Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236621 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2880 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex7 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6008
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Feb 2010 15:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Honders spunea ca obstructia poate fi optimizata spre un 15%, la fel ca la un newton cu parametri de intrare similari.
Incercand sa fiu echidistant fata de cele doua cazuri as spune ca newtonul este un instrument perfect dar numai pe axa optica.
Cum ne indepartam de ea rezultatele se altereaza rapid.
Mai jos am sa pun niste grafice pentru un newton de 200 cu f/7,5 analizat tot teoretic (fara influenta obstructiei centrale).
O sa constatati singuri ca rezultatele sunt diferite.
Pentru comoditate am sa pun doar graficele care prezinta diferente semnificative.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
74.81 kb |
Vizualizat: |
de 5855 ori |

|
|
85.16 kb |
de 5855 ori |

|
|
109.25 kb |
de 5855 ori |

|
|
80.19 kb |
de 5855 ori |

|
|
42 kb |
de 5855 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 03 Mar 2010 18:40 Download mesaj |
|
|
|
Tot ca alternativa la apocromat vreau sa va prezint in cele ce urmeaza si o contributie romaneasca , sau poate chiar doua!
Proiectul imi apartine si a plecat de la trei cerinte de baza:
- sa fie cat mai simplu
- sa fie cat mai ieftin
- sa obtina rezultate cat mai bune
Fiind incurajat de rezultatele obtinute de Octavian cu al sau refractor de 200mm am inceput sa sap in cautarea simplitatii si iata ce am obtinut:
un triplet din cele mai ieftine si accesibile sticle: BK7, F2 si inca una folosita mult de rusi dar ieftina si ea si accesibila in acelasi timp.
Am sa pun in imagini un exemplu, un triplet 100mm cu f10 care are acelasi comportament cu tripletele apo din FPL53 flancat pe ambele parti de ZKN7 la raporturi focale de 8-9.
Cred ca astfel de instrumente s-ar putea construi usor si ieftin de o manufactura optica (in caz ca ar exista si pe la noi asa ceva).
Si ca sa nu uit, din lipsa de modestie l-am numit "triplet zoth"
Iata imaginile:
Comentarii, intrebari sau nelamuriri putem discuta in cele ce urmeaza...
|
64.52 kb |
de 5734 ori |

