Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Aspectul_cerului_-_09_01_2013_a2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234077
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

IC 1396 - Trompa de Elefant

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
psemil
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010

MesajTrimis: 29 Aug 2011 23:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Adevarul ca nu am o experienta bogata in folosirea softului pentru focalizare. Nici masca bahtinov nu stiu exact ce precizie are in mana mea.
In ultimele nopti tehnica asta (destul de lacunara si aproximativa) a dat rezultate bunicele. Urmeaza s-o perfectionez.
De fapt am devenit "obsedat" de focalizare cand Emil Kolbert mi-a demonstrat ca o poza de care eram foarte mandru era de fapt cam defocalizata...

Ca plan de viitor ar trebui sa motorizez focuserul baader steeltrack. Cine are experienta e binevenit cu sfaturi... sunt numai ochi si urechi Shocked
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 29 Aug 2011 23:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa fiu antisocial, la rezolutia de ~1 arcsec/pixel destul de comuna aici pe forum, un FWHM de 4 pixeli pare imens Razz in conditiile unui seeing mediu de 2 arcsec. Un experiment relevant este sa compari FWHM mediu (cum e cel raporat de DSS) intre expuneri de 30 secunde si de 300 secunde, ghidat. La mine diferenta e ... "sesizabila". In mod evident, nu e vorba de seeing ci de montura.

Tinta mea actuala e un FWHM <2.5 la 1.12 arcsec/pixel, pentru foto de "inalta rezolutie". Cel mai jos am ajuns la 2.7 pana acum, din pacate nu e reproductibil, valorile fiind mai frecvent ~4 pixeli. Diferentele intre noptile favorabile (fara vant) pe care le-am prins sunt, din ce mi-am putut da seama, in principal legate de echilibrarea monturii ?! Sunt foarte curios care-s parerile voastre legate de subiectul asta.

Inchizand paranteza, fotografia e foarte misto! Poate un pic cam mult rosu in background dupa gustul meu, dar nu am ajuns la 10h niciodata in zona aia Smile
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Aug 2011 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Inchizand paranteza, fotografia e foarte misto! Poate un pic cam mult rosu in background dupa gustul meu, dar nu am ajuns la 10h niciodata in zona aia

Rosu in background e o problema pe care mi-am pus-o si eu, insa mie mi se pare mai corect asa, deoarece "trompa de elefant "(VDB 142) este in mijlocul nebuloasei de emisie IC1396 ce are o dimensiunde de 3x3 grade.(campul meu este 1x1,5 grade) Am vazut pe net mai multe variante unde fundalul era neutru ...

Cat despre focus in general la expuneri de 5 minute am un fwhm peste 5. De curand cu multa atentie si efort (si un seeing exceptional) am reusit la expuneri de 10' un fwhm de 4,28 si expuneri de 10'' un minim de 2,88 fwhm.
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 30 Aug 2011 16:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

@cmatei, tinta e cu qhy9 sau cu 400d? Smile
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Aug 2011 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aha, ok, deci nu am visat doar stele atat de mici Smile Eu nu sunt convins ca suntem limitati de seeing in noptile bune, ci de montura si ghidaj pe durata expunerii, asa ca voi continua sa sap in directia asta.

Despre rosu, clar trebuie sa fie, in nici un caz neutru! Ma uitam insa la multele stelute mici, mi se pare ca sunt disproportionat de multe rosii. Pana la urma e o chestie subiectiva. Imi place foarte mult fotografia asa cum e prezentata.

@auriga: sunt cam la aceeasi rezolutie, 1.12 la qhy9 vs 1.17 arcsec/pixel la 400D. Camera noua doar ridica un pic miza Smile
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2011 14:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

m-am uitat la o serie de 3 nopti cu ed80 si 400d la 10min expunere am obtinut fwhm intre 3.76 (constant sub 4 o perioada de timp) si cam 5, putine (sub 10 cadre) la peste 5.
cu atik 314L+ expuneri de 5-10-15 min am avut fwhm intre 3.35 si 3.69.
cu 400d si astronomik cls am fwhm intre 2.52 si 2.71 la 10 cadre de 5 min. in aceeasi noapte am mai tras 4 cadre de 5min fara filtru imediat dupa si fwhm a fost intre 4.47 si 4.53!

voi monitoriza seeingul la ocular si ghidajul sa vad daca pot stabili o legatura
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2011 15:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

auriga a scris:
m-am uitat la o serie de 3 nopti cu ed80 si 400d la 10min expunere am obtinut fwhm intre 3.76 (constant sub 4 o perioada de timp) si cam 5, putine (sub 10 cadre) la peste 5.

La 1.9 arcsec/pixel...

Citat:
cu 400d si astronomik cls am fwhm intre 2.52 si 2.71 la 10 cadre de 5 min. in aceeasi noapte am mai tras 4 cadre de 5min fara filtru imediat dupa si fwhm a fost intre 4.47 si 4.53!

Ai refacut focusul la fel de atent ? Smile

Citat:
voi monitoriza seeingul la ocular si ghidajul sa vad daca pot stabili o legatura

Ce bine! Chiar asta era ideea, nu-mi dau seama daca cer eu prea mult, sau chiar se poate mai bine.

EDIT: ar trebui ca masura fwhm sa fie data de acelasi program, exista diferente destul de mari din ce-am observat.
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Aug 2011 15:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu mai retin daca am refacut focusul la fel de atent, a fost cam demult (7 iunie).
toate valorile sunt date de dss 3.3.2 (am cautat toate .cr2-urile si le-am adaugat ca luminanta, le aveam deja inregistrate).
ce pot sa zic ca in ultimele 3 seri cand am iesit am incercat sa splitez si lambda Cyg iar seeing-ul era groaznic pickering 3-4.
Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Sep 2011 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uitati rezultatele in 2 nopti cu turbulente mici si transparenta buna (acelasi obiect NGC...), in care am facut foarte atent focusul si ghidajul a mers traznet (dupa standardul meu).
Rezolutia mea este 1,06 arcsec/pixel + newton 8'', f4,5.

In una din nopti (pe muntele mic) epuneri de 5 minute, poluare luminoasa extrem de mica se vede in sky backgound sub 2,4% Shocked
Cealalta noapte - acasa expuneri de 10 minute, poluare luminoasa redusa in schimb sky background 8-12% (a rasarit luna la un moment dat - o mica secera dupa ultimul patrar).
Rezultate ca acestea le-am avut in ultimele 2 saptamani de cand verific obsesiv focusul. In trecut cum spuneam anterior, FWHM ajungea sub 5 la "pasti si la craciun" Laughing Laughing Laughing variind in functie de: trasparenta, turbulenta si vant intre 5 si 7.

FWHM.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  512.63 kb
 Vizualizat:  de 2512 ori

FWHM.jpg

Guide.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  171.94 kb
 Vizualizat:  de 2511 ori

Guide.jpg

Sus
psemil
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Sep 2011 23:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei
Citat:
Poate un pic cam mult rosu in background dupa gustul meu, dar nu am ajuns la 10h niciodata in zona aia

Adevarul ca nici nu imi dau seama cum ar fi mai bine. Insa uite o noua procesare in care rosul este mai temperat si contrastul mai crescut.

As aprecia daca imi spuneti care vi se pare mai reusita.

IC_1396__pera_2011.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  899.14 kb
 Vizualizat:  de 2452 ori

IC_1396__pera_2011.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact