Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2132
|
Trimis: 15 Iul 2011 23:34 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
montura nu trebuie sa fie perfect aliniata orizontal pentru a fi aliniata polar asa ca nu vad rostul de a distruge bunatate de stalp cu niste suruburi.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 15 Iul 2011 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Auriga are dreptate insa orizontalitatea monturii asigura o punere in pol mai usoara.
Pe de alta parte referitor la vibratii si suruburi, sa nu uitam ca EQ-6-le este o montura relativ usoara, poate ceea mai mica montura care se monteaza stationar (vorbim de cazuri generale) asa ca nu stiu daca va fi cazul sa complicam treaba.
Dupa cum imi face impresia Marian nu are probleme cu vibratiile cu toate ca are dihania pusa pe acoperis daca nu ma insel (sper sa nu dau prea tare cu bata in balta la faza asta) si nici nu are ca in cazul meu o fundatie proprie de 1 tona.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 16 Iul 2011 03:52 Download mesaj |
|
|
|
Probabil ca orizontalitatea perfecta nu e necesara dar daca ai cateva grade diferenta? Cum o rezolvi? Spargi betonul sa o realiniezi?
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Iul 2011 10:05 Download mesaj |
|
|
|
Există o soluție mai bună decât reglajul la capătul superior: talpa de prindere. Poate fi făcută destul de groasă ca să nu flexeze cu tot cu stâlp, diametrul este implicit mai mare de unde rezultă un reglaj mai fin. Șuruburile de reglaj sunt aceleași cu șuruburile de prindere în beton. Reglajul efectiv se face din strângerea piulițelor. Pentru a asigura orizontalitatea e simplu: se toarnă o șapă autonivelantă în zona de prindere a tălpii. Dacă nu se poate sau nu rezistă la compresiune, se pot pune bailagăre sub talpă. Contactul strâns între talpă și suprafața betonului va elimina vibrațiile proprii ale stâlpului, dar le va prelua pe cele ale betonului (în cazul lui Marian).
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 16 Iul 2011 14:02 Download mesaj |
|
|
|
Asa arata pilonul cu telescopul montat pe el. Este cu vre-o 25 de cm mai inalt decat pe tripod.
Nu e fixat jos, e doar pus de proba. Urmeaza sa torn fundatia pentru pilon, pe locul destinat pentru asta.
End of job.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
154.86 kb |
Vizualizat: |
de 6736 ori |
![final cu telescop (1) [1600x1200].JPG](files/final_cu_telescop_1_1600x1200_139.jpg)
|
|
126.31 kb |
de 6736 ori |
![final cu telescop (5) [1600x1200].JPG](files/final_cu_telescop_5_1600x1200_212.jpg)
|
|
125.89 kb |
de 6736 ori |
![final cu telescop (7) [1600x1200].JPG](files/final_cu_telescop_7_1600x1200_118.jpg)
|
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 17 Iul 2011 10:21 Download mesaj |
|
|
|
Intervin si eu cu intarziere ..... fiind plecat intr-o mica vacanta
Chiar daca punerea in pol se face si fara ca montura sa fie perfect la orizontala, cand vine vorba despre echilibrarea ei atunci .... exista o problema care nu poate fi neglijata si nu cred ca este cinva dispus sa echilibreze montura pentru fiecare obiect pozat (oricum o faci pe ascensie in functie de pozitia obiectului).
Intradevar, cum spune si Erwin, sistemul meu preia toate vibratiile plafonului (am observat acest lucru in momentul in care am incercat sa fac observatii planetare si aveam si 5 persoane langa mine) ...... insa cine face poze cu public? ..... si cine merge pe langa sistem cand face achizitie de imagini?
Oricum, cred ca am sa fur ideea lui Jimao si o sa sudez si eu niste aripioare. Apropo Cristi, daca lovesti teava cu un obiect cum poti descrie vibratia? La mine dureaza destul de multe secunde pana se stabilizeaza.
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 17 Iul 2011 11:12 Download mesaj |
|
|
|
Am sa iti spun dupa ce o sa fac fundatia si o sa montez stalpul definitiv. Acum l-am pus doar asa, de forma, sa vad cum arata si daca e totul ok.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 21 Iul 2011 12:47 Download mesaj |
|
|
|
Am despartit aceasta discutie care era legata pe subiectul ASCOM de pe rubrica Monturi si am mutat-o in rubrica Self-Made.
Sper ca titlul ales sa fie OK.
Am ales scindarea deorece subiectul ASCOM devenise oricum destul de stufos...
|
|
Sus |
|
 |
lcd Membru

Data inscrierii: 30 Sep 2008 Mesaje: 9
Motto: Life's a journey,not a destination! Localitate: Radauti
|
Trimis: 28 Iul 2011 13:33 Download mesaj |
|
|
|
Analizez si eu problema realizarii pilonului de cateva luni. Pana la sfarsitul toamnei sper sa imi realizez si eu acest pilon in cea mai intunecata locatie de care dispun in gradina. La alegerea locatiei, am renuntat la orizontul de sub 20 grade de jur imprejurul locatiei,din cauza vegetatiei si a constructiilor cat si din prisma faptului ca, sub acest nivel, atmosfera din zona mea este poluata luminos si este turbulenta.