|
|
73.45 kb |
de 5735 ori |

|
|
49.73 kb |
de 5734 ori |

|
|
73.13 kb |
de 5734 ori |

|
|
69.96 kb |
de 5734 ori |

|
|
24.25 kb |
de 5734 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Mar 2010 19:54 Download mesaj |
|
|
|
Maaa ... voi doi pana la urma poate reusiti sa-i dati cu rotile-n sus pa aia de la Takahashi Tavi S. are o "manufactura optica" dar din pacate e asa cum o descrii, "o manufactura" adica ceva neperformant la productie de serie mare. Poate doar asa, incetul cu incetul, prototipuri, serie mica, adunat ceva bani (daca ne lasa Tavi F. ) sa ajungem la niste echipamente performante si sa putem intra pe piata Cam slabe sperante. Ar trebui investiti ceva bani seriosi. Ar trebui un sprijin solid. Dar ... ar fi pacat sa nu iasa ceva din toata povestea asta. Poate pana la urma sa ne cumpere Takahashi ... de frica
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 03 Mar 2010 23:30 Download mesaj |
|
|
|
Ai incercat sa-l aduci la focala mai scurta, un f/7-8 eventual sa iasa mai compact?
Pana la urma 100mm la f/10 si un acromat simplu se descurca decent.
Oricum, diagrama spot si MTF arata delicios
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 04 Mar 2010 00:56 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | ....... Tavi S. are o "manufactura optica" dar din pacate e asa cum o descrii, "o manufactura" adica ceva neperformant la productie de serie mare. Poate doar asa, incetul cu incetul, prototipuri, serie mica, adunat ceva bani (daca ne lasa Tavi F. ) sa ajungem la niste echipamente performante si sa putem intra pe piata
....... |
Va rog sa nu mai pomeniti de mine pe nicaieri (chiar daca simtiti nevoia sa o faceti), mai ales intr-o astfel de situatie! Atitudinea asta e foarte mirsava.
Tocmai acum v-ati gindit ca nu v-as lasa sa adunati bani?! Nici nu vad cum v-as putea impiedica . Din contra, v-am lasat cale libera sa faceti tot ce doriti pe forum! In rest nu mai comentez.
Acum ca a aparut o frintura din context, pt. alti viitori cititori: In mare, eu sustineam ca zona afacerilor ar fi bine (si mai corect) sa se limiteze doar la subforumul "Bazar".
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1224
|
Trimis: 04 Mar 2010 08:55 Download mesaj |
|
|
|
Arata foarte bine, felicitari.
Subscriu si eu la ce zicea neox, daca iese bine la f/8, atunci sa te tii, TSA-102 .
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 04 Mar 2010 09:05 Download mesaj |
|
|
|
Va rog, nu as vrea sa generam certuri si pe acest topic, nu ne-ar ajuta cu nimic.
Daca am atins usor aspectul comercial in interventia anterioara, am facut-o pentru ca eu vad lucrurile din alta perspectiva.
Consider ca ar fi mult mai util ca amatorii de la noi sa faca astronomie cu instrumente bune si de ce nu, accesibile.
Castigul ar fi evident.
Doru, vorbeam de manufacturi optice in general, gandindu-ma la ce a fost odata prin Germania, Rusia, Austria, Franta ...
Este foarte bine ca Octavian are o astfel de manufactura dar din cate am inteles este singur (in sensul ca lucreaza singur) si in acest fel lucrurile merg greu.
Daca ar avea si cativa ucenici pasionati ar fi altceva.
Despre Takahashi nu vad niciun pericol, ei folosesc cristal de fluorita si se adreseaza unui alt spectru de cumparatori de pe piata instrumentelor.
Neox, un acromat de 100mm din sticle obisnuite (BK7 si F2) nu poate atinge performantele din graficele de mai sus nici la un raport focal de 20.
Poate asa, de la 24 in sus.
Depinde foarte mult ce intelegem prin performante decente, poate aici ar fi si cauza respingerii masive a lentilelor si implicit lunetelor in lumea astronomilor amatori, acromatele ce se gasesc acum pe piata sunt facute in marea lor majoritate respectand aspecte mai mult comerciale decat de performanta.
Dupa parerea mea sunt inca departe de nivelul de decenta de care vorbesti.
Sigur am facut si incercari la focale mai mici, la un raport de 8-9 tripletul inca raspunde bine.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3684
|
Trimis: 04 Mar 2010 09:49 Download mesaj |
|
|
|
Da , eu am facut proiect simulat 100mm diam la f/6.89 (700mm focar).
initial am facut tiplet ce se vede mai jos dar nu eram multumit pt foto nu acoperea macar 28mm cerc in plan focal .
Ultimul spot dreapta jos e la 1.2 grade pe cer vizual nu cred ca e rau .
|
760.97 kb |
de 5617 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 10 Mar 2010 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Prin amabilitatea lui Mihai C. am aflat recent ca mai sunt si altii interesati de a gasi alternative la apocromatul clasic.
Iata cu ce se ocupa mai nou rusii de la TAL:
http://www.firstlightoptics.com/proddetail.php?prod=tal_125R
Un apo denumit apolar construit din mai multe lentile (6) din sticle ieftine.
Spre parerea mea de rau constat ca pretul este sau va fi dictat mai mult de comercianti pe baza rezultatelor obtinute si nu de producator pe baza costurilor de productie...
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 11 Mar 2010 09:01 Download mesaj |
|
|
|
Design-ul asta cred ca e destul de putin sensibil la centrarea elementelor optice. Altfel, nu stiu ce s-ar vedea prin luneta asta.
Sunt curios si cum sta cu lumina parazita. Tubul mi se pare "strans" cam tare pe "drumul" optic.
In afara de pretul sticlelor folosite, cred ca un avantaj mai e si faptul ca, cu atatea suprafete optice, au mai multe grade de libertate pentru a corecta aberatiile.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 11 Mar 2010 19:31 Download mesaj |
|
|
|
Inainte de a trece la alte alternative pentru apocromat vreau sa va mai arat inca un "triplet al saracului", proiect facut odata cu cel de mai sus.
De mentionat ca aspect interesant la tripletul de fata ar fi modificarea spatierii dintre primul si al doilea element.
Prin cresterea acesteia de la 0,5mm (cat se vede in proiect) la 2mm, cromatismul longitudinal se imbunatateste substantial (devine de doua ori mai mic), la fel si sferocromatismul in schimb la peste 1,2 grade pe cer designul incepe sa dezvolte coma ce iese din cercul principal de difractie.
Din acest motiv am lasat spatierea mica, pericolul aparitiei comei fiind inlaturat.
|
65.57 kb |
de 5430 ori |

|
|
73.26 kb |
de 5431 ori |

|
|
49.81 kb |
de 5430 ori |

|
|
76.06 kb |
de 5430 ori |

|
|
74.4 kb |
de 5430 ori |

|
|
25.09 kb |
de 5430 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 12 Mar 2010 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Proiectul asta e tot f/10?
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 12 Mar 2010 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Da, este la fel ca precedentul: 100mm f/10.
La apertura asta proiectul poate fi scalat la un f/8 cu rezultate inca bune
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9645
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Mar 2010 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Oare acromatul de F/15 ,sau mai lung,nu este de fapt cea mai ieftina alternativa la apocromat?
Am citit rezultatul unei comparatii intre un acromat Vixen F/20,un apocromat Tele Vue si un semiapocromat Zeiss.In afara de campurile stelare largi,tipice pentru RFT,unde apocromatul Tele Vue a fost rege,la planete tot el s-a comportat cel mai slab dintre cei trei concurenti.Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 12 Mar 2010 21:00 Download mesaj |
|
|
|
Ma bucur ca cineva abordeaza problema asta frontal.
Da Mircea, ai foarte mare dreptate in ce spui, un acromat cu focala lunga, corect proiectat (fara a lua in calcul considerente de ordin comercial) nu numai ca este cea mai ieftina alternativa a apocromatului ci poate fi chiar instrumentul "absolut".
Din pacate calificativul de "absolut" cere pretul unei focale lungi de unde rezulta un instrument mare (lung) si in consecinta incomod.
Stiu ca se pot plia acromatele lungi, dar nu mai mult de o singura data dupa parerea mea, altfel ne confruntam cu dispersia luminii semnificativ mai accentuata prin reflexie pe suprafete metalice decat cea generata de refractia prin sticle optice si am ajunge ca imaginea refractorului nostru sa semene cu cea generata de un reflector, lucru care nu este bun.
Folosirea sticlelor exotice la apocromate genereaza bucuria unei imagini lipsite de cromatism longitudinal, imaginea e curata dar din pacate ea mai ascunde sferocromatismul distrugator de performanta la limita (observatii planetare).
Sferocromatismul poate fi comparat cu sfericitatea policromatica a oglinzilor, alta aberatie distrugatoare de performanta la limita.
In fine, ceea ce mai aduce in plus un apocromat este comoditatea unei focale scurte, caracteristica foarte apreciata de unii dintre noi.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|