Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234035 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 16 Feb 2011 18:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ceea ce este caraghios la aceasta discutie (macar daca o luam pe off-topic hai sa o facem la subiect este ca toata lumea are dreptate, fiecare in felul lui are dreptate (si rabinul are dreptate cand ii da dreptate discipolului).
Filozofia mea in general este "cand ma duc de pe lumea asta vreau sa las ceva in urma mea, ceva facut cu mainile mele". Un sistem robotizat la jde mii de kilometrii distanta de mine indiferent de cat este de performant nu ma entuziasmeaza (risc doar sa imi impusc echipamentul meu de ciuda ) insa cand fac acelasi lucru cu montura amplasata la 2 metri distanta este, cum sa spun, poate suna aiurea, ca o opera de arta sau ca un film bun de tot, nu ma pot sa ma satur din uitat, ia uite cum face achizitia stelei de focalizare, schimba filtrul, trage expunerile de focalizare apoi merge inapoi pe obiect, si in tot acest timp bajbai pe intuneric dupa cafea sau sticla de suc (chiar suc, nu folosesc "incalzitoare" si nici macar bere rece vara, palcerea de a fi langa telescop e mult prea mare pentru a mai avea nevoie de "amplificatoare de placere").
Acum ca fiecare face cum ii place cel mai mult, e logic, atat timp cat face acest lucru, cati dintre astronomii profesionisti credeti ca sunt capabili sa controleze un sistem de duzina cum avem noi? Tare sunt curios daca sunt in stare sa il puna in pol? Pe de alta parte tot noi sutem mai bogati, avem cerul la indemana si nici un plan de observatii impus din afara...
Mobili sau stationari nu conteaza, important ca facem ceva, cel putin asta e parerea mea.
Bafta la toti si sa auzim de bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Feb 2011 19:03 Download mesaj |
|
|
|
Sunt in asentimentul lui Emil aici, e o placere sa-ti vezi propria "bazdaganie" , la care ai asudat luni de zile, ca functioneaza si bine pe deasupra.
Ca o paranteza spus, diferenta majora fata de profesionisti e ca amatorii trebuie sa fie si tehnicieni, sa se ocupe si de intretinere, sa fie si ingineri/inventatori daca construiesc singuri, fotografi, si poate si oameni de stiinta...ce mai, tot tacamul. Pe cand profesionistii stiu sa calculeze curba de lumina la steaua X si deduc masa sistemului (ma rog asta simplist vorbind) si cam atat. Sunt cam ca pilotii de formula 1, stiu sa conduca masina cu 300 la ora dar nu-i doare capul daca explodeza motorul.
Mircea Pteancu a scris: | O comparatie:in general ''telescoapele la distanta''/''remote telescopes'' imi par a avea ceva in comun cu voyerismul.Dar oricat de grozava o fi Angelina Jolie ,decat sa urmaresc pe un ecran cum o inghesuie Braduletz Pitutz ,prefer de o mie de ori sa o ''inghesui'' eu pe mandra mea in dormitorul propriu si cu ''instrumentele'' din dotare,asa cum sunt.Comparatia ''nu se compara''. |
Nu pot sa spun decat :
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Feb 2011 01:41 Download mesaj |
|
|
|
Off-topic,dar numai un pic
Emil
eu cred ca abtinerea ta de la ''amplificatoarele de placere'' nu prea il incanta pe stramosul tau ''Monsenieur le Ministre'' Jean Baptiste Colbert,cel mai puternic om dupa rege si al carui bust il vedem in poza atasata.La curtea lui Louis al XIV-lea nu se practica abstinenta.Atunci a fost standardizata cupa de sampanie.Stiti cum?
Cred ca discutia noastra ar fi pe placul lui Jean-Dominique Cassini ,sarmanul,la stanga in poza si care avea obiectivul montat sus pe terasa Observatorului,pe care-l vedem de asemenea in poza, iar el ''bantuia'' prin parcul regal cu ocularul legat de obiectiv cu o sfoara.
Putem spune ca tot un fel de ''remote telescope'' a fost si acela?!
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
112.67 kb |
Vizualizat: |
de 3171 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 17 Feb 2011 10:42 Download mesaj |
|
|
|
sunt si astronomi profesionisti care sunt mult peste nivelul amatorilor chiar la ei acasa. fiind luna plina am mai incercat un globular luminos cat mai departe de Luna la ora aceea, M3 si am expus M87 pentru a vedea daca apare jet-ul, si chiar se vede putin.
|
379.08 kb |
de 3148 ori |

|
|
397.28 kb |
de 3141 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 12 Mar 2011 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Hm, am tot cercetat ultima varianta si desi se vad multe detalii culorile sunt aiurea asa c-am refacut totul de la 0 dupa reteta lui Russel Croman.
http://www.rc-astro.com/resources/index.html
Combinatie LRGB+Ha
|
370.07 kb |
de 2848 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

Data inscrierii: 09 Iun 2011 Mesaje: 98
|
Trimis: 10 Iun 2011 00:08 Download mesaj |
|
|
|
neox a scris: | Sunt in asentimentul lui Emil aici, e o placere sa-ti vezi propria "bazdaganie" , la care ai asudat luni de zile, ca functioneaza si bine pe deasupra.
Ca o paranteza spus, diferenta majora fata de profesionisti e ca amatorii trebuie sa fie si tehnicieni, sa se ocupe si de intretinere, sa fie si ingineri/inventatori daca construiesc singuri, fotografi, si poate si oameni de stiinta...ce mai, tot tacamul. Pe cand profesionistii stiu sa calculeze curba de lumina la steaua X si deduc masa sistemului (ma rog asta simplist vorbind) si cam atat. Sunt cam ca pilotii de formula 1, stiu sa conduca masina cu 300 la ora dar nu-i doare capul daca explodeza motorul. |
Tind sa nu fiu complet de acord cu ce se scrie pe aici
Am inceput ca astronom amator acum vreo 10 ani si ceva. Acum sunt student la master, astrofizica, la universitatea Bonn, Germania. Cum am fost multa vreme amator (aici diferenta dintre amator si profesionist fiind cea data de venit: cand jumatate din venit vine din astro, deja esti profesionist) pot vedea lucrurile din ambele perspective.
Lucrez acum in Max Planck /Argelander institute si sunt in jur de 250 de astrofizicieni aici, iar cu o mare parte am interactionat intr-un fel sau altul. (pentru context). Intr-adevar, majoritatea (care se ocupa de teorie!) habar nu au cum se misca un telescop sau orice stea de pe cer. Dar ei sunt teoreticienii.
Daca incepem sa vorbim de astronomii profesionisti, cei care chiar observa cu vreun instrument, atunci se schimba situatia. Majoritatea stiu foarte bine despre ce vorbesc si la un nivel semnificativ mai avansat decat majoritatea amatorilor. Intr-adevar, cunostinte de inginerie nu prea sunt pentru simplul motiv ca instrumentele folosite sunt de o complexitate atat de mare incat ai nevoie de oameni specializati care sa se ocupe de suruburi, de soft, de electronica etc. Sunt ca pilotii de formula unu care nu ii doare capul daca explodeaza motorul, dar inteleg de ce explodeaza si cum functioneaza. Si au o echipa de tehnicieni ca sa se ocupe de jucariile lor ca sa se poata concentra pe stiinta (nici nu ar fi posibil altfel). Pe majoritatea nu ii intereseaza sa faca o fotografie frumoasa ci ii intereseaza sa obtina maximul de stiinta in timpul alocat: o singura noapte pe un telescop mare poate costa chiar si 20 000 euro!
O parte dintre astronomii profesionisti sunt de-a dreptul fenomenali. Un exemplu este Mischa Schirmer, cu care am avut onoarea sa observ in urma cu doua luni (era tutorele meu la un run pe 1m). Ca sa nu vorbesc in gol: http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/ - si se joaca fix cu unelte de amatori.
Interesant e ca toate imaginile facute de Hubble pentru proiectul de heritage sunt luate tot de profesionisti care si-au pus mintea la facut poze frumoase
Concluzia e ca desi mi-ar face placere sa spun ca amatorii sunt cei mai versatili si super, astronomii profesionisti (o parte dintre ei, evident) sunt "mai buni" cand vine vorba de astro: doar e meseria lor. Si ca amator nu prea ai cum sa fii competitiv cand vine vorba de stiinta pentru ca nu foarte multi avem 100 milioane de euro pentru telescopul nostru personal din Chile...
Sper ca voi fi inteles corect,
Alex
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6863
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Iun 2011 03:35 Download mesaj |
|
|
|
Alex, exceptionale fotografiile mentorului tau. Sunt o foarte buna demonstratie a celor scrise de tine, dar si a faptului ca se poate face astrofotografie de foarte buna calitate si cu telescoape Newton, nu doar cu apocromate sau RC.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2299
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 10 Iun 2011 09:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
wow! Mischa face treaba buna (si) la "pretty pictures"! aproape la fel de buna ca tine, Alex
mi se pare o treaba exceptionala ca un profesionist sa se mai ocupe si de "joaca de-a amatorul", facand poze mai mult decat numai de dragul stiintei. de multe ori, "the big (pretty) picture" ajuta chiar la intelegerea anumitor fenomene, cel putin la nivel descriptiv/explicativ - cei care le obtin se presupune ca au inteles deja mare parte.
eram convins de treaba cu teoreticienii cum la fel de bine amatorii, chiar si cei mai avansati, nu au cum sa cuprinda chiar toate notiunile si aspectele detaliate dpdv stiintific atunci cand observa un obiect.
spre exemplu, un astfel de obiect cu siguranta ar capta atentia oricarui amator:
http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/gallery_ccd/ngc474.jpg
http://apod.nasa.gov/apod/ap071008.html
dar mai mult decat atat, este o sursa f. valoroasa de informatii pentru a analiza dinamica si evolutia stelara in bratele galaxiilor aflate in plin proces de coliziune.
cer senin si spor la observatii, de orice nivel ar fi ele!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 16:41 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | Alex, exceptionale fotografiile mentorului tau. Sunt o foarte buna demonstratie a celor scrise de tine, dar si a faptului ca se poate face astrofotografie de foarte buna calitate si cu telescoape Newton, nu doar cu apocromate sau RC. |
Sunt de acord, daca stii bine ce poate instrumentul tau, poti produce adevarate opere. Dar sunt de acord, cerul il ajuta foarte mult (desi un FWHM cum mai are el la unele fotografii nu prea impresioneaza)...
|
|
Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 16:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
saiph a scris: | wow! Mischa face treaba buna (si) la "pretty pictures"! aproape la fel de buna ca tine, Alex  |
Haha, diferenta de nivel dintre noi e imensa (si nu in directia favorabila mie). Adica omul a scris propriul soft de reducere de date (THELI) care a cam devenit un etalon pentru reducerea datelor in astronomia profesionista pentru ca se descurca foarte bine chiar si imagini mozaic imense si mai stie sa faca niste chestii foarte destepte (gen field distorition correction).
saiph a scris: |
mi se pare o treaba exceptionala ca un profesionist sa se mai ocupe si de "joaca de-a amatorul", facand poze mai mult decat numai de dragul stiintei. de multe ori, "the big (pretty) picture" ajuta chiar la intelegerea anumitor fenomene, cel putin la nivel descriptiv/explicativ - cei care le obtin se presupune ca au inteles deja mare parte.
eram convins de treaba cu teoreticienii cum la fel de bine amatorii, chiar si cei mai avansati, nu au cum sa cuprinda chiar toate notiunile si aspectele detaliate dpdv stiintific atunci cand observa un obiect.
spre exemplu, un astfel de obiect cu siguranta ar capta atentia oricarui amator:
http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/gallery_ccd/ngc474.jpg
http://apod.nasa.gov/apod/ap071008.html
dar mai mult decat atat, este o sursa f. valoroasa de informatii pentru a analiza dinamica si evolutia stelara in bratele galaxiilor aflate in plin proces de coliziune.
cer senin si spor la observatii, de orice nivel ar fi ele!  |
Asa este, imaginile respective sunt realizabile cu un echipament de amatori (sa ii zicem low cost mai bine) si se poate extrage ceva stiinta din ele.
Ma bucur ca nu s-a iscat o polemica nesfarsita despre care "e mai bun", fiecare categorie are o motivatie si resurse diferite.
Alex
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Iun 2011 17:18 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca e corect sa compari niste astronomi amatori saraci si necajiti din Romania cu niste astronomi profesionisti din Germania. Ce-ar fi sa comparam niste astronomi amatori avansati din Statele Unite cu niste astronomi profesionisti din Romania Probabil ca nici asta nu ar fi prea corect Poate ca ar fi totusi mai corect sa comparam rezultatele miscarii de amatori din Romania cu rezultatele profesionistilor din aceeasi tara Abia atunci ne-am apropia poate de niste adevaruri. Asta doar daca vrem sa le vedem.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 10 Iun 2011 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Exista astronomi profesionisti in Romania ?
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 17:28 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Nu cred ca e corect sa compari niste astronomi amatori saraci si necajiti din Romania cu niste astronomi profesionisti din Germania. |
Cred ca nu e frumos sa ne plangem de mila, cat de necajiti si saraci suntem noi sarmanii romani. Nu vad de ce nu e corect din moment ce omul a folosit salariul lui pentru uneltele respective si am mai auzit si eu de romani cu telescop de 12.5" sau refractor de 106mm
Doru Dragan a scris: | Ce-ar fi sa comparam niste astronomi amatori avansati din Statele Unite cu niste astronomi profesionisti din Romania Probabil ca nici asta nu ar fi prea corect Poate ca ar fi totusi mai corect sa comparam rezultatele miscarii de amatori din Romania cu rezultatele profesionistilor din aceeasi tara Abia atunci ne-am apropia poate de niste adevaruri. Asta doar daca vrem sa le vedem. |
Nu stiu exact cu ce se ocupa astronomii nostri profesionisti (observationali). Probabil cu nimic relevant pentru ca nu au telescop. De ce? Probabil ati auzit de discutia TELEROM. De aceea Situatie foarte trista
Numai bine,
Alex
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|