Ce mi s-a parut cel mai interesant despre acest subiect, este o prezentare despre cele mai dese greseli intalnite la realizarea pilonului metalic: http://www.youtube.com/watch?v=AOeLnecOMeg , auriga a dat un link ceva mai sus despre aceeasi discutie, dar subiectul este dezbatut mult mai pe-ndelete si in partea2 a linkului dat de mine:
-am discutat cu ingineri in proiectare pe partea de metal si sustinut si ei ceea ce se prezinta la acest link. Cea mai des intalnita greseala, este acest "rat cage" asa numita cusca pt soricei(ca alt rol important chiar nu are),care nu mai face corp comun cu pilonul metalic inferior si reactioneaza haotic la vibratii.Aceasta nu reuseste sa transmita vibratiile uniform catre baza,si reduce rolul partii inferioare,considerabil.
Desi aceasta are rol de a alinia orizontal montura, alinierea se poate realiza simplu si fara mare efort direct la baza pilonului(talpa de prindere,cum a denumit-o Erwin "Șuruburile de reglaj sunt aceleași cu șuruburile de prindere în beton. Reglajul efectiv se face din strângerea piulițelor."),deci se poate renunta la construirea custii de soricel.
Deasemenea in filmuletz se face referire si la fundatie si rolul ei in preluarea vibratiilor. Minimul de beton turnat ar trebui sa fie de un metru cub, cu aceleasi dimensiuni ale unui cub cu latura de 1m, desi in zona mea unde riscul inghetului atinge cote -1m, este de preferat sa fac sapatura la minim -1.10m fata de nivelul terenului normal. Se poate construi pe urma o punte din grinzi si scanduri in jurul pilonului, care sa se sprijine in minim 4 puncte asezate la distanta cat mai mare fata de fundatia pilonului, pentru a prevenii aparitia si a reduce considerabil vibratiile produse de greutatea corpului celui ce observa,mai ales in faza realizarii sedintelor de achizitie de imagini deep-sky.
Cu privire la modelul lui jimao22, cele 4 gusee sudate cu rol de ranforsare, pentru modelul meu, ele vor fi mult mai mari si mai inalte, cu baza pana la marginea discului inferior.
Tubul folosit va avea grosimea de 150mm si il voi umple cu nisip pt a realiza o mai buna absorbtie a vibratiilor.
Astept sugestii de la voi, luand in considerare ca voi folosi o montura peq5 pentru: http://www.skywatcher.ro/SK/SK2001PEQ5.htm si cu speranta folosirii unui ansamblu mai greu pe acelasi pilon daca voi avea ocazia.
P.S. A realizat careva un pilon din beton armat,care sa fie si demontabil?
_________________ binoclu 10x50,Sky-Watcher 200/1000 PEQ5 |
|
Sus |
|
 |
micrenda Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011 Mesaje: 134
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
Sus |
|
 |
lcd Membru

Data inscrierii: 30 Sep 2008 Mesaje: 9
Motto: Life's a journey,not a destination! Localitate: Radauti
|
Trimis: 28 Iul 2011 21:03 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc colegului pt linkul de la italieni, am gasit acolo cateva poze foarte bine realizate, cat despre italiana mea, lasa de dorit.Dar nu conteaza, pozele vorbesc de la sine, in toate limbile.
Postul ala vechi al tau a fost citit si recitit cu ani in urma si a trezit, cred eu, suspinele multora care nu-si permit ,nu beneficiaza de locatie sau nu au spatiu pt a realiza asa ceva.
Referitor la postul tau mai vechi,chiar vroiam sa te rog sa faci o analiza cu bune si cu rele, pe tot parcursul acestor ani, referitor la pilonul construit de tine si beneficiile aduse de stabilitatea acestuia. Eram curios sa ne povestesti si despre eventualele nemultumiri sau imbunatatiri pe care le-ai descoperit cu ocazia sedintelor astro. Am inteles ca era montat un 10", ai montat ceva si mai greu pe el? Au aparut ceva probleme de stabilitate in timp? Poate ca experienta ar trebui impartasita publicului doritor sa afle detalii.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 29 Iul 2011 11:43 Download mesaj |
|
|
|
In postul vechi pe pilon era montat un SN de 10" pe o montura LXD75 (cred ca nu are rost sa explic din ce cauza montura aia era subdimenionata).
Acum sunt pe un EQ-6 cu ED 90/500 si un 106/660 pentru ghidaj.
Pana acum singura problema depistata este necesitatea corectiilor de punere in pol pentru perioada de vara si cea de iarna, ceva asemamanator reglajelor fine pe care trebuia sa le efectuez la antena de satelit.
Reglajele sunt insa de domeniul 5-20 secunde de arc (dupa valorile pe care le da PemPro).
Pro: sistemul este fix
Contra: sistemul este fix
Nu radeti insa uneori chiar mi-as fi dorit ca iau sistemul la observatorul nostru (http://www.vulkanlandsternwarte.at/) si sa fac poze de acolo....
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11369
|
Trimis: 29 Iul 2011 12:35 Download mesaj |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: |
Nu radeti insa uneori chiar mi-as fi dorit ca iau sistemul la observatorul nostru (http://www.vulkanlandsternwarte.at/) si sa fac poze de acolo.... |
Nu poti sa ii faci o baza acolo si muti pilonul?
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 29 Iul 2011 14:30 Download mesaj |
|
|
|
Valy
pai decat sa dau jos pilonul si sa car totul mai bine dau jos montura de pe pilon, e mai simplu, pentru asta trebuie doar desfacute 3 suruburi si gata, pentru pilon sunt 8 piulite...
Oricum astfel de idei am cam o data pe luna la intalnirile lunare cu "gasca" asa ca "nu-i bai mare"...
|
|
Sus |
|
 |
|