

cfht_m42.png

Ultima modificare efectuata de catre auriga la 08 Mar 2013 12:59, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mar 2013 01:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Auriga, ma mai gandesc la un aspect.

Poate acest efect de "gogosele" in cazul stelelor inconjurate de materie nebulara sa fie dat tocmai de dispersia si difuzia luminii stelare de catre gazele si pulberile nebuloasei, care creeaza un fel de halo in jurul stelelor.

Poate si in cazul in care intre observator si stea se gaseste un "nor" de materie nebulara sa apara aceasta difuzie ce confera aspectul de stea insuficient focusata.

Ca si cum am fotografia printr-o perdea de fum.

E doar o ipoteza personala. Nu o luati de buna 100% . Smile
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mar 2013 02:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

@aandrei: culoarea in poze n-o sa fie niciodata ca la vizual (adica lipsa). La M42 inca incepi sa vezi chiar si un pic de rozaliu in telescoape mai mari, dar e o exceptie. Unui CCD ii e usor sa capteze fotonii emisi de hidrogen (~656nm), ochiului nu. Din perspectiva asta, daca mie imi vine pe ccd predominant lumina rosie cum e cazul cu multe nebuloase, nu o sa ma apuc sa o prezint ca gri-verzui Smile decat in cazuri mai speciale.

Reprezentarea culorilor obiectelor in pozele astronomice e intotdeauna oarecum abstracta, ca sa nu zic falsa, neavand cum sa aibe legatura cu observatiile vizuale directe, acestea nefiind posibile. Iar la pozele fara pretentii stiintifice pe care le facem noi, pana la urma culorile tin in foarte mare masura de gustul autorului si de modul in care reuseste sa exploateze dimensiunea asta a fotografiei astronomice pentru a scoate in evidenta anumite detalii.
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mar 2013 11:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Mult mai bine

Uneori agreez sa ma uit la o poza color, plina de detalii, alteori jinduiesc dupa o poza care a imortalizat spiritul a "ceea ce am vazut aseara".
Poza noua a lui auriga este mult mai apropiata de ceea ce am vazut.
Stelele cred ca ar putea fi mai luminate, albul 100% este atins doar de dunga de clipping CCD (?).
O perspectiva mai larga mi-ar placea si mai mult si ar mai si micsora gogoselele.
Trebuie sa am iar ocazia sa mai observ direct, sa confirm/infirm daca stelele mai stralucitoare au halou. As zice asa din amintire ca, chiar daca ar avea, ar avea si un nucleu stralucitor punctiform.
Cred ca diferenta de stralucire dintre stele si nebuloasa poate fi inca amplificata, detaliile nebuloasei ramanand vizibile pe un fond al cerului perfect negru.
Intreaga fotografie cred ca ar beneficia de aplicarea unui filtru de convolutie
Impresia mea este ca imaginea la vizual este forte slab, dar totusi colorata, in nuanta fumului de tigara care se ridica direct din aceasta (alb usor albastrui).
In Stellarium, de exemplu, as prefera sa pot alege intre poze spectaculoase si poze realiste ale nebuloaselor.
Jinduiesc inca la o poza in care incap toate cele trei stele mai luminoase din sabia lui Orion, in care pot vedea cel putin 5 stele (punctiforme sau, fie, relativ punctiforme) in Trapez, in zona mai intunecata a nebuloasei.
Smile

Ultima modificare efectuata aandrei la 08 Mar 2013 13:21, modificat de 2 ori in total
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mar 2013 11:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Mult mai bine

mie mi-a venit o alta idee si anume sa propunem iubitorilor de foto planetare fotografierea trapeziumului, ei vin cu detalii de sub o secunda de arc, deci separatie 4 secunde de arc ar trebui sa le fie facil Smile O tinta usor mai grea ar fi Alnitak si cireasa de pe tort ar fi Sirius.
Sus
aandrei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Mar 2013 12:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi place ideea ideea, cei afectati de virusul planetelor impinsi sa se uite spre stele Smile
Imi permit un exemplu practic (pe poza de la auriga) cam spre ce tinde viziunea mea.

aurigaCreditcfht_m42_456-1.png
 Descriere:
Imaginea adusa de auriga
 Marime fisier:  179.36 kb
 Vizualizat:  de 4090 ori

aurigaCreditcfht_m42_456-1.png

Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Mar 2013 02:09 Download mesaj

auriga a scris:
sa propunem iubitorilor de foto planetare fotografierea trapeziumului, ei vin cu detalii de sub o secunda de arc, deci separatie 4 secunde de arc ar trebui sa le fie facil Smile

Mai putin facila o sa fie diferenta de 5-6 magnitudini decat separatia. Amintindu-mi de discutia asta, am facut un test scurt in in weekend si C e saturata la expunere de 2 sec cu 90mm si filtru L; nu mi-a dat prin cap sa fi incercat in Ha.
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Mar 2013 05:53 Download mesaj

cel mai scurt cadru ce-l am eu este de 60 secunde in h-alpha 7nm cu 100mm f/9, C-ul e saturat. atasez imaginea liniara (mai putea fi focalizata, fwhm este 3.7").

60s_001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  10.43 kb
 Vizualizat:  de 4028 ori

60s_001.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact