Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 10 Feb 2012 11:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: | Sper ca am reusit sa ma fac inteles  | Da, ai dreptate. Prinderea obiectivelor foto este o problemă, deoarece nu au fost concepute pentru sisteme de fixare cu 3 șuruburi. Iar fixarea lor într-un singur punct merge doar la fotografia clasică. Momentan am un plan pentru o fixarea mai fermă a unui obiectiv foto, dar prima dată vreau să încerc și apoi o să revin cu detalii.
Legat de montura CG5, un punct slab este șurubul pentru reglarea elevației monturii, folosit la aliniera polară. Acest șurub este făcut dintr-un material neașteptat de moale și are tndința să alunece sub știftul pe care îl împinge și să se îndoaie. Iar acest șurub avansează într-un filet tăiat în corpul monturii, care este din aluminiu. Am făcut doar cîteva exerciții de aliniere polară și deja acolo ceva nu este în regulă. Șurubul pare deformat și filetul compromis.
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 10 Feb 2012 15:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura CG5 |
|
|
|
Legat de acest punct slab ,toate monturile facute in China il au (am vazut si la EQ6 aceeasi problema)
Si eu am un CG5 (second hand) si am unul din suruburi un pic indoit dar cred ca deocamdat nu e un pericol mare. Se va face un filet mai mare in montura si vei pune suruburi M... cu cap hexagonal cu care vei strange mai bine(stiu eu un EQ6 care de noua i s-a facut aceasta operatie!)
Tocmai am desfacut-o sa o degresez si sa-i schimb vaselina ocazie cu care am eliminat niste jocuri pe care le avea pe RA. Pe manual acum se misca bine dar acum nu am inca posibilitatea de aliniere polara.
Daca ai facut alinierea polara cum merge functia GO-TO?
_________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 10 Feb 2012 15:11 Download mesaj |
|
|
|
Poti incerca sa rotunjesti acel surub la capat si sa pui un pic de vaselina pe el poate merge mai lin!
_________________ NDan
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 16:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Montura CG5 |
|
|
|
ZENDOW a scris: | Legat de acest punct slab ,toate monturile facute in China il au (am vazut si la EQ6 aceeasi problema) | Eu am să fac o modificare radicală. Am să pun o trecere din oțel cu filet interior de 8 și un șurub din oțel cu rigiditate superioară celui chinezesc. De altfel, am citit pe site-ul Celestron că ei recomandă să ajutăm cu mîna echipamentul, să nu lăsăm toată sarcina pe șurub. Cred că nu degeaba au pomenit acest aspect.
ZENDOW a scris: | Tocmai am desfacut-o sa o degresez si sa-i schimb vaselina ocazie cu care am eliminat niste jocuri pe care le avea pe RA. Pe manual acum se misca bine dar acum nu am inca posibilitatea de aliniere polara. | Și eu am demontat-o și am gresat-o, iar acum pare că merge mai ușor pe ambele axe. Sau cel puțin așa am eu impresia.
ZENDOW a scris: | Daca ai facut alinierea polara cum merge functia GO-TO? | Merge atît de exact, cît de exactă este alinierea polară. Și are o opțiune Precise GOTO cu care m-am jucat foarte puțin: dacă alegi o țintă mai greu de observat și folosești facilitatea aceasta, te duce la cea mai apropiată stea vizibilă. Te pune să faci alinierea exactă pe acea stea, pentru a compensa erorile de aliniere polară și apoi te duce la ținta aleasă, cu precizie maximă.
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 16:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: cg5 |
|
|
|
Luneta de alimiere polara ai avut-o montata pe montura sau ai pus-o tu?
Nu stiu cat de aliniata e luneta polara cu montura si as vrea sa verific acest lucru. Ai o metoda pentru treaba asta?
_________________ NDan
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 16:56 Download mesaj |
|
|
|
Luneta de aliniere polară nu este în pachetul standard. Am cumpărat-o separat. În instrucțiunile cu care vine, este descrisă și procedura de aliniere a lunetei cu montura.
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 12 Feb 2012 12:33 Download mesaj |
|
|
|
După cum bănuiam, a trebuit să intervin la șurubul posterior de reglaj pe elevație. Acesta este mai lung decît cel anterior și cînd pătrunde mai adînc în montură, poate aluneca sub știftul pe care îl împinge, deoarece acesta devine foarte înclinat în raport cu axa șurubului. Așa că filetul tăiat în aluminiu se lărgește, permițînd un joc mai mare, joc care favorizează și mai mult alunecarea sub știft șașmd. Mai jos ilustrez soluția adoptată.
Descriere: |
Șurubul originar. Materialul este prea moale pentru ceea ce trebuie să facă. |
|
Marime fisier: |
94.86 kb |
Vizualizat: |
de 5877 ori |

|
Piesele pentru trecerea filetată. |
|
84.4 kb |
de 5877 ori |

|
|
68.45 kb |
de 5877 ori |

|
Forma finală. Șurubul este înlocuit cu unul mai rezistent la încovoiere. Am lărgit gaura și a trebuit să intervin cu pila pe montură, deoarece exact acolo era o față înclinată. |
|
72.8 kb |
de 5877 ori |

