Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 04 Sep 2006 20:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
în stg. sus e o chestie rectilinie... _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Sep 2006 20:17 Download mesaj |
|
|
|
N-ai cum sa mai vezi nici o sosea ca suntem cred la cel putin 20000 m. Din pacate astia au vorbit ceva pana la 10000 m. Au anuntat altitudinea in feet, bine-nteles dar dupa aia kanci, mucles etc. |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 20:24 Download mesaj |
|
|
|
aha... de-aia stau cu difuyoarele la maximum de pomana...
(poate, doar, sa aud radiatia de fond...)
Oricum, urmaresc in continuare, daca e Florin acolo si mai ales daca e si prof. Leher _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2006 Mesaje: 300
|
Trimis: 04 Sep 2006 20:44 Download mesaj |
|
|
|
Salutari!
Lansarea a avut loc cam cu 2 ore mai tarziu datorita unor curenti de aer nefavorabili pe la 200-800 de metri.
Balonul respectiv va atinge altitudinea de 40 kilometri (35-40 kilometri) in aproximativ 2 ore si jumatate. Rata de urcare este de aproximativ 300 de metri pe minut. Durata totala a zborului este programata a fi 16 ore (dorim undeva intre 15 si 20 de ore) cu aterizare preconizata undeva in Arizona. Lansarea a avut loc din Fort Sumner/New Mexico.
Exista 9(?) experimente pe balonul respectiv: determinarea temperaturii anvelopei balonului prin masuratori in infrarosu, fotografiere de la mare altitudine (identificare optica), studierea eficientei diferitelor ajutaje pentru motoare racheta (de Laval comparat cu aerospike) precum si un sistem de navigatie inertiala construit doar cu accelerometre liniare.
Incarcatura totala (inclusiv housekeeping=electronica de telemetrie, baterii etc.) a balonului este de aproximativ jumatate de tona.
Planorul respectiv a fost adaugat in ultima clipa de catre unul din proprietarii www.cosmocam.com
Cand zic in ultima clipa inseamna ca in decurs de 4 zile a trebuit sa construiasca rampa de lansare, sistemul de catapultare comandat de la sol, sa integreze sistemul video si sa centreze planorul. (well, la centrat si la rampa de lansare i-am dat o mana de ajutor ).
Doreau sa-l lase sa planeze de la aproximativ 10-12 kilometri si sa prinda ceva transmisie video de la bordul planorului. Planorul avea un sistem cu intrerupator care trebuia sa schimbe alimentarea transmitatorului/camerei video de pe linia de curent principala a incarcaturii balonului pe bateriile de la bordul planorului in momentul in care planorul paraseste rampa.
Am testat cu proprietarul planorului sistemul de decuplare de pe un sistem de alimentare pe altul chiar pe rampa de lansare cu 30-50 de minute inainte de decolare. Totul functiona. Este posibil ca ulterior sa fi aparut o intrerupere in unul dintre multiplii conectori... se vor analiza casetele video pentru a se vedea orice lucru suspect si probabil se va incerca din nou la anul.
Dinamica planorului (cazatura in bot) a aparut deoarece la momentul lansarii balonul se deplasa cu aproape 42 noduri fata de Pamant iar curentul de aer avea undeva la 50 de noduri... orientarea din spatele planorului. Prin urmare in atmosfera rarefiata planorul a fost catapultat cu vant din spate si a facut ceea ce ne asteptam sa faca... picaj in bot dupa care probabil s-a redresat atunci cand viteza sa a atins viteza nominala de planare... din pacate transmisia video nu ne-a ajutat.
Florin
P.S.: tipul care vorbeste este chiar proprietarul planorului si care se ocupa si de transmisia video de la bordul balonului (transmisie pe care o puteti urmari pe Internet; din pacate nu la calitatea totala... aici se vede link-ul direct cum intra pe transmitator si este calitate de televiziune).
Fiind zbor de 16 ore nu va asteptati sa vorbeasca cineva continuu la microfon. In plus toti suntem treziti de la 2:30 dimineata pentru lansare la 7:30 dimineata... si asta am facut si ieri cand de fapt a fost anulata lansarea... urmeaza 30 de ore de nesomn... si nici nu beau (nu obisnuiesc) cafea... |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 20:50 Download mesaj |
|
|
|
Va urma candva mai tarziu un tur al nacelei balonului (camera video este orientabila sus-jos, stanga-dreapta).
De vazut este si imaginea de la 40 kilometri altitudine... arata destul de fain.
Apoi iarasi ceva de vazut este terminarea zborului: se va taia legatura balon-parasuta si jumatate de tona va cadea practic de la 40 kilometri altitudine agatata de o parasuta. Dinamica "reintrarii" (figurativ spunand reintrare) va fi destul de interesant de urmarit video.
