Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5881
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Aug 2011 08:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
auriga, daca tot zici ca nu te superi usor m-as risca si eu cu o intrebare ... sau poate chiar mai multe...
Ai putea sa-mi explici ca unui necunoscator de ce pe o imagine color apar multe stele albe?
Este asta un rezultat care vine din achizitia imaginii sau din prelucrarea ei?
Dupa capul meu as zice ca stelele de magnitudine mica la expuneri lungi pot aparea supraexpuse si poate de aici pierderea informatiei de culoare, dar atunci de ce apar tot albe si stelele de magnitudine mare?
La ocular, cu toate ca nu vad nici 10% din stelele pe care le-ai surprins in imaginea de mai sus, totul apare nuantat in culoare, fie stele albastrii, galbene, oranj ...
Si intrebarea finala, ar putea sa-mi explice cineva ce este fotografia astro pana la urma, un instantaneu al realitatii sau o compozitie personala in care fantezia autorului si tehnica sau agresivitatea prelucrarii joaca un rol predominant?
multumesc celor care se incumeta cu un raspuns ... |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 20 Aug 2011 11:50 Download mesaj |
|
|
|
Sper ca nu te superi daca afirm o parere . facand o analogie cu domeniu auto tu esti preocupat si-ti face placere sa proiectezi si in anumita masura sa si construiesti doar un anumit tip de autoturism (mic si cu tractiune pe fata sa zicem) .
Dar cei mai multi sunt cei ce vor doar sa conduca masini, sa exploreze lumea sau sa faca intreceri derapaje etc.
revenind la poze nu toate au pierderi de culoare chiar daca-s supraexpuse http://www.astronomy.ro/forum/files/ngc_crescend_6888_140.jpg
sunt multe de spus in astro-foto si fiecare poate pe vocea lui si cu ce simte practicand acest "sport" poate unii simt ca stau pe piedestalul stiintei mai ales daca pun si filtre .
eu ma simt doar un admirator si un privitor al mozaicului fascinant colorat al stelelor si gazelor ionizate . http://www.astronomy.ro/forum/files/trifi_531.jpg
vizual cu ochii din dotare pot spune ca-s plictisit sa mai privesc dupa ce vad asa ceva http://www.astronomy.ro/forum/files/m42_gata_729.jpg
oare vom ajunge cu tehnica in 1000-2000 de ani (amplificatoare hologarafice de lumina ) sa vedem asa live prin instrumente ? |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 20 Aug 2011 12:29 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de raspuns, exact din postura de admirator si privitor al mozaicului fascinant de stele am pus aceste intrebari.
Chiar daca nu scriu pe forum despre asta, uneori ma uit si eu la cer.
Pana la urma as vrea sa aflu ce se vrea a fi astrofotografia, realitate sau compozitie?
Despre pasiunea de a proiecta si construi instrumente probabil ar trebui sa ma simt rusinat dar nu sunt, poate am o sensibilitate mai mica la acest capitol.
Daca mai sunt si alte pareri, astept... |
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 20 Aug 2011 13:18 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Pana la urma as vrea sa aflu ce se vrea a fi astrofotografia, realitate sau compozitie |
Depinde de fotograf. Majoritatea o dă pe compoziție, pentru că aranjează imaginea astfel încât "să arate bine", fără legătură cu ce s-ar vedea la ocular. Prelucrarea imaginilor e o treabă complicată și nu cred să fie cineva aici pe forum care s-o stăpânească la perfecțiune. De aici și "defectele" care apar în poze: fundal prea închis, fundal prea deschis, culori prea saturate, culori prea puțin saturate, zgomot, zgomot eliminat prea brutal și putem continua până mâine. Chiar dacă suntem la rubrica "AstroFoto - avansati", e un fel de "începători avansați" sau "avansați începători".  |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1715
|
Trimis: 20 Aug 2011 13:24 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: | Si intrebarea finala, ar putea sa-mi explice cineva ce este fotografia astro pana la urma, un instantaneu al realitatii sau o compozitie personala in care fantezia autorului si tehnica sau agresivitatea prelucrarii joaca un rol predominant?
multumesc celor care se incumeta cu un raspuns ... |
Grea sarcina pt unii care s-au lasat prinsi in mrejele prelucrarii....dar poate mai simpla pt cei ce doresc doar naturaletea spatiului oferit cu generizitate spre observare! Zoth raspunsul e simplu aici, normal ca o fotografie trebuie sa reflecte realitatea. Daca e altceva trebuie specificat asta si pus la categoria care sa arate asa ceva.
Cei cazuti in patima prelucrarilor ajung sa nu-si mai dea seama ca ceea ce posteaza ei pe monitoarele tuturor forumistilor e altceva decat realitatea.
E bine ca ai atins acest punct Zoth chiar daca ploaia de pietre nu va intarzia prea mult, si eu am fost revoltat la un moment dat de spumoasele discutii in prelucrarea imaginilor cu zeci de programe, care de care mai performant.
Pana la urma concluzia e una singura: vedem cerul asa cum e el, sau vedem ceea ce cred proprietarii fotografiilor ca e mai bine sa vedem? In acest sens multe felicitari celor de la categoria astrofoto incepatori, acolo nu e loc de elogii. Doar frumusete pura! |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 20 Aug 2011 13:52 Download mesaj |
|
|
|
Astrofotografia poate arata mai ales ceea ce nu poate vedea ochiul deci se zice ca nu arata realitatea.
expuneri multiple si lungi , prelucrarile stufoase sunt necesare deocamdata ... asta din cauza cipurilor si a tehnologiei de captat informatia aflate inca in stadiu rudimentar . |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 20 Aug 2011 14:09 Download mesaj |
|
|
|
Ceea ce vede ochiul e realitatea ?  |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 20 Aug 2011 15:08 Download mesaj |
|
|
|
Si pozele facute de Hubble sunt ulterior "supra-procesate" asa ca nu exista o granita intre realitate si procesarile facute de fotografi. Dincolo de ceea ce vede ochiul, functioneaza imaginatia fiecaruia (in concordanta cu ceea ce este captat de senzorul camerei). Iar prelucrarile nu prea intervin foate mult in paleta de culori ci mai mult in zona de evidentiere a anumitor detalii. _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 20 Aug 2011 19:47 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri, incep sa inteleg cum se pune problema.
Iritarile care transpar din anumite raspunsuri nu sunt justificate, intrebarile au fost puse doar din curiozitate, fara sa ascunda vreo intentie anume.
Spor pe mai departe! |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2011 Mesaje: 102
Motto: - Localitate: Buzau
|
Trimis: 21 Aug 2011 12:23 Download mesaj |
|
|
|
o traducere a M33 exista,adica galaxia nu stiu cui sau ceva? _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4212
|
Trimis: 21 Aug 2011 14:50 Download mesaj |
|
|
|
M33 inseamna al 33-lea obiect din catalogul Messier de obiecte indepartate (din afara sistemului nostru solar si chiar a galaxiei noastre). Mai are ceva denumiri, mai des e cunoscuta ca "Galaxia din Triunghiul", Triunghiul (Triangulum) fiind constelatia in care se vede galaxia... |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2011 20:42 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru informatii. _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 21 Aug 2011 21:25 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
RaZvI5 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2011 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Stiu unde e Cassiopea!am si eu un atlas totusi!  _________________ Razvan |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 21 Aug 2011 21:29 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
|