|
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 13 Feb 2012 01:09 Download mesaj |
|
|
|
Corecta solutia aleasa, sunt curios daca mai apare problema pe care ai avut-o cu surubul original.
Trebuie sa gasesti o solutie de protectie anticoroziune la noile materiale!Capul piesei realizate ( pe care l-ai montat in interior ) nu limiteaza miscarea axului care e supus reglajului?
La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara!
Multumesc anticipat!
_________________ NDan
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 13 Feb 2012 12:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Montura CG5 |
|
|
|
ZENDOW a scris: | Trebuie sa gasesti o solutie de protectie anticoroziune la noile materiale!Capul piesei realizate ( pe care l-ai montat in interior ) nu limiteaza miscarea axului care e supus reglajului? | Urmează să aplic niște vopsea lovitură de ciocan în locurile expuse la corziune.
Capul piesei are doar 2 mm și mănîncă ceva din capătul cursei,adică acolo unde nu voi ajunge niciodată cu elevația.
ZENDOW a scris: | La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara! | Păi, după vasta mea experiență, însumînd două sesiuni de observații, de vreo 2 ore, nu cred că sînt în măsură să dau asemenea informații. Sper să găsim împreună răspunsul, cînd vom putea ieși la observații.
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 13 Feb 2012 12:17 Download mesaj |
|
|
|
ZENDOW a scris: |
La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara! |
mflorian a scris: | Păi, după vasta mea experiență, însumînd două sesiuni de observații, de vreo 2 ore, nu cred că sînt în măsură să dau asemenea informații. Sper să găsim împreună răspunsul, cînd vom putea ieși la observații. |
pai mai baieti, ce naiba, voi nu ati luat Stellarium? e gratis .... http://www.stellarium.org/
Cand incepeti alinierea pe 2 stele softul va cere sa va alegeti prima stea din emisfera vestica, vedeti ca pe HC scris sus, nu stiu daca stanga sau dreapta un V, apoi a doua stea din emisfera estica, iar stelele aditionale pentru aliniere sunt toate din E.....
cel mai important este sa o aliniati cat mai bine polar, aici am facut o schema la metoda pe care o folosesc si cu care am avut niste alinieri peste asteptari http://sevenastronomy.blogspot.com/2012/02/alinierea-polara.html
schema pentru o aliniere polara grosiera |
|
398.2 kb |
de 5799 ori |

|
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 13 Feb 2012 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Eu am înțeles că Zendow întreba cum să editeze lista de stele din GOTO, în așa fel încît să i le ceară la aliniere doar pe cele la care are acces. O fi vreun răspuns și la asta, dar eu încă nu am ajuns la asemenea subtilități.
Nikon D7000 |
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 13 Feb 2012 12:39 Download mesaj |
|
|
|
mflorian a scris: | Eu am înțeles că Zendow întreba cum să editeze lista de stele din GOTO, în așa fel încît să i le ceară la aliniere doar pe cele la care are acces. O fi vreun răspuns și la asta, dar eu încă nu am ajuns la asemenea subtilități. |
foarte simplu, Menu->User Objects->Save sky object .... de fapt sunt mai multe optiuni in menu-ul ala.
Daca nu cunosti stelele, foloseste obligatoriu Stellarium
|
Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 13 Feb 2012 14:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: CG5 |
|
|
|
Florian sunt persoane care se joaca cu CG5 de 2-3 ani, asa ca trebuie sa ne spuna mai multe!
Mersi Sabin! La prima sedinta mai serioasa o sa te sun de la fata locului pentru o aliniere perfecta.
Acum o pot alinia dupa directia fulgilor de zapada.
_________________ NDan
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 13 Feb 2012 14:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: CG5 |
|
|
|
ZENDOW a scris: | Florian sunt persoane care se joaca cu CG5 de 2-3 ani, asa ca trebuie sa ne spuna mai multe!
Mersi Sabin! La prima sedinta mai serioasa o sa te sun de la fata locului pentru o aliniere perfecta.
Acum o pot alinia dupa directia fulgilor de zapada. |
foloseste metoda aia si o sa fii foarte multumit
|
Sus |
|
 |
mflorian Membru

|
Trimis: 11 Iun 2012 11:29 Download mesaj |
|
|
|
În aceste zile am vrut să văd cum se comportă montura neghidată, la timpi ceva mai lungi de expunere (4 și 5 minute). Se pare că am o problemă majoră. Din cîte văd eu, pe lîngă drift, mai apar unele mișcări ciudate, care nu cred că sînt normale. A mai văzut cineva așa ceva?
L.E.:nu am mișcat montura sau aparatul foto. Cu toate acestea, direcția în care se manifestă perturbațiile, se schimbă fără vreo regulă aparentă.
|
91.35 kb |
de 5531 ori |

|
|
90 kb |