Este chiar posibil sa fi vazut mai multe video decat mine deoarece eram cu ochii pe datele venite prin telemetrie pentru experimentul meu. Acum de abia pot vedea mai "ca lumea" secventele.
Florin
P.S.: ptr dragon: n-am telefon mobil am insa tricou galben. |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:01 Download mesaj |
|
|
|
Balonul se afla aproape de inaltimea maxima (mai urca inca). Se poate observa orizontul in departare si cerul negru- se afla deasupra a 99% din atmosfera.
Vor mai exista intreruperi de 1-2 secunde in video deoarece curentii de aer l-au purtat fix deasupra bazei (a facut o mare elipsa si s-a intors propriu zis de unde a plecat- dar cu o diferenta de altitudine de 30 kilometri). Fiind aproape deasupra bazei, antenele de receptie au un nul aproape de verticala locului si de aceea de fiecare data cand intersecteaza nulul respectiv semnalul video va cadea... dar va reveni dupa 1-2 secunde deoarece balonul se misca continuu. Curentii de aer il vor purta oricum in curand spre Arizona locul de terminare al zborului.
Florin |
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:07 Download mesaj |
|
|
|
Chiar mă întrebam de ce apare separația aceea.
Am auyit-în difuyor-și anunțul ca "vor reveni mâine"... dac-am înțeles bine.
Noi, oricum, ne uităm.  _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:14 Download mesaj |
|
|
|
Tipul care se ocupa de planor, video si care si vorbeste la microfon e plecat sa manance etc. e treaz de ieri
O sa revina si va mai exista si "poveste".
Acceleratia maxima atinsa a fost de 1.5g (undeva la lansare probabil soc si desprindere). Inca prelucrez ceva telemetrie de la accelerometrele ce le zbor.
acum incepe un mic tur al experimentelor si imaginea e mai buna...
sper sa placa.
Florin
lucia lucia a scris: | Chiar mă întrebam de ce apare separația aceea.
Am auyit-în difuyor-și anunțul ca "vor reveni mâine"... dac-am înțeles bine.
Noi, oricum, ne uităm.  |
|
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:19 Download mesaj |
|
|
|
se vede ok, imaginea e buna.  _________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:30 Download mesaj |
|
|
|
Ma bucur!
Desi chiar si asa pe Internet calitatea nu e chiar cea mai buna (am aruncat si eu o privire pe stream-ul respectiv) macar frame-urile contin ceva imagini interesante.
Am sa incerc sa iau si o caseta cu inregistrarea a ceea ce vine direct aici inainte de a fi encodat si a se duce pe Internet. Calitatea si imaginea este asemenatoare cu ceea ce se vede de pe orbita.
Florin |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 21:33 Download mesaj |
|
|
|
Stream-ul video este down pentru cateva minute... incercam sa marim rezolutia pentru a o aduce aproape de ceea ce vedem si noi pe monitoare.
Florin |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 04 Sep 2006 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Sunt 8 payload-uri (experimente), desi era loc pentru 12, din care:
4 ale University of Alabama, Huntsville - Infrared Thermal Balloon Experiment (ITBE)
2 ale Louisiana State University - Investigation of a Single Stage to Space Rocket Engine Nozzle si celalalt numit simplu Florin (He,he dar noi stim ce e)
1 al Texas A & M University - GEOCAM: A COTS camera for superresolution imaging on high altitude balloons
1 al University of Louisiana, Lafayette - High Altitude Balloon-Based Nuclear Emulsion Chamber
dracaria inca zboara la mare altitudine. Cred ca o sa ma duc sa ma culc. |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 04 Sep 2006 23:12 Download mesaj |
|
|
|
daca ati vazut multa miscare un amic din romania controla camera de pe internet dadea comenzi stanga dreapta sus jos...
de asemenea daca ati vazut balonul... amicul din romania dirija camera:)
Florin |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 05 Sep 2006 09:15 Download mesaj |
|
|
|
Din ce am citit pe aici vad ca a fost interesant. Nu ar putea sa se transmita astfel se de la un observator astronomic, sa vedem si noi prin niste telescoape mari ? _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
florin1982 Membru

|
Trimis: 05 Sep 2006 16:58 Download mesaj |
|
|
|
Forever_Man a scris: | Din ce am citit pe aici vad ca a fost interesant. Nu ar putea sa se transmita astfel se de la un observator astronomic, sa vedem si noi prin niste telescoape mari ? |
Interesant e putin spus!
Zborul s-a incheiat dupa aproximativ 18 ore (timpul precis probabil il puteti afla de pe http://laspace.lsu.edu/hasp). S-a confirmat parasutarea cu succes a experimentelor si acum urmeaza recuperarea lor. Experimentele au transmis date si urmeaza analizarea acestora.
Florin |
|
Sus |
|
 |
|